INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
kB27

#18976 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by kB27 »

[youtube][/youtube]
gidra wrote: 23/07/2024 09:57
kB27 wrote: 23/07/2024 09:48
Naslovnica wrote: 22/07/2024 23:19
Ma ja, prisustvo djeteta u ugostiteljskom objektu je jednako prisustvu psa u istom.
Jednačina se sama nameće.
Koja je razlika, osim sto se u pravilu pas bolje ponasa?
razlika je u tome sto je dijete ljudsko biće i ima svijest, a pas je obicni ker bez svijesti i nije mu mjesto u lokalu gdje jedem.
Cuj porediti dijete i obicnog kera, odavno vecu glupost ne procitah.
Ja, i? Meni vise smeta "dijete ljudsko bice koje ima svijest" kada hoda po stolici na koju cu ja za sat vremena sjesti, nego "pas obicni ker bez svijesti" koji lezi pored stolice svog vlasnika.

To kome je mjesto "u lokalu gdje jedes" mozes (isto kao i ja) odredjivati u svojoj trpezariji. Ili za sankom u ovim modernim novogradnjama bez trpezarije, ne znam gdje zivis.

Kljucna razlika je da li je u pitanju dresiran pas sa civiliziranim vlasnikom ili nevaspitano dijete sa roditeljima-idiotima.

Znaci svijest je kriterij? Ima li beba od 7 dana svijest? Smeta li ti tesko bolesna, dementna osoba, za koju je pitanje da li vise uopce ima svijest i koja je mozda izasla na svoj posljednji rucak?

Meni vise smetaju oni koji nemaju savijest.
gidra

#18977 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by gidra »

kB27 wrote: 23/07/2024 10:01
gidra wrote: 23/07/2024 09:57

razlika je u tome sto je dijete ljudsko biće i ima svijest, a pas je obicni ker bez svijesti i nije mu mjesto u lokalu gdje jedem.
Cuj porediti dijete i obicnog kera, odavno vecu glupost ne procitah.
Ja, i? Meni vise smeta "dijete ljudsko bice koje ima svijest" kada hoda po stolici na koju cu ja za sat vremena sjesti, nego "pas obicni ker bez svijesti" koji lezi pored stolice svog vlasnika.

To kome je mjesto "u lokalu gdje jedes" mozes (isto kao i ja) odredjivati u svojoj trpezariji. Ili za sankom u ovim modernim novogradnjama bez trpezarije, ne znam gdje zivis.

Kljucna razlika je da li je u pitanju dresiran pas sa civiliziranim vlasnikom ili nevaspitano dijete sa roditeljima-idiotima.

Znaci svijest je kriterij? Ima li beba od 7 dana svijest?
Ne određujem naravno, ali evo vlasnici lokala sve više određuju.
Ali gdje mogu određujem jer sam počeo šamare udarati - i sada me takvi zaobilaze u širokom luku, tući ljude (u par navrata su me i lokalni drotovi podržali :wink: ) - kako god ti percepiraš i jebavati majke vlasnicima kerova u dječijim zatvorenim parkovima, jer su isti postali javni wc-ovi za kerove, jer je vlasnicima svoje ljubimce mrsko šetatati i pokupiti govna iza svojih ljubimaca (čast onima koji to rade, ali su velika manjina), pa ih dovode u zatvorene prostore da se istrče, seru i pišaju u prostor koji je namjenjen za igranje djece. Takvima samo sila može objasniti neke stvari.
Naslovnica

#18978 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

kB27 wrote: 22/07/2024 23:10

Vjerujem da je u pitanju ljetna basta kafica a ne unutrasnjost restorana sa Michelinovom zvjezdicom. Ne vidim problem, niti razliku u odnosu na pitanje "sta ce beba/dijete za stolom u ugostiteljskom objektu". Osim sto je degutantno naplatiti, bilo prvo, bilo drugo, bilo trece od navedenog.

