Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
jeza u ledja

#21276 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

JohnnyS wrote: 07/08/2024 13:53 Turizam je kao droga. Kad kreneš sve je super, najjači si, nema nitko bolji, kako vrijeme ide, ni ne primijetiš kako ti isiše dušu da bi od tebe na kraju ostala sama ljuštura dok je dobit ostala samo uskom krugu ljudi.
Nije ovo kao prije, ovi stanovi na dan, trka za brzom i lakom zaradom, uništava sve one koji od turizma ne žive, a takvih je uvijek puno više. Zbog gostiju građanima rastu cijene usluga, stanarina, kvadrata, pičaka materinih. U Španjolskoj i Italiji se već pokušava obrnuti taj proces, mi kasnimo za njima, ali doći će to i u nas.

Ja sam u Dubrovniku proveo dvadeset godina života, ja taj grad više ne prepoznajem.
Tko želi dobro nekoj državi sigurno mu ne bi trebao poželjeti da postane turistička destinacija.
Bravo. :thumbup:
JohnnyS wrote: 07/08/2024 13:53 Backpackeri su upravo ti koji su unistili Barcelonu, Andaluziju, Portugal, dijelove Italije. Dodju, budu par dana i trose mizerno, nema prevelike koristi od njih. Ja licno nemam nista ni protiv toga da i takvi dolaze, ali prednost bih dao ljudima koji ustvari trose novac na putovanjima.
Bas... :roll:
U Barceloni nisu problem "backpackeri" sigurno. Problem su ljudi koji dodju i mogu si priustiti smjestaj u stanu od par hiljada dolara za recimo sedmicu dana. Taj ciji je stan moze prakticno otplacivati ga i jos zivjeti od toga, i taj stan vise nije u upotrebi za generalnu populaciju. I takvih je hiljade i hiljade stanova.
To je ono sto je problem.

Backpackeri su tu potpuno irelevantni. Barcelona i okolica je naravno mnogo veca ekonomija od samo turizma. I to hoce li neki backpacker odsjesti u hostelu i jesti u fast foodu je apsolutno nebitno.
belfy

#21277 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

sehohari wrote: 07/08/2024 12:55 ...
Vi ste ludi. Ne živite u BiH, najvjerovatnije čak niste ni iz mjesta koja imaju tu vrstu turizma. Lupetate ko maksim po diviziji kada pročitate nešto na internetu, zato i jeste ono što ovdje čitam ovdje od vas bilo aktuelno negdje 2015-16.
Arapi ovdje uopšte nisu tema u razgovorima više, svako malo ih viđam ovdje po ulici (od 9 sati je pored avlije prošlo tri grupe i jedno auto sa kuvajtskim registracijama) i ne sjećam se kada sam zadnji put nešto čuo za njih.

Eto, dođu ljudi iz Katara po planu da ovdje prave valjda džamahiriju, ma nemoj. Ljudi traže negdje da odu ljeti i da se rashlade, ovo kod nas im je malo interesantnije zbog nekih naših karakteristika. I to je sve. Vama, umjesto da se bavite tim teorijama zavjere i želite da uništite jednu od rijetkih pozitivnih stvari u zadnjih 15-20 godina, bolje da malo promovišete ovu zemlju i dovedete te turiste koji vama odgovaraju. A ne da me svaki put mora biti stid kada kažem da sam iz Bosne jer nam je dijaspora obična banana.

Ljudi se ovdje snalaze i želje da zarade koji novac i da budu što više primamljivi tom izvoru finansiranja. Tako je u svim regijama gdje novac ne raste na drveću.
ti sto si duze na forumu izlaganja su ti sve agresivnija i radikalnija...

optuzujes ljude da ne zive u BiH, a ti prvi isto tako ne zivis. cemu licemjerje? munafik zavrsi gore od nevjernika...

i onda kazes "ovo kod nas", a mislis na BiH dok zivisi u Njemackoj? zasto? i, kako ti to ide u istu pricu sa ovim osudjivanjem gdje prozivas druge sto nisu u BiH? izvlaci te sto si na godisnjem dosao na sedmicu-dvije, pa bi drugima da pametujes?

