Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#20826 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Podsjeti me to na epizodu 2 i po muskarca
Kad je Charlie zezao majku
Doktor ti je priznat strucnjak
U svojoj maticnoj drzavi :mrgreen:
JohnnyS

#20827 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

U kojoj to zemlji ne moraš proći proces nostrifikacije i provjere kvalifikacija da se znam iz zajebancije prijaviti.

Pa meni je za Hrvatsku trebalo par godina ukupno, a kamoli u nekoj državi čiji mi jezik nije materinji
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#20828 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

JohnnyS wrote: 25/07/2024 19:31 U kojoj to zemlji ne moraš proći proces nostrifikacije i provjere kvalifikacija da se znam iz zajebancije prijaviti.

Pa meni je za Hrvatsku trebalo par godina ukupno, a kamoli u nekoj državi čiji mi jezik nije materinji
Govorimo unutar EU.

Naravno da morašš van EU uraditi nostrifikaciju diplome, ali poslije toga nikad nećeš imati neki stvarni problem zbog faksa na kojem si bio.
moimoi

#20829 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

geralt wrote: 25/07/2024 18:27
moimoi wrote: 25/07/2024 17:30 Nasa djeca idu vani studirati, naravno oni koji to mogu financijski podnjeti, jer znaju da ce te sutra pitati GDJE si zavrsio, a ne sta si zavrsio?
Pa naravno da ce te pitati gdje si zavrsio, to se svugdje u svijetu pita. Niti su svi univerziteti jednako dobri niti svaka diploma jednako vrijedi.
Nadovezah se na napisano. Zna se kako koji fakultet kotira. Zato mi je prica o studiranju kod nas “zato sto je jeftinije” suplja.
TAFKAP

#20830 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by TAFKAP »

Zato što jednostavno nisu imali ocjene da mogu da upišu taj fakultet u državi iz koje su došli u BiH. :novine:
Hendrix

#20831 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hendrix »

Ovde jos ima ljudi koji vjeruju u superiornost zapadnog studiranja. Studiranje je postalo glavna izvozna ekonomija mnogih zemalja. Kanada i Australija imaju zajedno milione stranih studenata gdje je jedini cilj izmusti pare i dati diplomu a ovima da se trajno nastane u zemlji studiranja.

Fura se grupno studiranje gdje 20 studenata radi vjezbu i od tih 20 sigurno 15 jedva naglaba Engleski jezik. Da , ne znaju ni jezik a kako to kad se mora poloziti IELTS? E pa to je sustina prevare i sistema danas. Profesorima nije dozvoljeno obarati studente jer ode lova. Jos otkako je dosao Chat GPT, svi mogu studirati i bez ijedne rijeci Engleskog.

Komplet familija se u Indiji zaduzi da salje dijete da studira za 100 hiljada dolara u nadi da ce ih povuci tamo kasnije. To je zivot. Plus bogati kinezi djecu masovno salju vani na studije, arapi takodjer.

I radio sam i sa studentima sa prestiznih stranih fakulteta sve je to tu negdje. Oni furaju menadzment i supljiranje 2 godine i eto ih kao Bacheolor of Engineering. A onda uce na poslu ko i svi mi.

Ne kazem da smo mi bolji ali nemojte misliti da smo travnicki fakultet mi izmislili. Neko je prepisao fazon sa zapada i dao mogucnost diplome za pare.
Ozimician

#20832 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

sehohari wrote: 25/07/2024 19:25 Neke bolnice čak i zapošljavaju strane doktore i nude im da rade dok ne završe priznanje diplome.

Ne znam ni ja kako je to legalno, ali izgleda može u nekim pokrajinama.

Naravno, gledaju da nije totalni idiot, ali varate se ako mislite da se ovdje sve tako striktno gleda.
Momce mnogo si ti izgleda naivan. :D

Nema to veze sa "nedostatkom doktora" nego sa ekonomskom racunicom.

Klinika tog stranog doktora gleda na ovaj nacin: Aha, dosao nam doktor, nema priznatu diplomu, ponudit cemo mu posao i platu 2x manju od standardne jer nema priznatu diplomu, on nema izbora, mora na to da pristane, svakako mu i viza zavisi od poslodavca, a priznanje ce i potrajati 2-3 godine, tako da imamo 3 godine 2 doktora po cijeni jednog. Oficijelno se vodi kao hospitant, sve potpise za njega obavlja neko drugi, ali posao je ipak odradjen.

