To je ona zgrada uz Miljacku odmah kod skole u Hrasnom. Vec su se jednom bunili za ovo. Zaboravio sam detalje. Mislim da investitor vec ima objekat uvecan, pa sada zeli jos 1 sprat i mislim nesta oko podzemne garaze.
Sarajevo Construction
- Haris.ba
#24626 Re: Sarajevo Construction
-
bonersa
#24627 Re: Sarajevo Construction
Ima grupa građana na FB koja prati ovo već duže vrijeme i bori se da se ne izgradi. Imaju tu svi detalji:
https://www.facebook.com/share/AqriSe8s ... tid=qi2Omg
-
bonersa
#24628 Re: Sarajevo Construction
Slažem se s tobom.So What! wrote: ↑25/07/2024 15:16Usput da se navede:
Majka Tereza - poklon ambasade Albanije
Papa Ivan Pavao II - mislim da je i Grad ucestovao, ali da je Katolicka crkva / Vatikan bila donator
Tvrtko - projekat Grada / Kantona
Multikulturalni covjek - poklon umjetnika Francesca Perillija
Tito - podignut za vrijeme SFRJ, iskreno ne znam kako mu nije podignuta statua negdje blize centru, bila bi veca atrakcija, a ko zna, mozda bi i privlacila maloumnike. Obnovom kampusa, okruzenje ovog spomenika je k'o bombona.
kraljica Katarina - sa izgradnjom zgrade doma Napredak, pocetkom 20. stoljeca, na krovu je izgradjena i ova statua, meni jedan od najljepsih hidden gemova grada.
Mirza Delibasic - projekat Grada / Kantona
Postoje mnoge skulpture u sklopu austrougarskih zgrada, ali te se ne broje. Mislim da nedostatak skulptura ima donekle veze s cinjenicom da Sarajevo vecinski naseljavaju muslimani, i sekularni i ovi sto praktikuju, ali za kulturu ove religije skulpture nisu bas svojstvene. Mislim da vecina Sarajlija, ukljucujuci i mene nema nista protiv, ali ocigledno skulpture se nisu ukorijenile u tradiciju stanovnistva. I kao sto vidimo, nismo naveli nijednu skulpturu nekog muslimana, a ja da budem iskren i ne mogu se sjetiti ciju bih skulpturu zelio u gradu, osim eventualno skulpture Ivice Osima ispred Grbavice ili eventualno Asima Ferhatovica ispred stadiona Kosevo, ali s obzirom da se radi o gradskom stadionu, nisam siguran da li je tu bas potrebna.
Kad smo već na ovoj temi, sad vidim da je Kanton Sarajevo uradio elaborat sa predloženim lokacijama za izgradnju budućih spomenika i spomen obilježja u Sarajevu:
http://gradskovijece.sarajevo.ba/wp-con ... jevo-1.pdf
-
moimoi
#24629 Re: Sarajevo Construction
Park zaljubljenih, park penzionera “igra majke i djeteta”, Teta razapeta, Djuro Djakovic na Skenderiji… visece zicane skulpture od Sivca iznad Milje…ima ih samo sto ih ljudi vise ne primjecuju
i te stare skulpture u tom prostoru imaju smisao
Za razliku od ovoga sto se danas radi…
Npr oko spomenika ubijenoj djeci. Previse informacija na jednom mjestu bez smisla.
Skulpturi je potreban prostor. Osim ako nije dio ukrasa tipa fasade.
Isto je i sa spomenicima ubijenih gradjana… svako naselje, skola, firma..ima svoje spomenike. Umjesto da se napravi jedan veliki zajednicki spomenik za sve ubijene gradjane.
Za razliku od ovoga sto se danas radi…
Npr oko spomenika ubijenoj djeci. Previse informacija na jednom mjestu bez smisla.
Skulpturi je potreban prostor. Osim ako nije dio ukrasa tipa fasade.
Isto je i sa spomenicima ubijenih gradjana… svako naselje, skola, firma..ima svoje spomenike. Umjesto da se napravi jedan veliki zajednicki spomenik za sve ubijene gradjane.
- Haris.ba
#24630 Re: Sarajevo Construction
Pa gradjani su ubijani u naseljima. Gdje zive. Poslije 1945.je imalo smisla napraviti spomenik na Vracama.
Ploce sa imenima po naseljima su prigodne za kontekst okupacije i kako u ljudi umirali.