jer... ipak je, opet, licemjerstvo govoriti kako je "kod nas", a onda poslije "njih" osudjujes o onome sto govore i kako treba da se odnose i koji turisti im odgovaraju... eto, sve sam ti lijepo podvukao i oznacio druze sehohari. zar se ne bi slozio da je ovo sto si napisao krajnje licemjerno?
belfy

#21278 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

iClass wrote: 07/08/2024 14:30
Vjecita_zavrzlama wrote: 07/08/2024 13:30
sehohari wrote: 07/08/2024 13:17 Bujrum, skupite onda od vaših para pa nadoknadite hotelijerima i ugostiteljima i kome još gubitak, ako mislite da od njih svakako nema ništa.
Ovo je jack pot za Dodika i slicne da kazu da ne mogu s nama, realno.Nemas mu sta reci…ali kome ja to da ovjasnjavam, tebi svakako i nije cilj zemlja BIH kakva je uvijek bila, hoces neku dzamahiriju
Kakav jackpot? Šta će reći Dodik? Da je ovo džamahirija?

Rekneš mu fino, da u tom gradu živi većinsko muslimansko stanovništvo i da je osnovno pravilo islama zabrana alkohola i da po logici stvari u tom mjestu postoji šansa da imaju lokali bez alkohola. Ako on ovo ne konta onda nemaš šta više pričat sa njima. Eto imaš mu šta reći...

Šta li će tek Dodik reći kada sazna da u mjestima sa većinskim muslimanskim stanovništvom većina restorana nema svinjetine u svojoj ponudi. Ovo je tek jackpot... I ovo ovome se šuti...
jednom kada izneses takav stav vise nije pitanje sta ce reci Dodik...
belfy

#21279 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

Vjecita_zavrzlama wrote: 08/08/2024 16:16
Ozimician wrote: 08/08/2024 16:11 Postoje i nudisticki resorti u kojima je normalno ici bez odjece u restoran.

Postoje i resorti koji su "gay-only" kao i oni "adult-only".

Postoje eto i hoteli prilagodjeni muslimanskoj klijenteli.

Zivi i pusti druge da zive. :thumbup:

(sto je najjace, takvih hoteli su u BiH jedan jako jako mali procenat i ne uticu na cjelokupnu hotelsku ponudu, tako da nije realno da vam to smeta iz dobre namjere, osim dijela Sarajeva koji je u FBIH i koji jeste vecinski muslimanski grad, ja ne vidim da bilo gdje drugo postoje takvi hoteli i u tragovima)
Dakle , Sarajevo nije muslimanski grad na taj nacin.Za grad koji je eto 80% muslimanski zar ne primjetis koliko puno alkohol ide? Da li je vecina pod hidzabom itd?

I Sarajevo je glavni grad , tu dolaze ljudi nece u Zenicu
u Zenici je, nazalost, puno vise tih koji se prilagodjavaju sa "nealkoholom" (mogu navesti i dosta primjera) i ne znam da li im je cilj da ti i takvi dolaze vise u Zenicu, nego u Sarajevo....

nadam se da se to nece desiti i da cete im vi u Sarajevu ponuditi bolje. bez ikakve zahebancije. ako bi se ukazalo da je Sarajevo plodno po tom turistickom pitanju pozelio bih i da ovi u Zenici ugledaju takvu priliku i krenu za istom. da presele svoj biznis tamo. cisto iz ekonomskih i turistickih razloga...

ja sam siguran da bi tu velika vecina halalila i onaj animozitet nastao tokom Olimpijade gdje je nastala ona poznata "Zenica radi - Sarajevo se gradi". sada bi isti navijali za suprotno u ovom slucaju... (moje skromno misljenje) :)
toska

#21280 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by toska »

detroit-mercy wrote: 09/08/2024 18:02
Ozimician wrote: 09/08/2024 16:16 Ovi amerikanci pisu kako mogu dobiti za par dana i termin za CT: @jeza u ledja ?

