"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hakiz

#7701 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

mali_balon wrote: 31/07/2024 12:43 Kazes moze daj tisuci ojra i brisem
To već ucjena.

Idu na to da je lakše tebi izbrisati ocjenu, nego godinu se povlačiti po sudu, iako ćeš na kraju dobiti. Kada 20. put u godini kažeš gazdi da moraš izaći zbog ročišta, da ti gazda kaže "Briši tu recenziju, stalno zbog nje izlaziš s posla, dat ću ti otkaz". To pokušavaju.

Ima izraz za to, uglavnom to koriste korporacije i političari protiv novinara, znaju da finansijski ne možeš izdržati (plaćati advokate, podneske itd) koliko oni. Iako svi znaju da je novinar u pravu. To je i izmišljeno za novinare koji su u pravu, koji mogu dokazati tvrdnje. Novinare koji lažu je lako riješiti. Izraz je SLAPP tužbe.

Iako, koliko znam, u EU postoji besplatna pravna pomoć upravo da bi se pokušala izbrisati nejednakost pred sudom uzrokovana finansijskim razlozima.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7702 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

ma šuplja priča ali eto
tužba ko tužba
šta ti može za svoje mišlje te tuže jel?
Ozimician

#7703 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Hakiz je dobro razumio.

Za misljenje te ne mogu tuziti, ali mogu ako izrazis svoje misljenje i ima solidno takvih presuda (posebno ako nisi birao rijeci). :D
Ode ovo u off-topic - od uslova rada u ugostiteljstvu do slobode govora.

Ali sad ovako kad skontas, sve je to uzrocno-posljedicno, konobari zele bolje uslove rada, vece plate, manju opterecenost, musterije se zale na losu uslugu, a onda gazde umjesto da poboljsaju uslugu i plate radnike, placaju advokatske kancelarije da se bore protiv losih recenzija. :-) :-)

Posebno u turistickim mjestima gdje su recenzije bitna stvar i gdje nema stalne klijentele, to im je jeftiniji nacin.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#7704 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PreWiBa »

Malo off-topic, ali ja nikad ne bih birao neko mjesto po recenzijama, i ljudi koji to rade su mi malo čudni.
Ozimician

#7705 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

sehohari wrote: 31/07/2024 13:17 Malo off-topic, ali ja nikad ne bih birao neko mjesto po recenzijama, i ljudi koji to rade su mi malo čudni.
Rezenzije su vrlo dobra stvar kad se prvi put nadjes negdje gdje ti je nepoznato, posebno u turistickim gradovima gdje postoji toliko "zamki za turiste" da ces vrlo vjerovatno upasti u neku. Nije lose da te neko upozori na nesto.

Eh sad sto su se rezenzije vremenom ruinirale i sto je kapitalizam i tome dohakao na ovaj ili onaj nacin. :run:
Hakiz

#7706 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Truba wrote: 31/07/2024 13:02 ma šuplja priča ali eto
tužba ko tužba
šta ti može za svoje mišlje te tuže jel?
Ima takvih zakona.

Mislili su takvim zakonima stati u kraj onima koji su ucjenjivali, prijetili lošim recenzijama ako nešta ne dobiju ili kada konkurencija plati ljude ili robote da daju loše recenzije nekome. Ali, napravili su to tako da i oni koji su iskreni ne smiju napisati.

A to znači da ti je jedini način ako te restoran ili majstor ili bilo koji biznis prevari, da ti njih tužiš i povlačiš se po sudu. Kako je to mnogima teško, time su doveli do situacije u kojoj usluga može biti objektivno očajna, ne može se ništa. Može se nadati da će taj biznis vremenom, kako se bude povećavao broj nezadovoljnih, propasti. Ali, ne može se neki biznis sprečiti da upropaštava mušterije dugo dok se ne stvori kritična masa koja će odustati od njegovih usluga.

Ubili su vola zbog kile mesa.

Jedina nada su ljudi iz drugih država koji ostavljaju loše ocjene, to jeste ljudi do kojih je malo teže doći onima koj ibi tužili, advokatskim kanscelarijama. Jedino oni mogu biti objektivni. A i njima se stane u kraj, tuži ih se u odsustvu, sljedeći put kada turistički pređu granicu države u kojoj su tuženi...

Demokratija, šta ćeš.

Vrijeme za reset.
Hakiz

#7707 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

sehohari wrote: 31/07/2024 13:17 Malo off-topic, ali ja nikad ne bih birao neko mjesto po recenzijama, i ljudi koji to rade su mi malo čudni.
Po čemu ćeš birati mjesto u koji prvi put ideš?

