"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Didier

#7801 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Didier »

1Dante1 wrote: 05/08/2024 11:17 Bukvaliste. Eto bilo koji time range od 8h.
Didier wrote: 05/08/2024 11:14 Prosvjetni radnici ne rade od 8 do 16.
Ne rade ni osam sati dnevno. U tome i jeste kvaka.

A i odmor je mnogo duži.
Nokian808

#7802 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Nokian808 »

elcaliente wrote: 05/08/2024 11:59
Haris.ba wrote: 05/08/2024 11:23
Hakiz wrote: 05/08/2024 11:15 Da ima patriotizma ljudi bi ostajali ovdje i pored malih plata, pa strani radnici ne bi trebali.
Ne mozes kriviti nekoga sto hoce veca primanja. Ako mu neko da sansu. Neka ide.

Ja samo krivim nas koji dopustamo da stranci nama irgete.
Ja ne kontam sta je lose u stranim radnicima?

Ako npr investitor zeli napraviti neku veliku zgradu za godinu dana i nema radne snage lokalno sasvim je uredu da uveze radnu snagu. To je dobro za investirora, za kupce i sa drzavu.

Sto se tice kuhinje i hotelirejstva Azijati su jedni od najboljih zato su i trazeni.
Ako ja kao vlansik hotela zelim skulpture od leda na svedskom stolu, trebaju mi filipinci jer nasi ljudi to nerade.
Ako imam goste iz zaljeva trebaju mi kuhari koju tu hranu prave.

Sa stranim radnicima citava BiH je na dobitku.

Uostalom i Albanci nam decenijama prave kifle i hljebove.
OK uvoz radne snage AKO niko u BIH ne zna taj posao odnosno fali kadra ali vecinom nije to slucaj vec privatnik radije uvozi niskokvalifikovanog radnika nego da digne plate odnosno dobro plati domaceg. E tu je caka jer nasi onda zbog nedostatka pristojno placenog posla idu u Njemacku, Sloveniju, Hrvatsku a ovi dolaze na radna mjesta koja su domaci mogli obavljati. Pri tome logicno je da ne moraju platiti naseg radnika kao u Njemackoj ili Sloveniji dovoljno je da ga plate dovoljno pristojno da mu se ne isplati ici dalje jer vani ima faktor kirija koja nije mala.
Zato sam protiv sasvim liberalnog uvoza radne snage jer privatnici ne nude pristojne plate, nasi onda nece da rade za taj novac i odlaze vani ili muljaju nesto u sivoj ekonomiji. Vrsi se ekonomsko protjerivanje domacih sve za veci profit gazda.
moee

#7803 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by moee »

@Didier
Ti si razumio na šta mislim.
@1Dante1
Puni fond sati u prosvjeti je cca 20 časova/sedmica, tj. 4 časa dnevno. Malo promijeniš raspored na npr. 5 časova/dan i dobijaš slobodan jedan cijeli dan u sedmici. U jednoj kalendarskoj godini prosvjetni radnici imaju skoro 3 mjeseca raspusta. Zar to nije dovoljno da se paralelno pokrene manji biznis koji se bazira na ponudama i konsultatntskim uslugama?
Kako se povećava privatni biznis, smanjujem fond časova i u dogledno vrijeme postanem full privatnik :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7804 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

nije to 3 mjeseca joj jeste dosadni
dobiju rješenje od 1.7. do 15. 8
koliko tu ima radnih dana godisnje
reko bih nista posebno

toliko je super da taj poso vise niko neće da radi
elcaliente

#7805 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by elcaliente »

Nokian808 wrote: 05/08/2024 12:52
elcaliente wrote: 05/08/2024 11:59

Ja ne kontam sta je lose u stranim radnicima?

Ako npr investitor zeli napraviti neku veliku zgradu za godinu dana i nema radne snage lokalno sasvim je uredu da uveze radnu snagu. To je dobro za investirora, za kupce i sa drzavu.

Sto se tice kuhinje i hotelirejstva Azijati su jedni od najboljih zato su i trazeni.
Ako ja kao vlansik hotela zelim skulpture od leda na svedskom stolu, trebaju mi filipinci jer nasi ljudi to nerade.
Ako imam goste iz zaljeva trebaju mi kuhari koju tu hranu prave.

Sa stranim radnicima citava BiH je na dobitku.

Uostalom i Albanci nam decenijama prave kifle i hljebove.
OK uvoz radne snage AKO niko u BIH ne zna taj posao odnosno fali kadra ali vecinom nije to slucaj vec privatnik radije uvozi niskokvalifikovanog radnika nego da digne plate odnosno dobro plati domaceg. E tu je caka jer nasi onda zbog nedostatka pristojno placenog posla idu u Njemacku, Sloveniju, Hrvatsku a ovi dolaze na radna mjesta koja su domaci mogli obavljati. Pri tome logicno je da ne moraju platiti naseg radnika kao u Njemackoj ili Sloveniji dovoljno je da ga plate dovoljno pristojno da mu se ne isplati ici dalje jer vani ima faktor kirija koja nije mala.
Zato sam protiv sasvim liberalnog uvoza radne snage jer privatnici ne nude pristojne plate, nasi onda nece da rade za taj novac i odlaze vani ili muljaju nesto u sivoj ekonomiji. Vrsi se ekonomsko protjerivanje domacih sve za veci profit gazda.

Pa eto sada nasi radnici imaju pristojne plate pa opet muljaju, nekvalitetan rad, zavlace za termine, rade na crno itd. Nista nisu promjenili.

Ta se igra moze igrati neko vrijeme, ali veliki kapital to ne trpi dugrocno. Samo te zaobidje i dovede strane radnike. Tako je svugdje u svijetu.
biglebovski

#7806 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by biglebovski »

Nokian808 wrote: 05/08/2024 12:52 Vrsi se ekonomsko protjerivanje domacih sve za veci profit gazda.
https://balkans.aljazeera.net/interacti ... om-budzetu

Ekonomsko protjerivanje domaćih se vrši da bi zaposleni u privatnom sektoru a koji su ostali u državi mogli poplaćati trilion buđetskih uhljeba koji, nakon što se podmire solidnim platama, regresima, dnevnicama i ostalim sitnicama, kroz tendere i nabavke dodatno pokradu sve što uspiju naplatiti od radnog naroda.

Te "gazde" i njihovi zaposlenici dodatno plaćaju i zdravstveno i socijalno osiguranje za kamaru ljudi koji ne žele da rade ili rade na crno tako praveći dodatnu, nelojalnu konkurenciju "gazdama" i njihovim zaposlenicima.

Gazde o kojima ti pričaš su ogromna manjina vlasnika privrednih subjekata koja je obično dobro povezana sa političarima i koji i sami ganjaju politiku s ciljem dodatnog laganog bogačenja.
Ozimician

#7807 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Nokian808 wrote: 05/08/2024 12:52 OK uvoz radne snage AKO niko u BIH ne zna taj posao odnosno fali kadra ali vecinom nije to slucaj vec privatnik radije uvozi niskokvalifikovanog radnika nego da digne plate odnosno dobro plati domaceg. E tu je caka jer nasi onda zbog nedostatka pristojno placenog posla idu u Njemacku, Sloveniju, Hrvatsku a ovi dolaze na radna mjesta koja su domaci mogli obavljati. Pri tome logicno je da ne moraju platiti naseg radnika kao u Njemackoj ili Sloveniji dovoljno je da ga plate dovoljno pristojno da mu se ne isplati ici dalje jer vani ima faktor kirija koja nije mala.
Isto tako misli i jedan (ispod)prosjecan Svabo kad mu gazda dovede radnike sa Zap. Balkana i smjesti ih u kolektivni smjestaj. :D
moee

#7808 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by moee »

