Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
detroit-mercy

#21326 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

jeza u ledja wrote: 10/08/2024 17:44 Meni je malo iznenadjujuci ovaj podatak o tome kako malo ljudi pije u BiH.

Iz mog iskustva, ali i iskustva Amerikanaca koje sam vodio/sretao dole, to ne moze biti dalje od istine. Svi kazu da mi pijemo ko konji.

Odes nekome u goste na kafu ujutro - rakija.
Odes na planinu i svratis u neki dom - rakija.
Dodju majstori da ti rade nesto - kupuju im se pive. :-)

Ali eto sta ja znam, to je sve subjektivno. Mada nesto cisto sumnjam u ispravnu metodologiju prilikom pravljenja ovakvih statistika.
Mene ne iznenadjuje, mi se urokamo periodicno, ovi zapadnjaci oni tuku konstantno. Popiju puno vise nego mi.
detroit-mercy

#21327 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

madner wrote: 10/08/2024 15:37 NIje problem samo turizam, nego stancanje pare u zadnjih gotovo 20 godina. Ko je imao para ulozio ih je u nekretnine, a najsigurnije je kupovati nekretnine tamo gdje uvijek ima potraznje. To je dovelo do velikog skoka cijena na takvim mjestima, od Barcelone do Dubrovnika.

To sto je kroz AirBnb bilo isplativije nego rentati jeste do turizma, ali i bez toga su gubitnici zadnjih 20 godina ljudi koji nisu mogli kupiti nekretenine.
AirBnb je jedno vrijeme bio isplativiji sto se tice smjestaja u poredjenju sa hotelima. Medjutim, sa svojim jebenim skrivenim troskovima (poput one naknade za ciscenje ili koristenje kojecega) sami su sebi pucali u nogu.
Na stranu sto su urbana sredista gradova postala gradovi duhova jer imas mjesta na kojima od 6 stanova na pet ulaza je onaj katanac od AB&Ba, stanovnistvo odlazi iz tih sredina jer si ne moze priustiti rentanje/kupovinu a sa odlaskom stanovnista, gubi se i sarm tih urbanih cjelina.
sumirprimus

#21328 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

To je proslo vrijeme dok ste i vi bili ovde, sad vec ta generacija nestaje, ima ih da piju al sve manje, il se bar dobro kriju :)
Vjecita_zavrzlama

#21329 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Vjecita_zavrzlama »

sumirprimus wrote: 12/08/2024 21:15 To je proslo vrijeme dok ste i vi bili ovde, sad vec ta generacija nestaje, ima ih da piju al sve manje, il se bar dobro kriju :)
Bogami ne slazem se
https://youtube.com/shorts/bGai2Creh4w? ... zExYNyjyDI
sumirprimus

#21330 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Vidis vec se bogom kunes :mrgreen:
Salu na stranu, sve vise je oniih koji "ne mogu" sad. Naravno iz vjerskih razloga, sad jel se krije il fakt ne pije ko ce znat ,no slika je promijenjena, izmedju ostalog i samim odlaskom dobrog dijela populacije odrasle u tom vremenu. Samo slijepac ne vidi promjene i od drveta sumu
A nije da nemamo i alkosa jos uvijek :mrgreen:
geralt

#21331 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

Statistike se prave na osnovu zvanicnih vladinih podataka o prodaji alkohola i naplacenim akcizama, sto znaci da u njih ne ulazi domaca rakija na nasim prostorima, domaca votka u istocnoj Evropi, odnosno domace vino uz Mediteran. Sama ideja da recimo Crnogorci manje piju od Holandjana je smijesna.
jeza u ledja

#21332 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

detroit-mercy wrote: 12/08/2024 21:01
madner wrote: 10/08/2024 15:37 NIje problem samo turizam, nego stancanje pare u zadnjih gotovo 20 godina. Ko je imao para ulozio ih je u nekretnine, a najsigurnije je kupovati nekretnine tamo gdje uvijek ima potraznje. To je dovelo do velikog skoka cijena na takvim mjestima, od Barcelone do Dubrovnika.

