Ne rade ni osam sati dnevno. U tome i jeste kvaka.
A i odmor je mnogo duži.
Moderator: anex
OK uvoz radne snage AKO niko u BIH ne zna taj posao odnosno fali kadra ali vecinom nije to slucaj vec privatnik radije uvozi niskokvalifikovanog radnika nego da digne plate odnosno dobro plati domaceg. E tu je caka jer nasi onda zbog nedostatka pristojno placenog posla idu u Njemacku, Sloveniju, Hrvatsku a ovi dolaze na radna mjesta koja su domaci mogli obavljati. Pri tome logicno je da ne moraju platiti naseg radnika kao u Njemackoj ili Sloveniji dovoljno je da ga plate dovoljno pristojno da mu se ne isplati ici dalje jer vani ima faktor kirija koja nije mala.elcaliente wrote: ↑05/08/2024 11:59Ja ne kontam sta je lose u stranim radnicima?
Ako npr investitor zeli napraviti neku veliku zgradu za godinu dana i nema radne snage lokalno sasvim je uredu da uveze radnu snagu. To je dobro za investirora, za kupce i sa drzavu.
Sto se tice kuhinje i hotelirejstva Azijati su jedni od najboljih zato su i trazeni.
Ako ja kao vlansik hotela zelim skulpture od leda na svedskom stolu, trebaju mi filipinci jer nasi ljudi to nerade.
Ako imam goste iz zaljeva trebaju mi kuhari koju tu hranu prave.
Sa stranim radnicima citava BiH je na dobitku.
Uostalom i Albanci nam decenijama prave kifle i hljebove.
Nokian808 wrote: ↑05/08/2024 12:52OK uvoz radne snage AKO niko u BIH ne zna taj posao odnosno fali kadra ali vecinom nije to slucaj vec privatnik radije uvozi niskokvalifikovanog radnika nego da digne plate odnosno dobro plati domaceg. E tu je caka jer nasi onda zbog nedostatka pristojno placenog posla idu u Njemacku, Sloveniju, Hrvatsku a ovi dolaze na radna mjesta koja su domaci mogli obavljati. Pri tome logicno je da ne moraju platiti naseg radnika kao u Njemackoj ili Sloveniji dovoljno je da ga plate dovoljno pristojno da mu se ne isplati ici dalje jer vani ima faktor kirija koja nije mala.elcaliente wrote: ↑05/08/2024 11:59Ja ne kontam sta je lose u stranim radnicima?
Ako npr investitor zeli napraviti neku veliku zgradu za godinu dana i nema radne snage lokalno sasvim je uredu da uveze radnu snagu. To je dobro za investirora, za kupce i sa drzavu.
Sto se tice kuhinje i hotelirejstva Azijati su jedni od najboljih zato su i trazeni.
Ako ja kao vlansik hotela zelim skulpture od leda na svedskom stolu, trebaju mi filipinci jer nasi ljudi to nerade.
Ako imam goste iz zaljeva trebaju mi kuhari koju tu hranu prave.
Sa stranim radnicima citava BiH je na dobitku.
Uostalom i Albanci nam decenijama prave kifle i hljebove.
Zato sam protiv sasvim liberalnog uvoza radne snage jer privatnici ne nude pristojne plate, nasi onda nece da rade za taj novac i odlaze vani ili muljaju nesto u sivoj ekonomiji. Vrsi se ekonomsko protjerivanje domacih sve za veci profit gazda.
https://balkans.aljazeera.net/interacti ... om-budzetu
Isto tako misli i jedan (ispod)prosjecan Svabo kad mu gazda dovede radnike sa Zap. Balkana i smjesti ih u kolektivni smjestaj.Nokian808 wrote: ↑05/08/2024 12:52 OK uvoz radne snage AKO niko u BIH ne zna taj posao odnosno fali kadra ali vecinom nije to slucaj vec privatnik radije uvozi niskokvalifikovanog radnika nego da digne plate odnosno dobro plati domaceg. E tu je caka jer nasi onda zbog nedostatka pristojno placenog posla idu u Njemacku, Sloveniju, Hrvatsku a ovi dolaze na radna mjesta koja su domaci mogli obavljati. Pri tome logicno je da ne moraju platiti naseg radnika kao u Njemackoj ili Sloveniji dovoljno je da ga plate dovoljno pristojno da mu se ne isplati ici dalje jer vani ima faktor kirija koja nije mala.