Ja bih rekao da je u pitanju "vjestacki izazvan generalni nedostatak doktora" - izazvan od politike i podrzan od strane doktora pred penzijom (koji cuvaju svoje mjesto)
Ako ti je potrebno ide jako brzo. CT nekada i isti dan ako procijene ali generalno ne ceka se dugo. Kanadjani se zale da kod njih to sve duze traje.
Privatno u Sa na više mjesta CT i magnet su identično 200KM sve sa isti dan očitanjem radiologa i nalazom.
Čekanje, bez najave, max pacijent prije vas.
Pravo na refundaciju ako ste naručeni na predugu listu čekanja u državnoj ustanovi.

sve prošao izuzev traženja refundacije.
belfy

#21281 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

iClass wrote: 08/08/2024 17:20 Prestanite se raspravljati sa trolom, vidite da to ide u nedogled. Napišeš čovjeku odgovor, on citira jednu rečenicu i prebaci temu.
Ko krplje kakav.

Rasprava na temu ponude hrane i piće u privatnim hotelima je smiješno. Znam ljude koji imaju svoje kafiće i restorane i potrude se da je ponuda hrane i pića u skladu sa islamom, ne radi turista nego radi svojih privatnih načela, odnosno halal zarade.

Halal restorani i hoteli se mogu vidjeti i u nekim manjim gradovima gdje nema arapskih turista pa čak nema nikako turista. Vidio sam čak lokal sa halal mesom i bez alkohola u Gračanici. Je li i tu ima arapskih turista?

Ode rasprava u nedogled.
pa, izgleda da si ti vidio sve... jel tako?
jeza u ledja

#21282 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ja sam imao taj CT scan kad je bila emergency. (To jest, bio sam u emergency room). Ono, hajmo odmah uradit CT i tako.
Vjerovatno ovisi za sta treba.
belfy

#21283 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

So What! wrote: 08/08/2024 17:21
sehohari wrote: 08/08/2024 17:06 Konzumacija alkohola u BiH je na nizem nivlu nego u ostatku evrope, iko 5,5l naspram 10-12l u ostatku kontinenta. A uto ulaze i Hrvati i Srbi.

I da, tjt. Definitivno vecina popije ponekad, ali kod nas ne postoji toliko izrazena kultura pijanja alkohola kao u z. evropi.
Od veselja do veselja, ima ljudi koji popiju, pa i napiju se, ali na sedmicnoj ili dnevnoj bazi, nije nesto pretjerano visok broj ljudi.

Ali evo recimo cak i kod Bosnjaka, veoma je nezahvalno recimo napraviti vjenacnje bez alkohola, jer nekako svi poistovjecuju vjenacnje s tim, a opet u drugu stranu u nekom svakodnevnom zivotu nije tako cesta pojava.

Ponekad ljudi se krecu u krugu, gdje svi piju ili gdje niko ne pije, pa sticu pogresan dojam, ali realno je kada pogledas da broj pubova / kafana / cocktail barova u Sarajevu ne raste nesto pretjerano, dok recimo broj slasticarni / nargilhana / coffe-tea housea je u porastu i to govori o odnosu ljudi prema tome.

Meni je recimo bilo top tokom boravka u Svicarskoj, kada sam vidio da petkom nakon zavrsene radne sedmice, gomila ljudi odlazi u parkove, nosi six-packove i pije lagano, druzi se. Bas mi je bilo zao u jednu ruku sto kod nas narod nema takvu kulturu druzenja.

S druge strane, nakon sto sam proveo skoro godinu dana u Baltickim zemljama i kada sam vidio koliko ti ljudi piju, bio sam iznenadjen i definitivno uvjeren da su nasi ljudi totalni amateri za njih. Hitne sluzbe koje kupe ljude ispred klubova, redovne tuce u pubovima i ispovracane ulice su bili redovan prizor, a u sustini ti narodi tamo su blagi i fini ljudi u prosjeku.
kako bolan kod nas ljudi ne nose u parkove i ne piju? jesi se ti ikada u parku zapio sa rajom i ako jesi - koje godine?
toska