E sto bih mu ga ja platio. :-)
Ma ja, prisustvo djeteta u ugostiteljskom objektu je jednako prisustvu psa u istom.
Prenosi te jarane, opasno.
:-)
kB27

#18979 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by kB27 »

gidra wrote: 23/07/2024 10:13 Ali gdje mogu određujem jer sam počeo šamare udarati - i sada me takvi zaobilaze u širokom luku, tući ljude (u par navrata su me i lokalni drotovi podržali ) - kako god ti percepiraš i jebavati majke vlasnicima kerova u dječijim zatvorenim parkovima, jer su isti postali javni wc-ovi za kerove, jer je vlasnicima svoje ljubimce mrsko šetatati i pokupiti govna iza svojih ljubimaca (čast onima koji to rade, ali su velika manjina), pa ih dovode u zatvorene prostore da se istrče, seru i pišaju u prostor koji je namjenjen za igranje djece. Takvima samo sila može objasniti neke stvari.
Ako si procitao moje postove na navedenu temu - mislim da ti je jasno da sam se slozio sa svim sto si ovdje napisao i prije nego si napisao. :)

Da, vlasnik ima pravo da odredi, i treba da odredi. Samo ne moze to da naplacuje (odnosno moze, ukoliko meni sadrzi tu "uslugu" koju je naplatio), vec treba da zabrani. Kao sto moze da odluci da li je pusacka ili nepusacka zona, da li mozes uci u sorcu i japankama ili ne, te, na kraju krajeva, da li mozes uci sa djecom - kako god to tebi ili drugima zvucalo. Primjer: adult only hoteli (btw. odlicna stvar).

Dakle, svima je jasno da imamo problem sa ljudima-vlasnicima a ne sa psima. A manje je bitno ko/sta je uz vlasnika-idiota ili roditelja-idiota u kaficu, odnosno da li je to pas ili dijete. I kategorije "pas" i "dijete" nisu jedine instance u jednacini (drugi forumas voli jednacine pa da malo pricam njegovim jezikom). Idiot ce drugima boravak u kaficu uciniti neugodnim/nepodnosljivim neovisno da li je doveo psa ili dijete, donio bure kiselog kupusa i stavio pored sebe, usao prljav i smrdljiv u kafic, zapalio cigaretu u nepusackoj zoni, galamio, kopao nos, izuo cipele i sjekao nokte, podrigivao, prdio, zaudarao na alkohol, parkirao auto uz rub ljetne baste, ... mozemo do ujutro.

E sad, to sto tebe vise uznemirava pas koji lezi pored stolice vlasnika, a mene dijete koje u blatnjavim cipelicama hoda po stolici na koju cu ja nakon njega sjesti... to je tvoj i moj problem.

Dakle, jos jednom - nije stvar svijesti nego savjesti.
Last edited by kB27 on 23/07/2024 10:33, edited 1 time in total.
kB27

#18980 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by kB27 »

Naslovnica wrote: 23/07/2024 10:20
Odgovoris na postavljeno pitanje, ili sutis.
1Dante1

#18981 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by 1Dante1 »

Coksa bingo 1.50KM akcija. Bila 2.05KM. Inace, nisam opsjednut cijenama i cokoladom, ali kako ranije nisam pratio cijene imam ovih par artikala koje upratim :D

Inace, binbin isto povecao cijenu, mislim da je bilo 0.21, pa 0.27 i sada 0.30 po minuti.
kB27

#18982 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by kB27 »

Naslovnica wrote: 23/07/2024 10:33
kB27 wrote: 23/07/2024 10:29
Naslovnica wrote: 23/07/2024 10:20
Da ti odgovorim na pitanje koja je razlika između psa i djeteta u restoranu?
Da, nakon sto procitas ono sto sam napisao na tu temu. Bespredmetno je diskutovati "o psu i djetetu" u navedenom kontekstu, bez osvrta na specificnosti njihovog ponasanja. Cilj svodjenja diskusije sa toliko iznesenih detalja o ponasanju i karakteristikama imaginarnog psa i imaginarnog djeteta na "diskusiju o psu i djetetu u restoranu" je cisto razvodnjavanje.

A i sa "ljetne baste kafica", sto sam ja napisao, smo diskretno presli na "restoran". Zasto?