A, sire gledano je Sarajevo samo po sebi simbol svim ubijenim, ono je najbolji moguci spomenik koji vec imamo i ne moramo praviti nesta posebno. Zato mora biti grad odrzavan i u napretku. To je najbolji moguci nacin odavanja pocasti umrlima. Da se nije citav zivot zatrao kako se planiralo.
-
moimoi
#24631 Re: Sarajevo Construction
Meni su oni betonski zidovi sa imenima nakaradni. Na svakom cosku po desetak imena na koje vise niko ne obraca paznju. Da su sva imena na jednom mjestu… da kada stanes ispred uvidis monstruoznost zlocina imalo bi vise smisla. Ili umjesto spomenika da se sadilo drvece na kojima bi bile plocice sa imenima.Haris.ba wrote: ↑26/07/2024 11:34Pa gradjani su ubijani u naseljima. Gdje zive. Poslije 1945.je imalo smisla napraviti spomenik na Vracama.
Ploce sa imenima po naseljima su prigodne za kontekst okupacije i kako u ljudi umirali.
A, sire gledano je Sarajevo samo po sebi simbol svim ubijenim, ono je najbolji moguci spomenik koji vec imamo i ne moramo praviti nesta posebno. Zato mora biti grad odrzavan i u napretku. To je najbolji moguci nacin odavanja pocasti umrlima. Da se nije citav zivot zatrao kako se planiralo.
- drug_profi
#24632 Re: Sarajevo Construction
Potreban je monument. Sa imenima palih boraca i imenima civila.
Jer sjećanja blijede. Malo nas je još živih.
-
moimoi
#24633 Re: Sarajevo Construction
Slazem se. Sta ce neko dijete za deset godina znati ko su ljudi ispisani po nekim zidovima u naselju. Nece ga interesovati.
Da imas monumentalni spomenik sa svim imenima… da kada stanes ospred SHVATIS.
Da imas monumentalni spomenik sa svim imenima… da kada stanes ospred SHVATIS.
- drug_profi
#24634 Re: Sarajevo Construction
Problem je prostora za 12 hiljada imena.
To ne smije biti van uze jezgre grada, a tu je prostor ogranicen.
-
breuer
#24635 Re: Sarajevo Construction
meni tenk u školskom parku zvuči kao najoptimalnije rješenje...
-
moimoi
#24636 Re: Sarajevo Construction
Prekoputa vijecnice gdje je sada parking npr?
-
bonersa
#24637 Re: Sarajevo Construction
drug_profi wrote: ↑26/07/2024 11:59 Potreban je monument. Sa imenima palih boraca i imenima civila.
drug_profi wrote: ↑26/07/2024 12:10 Problem je prostora za 12 hiljada imena.
Ako niste znali, već ima spomenik na Kovačima sa imenima svih ubijenih boraca, tzv. Zid sjećanja (6.360 imena). Čitajući ovo i generalno kad pričam s ljudima, znam da mnogi i ne znaju za ovaj zid...

U Velikom parku je spomenik sa imenima ubijene djece (trenutno upisano 521 ime, ali će se koliko znam nakon verifikacije upisati i preostala imena, ukupno 1.601), ali ono što nedostaje je spomenik sa imenima svih ubijenih civila. Trenutno su samo pojedinačne table po cijelom gradu, ali nema na jednom mjestu spomenik. Obećali su takav spomenik da će izgraditi sa imenima 5.500 ubijenih civila u parku iza opštine Centar, ali ja ga još ne vidim:
https://detektor.ba/2024/01/29/do-kraja ... om-opsade/
-
nuttyyy
#24638 Re: Sarajevo Construction
Ne znam za zid. Stid me jebonersa wrote: ↑26/07/2024 12:31drug_profi wrote: ↑26/07/2024 11:59 Potreban je monument. Sa imenima palih boraca i imenima civila.
Jer sjećanja blijede. Malo nas je još živih.drug_profi wrote: ↑26/07/2024 12:10 Problem je prostora za 12 hiljada imena.
Ako niste znali, već ima spomenik na Kovačima sa imenima svih ubijenih boraca, tzv. Zid sjećanja (6.360 imena). Čitajući ovo i generalno kad pričam s ljudima, znam da mnogi i ne znaju za ovaj zid...