Taj nedostatak radne snage u Njemackoj je isto kao i u BiH, kukaju kako im nema ko raditi, a usput im i postojeca radna snaga odlazi i nista ne cine da je zadrze.
akcija007

#20833 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by akcija007 »

Farmaceutski fakultet Univerziteta u Sarajevu u potpunosti priiznat u Becu i Zagrebu.

Dvije prijateljice iz gimnazije zavrsile taj fax (5 godina studij stari plan i program dakle pred bolonja i imaju titulu magistar pharmacije - mr.ph) jednoj u abecu sve priznato dobila je ekvivalenat diplome kao da je u Becu zavrsila a drugoj u Zg sve priznato takodjer .

Ovoj u Austriji za proces nostrifikacije su trazili prijavu prebivalista u Austriji dok ovoj u Zagrebu nisu sve je odavde iz Bosne zavrsavala . U Hrvatskoj imaju dvije nostrifakacije jedna je za potrebe zaposljavanja i nju radi Agencija za znanost i visoko obrazovanje - nacionalni ENIC/NARIC ured a druga je za potrebe nastavla skolovanja i nju radi Sveuciliste na kojem se zeli nastaviti skolovanje .
Last edited by akcija007 on 26/07/2024 08:19, edited 1 time in total.
Ozimician

#20834 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

sehohari wrote: 25/07/2024 19:40
JohnnyS wrote: 25/07/2024 19:31 U kojoj to zemlji ne moraš proći proces nostrifikacije i provjere kvalifikacija da se znam iz zajebancije prijaviti.

Govorimo unutar EU.

Naravno da morašš van EU uraditi nostrifikaciju diplome, ali poslije toga nikad nećeš imati neki stvarni problem zbog faksa na kojem si bio.
Cak i unutar EU, osim ako si zavrsio gimnaziju na njemackom (Njemacka, Austrijai Svicarska), morat ces polagati strucni njemacki na C1 nivou u nadleznoj ljekarskoj komori.

Recimo ova djevojka iz navedenog primjera da studira i zavrsi u EU umjesto u BiH, obzirom da je zavrsila gimnaziju u Njemackoj, ne bi morala nista dodatno polagati za priznanje diplome u Njemackoj. Ovako ce morati (ako se do tad sta ne promjeni u pravilima).

Sto se tice troskova u toj prici to nikako ne pije vode, jer u BIH i na nekim drzavnim fakultetima (Sarajevo sigurno) postoje studiji na engleskom jeziku, koji se takodje placaju, ali 2x manje nego privatni. Tako da je cak i u BIH mogla izabrati 2x jeftiniju opciju ako su troskovi tema.
Ozimician

#20835 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

akcija007 wrote: 26/07/2024 08:12 Farmaceutski fakultet Univerziteta u Sarajevu u potpunosti priiznat u Becu i Zagrebu.

Dvije prijateljice iz gimnazije zavrsile taj fax (5 godina studij stari plan i program dakle pred bolonja i imaju titulu magistar pharmacije - mr.ph) jednoj u abecu sve priznato dobila je ekvivalenat diplome kao da je u Becu zavrsila a drugoj u Zg sve priznato takodjer .

Ovoj u Austriji za proces nostrifikacije su trazili prijavu prebivalista u Austriji dok ovoj u Zagrebu nisu sve je odavde iz Bosne zavrsavala . U Hrvatskoj imaju dvije nostrifakacije jedna je za potrebe zaposljavanja i nju radi Agencija za znanost i visoko obrazovanje - nacionalni ENIC/NARIC ured a druga je za potrebe nastavla skolovanja i nju radi Sveuciliste na kojem se zeli nastaviti skolovanje .
Sto se tice Austrije, mozda nekad do 2014-15. god. je to bilo moguce. Tad je i za Njemacku trebao samo B2 jezik i to je to.

Nakon poplave migranata (doktora i inzinjera) sa bliskog istoka tih godina, postrozili su mnogo uslove za non-EU diplome.

https://www.apothekerkammer.at/die-apot ... bschluesse
2. Verfügt der Antragsteller über keinen Ausbildungsnachweis eines EU-, EWR-Mitgliedstaates
oder der Schweiz und ist sein Ausbildungsnachweis auch nicht in einem EU-, EWR-Mitgliedstaat
oder der Schweiz anerkannt worden, ist sein Studienabschluss an einer österreichischen
Universität, an der das Studium der Pharmazie eingerichtet ist (Graz, Innsbruck oder Wien), zu
nostrifizieren.