#21284 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by toska »

jeza u ledja wrote: 10/08/2024 03:27 Ja sam imao taj CT scan kad je bila emergency. (To jest, bio sam u emergency room). Ono, hajmo odmah uradit CT i tako.
Vjerovatno ovisi za sta treba.
Pa državna je procijenila da nisam hitan slučaj i zato sam išao privatno.
No za nekog specijalistu koji bi eto pregledao taj CT scan, za sta si ga vec uzeo, bi mozda morao cekati i nekoliko mjeseci.
Ovisi naravno, mozda uletis i odmah.
Isti dan i čas, snimanje, radiolog, nalaz.
No sumnjam da bilo sta sto ti treba, a sto nije hitno, recimo lupam operacija kuka, da ne mozes naci termin koji je u roku narednih 6 mjeseci.
KCUS Ortopedije se prošle godine hvalila da su ukinute liste čekanja, vještački kukovi i koljena uglavnom.
belfy

#21285 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

Ozimician wrote: 09/08/2024 08:05
Stan u Frankfurtu za 550 € se nije mogao naci ni prije 6-7 godina. :-)

(mislim da lici na stan i da je stvarno u Frankfurtu i da mozes do haustora normalno doci da ne gledas na koju ces spricu nabosti)

@Velkoski

U tome i jest kvaka i razlog zasto "nema ko da radi" jer bukvalno svako ko zaradjuje ispod prosjeka i mora placati skupo stan, pametnije mu je da bude na socijali i da mu drzava placa stan.
ja u Frankfurtu stanovao 2018. na adresi Alt Sossenheim 2. ispod te cijene. lagano mozes pogledati gdje se nalazi... stan na zadnjem spratu - standardno potkrovlje. sa mnom radilo dosta ljudi koji su placali slicno tada.

odakle ti kupis te price i/ili izmisljas samo ti znas...

ti znas da ja volim povremeno da ti se javim. onako kada nakacis ovakvu pricu... ja te pozivam da vidis stan u Ingolstadtu (nije ti daleko od Rosenheima) koji se iznajmuljuje za manje od toga, a unajmljen je u septembru 2023. (i vjerovatno ce moci i nadalje) mogu postati i skeniran ugovor ako treba...

da li je tesko naci - jeste. da li se moze - moze. imam i licni primjer gdje se ljudi nisu zeljeli prijaviti jer su mislili da je zahebancija, a ja se prijavio. nije bila, a onda svi skoce kako ne vjeruju...

a za socijalu, koju ovako olako pominjes, ipak treba ispuniti i uslove. da je tako dobra ti bi je prvi koristio i hvalio se istom. ono - ne radis, a zivis super. no, ti to ne zelis jer...? ako vec znas sve oko toga zasto ne uzeti tako zlatne uslove kakvim ih opisujes? znamo i ja i ti zasto, ali kada vec pricas pricu pricaj je do kraja. ili, mozda, ipak, nisi ni ti sam nacisto, jer samo prenosis vijesti... jel tako?
belfy

#21286 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

konami666 wrote: 09/08/2024 10:56
Ozimician wrote: 09/08/2024 10:00
konami666 wrote: 09/08/2024 09:34 Mislim ds je to u konacnici i cilj, da se dovede mnogo ljudi van EU u EU, obecavaju socijale i onda odjednom da se toliko smanje da se nema izbora nrgo raditi ili zivjeti na ulici. Kratkorocno ce se povecsfi kriminal, dugorocno ce se morati raditi. Koliko vidim, vise manje u svim clanicama EU se vodi ista diskusija vezano za socijalna primanja. To je takodjer ono sto najvise drzi EU iza USA kad je rijec o primanjima.
Ne vidim smisao u tome iskreno, valjda za to treba povecati iskljucivo "radnu imigraciju", a ne peglati maksimalno svakog ko zeli da dodje da radi, a ovamo sakom i kapom davati onima koji ne rade.

Svedska je dobar primjer zemlje gdje je daleko jednostavnije bilo doci kao ilegalan migrant bez pasosa i ostvariti sva prava nego kao kvalifikovana radna snaga.