Truba wrote: 05/08/2024 13:34 nije to 3 mjeseca joj jeste dosadni
reko bih nista posebno

Pusti ti Rješenje :lol:
Koliko traje zimski raspust? Gdje prosvjetni radnici budu od 15.06. do 01.07. i od 15.08. do 01.09?
Drugi su razlozi zašto ljudi neće da rade taj posao, ali poznajem neke koji uz prosvjetu imaju ozbiljne privatne firme (inženjerska struka, nisu sociolozi) :izet:
Truba

#7809 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Nema zimski idu na sjedice od 9 do 2
Ima popravni

To je isto kaodasi trgovac a dolazis na inventuru nema musterija i neko kaze ne radis pa nisi nista prodao
Hakiz

#7810 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Hakiz wrote: 05/08/2024 11:15 Da ima patriotizma ljudi bi ostajali ovdje i pored malih plata, pa strani radnici ne bi trebali.

1Dante1 wrote: 05/08/2024 11:31
hahahahaha a daj jebo te. Vidi se da nemas nikakve porodice. Sutra ti dijete hoce bolju skolu, ti mu kazes haj ti sine u zanatlije, ne moze tebe babuka skolovati, moram ja drzavi platiti, ona mi je bitnija.

Patriotizam nije to sto si ti napisao. Patriotizam je trazenje boljeg i donosenje boljeg!
Njemački poslodavac je super kada zaposli bosanskog emigranta, ali bosanski poslodavac kada zaposli nepalskog imigranta, da ne bi zatvorio firmu i bez posla ostavio one bosanske radnike koji su nepatriotski ostali u BiH, je izdajnik države? U isto vrijeme taj bosanac koji ode u Njemačku nije izdao državu, jer on ima pravo da traži bolji život sebi i porodici, u Njemačkoj, dok ovaj Nepalac, izgleda nema pravo tražiti bolji život u Bosni, niti bosanski poslodavac ima pravo zamijeniti radnika koji ga je napustio Nepalcem?

OK.
1Dante1

#7811 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by 1Dante1 »

moee wrote: 05/08/2024 13:20 Zar to nije dovoljno da se paralelno pokrene manji biznis koji se bazira na ponudama i konsultatntskim uslugama?
Nije. Barem je to moje misljenje, jer ce se zakidati prvi posao. Ta tri mjeseca bi mogao 'Konsultovati" ucenike, ili krerati planove i programe koji nisu reda radi.

Ako nece uticati na primarni posao, slobodno. To da nece uticati, jos nisam vidio.

HINT: radim isto.
kB27

#7812 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by kB27 »

...
Last edited by kB27 on 22/08/2024 20:54, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7813 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

mali_balon wrote: 05/08/2024 10:49 Konobar ima vecu platu nego drzavni sluzbenik na drzavnim nivou, startna oko 900KM sa prevozom (ako je vise od 10ak Km od posla, ako je manje nema prevoza ) i toplim obrokom mozda se navuce na 1100KM....konobar sa starnom od 1500 i sa baksisem ide preko 2000 komotno....jedina razlika je u obimu posla.
Na drzavnoj sisi pogines ako nemas jaku vez ili nisi uvlakac...ako imas jaka ledja prst u uho i uzivancija
Ta jedina razlika je kljucna. Obim posla. Sta taj braco sve mora uraditi za tih 1700, koliko je slobodan, kad moze na godisnji, je li tih 1700 na banku ili na crno itd..

Ugostiteljstvo je smrt za organizam.
Konobarisanje je posao za mladog covjeka koji nema ni kuceta ni maceta i koji je u punoj snazi.
Ko misli docekat penziju ko konobar taj je u dobroj zabludi.
iClass

#7814 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by iClass »

moee wrote: 05/08/2024 14:38
reko bih nista posebno

Koliko traje zimski raspust? Gdje prosvjetni radnici budu od 15.06. do 01.07. i od 15.08. do 01.09?
Drugi su razlozi zašto ljudi neće da rade taj posao, ali poznajem neke koji uz prosvjetu imaju ozbiljne privatne firme (inženjerska struka, nisu sociolozi) :izet:
Obavezni su biti u školi tada. To što nema nastave ne znači da ne rade.

