Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
- avetinja
#12426 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ovaj problem treba riješiti na njihovom jeziku. Pozvati predstavnika zajednice i obavezati ga da prenese da će im kuće otići na bubanj ako ne počnu plaćati račune i vraćati dugove.
Isto tako postupiti i sa svim ostalim neplatišama, uključujući Budnju i slične njemu.
Ne mogu Budnjo i slični biti izgovor da se od nikoga ne traži izmirivanje dugova i plaćanje računa. Vremenom do svakoga stigne ruka pravde. Istina do nekih ne stigne nikada, ali svijet nije pravedno mjesto, iako su takvi slučajevi u manjini.
Isto tako postupiti i sa svim ostalim neplatišama, uključujući Budnju i slične njemu.
Ne mogu Budnjo i slični biti izgovor da se od nikoga ne traži izmirivanje dugova i plaćanje računa. Vremenom do svakoga stigne ruka pravde. Istina do nekih ne stigne nikada, ali svijet nije pravedno mjesto, iako su takvi slučajevi u manjini.
Last edited by avetinja on 22/07/2024 23:57, edited 1 time in total.
- skrtica
#12427 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ja ne vjerujem u postojanje takve recenice u ugovoru uopste. Zato sam i pitala da li je neko dobio taj ugovor.dječak sa šibicama wrote: ↑22/07/2024 23:48 Ja ne vjerujem da ti moras potpisati ugovor u kojem stoji "ako tvoj komsija ne placa racune, a ti placas, mi cemo i tebi ukinuti vodu".
To je za jednu dobru tuzbu, cuj ja placam racune i on me iskljuci jer komsija ne placa. Drugim rijecima, oni ne mogu natjerati komsiju da placa, pa izvoli ti natjeraj komsiju da placa. Mozda uz pomoc kalasnjikova.
-
Hakiz
#12428 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Da, baš to. A onda "procuri informacija" da si baš ti razlog zbog kojeg zgrada ili naselje nemaju vodudječak sa šibicama wrote: ↑22/07/2024 23:39 Ali ne mogu te skinuti, a da ne skinu i sve ostale stanare zgrade.
Mora biti jasno, vik moze iskljucivati privatne kuce koje imaju svoj sat ili saht, ali stanare zajednickih stambenih zgrada ne mogu. Osim da ukinu cijelu zgradu ili cijelo naselje, kao na Gorici.
Ako ne potpisem ja ugovor, i jos pet komsija ne potpisu, a pet potpisu, kako ce mene skinuti sa mreze a moraju skinuti i ovih pet koji su potpisali. Nemoguce je, oni nemaju nacina.
Inace kod nas su vec dosta puta prijetili neplatisama da ce biti iskljuceni, pa kad dodje do razgovora, tako bar komsije pricaju, ovi iz VIK im kazu ma mi to malo prepadamo neplatise, ne bi li platili koji racun. Oni ne smiju iskljuciti cijelu zgradu, ako samo jedan od 30 korisnika, lupam 30, placa racune. On ih ima puno pravo tuziti.
Trebalo bi biti da ne smiju, da sudovi takve postupke proglase nezakonitim, čak i neustavnim. Da ugovore sa takvom klauzulom proglase ništavmim.
Ali, da bi se to desilo, neko treba pokrenuti postupak ili apelaciju pred sudovima.
- dječak sa šibicama
#12429 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Mozda je samo krivo interpretirano, nema smisla jednostavno.
Ja ne zelim potpisati takav ugovor, i sta onda? kako ce oni meni prestati isporucivati vodu, kad ostatak zgrade ima vodu. Samo ce oni biti na gubitku, koristicu vodu bez isporucenih racuna jer nisam potpisao ugovor. Sta mi mogu, nista.
Mogu jedino iskljuciti sve ostale jer ja nisam potpisao ugovor
onda im opet ide tuzba.
Ako nesto takvo i postoji, samo polupismeni NIP kadar to moze smisliti.