Mislim ne moras, ali to je osnov diskusije. Izneses misljenje, pa saslusas/procitas drugu stranu, pa repliciras, pa ako zelis izneses jos nesto svoje; i tako ukrug - dokle ima konstruktivnih argumenata i normalne diskusije, ili dok se sagovornici sloze (da se ne slazu).
Last edited by kB27 on 23/07/2024 10:40, edited 1 time in total.
kB27

#18983 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by kB27 »

1Dante1 wrote: 23/07/2024 10:34 Inace, binbin isto povecao cijenu, mislim da je bilo 0.21, pa 0.27 i sada 0.30 po minuti.
I ja ovo nekidan primijetio. Ne sjecam se je li bilo 0.21 ikad, cini mi se 0.25? A koristim ga skoro od samog pocetka. Jbg, kuhaju zabu i eliminiraju konkurenciju, a onda rade sa cijenama sta hoce. Ako jos uvedu da se otkljucavanje placa, nece imati smisla osim za balavce koji kupe "daily pass" i besciljno se vozikaju okolo i prave probleme. :sad:

Hajd ima onaj bonus kada dopunis 20 ili vise KM pa malo kompenzira tu cijenu, ali sada je stvarno na granici isplativosti ili cak iznad nje.
Naslovnica

#18984 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

kB27 wrote: 23/07/2024 10:35
kB27 wrote: 23/07/2024 10:29

Da, nakon sto procitas ono sto sam napisao na tu temu.

Mislim ne moras, ali to je osnov diskusije. Izneses misljenje, pa saslusas/procitas drugu stranu, pa repliciras, pa ako zelis izneses jos nesto svoje; i tako ukrug - dokle ima konstruktivnih argumenata i normalne diskusije, ili dok se sagovornici sloze (da se ne slazu).
Uopšte ne želim da se upuštam u daljnju diskusiju sa likom koji dijete i psa stavlja u istu ravan, bez obzira u kojem kontekstu.
Nije uopšte u pitanju nedostatak konstruktivnih argumenata nego je degutantno, u startu.
Gadi mi se.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#18985 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

Kupite sebi romobil..isplativije je...
konektovan

#18986 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

Naslovnica wrote: 23/07/2024 10:39

Uopšte ne želim da se upuštam u daljnju diskusiju sa likom koji dijete i psa stavlja u istu ravan, bez obzira u kojem kontekstu.
Nije uopšte u pitanju nedostatak konstruktivnih argumenata nego je degutantno, u startu.
Gadi mi se.
:thumbup:

Nema smisla fakat...
kB27

#18987 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by kB27 »

Gadi mi se.
Vazi, onda se potrudi da me ne citiras. Kultura foruma je takva da kada nekog citiras ili spomenes zelis da mu privuces paznju i ocekujes njegovu reakciju na ono sto napises. Besmisleno je nekoga citirati uz "ne želim da se upuštam u daljnju diskusiju". Posebno kada odgovaras na svjeze napisan post.
1Dante1

#18988 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by 1Dante1 »

@kB27
Mislim da je na pocetku bilo, ili sam pomijesao sa onim zutim. Ma ako dignu cijenu, kupim sebi, a dopunim cenera za vanredne situacije od a do b. Nije bas toliko jefitno sada kada pogledas, a sigurno ce ici cijene gore.

Jbga, priprema za august max trurista i sff

@konektovan

Binbin i slicni servisi su mi dobri jer mogu ostaviti bilo gdje i da se ne brinem za kradju, odnosno nisi toliko opusten da ostavis, zakljucas putem app i nastavis dalje.
kB27

#18989 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by kB27 »

konektovan wrote: 23/07/2024 10:40 Kupite sebi romobil..isplativije je...
Imao sam ali mi je bilo beskorisno - BinBin koristim iskljucivo kada mi ili iznenada treba prevoz, ili mi treba prevoz gdje cu nakon silaska sa prevoznog sredstva zaboraviti da ono postoji i necu se morati brinuti o njemu. Sve sto mogu licnim romobilom mogu (radije) licnim biciklom. A BinBin uzmem, razduzim i furam svojim poslom.
Naslovnica