U Velikom parku je spomenik sa imenima ubijene djece (trenutno upisano 521 ime, ali će se koliko znam nakon verifikacije upisati i preostala imena, ukupno 1.601), ali ono što nedostaje je spomenik sa imenima svih ubijenih civila. Trenutno su samo pojedinačne table po cijelom gradu, ali nema na jednom mjestu spomenik. Obećali su takav spomenik da će izgraditi sa imenima 5.500 ubijenih civila u parku iza opštine Centar, ali ja ga još ne vidim:
https://detektor.ba/2024/01/29/do-kraja ... om-opsade/
-
HelaS
#24639 Re: Sarajevo Construction
Gdje na Kovačima
- black
-
bonersa
#24641 Re: Sarajevo Construction
Zid se pruža ovuda (crvena linija):

Po meni loša lokacija. Skučeno, neprometno, zabačeno, osim imena na zidu nema nikakve oznake pa ko prođe prvi put pojma nema o čemu se radi. Očito da mnogi i ne znaju za zid. Kao da je urađeno samo da se kaže da je urađeno. Ovih 6.360 ljudi zaslužuje više.

Last edited by bonersa on 29/07/2024 08:25, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#24642 Re: Sarajevo Construction
Okruzeno privatnim kucama....
-
breuer
#24643 Re: Sarajevo Construction
nije ovdje problem prostorna konotacija već što je spomenik islamskog karaktera, tj. naslonjen je na šehidsko mezarje, a i sam amfiteatar je izveden u prepoznatljivoj simbolici...potreban je jedan univerzalan spomenik borcima palim za Bosnu i Hercegovinu, nebitno koje su vjere i narodnosti bili...
-
HelaS
#24644 Re: Sarajevo Construction
Po mom mišljenju, lokacija ove "spomen liste" poginulih boraca ARBiH nije na lošem mjestu, ali je zato Spisak neadekvatno postavljen - neka imena su previsoko. Dobro, ruku na srce, malo ko i čita ova imena, onaj ko zna - zna da mu je na groblju neko sahranjen. Meni je veći problem njegova neprepoznatljivost. Nogama ovdje nisam prošao možda i 10 godina, ali autom prođem sedmično nekoliko puta. Nisam primjetio ovu "listu"bonersa wrote: ↑29/07/2024 08:12Zid se pruža ovuda (crvena linija):
Po meni loša lokacija. Skučeno, neprometno, zabačeno, osim imena na zidu nema nikakve oznake pa ko prođe prvi put pojma nema o čemu se radi. Očito da mnogi i ne znaju za zid. Kao da je urađeno samo da se kaže da je urađeno. Ovih 6.360 ljudi zaslužuje više.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#24645 Re: Sarajevo Construction
Ja bih ga napravio od BBI pa prema Vječnoj, kroz Ferhadiju. Da se vidi i da ga vide turisti, da se zapitaju, pa da pitaju i da im se kaze sta se desilo.
- drug_profi
#24646 Re: Sarajevo Construction
Meni iskreno smeta lokacija. Recite da sam islamofob, ali mjesto nije za imena boraca koji su se borili za sekularnu i multivitaminsku.
- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
#24647 Re: Sarajevo Construction
Joj nemojte turiste gnjaviti sa pričama o ratu.sime_cipol wrote: ↑29/07/2024 10:18 Ja bih ga napravio od BBI pa prema Vječnoj, kroz Ferhadiju. Da se vidi i da ga vide turisti, da se zapitaju, pa da pitaju i da im se kaze sta se desilo.
Znaju oni koje interesuje i više nego što mislimo.
Oni mlađi ne znaju i neće da znaju. Samo instagram bucket lista, slikanje, zeza i provod (kao mi sa 20 godina ali bez Instagrama).
Nisam znao da je postavljena ova ploča sa imenima. Mene interesuje i ja ću otići da vidim. Fino izgleda na slikama. Prikladno
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#24648 Re: Sarajevo Construction
Nisam ni ja znao za imena mada ja ne hodam uzbrdo gore
Nije uz tramvaj
Ko zna o ratu znace
Ko ne zna nece znati
Nije uz tramvaj
Ko zna o ratu znace
Ko ne zna nece znati
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#24649 Re: Sarajevo Construction
Ima i ta mjesta.breuer wrote: ↑29/07/2024 08:29 nije ovdje problem prostorna konotacija već što je spomenik islamskog karaktera, tj. naslonjen je na šehidsko mezarje, a i sam amfiteatar je izveden u prepoznatljivoj simbolici...potreban je jedan univerzalan spomenik borcima palim za Bosnu i Hercegovinu, nebitno koje su vjere i narodnosti bili...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor