Mene ne iznenadjuje, mi se urokamo periodicno, ovi zapadnjaci oni tuku konstantno. Popiju puno vise nego mi.jeza u ledja wrote: ↑10/08/2024 17:44 Meni je malo iznenadjujuci ovaj podatak o tome kako malo ljudi pije u BiH.
Iz mog iskustva, ali i iskustva Amerikanaca koje sam vodio/sretao dole, to ne moze biti dalje od istine. Svi kazu da mi pijemo ko konji.
Odes nekome u goste na kafu ujutro - rakija.
Odes na planinu i svratis u neki dom - rakija.
Dodju majstori da ti rade nesto - kupuju im se pive.![]()
Ali eto sta ja znam, to je sve subjektivno. Mada nesto cisto sumnjam u ispravnu metodologiju prilikom pravljenja ovakvih statistika.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
detroit-mercy
#21326 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
detroit-mercy
#21327 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
AirBnb je jedno vrijeme bio isplativiji sto se tice smjestaja u poredjenju sa hotelima. Medjutim, sa svojim jebenim skrivenim troskovima (poput one naknade za ciscenje ili koristenje kojecega) sami su sebi pucali u nogu.madner wrote: ↑10/08/2024 15:37 NIje problem samo turizam, nego stancanje pare u zadnjih gotovo 20 godina. Ko je imao para ulozio ih je u nekretnine, a najsigurnije je kupovati nekretnine tamo gdje uvijek ima potraznje. To je dovelo do velikog skoka cijena na takvim mjestima, od Barcelone do Dubrovnika.
To sto je kroz AirBnb bilo isplativije nego rentati jeste do turizma, ali i bez toga su gubitnici zadnjih 20 godina ljudi koji nisu mogli kupiti nekretenine.
Na stranu sto su urbana sredista gradova postala gradovi duhova jer imas mjesta na kojima od 6 stanova na pet ulaza je onaj katanac od AB&Ba, stanovnistvo odlazi iz tih sredina jer si ne moze priustiti rentanje/kupovinu a sa odlaskom stanovnista, gubi se i sarm tih urbanih cjelina.
-
sumirprimus
#21328 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To je proslo vrijeme dok ste i vi bili ovde, sad vec ta generacija nestaje, ima ih da piju al sve manje, il se bar dobro kriju 
-
Vjecita_zavrzlama
#21329 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bogami ne slazem sesumirprimus wrote: ↑12/08/2024 21:15 To je proslo vrijeme dok ste i vi bili ovde, sad vec ta generacija nestaje, ima ih da piju al sve manje, il se bar dobro kriju![]()
https://youtube.com/shorts/bGai2Creh4w? ... zExYNyjyDI
-
sumirprimus
#21330 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vidis vec se bogom kunes
Salu na stranu, sve vise je oniih koji "ne mogu" sad. Naravno iz vjerskih razloga, sad jel se krije il fakt ne pije ko ce znat ,no slika je promijenjena, izmedju ostalog i samim odlaskom dobrog dijela populacije odrasle u tom vremenu. Samo slijepac ne vidi promjene i od drveta sumu
A nije da nemamo i alkosa jos uvijek
Salu na stranu, sve vise je oniih koji "ne mogu" sad. Naravno iz vjerskih razloga, sad jel se krije il fakt ne pije ko ce znat ,no slika je promijenjena, izmedju ostalog i samim odlaskom dobrog dijela populacije odrasle u tom vremenu. Samo slijepac ne vidi promjene i od drveta sumu
A nije da nemamo i alkosa jos uvijek
- geralt
#21331 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Statistike se prave na osnovu zvanicnih vladinih podataka o prodaji alkohola i naplacenim akcizama, sto znaci da u njih ne ulazi domaca rakija na nasim prostorima, domaca votka u istocnoj Evropi, odnosno domace vino uz Mediteran. Sama ideja da recimo Crnogorci manje piju od Holandjana je smijesna.