#18990 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

kB27 wrote: 23/07/2024 10:42

Gadi mi se.
Vazi, onda se potrudi da me ne citiras. Kultura foruma je takva da kada nekog citiras ili spomenes zelis da mu privuces paznju i ocekujes njegovu reakciju na ono sto napises. Besmisleno je nekoga citirati uz "ne želim da se upuštam u daljnju diskusiju". Posebno kada odgovaras na svjeze napisan post.
Ne poštujem kulturu foruma.
A itekako je smisleno citirati nekog ko stavlja znak jednakosti između psa i djeteta.
Čisto nek se zna kakvih nas sve ima.
Svašta sam do sada pročitao na forumu, ali ovakvo nešto nisam.
HAUGH!
kB27

#18991 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by kB27 »

1Dante1 wrote: 23/07/2024 10:43 Mislim da je na pocetku bilo, ili sam pomijesao sa onim zutim. Ma ako dignu cijenu, kupim sebi, a dopunim cenera za vanredne situacije od a do b. Nije bas toliko jefitno sada kada pogledas, a sigurno ce ici cijene gore.

Jbga, priprema za august max trurista i sff
Da. Ja dopunim 20KM jer dobijes +5KM, mislim da je to jos uvijek aktuelno. Pa i po trenutnim podignutim cijenama efektivno vozis za 0.24KM/min ako sam dobro izracunao.

Da, bilo kome ko dolazi iz drugih zemalja, posebno zapadna evropa, 0.15EUR/min je dzaba. Tamo je minimalno 2x, negdje i 3x, plus otkljucavanje kojeg ovdje (za sada) nema.

Ni blizu jeftino, ali nekad kad je jedina prihvatljiva opcija onda cijena nije varijabla. Mislim nije ni skupo ako uporedis sa taksijem, koji ti je tad jedina uporediva alternativa. Nekidan iz Novog Grada do Vijecnice i nakon par sati nazad - oko 10KM u oba smjera. Taksi bi sigurno bio 20, a bila je guzva u saobracaju pa sigurno taxi ne bi stigao za 15ak minuta kao sto sam ja na BinBin-u. Kada nemam prtljaga, i kada idem sam, redovno na aerodrom idem BinBin-om. 8-)
1Dante1

#18992 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by 1Dante1 »

kB27 wrote: 22/07/2024 23:10 Vjerujem da je u pitanju ljetna basta kafica a ne unutrasnjost restorana sa Michelinovom zvjezdicom. Ne vidim problem, niti razliku u odnosu na pitanje "sta ce beba/dijete za stolom u ugostiteljskom objektu"
Raazumijem tvoje negodovanje, no granice se prelaze. Mace sam imao i imam od malih nogu, ali se jezim kada zivvotinjama daju epitete ljudi. Kad kaze maca/cuko porodila se, sin, kcerka, dijete....ja se ospem i nikako ne mogu da shvatim takvo razmisljanje i izjednacavanje. Nazalost, sve vise se pretjeruje pa dolazimo do toga da je zivotinja=dijete i nema razlike u pogledu ili odnosu kada se prica o djetetu ili zivotinji.
kB27

#18993 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by kB27 »

1Dante1 wrote: 23/07/2024 10:56
kB27 wrote: 22/07/2024 23:10 Vjerujem da je u pitanju ljetna basta kafica a ne unutrasnjost restorana sa Michelinovom zvjezdicom. Ne vidim problem, niti razliku u odnosu na pitanje "sta ce beba/dijete za stolom u ugostiteljskom objektu"
Raazumijem tvoje negodovanje, no granice se prelaze. Mace sam imao i imam od malih nogu, ali se jezim kada zivvotinjama daju epitete ljudi. Kad kaze porodila se, sin, kcerka, dijete....ja se ospem i nikako ne mogu da shvatim takvo razmisljanje i izjednacavanje. Nazalost, sve vise se pretjeruje pa dolazimo do toga da je zivotinja=dijete i nema razlike u pogledu ili odnosu kada se prica o djetetu ili zivotinji.
To je privatna stvar tih ljudi, ne tvoja ili moja. Sve dok ne nanose stetu tebi, meni, drustvu ili bilo kome - to je njihovo pravo. Bas kao sto pas ima pravo da lezi pored stolice svog vlasnika u ljetnoj basti kafica, ukoliko je to dozvoljeno pravilnikom ugostiteljskog objekta i ukoliko objektivno ne uznemirava druge goste. Isto kao sto dijete nema pravo hodati u blatnjavim cipelicama po stolici tog istog ugostiteljskog objekta (peti put ponovljeno: ako je rijec o malom djetetu koje je u tom trenutku pod nadzorom roditelja, apsolutno nije do djeteta).