Ja ne zelim potpisati takav ugovor, i sta onda? kako ce oni meni prestati isporucivati vodu, kad ostatak zgrade ima vodu. Samo ce oni biti na gubitku, koristicu vodu bez isporucenih racuna jer nisam potpisao ugovor. Sta mi mogu, nista.
Mogu jedino iskljuciti sve ostale jer ja nisam potpisao ugovor
Ako nesto takvo i postoji, samo polupismeni NIP kadar to moze smisliti.
- tramvajtrojka
#12430 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Budnjo je suplja prica da se opere ova socijalna prica neplacanja, otkada je uhvaćen redovno mu dolaze sada racuniavetinja wrote: ↑22/07/2024 23:49 Ovaj problem treba riješiti na njihovom jeziku. Pozvati predstavnika zajednice i obavezati ga da prenese da će im kuće otići na bubanj ako ne počnu plaćati račune i vraćati dugove.
- dječak sa šibicama
#12431 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Prije svega bi sudovi trebali naplacivati dugovanja, nego se meni cini da su kod nas sudovi do balcaka nesposobni i neucinkoviti.
Vjerovatno ni zakonski nije regulisano. Uglavnom, VIK ima problem, koji je trenutno nerjesiv. Osim da uloze milione maraka i da svakom korisniku osiguraju njegov sat, recimo zgrada ima 30 stanova, umjesto jednog zajednickog imat ce 30 satova. Ali to je za njih investicija koja je preskupa, vjv nemoguca, jer nije samo ugradiuti satove nego bi morali kompletnu infrastrukturu zgrade mijenjati. A oni ne mogu ni velike kvarove popraviti.
Nedavno nam do privatne kuce dodje majstor sa onim aparatom, negdje curi voda, nadje on gdje curi, oznaci i kaze doci ce neko. Pitamo kad, kaze nemam pojma, samo u tom trenutku imali su vise stotina otvorenih naloga. Kaze nemaju radnika, nemaju materijala, krpaju kako mogu. A cijevi na sve strane pucaju, dotrajalo staro, nije renovirano desetljecima.
Vjerovatno ni zakonski nije regulisano. Uglavnom, VIK ima problem, koji je trenutno nerjesiv. Osim da uloze milione maraka i da svakom korisniku osiguraju njegov sat, recimo zgrada ima 30 stanova, umjesto jednog zajednickog imat ce 30 satova. Ali to je za njih investicija koja je preskupa, vjv nemoguca, jer nije samo ugradiuti satove nego bi morali kompletnu infrastrukturu zgrade mijenjati. A oni ne mogu ni velike kvarove popraviti.
Nedavno nam do privatne kuce dodje majstor sa onim aparatom, negdje curi voda, nadje on gdje curi, oznaci i kaze doci ce neko. Pitamo kad, kaze nemam pojma, samo u tom trenutku imali su vise stotina otvorenih naloga. Kaze nemaju radnika, nemaju materijala, krpaju kako mogu. A cijevi na sve strane pucaju, dotrajalo staro, nije renovirano desetljecima.
-
Hakiz
#12432 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Član 6: Ukoliko osim glavnog vodomjera postoji više sporednih vodomjera kojima se mjeri potrošnja više korisnika usluga, u slučaju neplaćanja računa od strane bilo kog korisnika, davalac usluge može uskratiti pružanje usluge isključenjem glavnog vodomjera.skrtica wrote: ↑22/07/2024 23:53Ja ne vjerujem u postojanje takve recenice u ugovoru uopste. Zato sam i pitala da li je neko dobio taj ugovor.dječak sa šibicama wrote: ↑22/07/2024 23:48 Ja ne vjerujem da ti moras potpisati ugovor u kojem stoji "ako tvoj komsija ne placa racune, a ti placas, mi cemo i tebi ukinuti vodu".