Legitimno je otići negdje pa šta bude. To je, takođe, dio avanture, draži. Nekada se iznenadiš prijatno, nekada neprijatno.

To je sasvim OK.

Ja po recenzijama uglavnom biram smještaj. I to zanemarim sve najbolje i sve najgore ocjene. Ako je raspon ocjena od 1 do 5, zanemarim 1 i 5, gledam 2, 3, 4, odnose tih ocjena i komentare. Naravno, ako smještaj ima 1.000 ocjena i 800 ocjena 1 (ili 600 ocjena 5), to se ne može zanemariti. Ali, to je skoro nemoguuće.

Do sada me taj sistem nije iznevjerio.
Last edited by Hakiz on 31/07/2024 13:38, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7708 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Ozimician wrote: 31/07/2024 13:16 Hakiz je dobro razumio.

Za misljenje te ne mogu tuziti, ali mogu ako izrazis svoje misljenje i ima solidno takvih presuda (posebno ako nisi birao rijeci). :D
Ode ovo u off-topic - od uslova rada u ugostiteljstvu do slobode govora.

Ali sad ovako kad skontas, sve je to uzrocno-posljedicno, konobari zele bolje uslove rada, vece plate, manju opterecenost, musterije se zale na losu uslugu, a onda gazde umjesto da poboljsaju uslugu i plate radnike, placaju advokatske kancelarije da se bore protiv losih recenzija. :-) :-)

Posebno u turistickim mjestima gdje su recenzije bitna stvar i gdje nema stalne klijentele, to im je jeftiniji nacin.
nisam nikad manje od 3 dao mislim
jednom dao dvojku jer nije radilo grijanje
dvajt

#7709 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by dvajt »

koje to gazde prijete tuzbama, to treba iznijeti javno pa da im se svi naklatimo lošim ocjenama
Hakiz

#7710 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

dvajt wrote: 31/07/2024 13:36 koje to gazde prijete tuzbama, to treba iznijeti javno pa da im se svi naklatimo lošim ocjenama
Čovjek je govorio za situaciju u Njemačkoj.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#7711 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 31/07/2024 13:19
Rezenzije su vrlo dobra stvar kad se prvi put nadjes negdje gdje ti je nepoznato, posebno u turistickim gradovima gdje postoji toliko "zamki za turiste" da ces vrlo vjerovatno upasti u neku. Nije lose da te neko upozori na nesto.

Eh sad sto su se rezenzije vremenom ruinirale i sto je kapitalizam i tome dohakao na ovaj ili onaj nacin. :run:
Vidi, pročitati ću recenzije ako ih ima, ali nikada neću stvarno reći "jao, vidi, ima samo dvije zvjezdice, neću tamo otići".

Najbolje prije toga vidjeti i procjeniti svojim očima šta i kako, a ne da slušam ono što je napisao neki random lik o kojem pojma nemam.
Hakiz

#7712 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

sehohari wrote: 31/07/2024 13:37
Ozimician wrote: 31/07/2024 13:19

Vidi, pročitati ću recenzije ako ih ima, ali nikada neću stvarno reći "jao, vidi, ima samo dvije zvjezdice, neću tamo otići".

Najbolje prije toga vidjeti i procjeniti svojim očima šta i kako, a ne da slušam ono što je napisao neki random lik o kojem pojma nemam.
Naravno, ali, ideš, na primjer, prvi put u recimo Valenciju i tražiš smještaj. Imaš u okviru svojih platežnih mogućnosti 30 hotela, 100 pansona i hostela, 1.000 Airbnb soba itd, ne možeš fizički sve obići. Moraš napraviti selekciju nekako i prije nego što tamo kreneš.

Kako ćeš vidjeti svojim očima sve to da odabrereš, prođe ti boravak samo u biranju gdje odsjesti?
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#7713 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by izvrsni direktor »

Izbacis one najbolje gdje je sve med i mlijeko, i one najlosije gdje nista ne valja. I onda stvoris sliku sebi.
Jasta cu nego citat recenzije, kako cu odabrati amjestaj u Seoulu?
rikta123

#7714 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by rikta123 »

Kolega bio na razgovoru u Cestama FBiH. 15.04.24. znaci od tag nikakve povratne informacije, proslo 3,5 mjeseca. Ima li ko kakvih informacija sto je to tako?
lajkujMe