- jeza u ledja
#21332 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da imas malu djecu ne bi tako govorio.detroit-mercy wrote: ↑12/08/2024 21:01AirBnb je jedno vrijeme bio isplativiji sto se tice smjestaja u poredjenju sa hotelima. Medjutim, sa svojim jebenim skrivenim troskovima (poput one naknade za ciscenje ili koristenje kojecega) sami su sebi pucali u nogu.madner wrote: ↑10/08/2024 15:37 NIje problem samo turizam, nego stancanje pare u zadnjih gotovo 20 godina. Ko je imao para ulozio ih je u nekretnine, a najsigurnije je kupovati nekretnine tamo gdje uvijek ima potraznje. To je dovelo do velikog skoka cijena na takvim mjestima, od Barcelone do Dubrovnika.
To sto je kroz AirBnb bilo isplativije nego rentati jeste do turizma, ali i bez toga su gubitnici zadnjih 20 godina ljudi koji nisu mogli kupiti nekretenine.
Na stranu sto su urbana sredista gradova postala gradovi duhova jer imas mjesta na kojima od 6 stanova na pet ulaza je onaj katanac od AB&Ba, stanovnistvo odlazi iz tih sredina jer si ne moze priustiti rentanje/kupovinu a sa odlaskom stanovnista, gubi se i sarm tih urbanih cjelina.
Jebiga sad gradovi duhova.
-
Vjecita_zavrzlama
#21333 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vjerski razlog je ako ne pijes nikako i nema izuzetka, kod nas je npr nezamisljivo svadbu napravit a da nema alkohola.Bar sam ja bio svijedok toga.Omladina danas svugdje manje pije nije kao prije ni na zapadu, a ko ce znat sto? Mozda je trava veci hit… ili sta su naslisumirprimus wrote: ↑12/08/2024 21:28 Vidis vec se bogom kunes![]()
A nije da nemamo i alkosa jos uvijek![]()
No to da se u bosni ne pije i da je atmosfera takva da moras krit to je laz
-
sumirprimus
#21334 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma mozemo se mi pravit slijepi. Al ovo nisu 90te ni 2000te def
Narqvno da kriju, znam ih licno jer jebga ne ide jedna prica a drugo radit.
Ne svi narqvno ne generalizujem. Oricam o promjeni atmosfere
Prijatelji koji dodju izvana sada vec vide razliku u samoj tuzlu
- jeza u ledja
#21335 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ah, skonto sam sta je razlog. Kod nas na Balkanu zene piju mnogo manje od zena na Zapadu.
Takodje nadjoh podatak da su recimo Hrvatska ili Italija na dnu kolicine alkohola koja se pije po osobi godisnje, ali su pri vrhu ljestvice zemalja koja konzumiraju alkohol svakodnevno (kao i ostale zemlje Mediterana). Slicno, ali obratno, su Latvija, Litvanija, Ceska, zemlje u kojima se pije najvise alkohola. Valjda oni kad piju urokaju se maksimalno, dok se na jugu pijucka vino i tako to.
Takodje nadjoh podatak da su recimo Hrvatska ili Italija na dnu kolicine alkohola koja se pije po osobi godisnje, ali su pri vrhu ljestvice zemalja koja konzumiraju alkohol svakodnevno (kao i ostale zemlje Mediterana). Slicno, ali obratno, su Latvija, Litvanija, Ceska, zemlje u kojima se pije najvise alkohola. Valjda oni kad piju urokaju se maksimalno, dok se na jugu pijucka vino i tako to.