To sto je kroz AirBnb bilo isplativije nego rentati jeste do turizma, ali i bez toga su gubitnici zadnjih 20 godina ljudi koji nisu mogli kupiti nekretenine.
AirBnb je jedno vrijeme bio isplativiji sto se tice smjestaja u poredjenju sa hotelima. Medjutim, sa svojim jebenim skrivenim troskovima (poput one naknade za ciscenje ili koristenje kojecega) sami su sebi pucali u nogu.
Na stranu sto su urbana sredista gradova postala gradovi duhova jer imas mjesta na kojima od 6 stanova na pet ulaza je onaj katanac od AB&Ba, stanovnistvo odlazi iz tih sredina jer si ne moze priustiti rentanje/kupovinu a sa odlaskom stanovnista, gubi se i sarm tih urbanih cjelina.
Da imas malu djecu ne bi tako govorio. :oops:

Jebiga sad gradovi duhova. :-) Na koje gradove konkretno mislis?
Vjecita_zavrzlama

#21333 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

sumirprimus wrote: 12/08/2024 21:28 Vidis vec se bogom kunes :mrgreen:
Salu na stranu, sve vise je oniih koji "ne mogu" sad. Naravno iz vjerskih razloga, sad jel se krije il fakt ne pije ko ce znat ,no slika je promijenjena, izmedju ostalog i samim odlaskom dobrog dijela populacije odrasle u tom vremenu. Samo slijepac ne vidi promjene i od drveta sumu
Vjerski razlog je ako ne pijes nikako i nema izuzetka, kod nas je npr nezamisljivo svadbu napravit a da nema alkohola.Bar sam ja bio svijedok toga.Omladina danas svugdje manje pije nije kao prije ni na zapadu, a ko ce znat sto? Mozda je trava veci hit… ili sta su nasli😅

No to da se u bosni ne pije i da je atmosfera takva da moras krit to je laz
sumirprimus

#21334 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Ma mozemo se mi pravit slijepi. Al ovo nisu 90te ni 2000te def
Narqvno da kriju, znam ih licno jer jebga ne ide jedna prica a drugo radit.
Ne svi narqvno ne generalizujem. Oricam o promjeni atmosfere
Prijatelji koji dodju izvana sada vec vide razliku u samoj tuzlu
jeza u ledja

#21335 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ah, skonto sam sta je razlog. Kod nas na Balkanu zene piju mnogo manje od zena na Zapadu.

Takodje nadjoh podatak da su recimo Hrvatska ili Italija na dnu kolicine alkohola koja se pije po osobi godisnje, ali su pri vrhu ljestvice zemalja koja konzumiraju alkohol svakodnevno (kao i ostale zemlje Mediterana). Slicno, ali obratno, su Latvija, Litvanija, Ceska, zemlje u kojima se pije najvise alkohola. Valjda oni kad piju urokaju se maksimalno, dok se na jugu pijucka vino i tako to.
Vjecita_zavrzlama

#21336 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

sumirprimus wrote: 12/08/2024 21:35 Ma mozemo se mi pravit slijepi. Al ovo nisu 90te ni 2000te def
Od koga to kriju ? Ko ce ih dirat? Malo ste ga pretjerali ja bar ne osjwtim

Nor moj brat bio crna ovca sto nije htio imat alkohola na svadbi. Na kraju popustio pod pritiskom rodbine
sumirprimus

#21337 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Vjecita_zavrzlama wrote: 12/08/2024 21:41
sumirprimus wrote: 12/08/2024 21:35 Ma mozemo se mi pravit slijepi. Al ovo nisu 90te ni 2000te def
Od koga to kriju ? Ko ce ih dirat? Malo ste ga pretjerali ja bar ne osjwtim

Nor moj brat bio crna ovca sto nije htio imat alkohola na svadbi. Na kraju popustio pod pritiskom rodbine
Cuj od kog kriju pa od sredine, nije dobro, jer jebga politika je takva
Mislim mozemo se mi ovde dzaba nabjedjivat do sutra, ja kazem sta mislim , sta vidim, i znan
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#21338 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

jeza u ledja wrote: 12/08/2024 21:41 Ah, skonto sam sta je razlog. Kod nas na Balkanu zene piju mnogo manje od zena na Zapadu.

Takodje nadjoh podatak da su recimo Hrvatska ili Italija na dnu kolicine alkohola koja se pije po osobi godisnje, ali su pri vrhu ljestvice zemalja koja konzumiraju alkohol svakodnevno (kao i ostale zemlje Mediterana). Slicno, ali obratno, su Latvija, Litvanija, Ceska, zemlje u kojima se pije najvise alkohola. Valjda oni kad piju urokaju se maksimalno, dok se na jugu pijucka vino i tako to.
Pa to.

U ovim podnebljima bude koja rakijica ujutru, možda koja piva ako ti je ćejf.