#7715 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by lajkujMe »

teskeredzic_22 wrote: 31/07/2024 12:22
Lajavikrelac wrote: 31/07/2024 11:28
Ozimician wrote: 31/07/2024 11:21
Jel mislis da svabski gazda nema to sve nabrojano? :D

Bogata je zemlja jer su ultra produktivni, u cijeloj Evropi visoko na vrhu.
Postavlja se pitanje cak kako to da su u Njemackoj plate toliko niske za toliku produktivnost.
A jel misliš da Švabo koji ima daleko više od toga to sve stekne i kupi od svoje zarade za dvije godine? Jel misliš da Švabo duguje dobavljačima i izvođačima stotine hiljada mjesecima? Duguje li državi milion poreza zadnje tri godine? Sa dvije njihove niske plate se jako fino može živjeti, a u BIH se sa dvije prosječne jedva krpi.

Ne lupaj :-)
Da li u Njemačkoj kriminalci mogu legalizovati pare tako što preko noći postanu "ugledni biznismeni" i preko noći izgrade "risorte , apartmane i restorane" koje nam klix ponekad velikodušno nudi da u njih elektronski zavirimo ?
Tamo je to legalizovano :)
mali_balon

#7716 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

rikta123 wrote: 31/07/2024 13:54 Kolega bio na razgovoru u Cestama FBiH. 15.04.24. znaci od tag nikakve povratne informacije, proslo 3,5 mjeseca. Ima li ko kakvih informacija sto je to tako?
Ako nije dao lovu ili nema jaku stelu nek trazi selameta u dojcland
rikta123

#7717 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by rikta123 »

mali_balon wrote: 31/07/2024 16:45
rikta123 wrote: 31/07/2024 13:54 Kolega bio na razgovoru u Cestama FBiH. 15.04.24. znaci od tag nikakve povratne informacije, proslo 3,5 mjeseca. Ima li ko kakvih informacija sto je to tako?
Ako nije dao lovu ili nema jaku stelu nek trazi selameta u dojcland
ma ne govorim ba o tome, nego bar da mu jave da nije primljen kontas.. al niko se ne oglasava niti salje dopis
nepass1

#7718 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nepass1 »

Lajavikrelac wrote: 30/07/2024 18:52
Joj što bacaju bombe i to one ruske FAB-500 :-) danas svako može biti novinar... :run:

Gdje to kuhar ima četiri milje da se odmah prijavim??? Bauštelci preko dvije milje??? Pa što onda uvoze Turke, Induse i Bangladešane kad tako dobre pare daju???

Majko moja mila... :jbt:

https://www.atvbl.rs/vijesti/ekonomija/ ... -28-5-2023
U koloseumu ima kuhar toliko
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#7719 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

Kao prvo ne žive svi u Sarajevu, a kao drugo nisu svi master chief pa da mogu da traže cifre, a kao treće nisu svi restorani mrtva ekskluziva.
nepass1

#7720 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nepass1 »

Lajavikrelac wrote: 01/08/2024 08:09 Kao prvo ne žive svi u Sarajevu, a kao drugo nisu svi master chief pa da mogu da traže cifre, a kao treće nisu svi restorani mrtva ekskluziva.
Pitao si gdje ima da se prijavis, ja ti odgovorio. Jesi li master chief?
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#7721 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

Jesam, al za počistiti oval na fešti :mrgreen: mada znam dobro oko roštilja ;-)

Zato ti kažem, novinari bacaju bombe i pišu gluposti po starom dobrom običaju. Da su tolike plate na lijepe oči u startu svi se vatili šerpe i varjače :)
nepass1

#7722 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nepass1 »

Nego sad bio na moru, gazda trazi spremacicu, placen smjestaj i jedan obrok free. Plata 1500€. Ja se dvoumio da uzmem neplaceno :D
Kaze nikog ne moze da nadje.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7723 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Pa vidio si dole cijena.
Plus pitanje je kakvi su mu ostali uslovi i sta sve ocekuje za tih milju i po.
nepass1

#7724 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nepass1 »

Kaze on ciscenje apartmana i objekta, kad je smjena moras hitar biti sve stici odraditi. Radi mu zena od prosle godine, sad trazi dodatno jos jednu. Kad nema smjene onda si free radi sta ti je volja.
Haris.ba

#7725 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Haris.ba »

nepass1 wrote: 01/08/2024 09:50 Kaze on ciscenje apartmana i objekta, kad je smjena moras hitar biti sve stici odraditi. Radi mu zena od prosle godine, sad trazi dodatno jos jednu. Kad nema smjene onda si free radi sta ti je volja.
Gdje to?
Post Reply