Kvalitetna imigracija se dobija tako sto se obecaju dobre plate i jeftino stanovanje, a ne socijala.
Onda i dobijes ono sto "obecas" kao sto vidimo.

Cilj toga moze biti samo jacanje desnice i nista drugo, a desnicu podrzavaju opet najvise domaci koji primaju socijalu, dakle spirala ludila.

Novcani dio socijale po meni nije uopste problem, problem je sto neko na socijali dobija besplatno stan i rezije kakav jedan radnik mora da placa najmanje 1200€ (i to u nepopularnim gradovima) + ostali benefiti i tu se onda razlika izmedju radnika i onog na socijali istopi.
Slazem se sto si napisao ali zaboravljas jedan detalj: neko mora raditi poslove koje lokalno, visokoobrazovano stanovnistvo ne zeli da radi. I takvih poslova imas tonu. U isto vrijeme, USA plate su mnogo vise nego u EU, firme su jace itd. Da bi EU bila konkurentna, tj.da bi EU firme bile konkurencija onima u americi, zivjeti na socijalnoj sisi mora postati stvar proslosti, dakle obrazovani rade white collar poslove dok ovi novi rade nize poslove. Mislim da se dugorocno ukida penzioni model, zdravstvo ce jos vise da se privatizuje i tako dalje.
Evo primjer sto se zdravstva tice u svedskoj: trebas doktoru i moras otici prvo doktoru opste prakse koji te obicno ili ignorise ili ti kaze uzmi paracetamol. Ako imas privatno zdravstveno preko firme ili koje ti placas kada ih nazoves u roku od 72 sata imas zakazan sastanak sa specijalistom za bilo sta. Koliko sam ovdje imao peiliku da procitam ista stvar je sa njemackom. Tako da mislim da ce sa vremenom ovaj opsti zdravstveni nivo ili postati gori ili ce nestati i morat ces placari zdravstceno kao u americi.
odlican primjer dvojice koji imaju "tunnel vision" kao da je lakse doci u US kao u Evropu... zanemarivanje prve tacke koja je i najbitnija. da je nema obojica bi bila vec tamo, ali avaj. taj dio cemo zanemariti...

a onda cemo krenuti sa uporedbom onoga sto se nije moglo desiti. sta kada ti i takvi neki stignu u Ameriku iako ni oni sami nisu stigli do istih ili mogli ostati u istima, ali bi malo da mjere...

koji je vama glinac!? samo zal, nesto drugo ili nesto trece?
konami666

#21287 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

belfy wrote: 10/08/2024 04:13

Ne vidim smisao u tome iskreno, valjda za to treba povecati iskljucivo "radnu imigraciju", a ne peglati maksimalno svakog ko zeli da dodje da radi, a ovamo sakom i kapom davati onima koji ne rade.

Svedska je dobar primjer zemlje gdje je daleko jednostavnije bilo doci kao ilegalan migrant bez pasosa i ostvariti sva prava nego kao kvalifikovana radna snaga.

Kvalitetna imigracija se dobija tako sto se obecaju dobre plate i jeftino stanovanje, a ne socijala.

Cilj toga moze biti samo jacanje desnice i nista drugo, a desnicu podrzavaju opet najvise domaci koji primaju socijalu, dakle spirala ludila.

Novcani dio socijale po meni nije uopste problem, problem je sto neko na socijali dobija besplatno stan i rezije kakav jedan radnik mora da placa najmanje 1200€ (i to u nepopularnim gradovima) + ostali benefiti i tu se onda razlika izmedju radnika i onog na socijali istopi.
Slazem se sto si napisao ali zaboravljas jedan detalj: neko mora raditi poslove koje lokalno, visokoobrazovano stanovnistvo ne zeli da radi. I takvih poslova imas tonu. U isto vrijeme, USA plate su mnogo vise nego u EU, firme su jace itd. Da bi EU bila konkurentna, tj.da bi EU firme bile konkurencija onima u americi, zivjeti na socijalnoj sisi mora postati stvar proslosti, dakle obrazovani rade white collar poslove dok ovi novi rade nize poslove. Mislim da se dugorocno ukida penzioni model, zdravstvo ce jos vise da se privatizuje i tako dalje.
Evo primjer sto se zdravstva tice u svedskoj: trebas doktoru i moras otici prvo doktoru opste prakse koji te obicno ili ignorise ili ti kaze uzmi paracetamol. Ako imas privatno zdravstveno preko firme ili koje ti placas kada ih nazoves u roku od 72 sata imas zakazan sastanak sa specijalistom za bilo sta. Koliko sam ovdje imao peiliku da procitam ista stvar je sa njemackom. Tako da mislim da ce sa vremenom ovaj opsti zdravstveni nivo ili postati gori ili ce nestati i morat ces placari zdravstceno kao u americi.
odlican primjer dvojice koji imaju "tunnel vision" kao da je lakse doci u US kao u Evropu... zanemarivanje prve tacke koja je i najbitnija. da je nema obojica bi bila vec tamo, ali avaj. taj dio cemo zanemariti...

a onda cemo krenuti sa uporedbom onoga sto se nije moglo desiti. sta kada ti i takvi neki stignu u Ameriku iako ni oni sami nisu stigli do istih ili mogli ostati u istima, ali bi malo da mjere...

koji je vama glinac!? samo zal, nesto drugo ili nesto trece?
Izvini ali nisam razumio nista sto si napisao, mozes li elaborirati?
konami666

#21288 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

moimoi wrote: 09/08/2024 17:32

Sto se doktora tice, tako ti je svugdje.
Jedino sto su u istocnoj evropi siroke ruke, sto se antibiotika tice. Daju ti ga trebao ti ili ne… sto nije za pohvalu.
Ne govorim o tabletama, najlakse je tabletu dati. Govorim o dijagnostici. Doktori opste prakse u bih su po meni mnogo bolji od ovih sto sam vidio u stockholmu. Bio sam i u drugim zemljama i znam da su doktori opste prakse bolji.
Specijalisti u svedskoj su druga prica.
Vjecita_zavrzlama

#21289 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Vjecita_zavrzlama »

belfy wrote: 10/08/2024 03:07
Vjecita_zavrzlama wrote: 08/08/2024 16:16
Ozimician wrote: 08/08/2024 16:11 Postoje i nudisticki resorti u kojima je normalno ici bez odjece u restoran.

Postoje i resorti koji su "gay-only" kao i oni "adult-only".

Postoje eto i hoteli prilagodjeni muslimanskoj klijenteli.

Zivi i pusti druge da zive. :thumbup:

(sto je najjace, takvih hoteli su u BiH jedan jako jako mali procenat i ne uticu na cjelokupnu hotelsku ponudu, tako da nije realno da vam to smeta iz dobre namjere, osim dijela Sarajeva koji je u FBIH i koji jeste vecinski muslimanski grad, ja ne vidim da bilo gdje drugo postoje takvi hoteli i u tragovima)
Dakle , Sarajevo nije muslimanski grad na taj nacin.Za grad koji je eto 80% muslimanski zar ne primjetis koliko puno alkohol ide? Da li je vecina pod hidzabom itd?

I Sarajevo je glavni grad , tu dolaze ljudi nece u Zenicu
u Zenici je, nazalost, puno vise tih koji se prilagodjavaju sa "nealkoholom" (mogu navesti i dosta primjera) i ne znam da li im je cilj da ti i takvi dolaze vise u Zenicu, nego u Sarajevo....

nadam se da se to nece desiti i da cete im vi u Sarajevu ponuditi bolje. bez ikakve zahebancije. ako bi se ukazalo da je Sarajevo plodno po tom turistickom pitanju pozelio bih i da ovi u Zenici ugledaju takvu priliku i krenu za istom. da presele svoj biznis tamo. cisto iz ekonomskih i turistickih razloga...