No, niko u BiH ne pravi nekakve alkohol vikende kao u Engleskoj npr, pogotovo ako gledamo stanje po manjim mjestima.
sumirprimus

#21339 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Svadba je svadba jebga nije ovo etnicki cista drzava .
A i na njima sad zna bit alcohol free.
PreWiBa

#21340 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

sumirprimus wrote: 12/08/2024 21:44 Svadba je svadba jebga nije ovo etnicki cista drzava .
A i na njima sad zna bit alcohol free.
Kakve veze ima to?
sumirprimus

#21341 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Sta cu ja tebi objasnjavat koji si odrasto u njemackoj .
Fakt je cinjenica,a cinjenica je da mi kao drustvo lagano klizimo, ali ne po mahali
Vjecita_zavrzlama

#21342 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

sehohari wrote: 12/08/2024 21:44
jeza u ledja wrote: 12/08/2024 21:41 Ah, skonto sam sta je razlog. Kod nas na Balkanu zene piju mnogo manje od zena na Zapadu.

Pa to.

No, niko u BiH ne pravi nekakve alkohol vikende kao u Engleskoj npr, pogotovo ako gledamo stanje po manjim mjestima.
To nije obicaj kod nas to je sjeverni obicaj jer im bog dao mrak i hladnocu
PreWiBa

#21343 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

sumirprimus wrote: 12/08/2024 21:47 Sta cu ja tebi objasnjavat koji si odrasto u njemackoj .
Fakt je cinjenica,a cinjenica je da mi kao drustvo lagano klizimo, ali ne po mahali
Govorim ovo o etnički čistoj državi.

I de malo bontona, vidim i ti kliziš sa državom prema dole.
PreWiBa

#21344 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Vjecita_zavrzlama wrote: 12/08/2024 21:50
sehohari wrote: 12/08/2024 21:44

Pa to.

To nije obicaj kod nas to je sjeverni obicaj jer im bog dao mrak i hladnocu
Kako god, manje pijemo od njih.
jeza u ledja

#21345 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Englezi su poznati po lokanju. Svugdje po svijetu najgori turisti.

Naravno govorim o odredjenom segmentu njihove populacije.
sumirprimus

#21346 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Mozda najgori turisti, al su lauzi alkosi narokaju se od piva pa popravljaju cizama :mrgreen:
detroit-mercy

#21347 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

jeza u ledja wrote: 12/08/2024 21:34

Istorijski centri gradova od Seville u Spaniji preko SanJuana u Portoriku. Bio sam u dosta gradova gdje lokalci vise ne zive u tim centrim ali us zato oni katanci sa kljucevima na svakim skoro vratima.
detroit-mercy

#21348 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Vjecita_zavrzlama wrote: 12/08/2024 21:34
sumirprimus wrote: 12/08/2024 21:28 Vidis vec se bogom kunes :mrgreen:
Vjerski razlog je ako ne pijes nikako i nema izuzetka, kod nas je npr nezamisljivo svadbu napravit a da nema alkohola.Bar sam ja bio svijedok toga.Omladina danas svugdje manje pije nije kao prije ni na zapadu, a ko ce znat sto? Mozda je trava veci hit… ili sta su nasli😅

No to da se u bosni ne pije i da je atmosfera takva da moras krit to je laz
Ne krije se ali kao drustvo smo sve konzervativniji.
Ljudi koji su stalno dole to i ne primjete ali vidi se i osjeti se. Posebno kad promatras sa strane.
PreWiBa

#21349 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

detroit-mercy wrote: 12/08/2024 22:08

Istorijski centri gradova od Seville u Spaniji preko SanJuana u Portoriku. Bio sam u dosta gradova gdje lokalci vise ne zive u tim centrim ali us zato oni katanci sa kljucevima na svakim skoro vratima.
Da, pa samo uzmi Veneciju, grad sa ogromnim brojem turista, ogromnom lovom koja se tu slijeva, i brojem stanovnika koji rapidno opada.
detroit-mercy

#21350 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

sehohari wrote: 12/08/2024 22:12
detroit-mercy wrote: 12/08/2024 22:08

Da, pa samo uzmi Veneciju, grad sa ogromnim brojem turista, ogromnom lovom koja se tu slijeva, i brojem stanovnika koji rapidno opada.
Mislim, ne bi se ljudi dzabe bunili da nije tako.
Ali zalosno je pogledati sve one katancine na po ulaznim vratima, a nekada se je tu zivjelo.
Post Reply