Zato sam protiv sasvim liberalnog uvoza radne snage jer privatnici ne nude pristojne plate, nasi onda nece da rade za taj novac i odlaze vani ili muljaju nesto u sivoj ekonomiji. Vrsi se ekonomsko protjerivanje domacih sve za veci profit gazda.
Pusti ti Rješenje
Njemački poslodavac je super kada zaposli bosanskog emigranta, ali bosanski poslodavac kada zaposli nepalskog imigranta, da ne bi zatvorio firmu i bez posla ostavio one bosanske radnike koji su nepatriotski ostali u BiH, je izdajnik države? U isto vrijeme taj bosanac koji ode u Njemačku nije izdao državu, jer on ima pravo da traži bolji život sebi i porodici, u Njemačkoj, dok ovaj Nepalac, izgleda nema pravo tražiti bolji život u Bosni, niti bosanski poslodavac ima pravo zamijeniti radnika koji ga je napustio Nepalcem?1Dante1 wrote: ↑05/08/2024 11:31hahahahaha a daj jebo te. Vidi se da nemas nikakve porodice. Sutra ti dijete hoce bolju skolu, ti mu kazes haj ti sine u zanatlije, ne moze tebe babuka skolovati, moram ja drzavi platiti, ona mi je bitnija.
Patriotizam nije to sto si ti napisao. Patriotizam je trazenje boljeg i donosenje boljeg!
Nije. Barem je to moje misljenje, jer ce se zakidati prvi posao. Ta tri mjeseca bi mogao 'Konsultovati" ucenike, ili krerati planove i programe koji nisu reda radi.
Ta jedina razlika je kljucna. Obim posla. Sta taj braco sve mora uraditi za tih 1700, koliko je slobodan, kad moze na godisnji, je li tih 1700 na banku ili na crno itd..mali_balon wrote: ↑05/08/2024 10:49 Konobar ima vecu platu nego drzavni sluzbenik na drzavnim nivou, startna oko 900KM sa prevozom (ako je vise od 10ak Km od posla, ako je manje nema prevoza ) i toplim obrokom mozda se navuce na 1100KM....konobar sa starnom od 1500 i sa baksisem ide preko 2000 komotno....jedina razlika je u obimu posla.
Na drzavnoj sisi pogines ako nemas jaku vez ili nisi uvlakac...ako imas jaka ledja prst u uho i uzivancija
Obavezni su biti u školi tada. To što nema nastave ne znači da ne rade.moee wrote: ↑05/08/2024 14:38Pusti ti Rješenje![]()
Koliko traje zimski raspust? Gdje prosvjetni radnici budu od 15.06. do 01.07. i od 15.08. do 01.09?
Drugi su razlozi zašto ljudi neće da rade taj posao, ali poznajem neke koji uz prosvjetu imaju ozbiljne privatne firme (inženjerska struka, nisu sociolozi)![]()
To je isto što misle da im je godišnji koliko i djeci raspust
Ti si nekad isao u skolu, i radno vrijeme prosvjetnih radnika vezes za svoje vrijeme provedeno u skoli.moee wrote: ↑05/08/2024 14:38Pusti ti Rješenje![]()
Koliko traje zimski raspust? Gdje prosvjetni radnici budu od 15.06. do 01.07. i od 15.08. do 01.09?
Drugi su razlozi zašto ljudi neće da rade taj posao, ali poznajem neke koji uz prosvjetu imaju ozbiljne privatne firme (inženjerska struka, nisu sociolozi)![]()
A sta cemo sa odgovornoscu.....nije ista odgovornost i strucnoj spremi, mada sad imas i konobara sa vss..._BataZiv_0809 wrote: ↑05/08/2024 15:33Ta jedina razlika je kljucna. Obim posla. Sta taj braco sve mora uraditi za tih 1700, koliko je slobodan, kad moze na godisnji, je li tih 1700 na banku ili na crno itd..mali_balon wrote: ↑05/08/2024 10:49 Konobar ima vecu platu nego drzavni sluzbenik na drzavnim nivou, startna oko 900KM sa prevozom (ako je vise od 10ak Km od posla, ako je manje nema prevoza ) i toplim obrokom mozda se navuce na 1100KM....konobar sa starnom od 1500 i sa baksisem ide preko 2000 komotno....jedina razlika je u obimu posla.