To je za jednu dobru tuzbu, cuj ja placam racune i on me iskljuci jer komsija ne placa. Drugim rijecima, oni ne mogu natjerati komsiju da placa, pa izvoli ti natjeraj komsiju da placa. Mozda uz pomoc kalasnjikova.
Ugovor iz 2022.
- Haris.ba
#12433 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Mislim da to nije u nadleznosti vika. Njihovo je do glavnog sata. Dalje je suvlasnistvo vlasnika stanova. A, mislim da je taj interni sat vlasnistvo stanara.dječak sa šibicama wrote: ↑23/07/2024 00:00 Uglavnom, VIK ima problem, koji je trenutno nerjesiv. Osim da uloze milione maraka i da svakom korisniku osiguraju njegov sat, recimo zgrada ima 30 stanova, umjesto jednog zajednickog imat ce 30 satova. Ali to je za njih investicija koja je preskupa, vjv nemoguca, jer nije samo ugradiuti satove nego bi morali kompletnu infrastrukturu zgrade mijenjati. A oni ne mogu ni velike kvarove popraviti.
Znaci, sa zajednickog racuna bi trebalo platiti prilagodbu instalacije do internog sata, a dalje stanari sebi.
- dječak sa šibicama
#12434 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ne znam, kako nije u nadleznosti kad sutra oni moraju naplacivati po tom novougradjenom satu.
Inace, ovo gore sto je hakiz citirao, tek sad je nejasno, zasto iskljucivati glavni vodomjer ako postoje sporedni, zasto jednostavno ne iskljuciti sporedni od korisnika koji ne placa racune?
Inace, ovo gore sto je hakiz citirao, tek sad je nejasno, zasto iskljucivati glavni vodomjer ako postoje sporedni, zasto jednostavno ne iskljuciti sporedni od korisnika koji ne placa racune?
-
Hakiz
#12435 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Svejedno. Opet bi to potpalo pod tačku 6 ugovora i umjesto da zavrću pojedinačne neplatiše u zgradi, zavrnu cijelu zgradu. Lakše im je.Haris.ba wrote: ↑23/07/2024 00:10Mislim da to nije u nadleznosti vika. Njihovo je do glavnog sata. Dalje je suvlasnistvo vlasnika stanova. A, mislim da je taj interni sat vlasnistvo stanara.dječak sa šibicama wrote: ↑23/07/2024 00:00 Uglavnom, VIK ima problem, koji je trenutno nerjesiv. Osim da uloze milione maraka i da svakom korisniku osiguraju njegov sat, recimo zgrada ima 30 stanova, umjesto jednog zajednickog imat ce 30 satova. Ali to je za njih investicija koja je preskupa, vjv nemoguca, jer nije samo ugradiuti satove nego bi morali kompletnu infrastrukturu zgrade mijenjati. A oni ne mogu ni velike kvarove popraviti.
Znaci, sa zajednickog racuna bi trebalo platiti prilagodbu instalacije do internog sata, a dalje stanari sebi.
-
Hakiz
#12436 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ne ulaze u sukob sa pojedinim neplatišama. Lakše doći do glavnog sata negdje u naselju i zavrnuti, nego ulaziti u pojedinačna dvorišta i sukobljavati se i sa ljudima i sa psima u dvorištima.dječak sa šibicama wrote: ↑23/07/2024 00:19 Ne znam, kako nije u nadleznosti kad sutra oni moraju naplacivati po tom novougradjenom satu.
- Haris.ba
#12437 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Pa nije njihovo. Objasnio sam cije je vlasnistvo. Nije njihovo da ulazu. Ne znam koji ti je primjer relevantan. Isto ko gas. Sarajevogas ti dovuce cijev do placa. Tvoje je dalje.dječak sa šibicama wrote: ↑23/07/2024 00:19 Ne znam, kako nije u nadleznosti kad sutra oni moraju naplacivati po tom novougradjenom satu.
