Pandakonda wrote: ↑25/07/2024 11:03
Hakiz wrote: ↑25/07/2024 10:56
Pandakonda wrote: ↑25/07/2024 10:47
Nije planirana nego predlozena:
Oni su mogli doci i predloziti bilo koji aerodrom. Sarajevski je predlozen jer je najstabilniji i to partnerstvo bi najbolje tu islo.
U tome i jeste problem.
Neka uzmu aerodrom koji ne radi pa ga naprave da radi.
Ali, ne. Oni bi da isisaju novac iz aerodroma koji radi. Pretvore ga u još jedan koji ne radi.
Jasan je interes privatnika u javno-privatnom partnerstvu. Ali, treba štititi javni interes u javno-privatnom partnerstvu.
I inače je javno-privatno partnerstvo eufemizam za otimanje državne imovine. Ili barem kontrolu nad njom.
Zasto bi privatnik investirao svoj novac u gubitnika ? Daj mi molim te broj javnih aerodroma u regionu. Jesi li svjestan da je svaki aerodrom privatizovan ? Sarajevski nije i ubjedljivo je zadnji aerodrom po profitu i putnicima kada se gleda prostor bivse juge.
Zbog čega bi mi davali privatniku aerodrom koji dobro radi i može i bez ulaganja tog privatnika? Odrekli se nečega šta nam ide, dali to nekome da ostvaruje ekstraprofit.
Valjda je interes države u javno-privatnom partnesrstvu da pokrene ono šta ne radi, ne da se odrekne onoga šta radi?
A, mislim da je mali broj putnika na Sarajevskom aerodromu u odnosu na one u regiji rezultat toga što su ljudima koji gravitiraju tom aerodromu karte skupe. Ne može aerodrom imati 10.000.000 putnika godišnje, ako onih koji mogu platiti karte za letove sa tog aerodroma ima samo 100.000 godišnje (brojke su ilustrativne, ne odražavaju tačnu statistiku).
A da nemamo carine na iznos veći od 300 KM ljudi bi više kupovali iz inostranstva, pa bi i transport roba bio veći, to jeste carina ubija profit aerodromu
To ti je kao sa robama u trgovini. Eno po prodavnicama obuće i odjeće velika sniženja i opet skoro prazne. Hrana je toliko skupa da ne ostaje ništa za obuću, odjeću itd.
Tako da bi logičan potez bio da se trgovci obuće, odjeće, tehnike itd udruže u borbi protiv trgovaca hranom. Jer, trgovci hranom svojim cijenama su krivi što drugi trgovci nemaju profit, nisu krivi kupci. Jesti se mora, gledati TV ne mora