Na drzavnoj sisi pogines ako nemas jaku vez ili nisi uvlakac...ako imas jaka ledja prst u uho i uzivancija
Ugostiteljstvo je smrt za organizam.
Konobarisanje je posao za mladog covjeka koji nema ni kuceta ni maceta i koji je u punoj snazi.
Ko misli docekat penziju ko konobar taj je u dobroj zabludi.
Odgovornost je pridemali_balon wrote: ↑05/08/2024 17:59A sta cemo sa odgovornoscu.....nije ista odgovornost i strucnoj spremi, mada sad imas i konobara sa vss..._BataZiv_0809 wrote: ↑05/08/2024 15:33Ta jedina razlika je kljucna. Obim posla. Sta taj braco sve mora uraditi za tih 1700, koliko je slobodan, kad moze na godisnji, je li tih 1700 na banku ili na crno itd..mali_balon wrote: ↑05/08/2024 10:49 Konobar ima vecu platu nego drzavni sluzbenik na drzavnim nivou, startna oko 900KM sa prevozom (ako je vise od 10ak Km od posla, ako je manje nema prevoza ) i toplim obrokom mozda se navuce na 1100KM....konobar sa starnom od 1500 i sa baksisem ide preko 2000 komotno....jedina razlika je u obimu posla.
Ugostiteljstvo je smrt za organizam.
Konobarisanje je posao za mladog covjeka koji nema ni kuceta ni maceta i koji je u punoj snazi.
Ko misli docekat penziju ko konobar taj je u dobroj zabludi.
Ja znam nekoliko ljudi koji su docekali paMziju konobarisuci ali slabo su uzivali u toj penziji od raznih bolesti....ali kako kazes to je za mlade jebivjetre...
Uopce me ne zanima Njemac. Njegova drzava, neka je uredjuje kako hoce.Hakiz wrote: ↑05/08/2024 15:15
Njemački poslodavac je super kada zaposli bosanskog emigranta, ali bosanski poslodavac kada zaposli nepalskog imigranta, da ne bi zatvorio firmu i bez posla ostavio one bosanske radnike koji su nepatriotski ostali u BiH, je izdajnik države? U isto vrijeme taj bosanac koji ode u Njemačku nije izdao državu, jer on ima pravo da traži bolji život sebi i porodici, u Njemačkoj, dok ovaj Nepalac, izgleda nema pravo tražiti bolji život u Bosni, niti bosanski poslodavac ima pravo zamijeniti radnika koji ga je napustio Nepalcem?
OK.
Da je tako, ne bismo o ovome pisali.Haris.ba wrote: ↑05/08/2024 18:35Uopce me ne zanima Njemac. Njegova drzava, neka je uredjuje kako hoce.Hakiz wrote: ↑05/08/2024 15:15
Njemački poslodavac je super kada zaposli bosanskog emigranta, ali bosanski poslodavac kada zaposli nepalskog imigranta, da ne bi zatvorio firmu i bez posla ostavio one bosanske radnike koji su nepatriotski ostali u BiH, je izdajnik države? U isto vrijeme taj bosanac koji ode u Njemačku nije izdao državu, jer on ima pravo da traži bolji život sebi i porodici, u Njemačkoj, dok ovaj Nepalac, izgleda nema pravo tražiti bolji život u Bosni, niti bosanski poslodavac ima pravo zamijeniti radnika koji ga je napustio Nepalcem?
OK.
Mene zanima samo Bosna. Nema stranih irgeta i gotovo.