-
Vjecita_zavrzlama
#21336 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Od koga to kriju ? Ko ce ih dirat? Malo ste ga pretjerali ja bar ne osjwtimsumirprimus wrote: ↑12/08/2024 21:35 Ma mozemo se mi pravit slijepi. Al ovo nisu 90te ni 2000te def
Nor moj brat bio crna ovca sto nije htio imat alkohola na svadbi. Na kraju popustio pod pritiskom rodbine
-
sumirprimus
#21337 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Cuj od kog kriju pa od sredine, nije dobro, jer jebga politika je takvaVjecita_zavrzlama wrote: ↑12/08/2024 21:41Od koga to kriju ? Ko ce ih dirat? Malo ste ga pretjerali ja bar ne osjwtimsumirprimus wrote: ↑12/08/2024 21:35 Ma mozemo se mi pravit slijepi. Al ovo nisu 90te ni 2000te def
Nor moj brat bio crna ovca sto nije htio imat alkohola na svadbi. Na kraju popustio pod pritiskom rodbine
Mislim mozemo se mi ovde dzaba nabjedjivat do sutra, ja kazem sta mislim , sta vidim, i znan
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#21338 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa to.jeza u ledja wrote: ↑12/08/2024 21:41 Ah, skonto sam sta je razlog. Kod nas na Balkanu zene piju mnogo manje od zena na Zapadu.
U ovim podnebljima bude koja rakijica ujutru, možda koja piva ako ti je ćejf.
No, niko u BiH ne pravi nekakve alkohol vikende kao u Engleskoj npr, pogotovo ako gledamo stanje po manjim mjestima.
-
sumirprimus
#21339 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Svadba je svadba jebga nije ovo etnicki cista drzava .
A i na njima sad zna bit alcohol free.
- PreWiBa
#21340 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kakve veze ima to?sumirprimus wrote: ↑12/08/2024 21:44 Svadba je svadba jebga nije ovo etnicki cista drzava .
-
sumirprimus
#21341 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sta cu ja tebi objasnjavat koji si odrasto u njemackoj .
Fakt je cinjenica,a cinjenica je da mi kao drustvo lagano klizimo, ali ne po mahali
Fakt je cinjenica,a cinjenica je da mi kao drustvo lagano klizimo, ali ne po mahali
-
Vjecita_zavrzlama
#21342 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To nije obicaj kod nas to je sjeverni obicaj jer im bog dao mrak i hladnocusehohari wrote: ↑12/08/2024 21:44Pa to.jeza u ledja wrote: ↑12/08/2024 21:41 Ah, skonto sam sta je razlog. Kod nas na Balkanu zene piju mnogo manje od zena na Zapadu.
No, niko u BiH ne pravi nekakve alkohol vikende kao u Engleskoj npr, pogotovo ako gledamo stanje po manjim mjestima.
- PreWiBa
#21343 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Govorim ovo o etnički čistoj državi.sumirprimus wrote: ↑12/08/2024 21:47 Sta cu ja tebi objasnjavat koji si odrasto u njemackoj .
I de malo bontona, vidim i ti kliziš sa državom prema dole.
- PreWiBa
#21344 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kako god, manje pijemo od njih.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑12/08/2024 21:50To nije obicaj kod nas to je sjeverni obicaj jer im bog dao mrak i hladnocusehohari wrote: ↑12/08/2024 21:44Pa to.jeza u ledja wrote: ↑12/08/2024 21:41 Ah, skonto sam sta je razlog. Kod nas na Balkanu zene piju mnogo manje od zena na Zapadu.
- jeza u ledja
#21345 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Englezi su poznati po lokanju. Svugdje po svijetu najgori turisti.
Naravno govorim o odredjenom segmentu njihove populacije.
Naravno govorim o odredjenom segmentu njihove populacije.
-
sumirprimus
#21346 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mozda najgori turisti, al su lauzi alkosi narokaju se od piva pa popravljaju cizama 
-
detroit-mercy
#21347 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Istorijski centri gradova od Seville u Spaniji preko SanJuana u Portoriku. Bio sam u dosta gradova gdje lokalci vise ne zive u tim centrim ali us zato oni katanci sa kljucevima na svakim skoro vratima.jeza u ledja wrote: ↑12/08/2024 21:34Da imas malu djecu ne bi tako govorio.detroit-mercy wrote: ↑12/08/2024 21:01AirBnb je jedno vrijeme bio isplativiji sto se tice smjestaja u poredjenju sa hotelima. Medjutim, sa svojim jebenim skrivenim troskovima (poput one naknade za ciscenje ili koristenje kojecega) sami su sebi pucali u nogu.madner wrote: ↑10/08/2024 15:37 NIje problem samo turizam, nego stancanje pare u zadnjih gotovo 20 godina. Ko je imao para ulozio ih je u nekretnine, a najsigurnije je kupovati nekretnine tamo gdje uvijek ima potraznje. To je dovelo do velikog skoka cijena na takvim mjestima, od Barcelone do Dubrovnika.
Na stranu sto su urbana sredista gradova postala gradovi duhova jer imas mjesta na kojima od 6 stanova na pet ulaza je onaj katanac od AB&Ba, stanovnistvo odlazi iz tih sredina jer si ne moze priustiti rentanje/kupovinu a sa odlaskom stanovnista, gubi se i sarm tih urbanih cjelina.![]()
Jebiga sad gradovi duhova.Na koje gradove konkretno mislis?
-
detroit-mercy
#21348 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne krije se ali kao drustvo smo sve konzervativniji.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑12/08/2024 21:34Vjerski razlog je ako ne pijes nikako i nema izuzetka, kod nas je npr nezamisljivo svadbu napravit a da nema alkohola.Bar sam ja bio svijedok toga.Omladina danas svugdje manje pije nije kao prije ni na zapadu, a ko ce znat sto? Mozda je trava veci hit… ili sta su naslisumirprimus wrote: ↑12/08/2024 21:28 Vidis vec se bogom kunes![]()
A nije da nemamo i alkosa jos uvijek![]()
![]()
No to da se u bosni ne pije i da je atmosfera takva da moras krit to je laz
Ljudi koji su stalno dole to i ne primjete ali vidi se i osjeti se. Posebno kad promatras sa strane.
- PreWiBa
#21349 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da, pa samo uzmi Veneciju, grad sa ogromnim brojem turista, ogromnom lovom koja se tu slijeva, i brojem stanovnika koji rapidno opada.detroit-mercy wrote: ↑12/08/2024 22:08Istorijski centri gradova od Seville u Spaniji preko SanJuana u Portoriku. Bio sam u dosta gradova gdje lokalci vise ne zive u tim centrim ali us zato oni katanci sa kljucevima na svakim skoro vratima.jeza u ledja wrote: ↑12/08/2024 21:34Da imas malu djecu ne bi tako govorio.detroit-mercy wrote: ↑12/08/2024 21:01
AirBnb je jedno vrijeme bio isplativiji sto se tice smjestaja u poredjenju sa hotelima. Medjutim, sa svojim jebenim skrivenim troskovima (poput one naknade za ciscenje ili koristenje kojecega) sami su sebi pucali u nogu.
Na stranu sto su urbana sredista gradova postala gradovi duhova jer imas mjesta na kojima od 6 stanova na pet ulaza je onaj katanac od AB&Ba, stanovnistvo odlazi iz tih sredina jer si ne moze priustiti rentanje/kupovinu a sa odlaskom stanovnista, gubi se i sarm tih urbanih cjelina.![]()
-
detroit-mercy
#21350 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mislim, ne bi se ljudi dzabe bunili da nije tako.sehohari wrote: ↑12/08/2024 22:12Da, pa samo uzmi Veneciju, grad sa ogromnim brojem turista, ogromnom lovom koja se tu slijeva, i brojem stanovnika koji rapidno opada.detroit-mercy wrote: ↑12/08/2024 22:08Istorijski centri gradova od Seville u Spaniji preko SanJuana u Portoriku. Bio sam u dosta gradova gdje lokalci vise ne zive u tim centrim ali us zato oni katanci sa kljucevima na svakim skoro vratima.jeza u ledja wrote: ↑12/08/2024 21:34
Da imas malu djecu ne bi tako govorio.![]()
Ali zalosno je pogledati sve one katancine na po ulaznim vratima, a nekada se je tu zivjelo.