Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

John Cleese

#51 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini

Post by John Cleese »

sehohari wrote: 17/07/2024 23:08 Marhaba,
pošto vidim da su druge teme već dosta stare ili nekako previše specifične, odlučio sam otvoriti novu.

Da li ste vi primjetili da određen broj arapskih turista u Sarajevu ili BiH zapravo i nije iz tih arapskih zemalja, već da je i njihova dijaspora počela dolaziti kod nas?

Na bazenima sam sreo jednu familiju iz Belgije. Prije bi išli u Tursku, ali su čuli za nas, a sad žele stalno dolaziti jer mogu doći autom i jer im se sviđa priroda. Planiraju čak ići u Neum.

Kasnije, na Baščaršiji sam čuo opet neku porodicu za drugim stolom. Stariji pričaju arapski, ali djeca francuski. Po priči sam skontao da su isto iz Belgije ili Francuske.

EDIT: Ne govorim da je to nešto negativno.
Neku vece sam sreo jednog koji bi, barem naoko, mogao spadati u turiste, bilo je prilicno kasno - zaustavio me da me pita gdje bi mogao kupiti hranu i nesto za osvjezenje u ta doba.
Kad sam mu preporucio obliznju radnjicu, pozalio mi se da su ga tamo upravo pokusali izlevatiti :D :lol:
Pitao sam ga sta se tacno desilo i kad mi je ispricao, rekao sam mu da su tamo zaista takve cijene, jer i jesu, ali nije povjerovao. Mislim da je kupovinu na kraju obavio na benzinskoj pumpi iako sam ga upozorio da je tamo jos skuplje :|

U lijepom sjecanju su mi ostali neki momci iz Alzira, bas pristojni i ljubazni, ali oni su bili na proputovanju ka EU gdje ih je, kako su mi rekli, cekao posao i smjestaj kod neke rodbine.
Tvrtko II Kotromanić

#52 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Vjecita_zavrzlama wrote: 03/08/2024 23:09
sehohari wrote: 03/08/2024 23:02
narcisaa wrote: 03/08/2024 17:13

A odakle si ti? Jos pozdrav zdravo prekrsti u marhaba
Iz starog bosanskog grada Haleba.

Marhaba (ili Marhaban) je arapski pozdrav, u Bosni postoji kao merhaba, nisam ti ja kriv što si arabofob.
Nema ga u Bosni osim po selima kad stari idu na sijeloooo..cak i ti seljani znaju da je dobar dan ili zdravi zvanicni pozdrav bilo gdje drugo :D
uhh vidi se da nisi po mahalama zalazio
merhaba ide tu svakodnevno, kad se sa starijim komsijama pozdravlja
Vjecita_zavrzlama

#53 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini

Post by Vjecita_zavrzlama »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 07/08/2024 08:40
sehohari wrote: 03/08/2024 23:02

Iz starog bosanskog grada Haleba.

Marhaba (ili Marhaban) je arapski pozdrav, u Bosni postoji kao merhaba, nisam ti ja kriv što si arabofob.
Nema ga u Bosni osim po selima kad stari idu na sijeloooo..cak i ti seljani znaju da je dobar dan ili zdravi zvanicni pozdrav bilo gdje drugo :D
Pa da mahala i selo manje vise, i vidis-stariji

To izumire

A drugo ko od tih mahalasa udje u banku i kaze merhaba selam?

Kod mladjih je ”cao” postalo merhaba
Tvrtko II Kotromanić

#54 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini

Vjecita_zavrzlama wrote: 07/08/2024 10:24

To izumire

sto bi neko u banci govorio merhaba :-)

kod mladjih, izmedju mladih, realno slabo merhabanja ima :lol:
mada je prisutniji selam
Vjecita_zavrzlama

#55 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini

Tvrtko II Kotromanić wrote: 07/08/2024 10:29
Vjecita_zavrzlama wrote: 07/08/2024 10:24

To izumire

sto bi neko u banci govorio merhaba :-)

kod mladjih, izmedju mladih, realno slabo merhabanja ima :lol:
mada je prisutniji selam
Pa vidis :D
Piaty

#56 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini

Post by Piaty »

Merhaba govore stariji ljudi. To nam je od Turaka.
Selam govori i staro i mlado. To nam je od Arapa.
Zdravo govore isto i stari i mladi. To nam je od Slavena.