Ako si sugerirao da je moje razmisljanje ispod prosjecno ono je realno. Problem kapitalizma je kad ga ne reguliras on postaje veoma maliciozan jer stalni rast (koji je nemoguc u nedogled) je njegov bog. Igra monopol ima svoj kraj a isto tako i kapitalizam bude veoma nezgodan sto vise bude bude prilazio kraju.Ozimician wrote: ↑05/08/2024 14:22Isto tako misli i jedan (ispod)prosjecan Svabo kad mu gazda dovede radnike sa Zap. Balkana i smjesti ih u kolektivni smjestaj.Nokian808 wrote: ↑05/08/2024 12:52 OK uvoz radne snage AKO niko u BIH ne zna taj posao odnosno fali kadra ali vecinom nije to slucaj vec privatnik radije uvozi niskokvalifikovanog radnika nego da digne plate odnosno dobro plati domaceg. E tu je caka jer nasi onda zbog nedostatka pristojno placenog posla idu u Njemacku, Sloveniju, Hrvatsku a ovi dolaze na radna mjesta koja su domaci mogli obavljati. Pri tome logicno je da ne moraju platiti naseg radnika kao u Njemackoj ili Sloveniji dovoljno je da ga plate dovoljno pristojno da mu se ne isplati ici dalje jer vani ima faktor kirija koja nije mala.
Zato sam protiv sasvim liberalnog uvoza radne snage jer privatnici ne nude pristojne plate, nasi onda nece da rade za taj novac i odlaze vani ili muljaju nesto u sivoj ekonomiji. Vrsi se ekonomsko protjerivanje domacih sve za veci profit gazda.![]()
Da nisu radnici iz BiH otisli sa Njemacku, BiH ne bi morala uvoziti stranke radnike.Nokian808 wrote: ↑05/08/2024 19:30Ako si sugerirao da je moje razmisljanje ispod prosjecno ono je realno. Problem kapitalizma je kad ga ne reguliras on postaje veoma maliciozan jer stalni rast (koji je nemoguc u nedogled) je njegov bog. Igra monopol ima svoj kraj a isto tako i kapitalizam bude veoma nezgodan sto vise bude bude prilazio kraju.Ozimician wrote: ↑05/08/2024 14:22Isto tako misli i jedan (ispod)prosjecan Svabo kad mu gazda dovede radnike sa Zap. Balkana i smjesti ih u kolektivni smjestaj.Nokian808 wrote: ↑05/08/2024 12:52 OK uvoz radne snage AKO niko u BIH ne zna taj posao odnosno fali kadra ali vecinom nije to slucaj vec privatnik radije uvozi niskokvalifikovanog radnika nego da digne plate odnosno dobro plati domaceg. E tu je caka jer nasi onda zbog nedostatka pristojno placenog posla idu u Njemacku, Sloveniju, Hrvatsku a ovi dolaze na radna mjesta koja su domaci mogli obavljati. Pri tome logicno je da ne moraju platiti naseg radnika kao u Njemackoj ili Sloveniji dovoljno je da ga plate dovoljno pristojno da mu se ne isplati ici dalje jer vani ima faktor kirija koja nije mala.
Zato sam protiv sasvim liberalnog uvoza radne snage jer privatnici ne nude pristojne plate, nasi onda nece da rade za taj novac i odlaze vani ili muljaju nesto u sivoj ekonomiji. Vrsi se ekonomsko protjerivanje domacih sve za veci profit gazda.![]()
Optuzujes najslabiju kariku u lancu....radnici su otisli zbog vladajucih struktura i privatnika koji im nude robovske uslove i sad hoce da uvezu nove robove.elcaliente wrote: ↑05/08/2024 20:49Da nisu radnici iz BiH otisli sa Njemacku, BiH ne bi morala uvoziti stranke radnike.Nokian808 wrote: ↑05/08/2024 19:30Ako si sugerirao da je moje razmisljanje ispod prosjecno ono je realno. Problem kapitalizma je kad ga ne reguliras on postaje veoma maliciozan jer stalni rast (koji je nemoguc u nedogled) je njegov bog. Igra monopol ima svoj kraj a isto tako i kapitalizam bude veoma nezgodan sto vise bude bude prilazio kraju.
Znaci do domacih radnika je.