U starim zgradama iako je poneko ugradio vodomjer, uglavnom su ti vodomjeri u stanovima. I nemas tehnicme mogucnosti kao u novogradnji da iskljucis vodu.
- skrtica
#12438 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
To je stari ugovor. Uradjena je korekcija.Hakiz wrote: ↑23/07/2024 00:01
Član 6: Ukoliko osim glavnog vodomjera postoji više sporednih vodomjera kojima se mjeri potrošnja više korisnika usluga, u slučaju neplaćanja računa od strane bilo kog korisnika, davalac usluge može uskratiti pružanje usluge isključenjem glavnog vodomjera.
Ugovor iz 2022.

- dječak sa šibicama
#12439 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Dobro, suma sumarum, ko potpise ovaj ugovor i dobrovoljno pristane da mu neki NIP debil iz Vodovoda iskljuci vodu, iako placa racune, jer neko u naselju nije platio... nije zdrav u glavi, da budem blag.
-
Hakiz
#12440 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Meni je nisu poslali, tu korekciju.skrtica wrote: ↑23/07/2024 00:25To je stari ugovor. Uradjena je korekcija.Hakiz wrote: ↑23/07/2024 00:01
Član 6: Ukoliko osim glavnog vodomjera postoji više sporednih vodomjera kojima se mjeri potrošnja više korisnika usluga, u slučaju neplaćanja računa od strane bilo kog korisnika, davalac usluge može uskratiti pružanje usluge isključenjem glavnog vodomjera.
Ugovor iz 2022.
![]()
Hvala za informaciju, nisam znao.
Onda je ovo na Gorici apsolutno protivzakonito ako ima barem jedan redovan platiša.
Last edited by Hakiz on 23/07/2024 00:27, edited 1 time in total.
- dječak sa šibicama
#12441 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ovo vec ima logike, sigurno su dobili prve tuzbe.skrtica wrote: ↑23/07/2024 00:25To je stari ugovor. Uradjena je korekcija.Hakiz wrote: ↑23/07/2024 00:01
Ugovor iz 2022.
![]()
Nigdje veze, cuj da ja potpisem ugovor po kojem on mene iskljuci, iako placam racune, jer neko u mojoj blizini nije platio.
-
Hakiz
#12442 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Da. Nisam znao za tu korekciju, izvinjavam se. Imam zastsrjele informacije.dječak sa šibicama wrote: ↑23/07/2024 00:26Ovo vec ima logike, sigurno su dobili prve tuzbe.skrtica wrote: ↑23/07/2024 00:25To je stari ugovor. Uradjena je korekcija.Hakiz wrote: ↑23/07/2024 00:01
Ugovor iz 2022.
![]()
Nigdje veze, cuj da ja potpisem ugovor po kojem on mene iskljuci, iako placam racune, jer neko u mojoj blizini nije platio.
- dječak sa šibicama
#12443 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Zapravo su ovo ocekivane mahinacije, tako je Elektroprivreda muljala sa racunima sa RTV taksu, pisalo se vec na forumu.
Prvo su Postama zabranili da se naplacuju racuni samo uz "svrhu doznake" napisan broj ugovora, moralo se upisati i datum racuna tj 5 brojeva iza, a onda je Posta automatski knjizila novac za RTV taksu. To su furali par mjeseci, a onda su morali korigovati na sadasnji sistem, gdje korisnik napise na uplatnici "uz RTV taksu" ako zeli istu placati. Ako ne napise, sav uplacen novac ide na racun elektroprivrede.
Muljaze na sve strane, uz sve to krse zakone i prava korisnika.
Prvo su Postama zabranili da se naplacuju racuni samo uz "svrhu doznake" napisan broj ugovora, moralo se upisati i datum racuna tj 5 brojeva iza, a onda je Posta automatski knjizila novac za RTV taksu. To su furali par mjeseci, a onda su morali korigovati na sadasnji sistem, gdje korisnik napise na uplatnici "uz RTV taksu" ako zeli istu placati. Ako ne napise, sav uplacen novac ide na racun elektroprivrede.