Mit der Nostrifizierung wird der ausländische Studienabschluss einem österreichischen
Studienabschluss gleichgestellt und der akademische Titel „Magister/Magistra pharmaciae“
(„Mag. pharm.“) verliehen.
Um den Apothekerberuf ausüben zu können, muss im Anschluss noch die einjährige fachliche
Ausbildung in einer österreichischen Apotheke und die Prüfung für den
Apothekerberuf absolviert werden
.
Zanimljivo da jedna Austrija koja je 3x veca zemlja, ima 2x manje farmaceutskih fakulteta nego BiH. :D
akcija007

#20837 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by akcija007 »

Bec nostrifikacija je zavrsena 2019 godine
Zagreb 2022 godine
Bullet Tooth Tony

#20838 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bullet Tooth Tony »

Jel ti zivis vani i ako ne kada ces otici ?
ZoomZoomKiwi

#20839 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Bullet Tooth Tony wrote: 26/07/2024 12:19
U sljedećih godinu dana.
Bullet Tooth Tony

#20840 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bullet Tooth Tony »

ZoomZoomKiwi wrote: 26/07/2024 12:20
U sljedećih godinu dana.
Aaaa ok ok :zzzz: sve mi je jasno .. sretno
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#20841 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Domaci izdajnik »

Tročlano predsjedništvo naše zemlje :bih:
Image
BiBi911

#20842 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BiBi911 »

U sljedećih godinu dana.

Ðe ides?
PreWiBa

#20843 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 26/07/2024 08:19

Govorimo unutar EU.

Cak i unutar EU, osim ako si zavrsio gimnaziju na njemackom (Njemacka, Austrijai Svicarska), morat ces polagati strucni njemacki na C1 nivou u nadleznoj ljekarskoj komori.

Recimo ova djevojka iz navedenog primjera da studira i zavrsi u EU umjesto u BiH, obzirom da je zavrsila gimnaziju u Njemackoj, ne bi morala nista dodatno polagati za priznanje diplome u Njemackoj. Ovako ce morati (ako se do tad sta ne promjeni u pravilima).

Sto se tice troskova u toj prici to nikako ne pije vode, jer u BIH i na nekim drzavnim fakultetima (Sarajevo sigurno) postoje studiji na engleskom jeziku, koji se takodje placaju, ali 2x manje nego privatni. Tako da je cak i u BIH mogla izabrati 2x jeftiniju opciju ako su troskovi tema.
Govorimo o praksi kako će te ostali doktori gledati, ne o formalnim uvjetima.

Znači, mislim na doktora koji je studirao vani i nostrificirao diplomu u Njemačkoj.
PreWiBa

#20844 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 26/07/2024 07:58
sehohari wrote: 25/07/2024 19:25 Neke bolnice čak i zapošljavaju strane doktore i nude im da rade dok ne završe priznanje diplome.

Ne znam ni ja kako je to legalno, ali izgleda može u nekim pokrajinama.

Naravno, gledaju da nije totalni idiot, ali varate se ako mislite da se ovdje sve tako striktno gleda.
Momce mnogo si ti izgleda naivan. :D

Nema to veze sa "nedostatkom doktora" nego sa ekonomskom racunicom.

Klinika tog stranog doktora gleda na ovaj nacin: Aha, dosao nam doktor, nema priznatu diplomu, ponudit cemo mu posao i platu 2x manju od standardne jer nema priznatu diplomu, on nema izbora, mora na to da pristane, svakako mu i viza zavisi od poslodavca, a priznanje ce i potrajati 2-3 godine, tako da imamo 3 godine 2 doktora po cijeni jednog. Oficijelno se vodi kao hospitant, sve potpise za njega obavlja neko drugi, ali posao je ipak odradjen.

Taj nedostatak radne snage u Njemackoj je isto kao i u BiH, kukaju kako im nema ko raditi, a usput im i postojeca radna snaga odlazi i nista ne cine da je zadrze.
Pa cijeli nedostatak doktora je uslovjen ekonomskom računicom.
Ne isplati im se plaćati mjesta na njemačkim fakultetima, pa daj uvezi gotove doktore iz vana.
anelsol

#20845 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

sehohari wrote: 24/07/2024 15:57 Једно питање за овдашње дијаспорце који желе да уће дјецу босански језик.

Да ли намјеравате да их научите писати и читати ћирилицу?
Видим да то међу породицама које нису српске ријетко буде случај, што је по мени веома лоша одлука.

Ћирилица је дио Босне и овдашњх простора колико и латиница, и дијете које можда чак и зна наш језик одлично ће увијек имати осјећај неприпадности када дође овдје. Од дуплих саобраћајних знакова, хрпе знакова по градовима у РС-у до телевизијских програма, бројне су ситуауције у којима се таква особа осјећа као странац.
Ово је нарочито важно за генерације чији су родитељи из мјеста у манјем ентитету.