ja sam siguran da bi tu velika vecina halalila i onaj animozitet nastao tokom Olimpijade gdje je nastala ona poznata "Zenica radi - Sarajevo se gradi". sada bi isti navijali za suprotno u ovom slucaju... (moje skromno misljenje) :)

mozda narod u Zenici ne pije alkohol? Tamo ima dosta vjernika,mislim da je Zenica i srednja BIH bosanski ”bible belt” ili Kuran belt” :mrgreen:
moimoi

#21290 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

konami666 wrote: 10/08/2024 09:36
moimoi wrote: 09/08/2024 17:32

Sto se doktora tice, tako ti je svugdje.
Jedino sto su u istocnoj evropi siroke ruke, sto se antibiotika tice. Daju ti ga trebao ti ili ne… sto nije za pohvalu.
Ne govorim o tabletama, najlakse je tabletu dati. Govorim o dijagnostici. Doktori opste prakse u bih su po meni mnogo bolji od ovih sto sam vidio u stockholmu. Bio sam i u drugim zemljama i znam da su doktori opste prakse bolji.
Specijalisti u svedskoj su druga prica.
Bilo nekad… sada se spominjalo.

Jedino jos kod nekih privatnika da ti se posveti.
U d.z samo pisu recepte ili prebacuju dalje
JohnnyS

#21291 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

jeza u ledja wrote: 09/08/2024 18:06
JohnnyS wrote: 07/08/2024 13:53 Turizam je kao droga. Kad kreneš sve je super, najjači si, nema nitko bolji, kako vrijeme ide, ni ne primijetiš kako ti isiše dušu da bi od tebe na kraju ostala sama ljuštura dok je dobit ostala samo uskom krugu ljudi.
Nije ovo kao prije, ovi stanovi na dan, trka za brzom i lakom zaradom, uništava sve one koji od turizma ne žive, a takvih je uvijek puno više. Zbog gostiju građanima rastu cijene usluga, stanarina, kvadrata, pičaka materinih. U Španjolskoj i Italiji se već pokušava obrnuti taj proces, mi kasnimo za njima, ali doći će to i u nas.

Ja sam u Dubrovniku proveo dvadeset godina života, ja taj grad više ne prepoznajem.
Tko želi dobro nekoj državi sigurno mu ne bi trebao poželjeti da postane turistička destinacija.
Bravo. :thumbup:
JohnnyS wrote: 07/08/2024 13:53 Backpackeri su upravo ti koji su unistili Barcelonu, Andaluziju, Portugal, dijelove Italije. Dodju, budu par dana i trose mizerno, nema prevelike koristi od njih. Ja licno nemam nista ni protiv toga da i takvi dolaze, ali prednost bih dao ljudima koji ustvari trose novac na putovanjima.
Bas... :roll:
U Barceloni nisu problem "backpackeri" sigurno. Problem su ljudi koji dodju i mogu si priustiti smjestaj u stanu od par hiljada dolara za recimo sedmicu dana. Taj ciji je stan moze prakticno otplacivati ga i jos zivjeti od toga, i taj stan vise nije u upotrebi za generalnu populaciju. I takvih je hiljade i hiljade stanova.
To je ono sto je problem.

Backpackeri su tu potpuno irelevantni. Barcelona i okolica je naravno mnogo veca ekonomija od samo turizma. I to hoce li neki backpacker odsjesti u hostelu i jesti u fast foodu je apsolutno nebitno.
Ovo o backpackerima nije moj kvot, samo da se zna.

Vezano na ovo što sam pisao

https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... tid=545444
jeza u ledja

#21292 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Znam da nije, nesto sam tu zabrljao. :lol:
Mislim sa je onaj forumas sa crnim avatarom.
madner

#21293 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by madner »

Sossenheim :roll: , pola sata autobusom do Frankfurta.

Prije 25 godina tamo gdje je UBahn stanica blizu nije bilo stanova za ta pare, ali nije posteno porediti to socialno naselje puno stranaca. Toliko je lose bilo da je uslo u program obnove da ne bude najgore. :roll:
madner

#21294 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by madner »

NIje problem samo turizam, nego stancanje pare u zadnjih gotovo 20 godina. Ko je imao para ulozio ih je u nekretnine, a najsigurnije je kupovati nekretnine tamo gdje uvijek ima potraznje. To je dovelo do velikog skoka cijena na takvim mjestima, od Barcelone do Dubrovnika.