Osnovni kriterij da li je nesto "normalno" ili nije ne treba biti ono sta mi mislimo na navedenu temu, vec da li to steti bilo kome drugom.
1Dante1

#18994 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by 1Dante1 »

Taj narativ nije normalan i stavljam ga u ravan mama i mama, tata i tata.
Hakiz

#18995 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

kB27 wrote: 23/07/2024 10:59
1Dante1 wrote: 23/07/2024 10:56
Raazumijem tvoje negodovanje, no granice se prelaze. Mace sam imao i imam od malih nogu, ali se jezim kada zivvotinjama daju epitete ljudi. Kad kaze porodila se, sin, kcerka, dijete....ja se ospem i nikako ne mogu da shvatim takvo razmisljanje i izjednacavanje. Nazalost, sve vise se pretjeruje pa dolazimo do toga da je zivotinja=dijete i nema razlike u pogledu ili odnosu kada se prica o djetetu ili zivotinji.
To je privatna stvar tih ljudi, ne tvoja ili moja. Sve dok ne nanose stetu tebi, meni, drustvu ili bilo kome - to je njihovo pravo. Bas kao sto pas ima pravo da lezi pored stolice svog vlasnika u ljetnoj basti kafica, ukoliko je to dozvoljeno pravilnikom ugostiteljskog objekta i ukoliko objektivno ne uznemirava druge goste. Isto kao sto dijete nema pravo hodati u blatnjavim cipelicama po stolici tog istog ugostiteljskog objekta (peti put ponovljeno: ako je rijec o malom djetetu koje je u tom trenutku pod nadzorom roditelja, apsolutno nije do djeteta).

Osnovni kriterij da li je nesto "normalno" ili nije ne treba biti ono sta mi mislimo na navedenu temu, vec da li to steti bilo kome drugom.
Normalno ne postoji kao apsolutna kategorija. Šta je normalno to je stvar društvenog dogovora. Pa se i ono šta šteti drugima u nekom društvu može smatrati normalnim.

Banalan primjer je da pušenje šteti drugima, a u ugostiteljskim objektima je bilo normalno da se može pušiti.

Moglo bi se reći da je normalno ono šta većina u društvu želi da prihvati. Bez obzira na sve ostalo, bez obzira na eventualnu, pogotovo dugoročnu, štetu.
oldtajmer

#18996 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by oldtajmer »

ima se para, ima se s' cim ocito
vidim po alipasinom na ulici prodaju u onim posudicama maline 3 markice,ma nema saka u njima jbt,ali ocito ide ko halva
korisnicki

#18997 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by korisnicki »

oldtajmer wrote: 25/07/2024 12:08 ima se para, ima se s' cim ocito
vidim po alipasinom na ulici prodaju u onim posudicama maline 3 markice,ma nema saka u njima jbt,ali ocito ide ko halva
Rulja ne razmišlja puno o težini proizvoda, isključivo primjeti cijenu. Stari trgovački trikovi.
Hakiz

#18998 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

Pekara na stanici "Marijin dvor":

"Za svaki račun veći od 5 KM, baget gratis".
Dilibus

#18999 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dilibus »

korisnicki wrote: 25/07/2024 13:00
oldtajmer wrote: 25/07/2024 12:08 ima se para, ima se s' cim ocito
Rulja ne razmišlja puno o težini proizvoda, isključivo primjeti cijenu. Stari trgovački trikovi.
Ovome ko god ima love da priusti sebi maline za 3KM je rulja hahaahahahahaha
konektovan

#19000 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

:lol: :thumbup:
Post Reply