Има и других предности, попут лакшег разумијевања источно-славенских језика.

Истовремено, уопште није толико тешко. У бити, једном када знаш језик, за пар сати наућиш писмо, јер готово свако латично слово има свој ћирилићни еквивалент. Касније онда кроз употребу се знање учврсти.
Ја сам као дијете самоиницијативно научио ћирилицу. Сметало ми је што никад не бих знао читати нека писма која нам долазе, саобраћајне знакове (увијек сам се питао шта је "Сарајево"), или ТВ програм, прије свега јер сам као клинац једно вријеме волио гледати дјечије емисије на РТРС-у.
Haj ne zezaj. Djeca naše dijaspore, u pravilu, ne zna pet riječi na Bosanskom jeziku, a ne da uče ćirilicu. U mene u komšiluku sastale se tri generacije, dede i nene, njihova djeca i unuci, pričaju na Njemačkom jeziku. Nedavno u autokampu, isto naši ljudi sa djecom pričaju na njemačkom. Takvih slučajeva koliko hoćeš. Ni jednom nisam čuo da djeca naše dijaspore pričaju tečno na našem jeziku. Nevjerovatno.
ZoomZoomKiwi

#20846 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

BiBi911 wrote: 26/07/2024 12:51

U sljedećih godinu dana.

Ðe ides?
Hint: avatar i nick :mrgreen:
elcaliente

#20847 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Vidio sam u prolazu ima i u Zivinicama pored ceste za Tuzlu sada univerzitet. Bilo auta na parkingu, vjerovatno je cjenovno isplatna diploma.
elcaliente

#20848 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Govorimo unutar EU.

Mozes biti najbolji advokat u Austriji ili Belgiji kada dodjes u Njemacku samo si pravnik a i tu mozes mahati usima ako te neko zaposli za normalnu platu.
PreWiBa

#20849 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

anelsol wrote: 26/07/2024 13:09
sehohari wrote: 24/07/2024 15:57 Једно питање за овдашње дијаспорце који желе да уће дјецу босански језик.

Да ли намјеравате да их научите писати и читати ћирилицу?
Видим да то међу породицама које нису српске ријетко буде случај, што је по мени веома лоша одлука.

Ћирилица је дио Босне и овдашњх простора колико и латиница, и дијете које можда чак и зна наш језик одлично ће увијек имати осјећај неприпадности када дође овдје. Од дуплих саобраћајних знакова, хрпе знакова по градовима у РС-у до телевизијских програма, бројне су ситуауције у којима се таква особа осјећа као странац.
Ово је нарочито важно за генерације чији су родитељи из мјеста у манјем ентитету.

Има и других предности, попут лакшег разумијевања источно-славенских језика.

Истовремено, уопште није толико тешко. У бити, једном када знаш језик, за пар сати наућиш писмо, јер готово свако латично слово има свој ћирилићни еквивалент. Касније онда кроз употребу се знање учврсти.
Ја сам као дијете самоиницијативно научио ћирилицу. Сметало ми је што никад не бих знао читати нека писма која нам долазе, саобраћајне знакове (увијек сам се питао шта је "Сарајево"), или ТВ програм, прије свега јер сам као клинац једно вријеме волио гледати дјечије емисије на РТРС-у.
Haj ne zezaj. Djeca naše dijaspore, u pravilu, ne zna pet riječi na Bosanskom jeziku, a ne da uče ćirilicu. U mene u komšiluku sastale se tri generacije, dede i nene, njihova djeca i unuci, pričaju na Njemačkom jeziku. Nedavno u autokampu, isto naši ljudi sa djecom pričaju na njemačkom. Takvih slučajeva koliko hoćeš. Ni jednom nisam čuo da djeca naše dijaspore pričaju tečno na našem jeziku. Nevjerovatno.
Знам. Ако ништа, сад читаш како диијете наше дијаспоре пише течно на нашем језику.

Претпостављам да дијаспорци који овдје пишу више уће своју дјецу наш језик више него иначе, отуда мој коментар.
PreWiBa

#20850 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

elcaliente wrote: 26/07/2024 13:26

Govorimo unutar EU.

Mozes biti najbolji advokat u Austriji ili Belgiji kada dodjes u Njemacku samo si pravnik a i tu mozes mahati usima ako te neko zaposli za normalnu platu.
Pravo je veoma specifično.

Naravno da poznavanje zakonodavstva jedne države slabo vrijedi u drugoj zemlji.
Post Reply