Uvijek imaju ispuniti papire, izvještaje, pripreme. Drugo je to što se nakon par godina "uhodaš" pa ti je to lagano.

Ali slažem se, može se lagano neki posao sa strane uraditi. Znam ih par što to rade.
iClass

#7815 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by iClass »

kB27 wrote: 05/08/2024 15:29 Jel me neko zajebava da to sto prosvjetni radnik ima 4 casa dnevno znaci da ima 20 radnih sati sedmicno? :lol:

Diskutuju se neki detalji, a ovo prodje kao da je logicno i istinito.

I, ako dobro skontah, teze je biti taksista nego hirurg?
To je isto što misle da im je godišnji koliko i djeci raspust :-)

Prosvjetnom radniku se u sate ubrajaju i pripreme za čas, pregled ispita. Roditeljski sastanci, svaki prosvjetni radnik ima vrijeme sedmično za informacija za roditelje rezervisano. Ima tu i izvještaji sa roditeljskih i sl. Mnogi imaju i sekcije redovno u drugom polugodištu.

Ima prosvjetnih radnika koji ovo rade direknto u školi pa ostanu par sati nakon nastave ali većina kod kuće ovo odradi.

Btw. Neko je napisao da se može naštimati samo 4 radna dana, zakonski u punoj normi se to ne smije. Mora imati 5 radnih dana.
Rizvan

#7816 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Rizvan »

moee wrote: 05/08/2024 14:38
reko bih nista posebno

Ti si nekad isao u skolu, i radno vrijeme prosvjetnih radnika vezes za svoje vrijeme provedeno u skoli. :D

Dobro je pa nisi isao na popravni, inace bi znao da se oni desavaju od 15.08. do 01.09. :D
Last edited by Rizvan on 05/08/2024 17:02, edited 1 time in total.
kB27

#7817 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by kB27 »

...
Last edited by kB27 on 22/08/2024 20:54, edited 1 time in total.
mali_balon

#7818 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

_BataZiv_0809 wrote: 05/08/2024 15:33
mali_balon wrote: 05/08/2024 10:49 Konobar ima vecu platu nego drzavni sluzbenik na drzavnim nivou, startna oko 900KM sa prevozom (ako je vise od 10ak Km od posla, ako je manje nema prevoza ) i toplim obrokom mozda se navuce na 1100KM....konobar sa starnom od 1500 i sa baksisem ide preko 2000 komotno....jedina razlika je u obimu posla.
Na drzavnoj sisi pogines ako nemas jaku vez ili nisi uvlakac...ako imas jaka ledja prst u uho i uzivancija
Ta jedina razlika je kljucna. Obim posla. Sta taj braco sve mora uraditi za tih 1700, koliko je slobodan, kad moze na godisnji, je li tih 1700 na banku ili na crno itd..

Konobarisanje je posao za mladog covjeka koji nema ni kuceta ni maceta i koji je u punoj snazi.
A sta cemo sa odgovornoscu.....nije ista odgovornost i strucnoj spremi, mada sad imas i konobara sa vss...

Ja znam nekoliko ljudi koji su docekali paMziju konobarisuci ali slabo su uzivali u toj penziji od raznih bolesti....ali kako kazes to je za mlade jebivjetre...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7819 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

mali_balon wrote: 05/08/2024 17:59
_BataZiv_0809 wrote: 05/08/2024 15:33

A sta cemo sa odgovornoscu.....nije ista odgovornost i strucnoj spremi, mada sad imas i konobara sa vss...

Ja znam nekoliko ljudi koji su docekali paMziju konobarisuci ali slabo su uzivali u toj penziji od raznih bolesti....ali kako kazes to je za mlade jebivjetre...
Odgovornost je pride
Haris.ba

#7820 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Haris.ba »

Hakiz wrote: 05/08/2024 15:15
Njemački poslodavac je super kada zaposli bosanskog emigranta, ali bosanski poslodavac kada zaposli nepalskog imigranta, da ne bi zatvorio firmu i bez posla ostavio one bosanske radnike koji su nepatriotski ostali u BiH, je izdajnik države? U isto vrijeme taj bosanac koji ode u Njemačku nije izdao državu, jer on ima pravo da traži bolji život sebi i porodici, u Njemačkoj, dok ovaj Nepalac, izgleda nema pravo tražiti bolji život u Bosni, niti bosanski poslodavac ima pravo zamijeniti radnika koji ga je napustio Nepalcem?

OK.
Uopce me ne zanima Njemac. Njegova drzava, neka je uredjuje kako hoce.

Mene zanima samo Bosna. Nema stranih irgeta i gotovo.
Hakiz

#7821 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Haris.ba wrote: 05/08/2024 18:35
Hakiz wrote: 05/08/2024 15:15

OK.
Uopce me ne zanima Njemac. Njegova drzava, neka je uredjuje kako hoce.

Mene zanima samo Bosna. Nema stranih irgeta i gotovo.
Da je tako, ne bismo o ovome pisali.
Nokian808

#7822 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Nokian808 »

Ozimician wrote: 05/08/2024 14:22
Nokian808 wrote: 05/08/2024 12:52 OK uvoz radne snage AKO niko u BIH ne zna taj posao odnosno fali kadra ali vecinom nije to slucaj vec privatnik radije uvozi niskokvalifikovanog radnika nego da digne plate odnosno dobro plati domaceg. E tu je caka jer nasi onda zbog nedostatka pristojno placenog posla idu u Njemacku, Sloveniju, Hrvatsku a ovi dolaze na radna mjesta koja su domaci mogli obavljati. Pri tome logicno je da ne moraju platiti naseg radnika kao u Njemackoj ili Sloveniji dovoljno je da ga plate dovoljno pristojno da mu se ne isplati ici dalje jer vani ima faktor kirija koja nije mala.
Isto tako misli i jedan (ispod)prosjecan Svabo kad mu gazda dovede radnike sa Zap. Balkana i smjesti ih u kolektivni smjestaj. :D
Ako si sugerirao da je moje razmisljanje ispod prosjecno ono je realno. Problem kapitalizma je kad ga ne reguliras on postaje veoma maliciozan jer stalni rast (koji je nemoguc u nedogled) je njegov bog. Igra monopol ima svoj kraj a isto tako i kapitalizam bude veoma nezgodan sto vise bude bude prilazio kraju.
elcaliente

#7823 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by elcaliente »

Nokian808 wrote: 05/08/2024 19:30
Ako si sugerirao da je moje razmisljanje ispod prosjecno ono je realno. Problem kapitalizma je kad ga ne reguliras on postaje veoma maliciozan jer stalni rast (koji je nemoguc u nedogled) je njegov bog. Igra monopol ima svoj kraj a isto tako i kapitalizam bude veoma nezgodan sto vise bude bude prilazio kraju.
Da nisu radnici iz BiH otisli sa Njemacku, BiH ne bi morala uvoziti stranke radnike.
Znaci do domacih radnika je.
Truba

#7824 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

i treba prestat pricat o bosanskoj sirotinji
nema ko da radi ili staro ili bolesno
Nokian808

#7825 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Nokian808 »

elcaliente wrote: 05/08/2024 20:49
Nokian808 wrote: 05/08/2024 19:30

Da nisu radnici iz BiH otisli sa Njemacku, BiH ne bi morala uvoziti stranke radnike.
Znaci do domacih radnika je.
Optuzujes najslabiju kariku u lancu....radnici su otisli zbog vladajucih struktura i privatnika koji im nude robovske uslove i sad hoce da uvezu nove robove.
Post Reply