To sto je kroz AirBnb bilo isplativije nego rentati jeste do turizma, ali i bez toga su gubitnici zadnjih 20 godina ljudi koji nisu mogli kupiti nekretenine.
So What!

#21295 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by So What! »

belfy wrote: 10/08/2024 03:28kako bolan kod nas ljudi ne nose u parkove i ne piju? jesi se ti ikada u parku zapio sa rajom i ako jesi - koje godine?
Ilegalno je piti bilo gdje na javnom mjestu u FBiH koliko znam, iam vec deset godina sigurno. U Sarajevu se dozvoljava u odredjenim parkovima navecer i tokom ljeta (uglavnom SFF).

Ja ti govorim da ljudi, cim otkuca 5 u petak, odu u market i umjesto u pub, pivu piju lagano u parku onako u onom office outfitu.
jeza u ledja

#21296 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

madner wrote: 10/08/2024 15:37 NIje problem samo turizam, nego stancanje pare u zadnjih gotovo 20 godina. Ko je imao para ulozio ih je u nekretnine, a najsigurnije je kupovati nekretnine tamo gdje uvijek ima potraznje. To je dovelo do velikog skoka cijena na takvim mjestima, od Barcelone do Dubrovnika.

To sto je kroz AirBnb bilo isplativije nego rentati jeste do turizma, ali i bez toga su gubitnici zadnjih 20 godina ljudi koji nisu mogli kupiti nekretenine.
Pa jeste i to. Pogotovo zemlje koje su dozvolile masovnu kupovinu investitora iz vana. Kinezi, Rusi, Arapi, Amerikanci, Britanci.. I u S. Americi je to problem, pogotovo u Kanadi.
moimoi

#21297 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

So What! wrote: 10/08/2024 15:38
belfy wrote: 10/08/2024 03:28kako bolan kod nas ljudi ne nose u parkove i ne piju? jesi se ti ikada u parku zapio sa rajom i ako jesi - koje godine?
Ilegalno je piti bilo gdje na javnom mjestu u FBiH koliko znam, iam vec deset godina sigurno. U Sarajevu se dozvoljava u odredjenim parkovima navecer i tokom ljeta (uglavnom SFF).

Ja ti govorim da ljudi, cim otkuca 5 u petak, odu u market i umjesto u pub, pivu piju lagano u parku onako u onom office outfitu.
Tolerise se to i kod nas… samo sto kod nas mladi piju u parku ili kroneri. Neces vidjeti ozbiljnog covjeka da oije u parku.
Isto je zapravo i sa sjedenjem u parku na travi… suncanjem i sl.
Nema toga kod nas.
Gledaju te svi k’o beskucnika. Sto je vani normalna pojava.
foton

#21298 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by foton »

So What! wrote: 10/08/2024 15:38
To je zato sto kod nas nema parkova a tamo kod njih ljudima je skupo da svaki dan idu u kafanu poslije posla, a sto jest, jest, ljepse je u parku.

Jeste malo smijesno vidjeti turiste na dekici u "Velikom parku" u prasini kao na pikniku.
jeza u ledja

#21299 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Meni je malo iznenadjujuci ovaj podatak o tome kako malo ljudi pije u BiH.

Iz mog iskustva, ali i iskustva Amerikanaca koje sam vodio/sretao dole, to ne moze biti dalje od istine. Svi kazu da mi pijemo ko konji.

Odes nekome u goste na kafu ujutro - rakija.
Odes na planinu i svratis u neki dom - rakija.
Dodju majstori da ti rade nesto - kupuju im se pive. :-)

Ali eto sta ja znam, to je sve subjektivno. Mada nesto cisto sumnjam u ispravnu metodologiju prilikom pravljenja ovakvih statistika.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#21300 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Domaci izdajnik »

Ova statistika za BIH je i meni sumnjiva :-? pa ja što lično vidim je da je alkoholizam uzeo maha samo tako, Malo je reći da se pije i opija...
Post Reply