Ja osobno govorim najčešće "Dobar dan", "Zdravo" i "Selam alejk".
Najdraže mi je kada kažem "Đesi, šta ima" ili "Đesi, kako si" ili samo "Kako je".
Dilibus

#57 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini

Post by Dilibus »

Imal nama iko da valja. Cangrizavijeg naroda na planeti nema. Znam da ima scena sa Arapima, al realno vecina nije takva. Ja sto sam ih upoznao ima ih svakakvih od prijatnih i veselih do negativnih i bezobraznih, isto kao i kod naseg naroda. Kad nema turizma sto nema, kad krenu dolazit, sto ce nam je*le ih njihove pare, ne trebaju nam,itd...Strucnjaci za dijagnoze, a niko da ponudi sprovodiva rijesenja problema. Svak zna uprijet prstom i reci sta je problem, to i malo dijete zna. Nama da dodju sa Beckih dvora, mi bi rekli ma pe*deri sta su dosli da nam glume ovde nesta neki nivo. Kad je fukara, sta ce nam fukara. Logicno je kad ti dodje par stotina hiljada turista godisnje da ce biti svakakve mrake, to je svugdje tako.
Tvrtko II Kotromanić

#58 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini

Piaty wrote: 08/08/2024 14:31 Merhaba govore stariji ljudi. To nam je od Turaka.

Najdraže mi je kada kažem "Đesi, šta ima" ili "Đesi, kako si" ili samo "Kako je".
dobar, ti?
Vjecita_zavrzlama

#59 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini

Piaty wrote: 08/08/2024 14:31 Merhaba govore stariji ljudi. To nam je od Turaka.

Merhaba je arapski, kojeg su turci uzeli kao i 90% turcizama za kojih znam

Tako sam rekao jednom turcinu koji se hvalio kako je turski uticaj na Balkanu neizbrisiv, rekoh nije kao arapski na Tursku…a to im je kao da im psujes jer arape ne vole😅
So What!

#60 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini

Post by So What! »

Ja ne smijem zamisliti, sta bi se tek desilo da ove Arape trenutno zamijene, mladi i liberalni Evropljani, kako bi nas narod reagovao.

Kada mu se horda pijanih Britanaca popisa ispred haustora i jos se pocne derati, a ti mu ne mozes nista, a nece ni policija jer je turista, prizivali bi i Arape i Kineze i bilo koga drugog koga smatramo primitivnim da dolaze nazad.
Piaty

#61 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini

Post by Piaty »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 08/08/2024 15:00

dobar, ti?
Jooj ta je top :lol:
Piaty

#62 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini

Post by Piaty »

So What! wrote: 08/08/2024 17:06 Ja ne smijem zamisliti, sta bi se tek desilo da ove Arape trenutno zamijene, mladi i liberalni Evropljani, kako bi nas narod reagovao.

Kada mu se horda pijanih Britanaca popisa ispred haustora i jos se pocne derati, a ti mu ne mozes nista, a nece ni policija jer je turista, prizivali bi i Arape i Kineze i bilo koga drugog koga smatramo primitivnim da dolaze nazad.
Pa tu su negdje Britanci i Arapi. Ne dao Bog da ovi drugi cugaju
Haris.ba

#63 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini

Post by Haris.ba »

Piaty wrote: 08/08/2024 19:58 Pa tu su negdje Britanci i Arapi. Ne dao Bog da ovi drugi cugaju
A, ne cugaju u Bosni?

Ja svojim ocima gledao kako pive tamane. Jos meni dosli traziti otvarac za vino (ilibsta je vec u flasi).
Blijedo me gledaju kad sam im rekao imam ali ne dam (skontali da imam svicarski nozic).
Ali, priznajem. Posafali su se na namaz kad je bio.
Piaty

#64 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini

Post by Piaty »

Haris.ba wrote: 08/08/2024 20:00
Piaty wrote: 08/08/2024 19:58 Pa tu su negdje Britanci i Arapi. Ne dao Bog da ovi drugi cugaju
A, ne cugaju u Bosni?

Ja svojim ocima gledao kako pive tamane. Jos meni dosli traziti otvarac za vino.
Blijedo me gledaju kad sam im rekao imam ali ne dam (skontali da imam svicarski nozic).
Ali, priznajem. Posafali su se na namaz kad je bio.
Hahaha ma znam sve bruda i više od toga, napisao sam jednom ovdje pa izbrisali, valjda nekorektno. Znam da cugaju privatno. Migrante sam viđao kako cugaju i javno, pa valjda i prevaljuju toliki put da bi u slobodi cugali.
Ne znam šta je nekorektno kada to ni oni ponekad ne kriju.
So What!

#65 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini

Post by So What! »

Piaty wrote: 08/08/2024 19:58Pa tu su negdje Britanci i Arapi. Ne dao Bog da ovi drugi cugaju
Ne branim nekakve moralne granice blisokistocnih naroda, ali koliko je cesta pojava bila da neki pijani Arap izadje i popisa se nasred ulice. Uvjeren sam da se ti ljudi i kada popiju brzo se i napiju i ne prodje bas najbolje po njih, jer u zemljama iz kojih dolaze sigurno ne bi smjeli tako slobodno konzumirati alkohol.

Dok recimo, svjedocio sam licno, dosla grupa navijaca Sjeverne Irske kada smo igrali protiv njih u Ligi Naciji i po obicaju, njihova fan zona je u Stojnicevim pubovima. I vec fajront tamo, izlaze likovi i hladno na one fasade od zgrade pored Vannija se popisase. Prilazim liku i govorim mu, druze, eto ti policije tamo, mogao kaznu dobiti, on onako pijan, odmahuje rukom, govori '' It's alright ''.

Mislim ponasaju se oni tako i po Engleskoj, ali i bilo gdje u svijetu da odu, ja sam vidjao i starije i mladje, bas se raskalaseno ponasaju i koliko god zaista volio UK kao zemlju i cijelu kulturu koju nosi taj narod, iskreno ne bih pozelio da nas okupiraju njihovi turisti, cim saznaju da je pint pive u Sarajevu oko 3 eura.
Dino79

#66 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini

Post by Dino79 »

Nisu svi invalidi u invalidskim kolicima. Nego to dobrostojeci arapi nece da hodaju pa ih guraju sluge u kolicima.
narcisaa

#67 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini

Post by narcisaa »

So What! wrote: 08/08/2024 17:06 Ja ne smijem zamisliti, sta bi se tek desilo da ove Arape trenutno zamijene, mladi i liberalni Evropljani, kako bi nas narod reagovao.

Cujjjjjjjjj horde Britanaca?
U cemu je razlika izmedju hordi Britanaca i hordi Bosanaca i Hercegovaca (Bosnjaka, Hrvata i Srba) koji, ovako, svakodnevno po svojim torovima zapisavaju haustore, deru se, bacaju smece kroz prozor u zgradama, kabasti otpad iznesu samo i odloze pored kontejnera (ovo u najboljem slucaju), bace u rijeku, potok, sumu,....

Arapi te pljunu u lice, to im je obicaj, gdje god da su ostave iza sebe uzas.
Bili prosli vikend na Trebevicu, na povratku svratili u SunnyLand,.. :cry: sastavili 3 stola, smece ispod stolova, oko njih, na stolovima, konobari psuju sve po spisku i njima i onom ko ih dovede :D .
So What!

#68 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini

Post by So What! »

narcisaa wrote: 10/08/2024 17:28Cujjjjjjjjj horde Britanaca?
U cemu je razlika izmedju hordi Britanaca i hordi Bosanaca i Hercegovaca (Bosnjaka, Hrvata i Srba) koji, ovako, svakodnevno po svojim torovima zapisavaju haustore, deru se, bacaju smece kroz prozor u zgradama, kabasti otpad iznesu samo i odloze pored kontejnera (ovo u najboljem slucaju), bace u rijeku, potok, sumu,....

Arapi te pljunu u lice, to im je obicaj, gdje god da su ostave iza sebe uzas.
Bili prosli vikend na Trebevicu, na povratku svratili u SunnyLand,.. :cry: sastavili 3 stola, smece ispod stolova, oko njih, na stolovima, konobari psuju sve po spisku i njima i onom ko ih dovede :D .
Razlika je u tome da Bosanci poslije izlazne noci ne hodaju ulicama i ne pisaju po tudjim zidovima i haustorima, ne hodaju u coporima i ponasaju se kao raskalasena horda. Svako ko je svjedocio i boravio u nekom gradu kojeg su turisti iz Velike Britanije otkrili kao nekakav jeftini turisticki spot, zna kako su takva mjesta nagrabusila. Ako pitas Splicane i Novosadjane, ko je najgori tokom Ultra-e ili EXIT-a, kao iz topa ce ti reci Britanci.

Ja stvarno za ovih deset godina nikada cuo nisam da ga je neki Arapin pljunuo u lice, itekako budu upozoreni da bi mogli dobiti batine u BiH za bilo kakav prelazak granice. S druge strane njihov odnos prema cistoci sigurno nije jedan od najboljih i oni su ozloglaseni po cijelom svijetu kao gosti koji ostavljaju hotelske sobe u uzasnom stanju i slicno, ali to su isto ljudi kojima kada kazes da moraju platiti 100 eura kazne u toj istoj sobi, platit ce i otici.

Iskreno, uz sve manjkavosti koje donose, bez ikakvih problema tvrdim da je Bosna i Hercegovina osvojila na jack potu s takvim turistima i da mnogo vise odgovaraju nasem mentalitetu, koji je u prosjeku veoma konzervativan. Osim toga, u prosjeku trose mnogo novca i kada dodju na odmor, to stvarno ukljucuje variety nekih aktivnosti gdje usput pojedu, popiju i obavezno nesto i kupe.

Ja bih volio da Sarajevo ima u blizini nekakav dobar trodnevni festival sa nekom alternativnom muzikom, stranci takve dogadjaje najvise i posjecuju (u regiji EXIT, Ultra, Sea Star, IN Music) i da vidim kako bi tek nasi ljudi reagovali na takvu omladinu i takve turiste.

Na kraju krajeva, hejt prema turistima iz Golfskih zemalja je drasticno opao nakon 2020. godine kada nisu dolazili zbog Corone. Do prosle godine, broj njihovih turista nije dostigao nivoe iz 2019. godine i to su mnogi osjetili sto statisticki, toliko i finansijski.

Sjecam se kada je Fedja Stukan, covjek koji je profesionalni hejter svega i svacega, ali izmedju ostalog vlasnik zirokopterskog servisa, izjavio u jednom podcastu kako je promjenio misljenje prema takvim ljudima u pozitivno jer su mu dolazili da voze zirokoptere i usput ih bolje upoznao. Tako da, ovdje hejt prosipaju vecinom ksenofobicne osobe koje nemaju realno nikakvu korist od takvih ljudi, cak po slicnoj matrici se bacao hejt i na SFF.
Haris.ba

#69 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini

Post by Haris.ba »

mali_balon wrote: 10/08/2024 20:23 Za taj neki hejt su krivi nasi bradati hostapleri te neke hodzice koje vodaju arape i pokusavaju da ih uzmu lopatom i dolazi do raznih situacija i onda arapi dobiju neku sliku o nama na osnovu iskustava sa tim barabama...
Svi ti sto ih vodaju su uvezani sa nekim Arapom koji im nabacuje posao. Znaci, prvo Arap koji razradjuje ovdje posao i preko kojeg se dolazi uzme mjeru, pa onda preporuci nekog domaceg da bude vozac. Mislis da taj glavni Arap ne zna koliko ih ovaj nas domaci uzme?
Sve je to uvezano.
akcija007

#70 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini

Post by akcija007 »

Neka trose pare kod nas
Semper123

#71 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini

Post by Semper123 »

Vidim danas u Maloj Aleji na Ilidzi rikše... Super turistički potez, Arapi obozavaju rikše.... Nadam se da ce rikše biti i u Titovoj i Ferhadiji, tj na svim šetalištima.
Piaty

#72 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini

Post by Piaty »

Skoro na pijaci neka gospodja što prodaje ga otjera u p.m. Rekoh šta je bilo, kaže ona "dođe, svaki put mi nešto slika štand tj voće sa svojim mobitelom i na kraju ništa ne kupi, a prije toga me ispita cijene bezveze i ja mu bezveze kažem cijene, ispada eto onako samo".
AenemA

#73 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini

Post by AenemA »

Piaty wrote: 11/08/2024 15:44 Skoro na pijaci neka gospodja što prodaje ga otjera u p.m. Rekoh šta je bilo, kaže ona "dođe, svaki put mi nešto slika štand tj voće sa svojim mobitelom i na kraju ništa ne kupi, a prije toga me ispita cijene bezveze i ja mu bezveze kažem cijene, ispada eto onako samo".
Pa može valjda staviti cijene na to što prodaje tako da je niko ne gnjavi, a neka slika koliko hoće, koga briga..
Vjecita_zavrzlama

#74 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini

Semper123 wrote: 11/08/2024 15:41 Vidim danas u Maloj Aleji na Ilidzi rikše... Super turistički potez, Arapi obozavaju rikše.... Nadam se da ce rikše biti i u Titovoj i Ferhadiji, tj na svim šetalištima.
Ma daj :D
Laplace

#75 Re: Turisti iz arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini

Post by Laplace »

Dilibus wrote: 08/08/2024 14:45 Imal nama iko da valja. Cangrizavijeg naroda na planeti nema. Znam da ima scena sa Arapima, al realno vecina nije takva. Ja sto sam ih upoznao ima ih svakakvih od prijatnih i veselih do negativnih i bezobraznih, isto kao i kod naseg naroda. Kad nema turizma sto nema, kad krenu dolazit, sto ce nam je*le ih njihove pare, ne trebaju nam,itd...Strucnjaci za dijagnoze, a niko da ponudi sprovodiva rijesenja problema. Svak zna uprijet prstom i reci sta je problem, to i malo dijete zna. Nama da dodju sa Beckih dvora, mi bi rekli ma pe*deri sta su dosli da nam glume ovde nesta neki nivo. Kad je fukara, sta ce nam fukara. Logicno je kad ti dodje par stotina hiljada turista godisnje da ce biti svakakve mrake, to je svugdje tako.
Ima - istočni susjedi. Njima ne valja niko (osim još istočnijih nesusjeda).

Čini mi se da nam kod Arapa najviše smeta to što se ponašaju kao i mi (samo nešto ekstremnije, jer što istočnije to gore). Kad se domaćim papcima pridruže dijasporski papci i arapski papci, onda većina normalnih domaćih, dijasporaca i Arapa moraju trpjeti idiotsku manjinu.
Locked