-
Hakiz
#12444 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ma, i za to je kriv SDAdječak sa šibicama wrote: ↑23/07/2024 00:29 Zapravo su ovo ocekivane mahinacije, tako je Elektroprivreda muljala sa racunima sa RTV taksu, pisalo se vec na forumu.
- skrtica
- dječak sa šibicama
#12446 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ne znam ko je kriv, ovo zapravo nije bila muljaza EP vec valjda RTV doma ili ko je vec smislio da tako novac preusmjerava za RTV taksu.
Mislim RTV taksu se treba placati, ali je nezakonski da se ona prisilno naplacuje uz drugi racun, to zakon sprjecava. Tako mogu, uz racun za struju, samo uz doborvoljni pristanak korisnika EP BiH, odnosno fizickog lica.
EP se cak borio da se RTV taksa skine sa njihovog racuna, priuje par godina su to i uradili, jer su imali probleme oko knjizenja. Sjecam se svjedocenja par radnica iz pravne sluzbe i sluzbe za naplatu, kako su najvise belaja imali oko knjizenja RTV takse.
Kao i uvijek, problem drzave su nenormalni zakoni, i krsenje onih malo koji su normalni.
Mislim RTV taksu se treba placati, ali je nezakonski da se ona prisilno naplacuje uz drugi racun, to zakon sprjecava. Tako mogu, uz racun za struju, samo uz doborvoljni pristanak korisnika EP BiH, odnosno fizickog lica.
EP se cak borio da se RTV taksa skine sa njihovog racuna, priuje par godina su to i uradili, jer su imali probleme oko knjizenja. Sjecam se svjedocenja par radnica iz pravne sluzbe i sluzbe za naplatu, kako su najvise belaja imali oko knjizenja RTV takse.
Kao i uvijek, problem drzave su nenormalni zakoni, i krsenje onih malo koji su normalni.
-
Hakiz
#12447 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Sjećam se oko toga rasprave.dječak sa šibicama wrote: ↑23/07/2024 00:33 Ne znam ko je kriv, ovo zapravo nije bila muljaza EP vec valjda RTV doma ili ko je vec smislio da tako novac preusmjerava za RTV taksu.
I u pravu si. Sa jedne strane nenormalni zakoni, sa druge nepoštovanje zakona. Sa treće, zakoni koji su preuzeti iz SFRJ, kako nisu doneseni novi i dalje važe komunistički zakoni.
Šizofrenija.
- drug_profi
#12448 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Trebao bi postojati sud koji bi se bavio samo dugovima za komunalije. Po hitnom postupku gdje od utuženja do presude ne bi prošlo više od 6 mjeseci.
Ovo ovako ne vodi nikud.
Ovo ovako ne vodi nikud.
-
Drugclanbiblioteke
#12449 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Meni nije jasno da ako ViK nijednu stanju pokrpati mrežu zašto Kanton Sarajevo ona ubleha Uk ne angažira eksternu firmu i fino krenu naselje po naselje.
U klauzulu uvali da garancija na radove 5 godina.
Ili zaposli još 50 ljudi u ViK pa da se počiste kvarovi. Subvenciraju boga oca a vode jedva ima jer pola procuri kroz cijevi.
U klauzulu uvali da garancija na radove 5 godina.
Ili zaposli još 50 ljudi u ViK pa da se počiste kvarovi. Subvenciraju boga oca a vode jedva ima jer pola procuri kroz cijevi.
- vjeshalica
#12450 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Pa postoji odjeljenje Mal i Malsdrug_profi wrote: ↑23/07/2024 01:36 Trebao bi postojati sud koji bi se bavio samo dugovima za komunalije. Po hitnom postupku gdje od utuženja do presude ne bi prošlo više od 6 mjeseci.
Ovo ovako ne vodi nikud.