Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sabanss

#20776 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

moimoi wrote: 20/07/2024 22:58
sabanss wrote: 20/07/2024 21:45
moimoi wrote: 20/07/2024 20:20

Ne kontam?
Pun Dubai manekenki, influenserki sa Balkana. Nije teško za skontati.

Zna se zašto se ide u Dubai. Nije zbog istorije.
To je drugi level…vidoka prostitucija. Govorim o djevojcicama koje starkelje kupuju da im budu zene.
Fuj, slažem se. Niti jedno od navedenog nema opravdanja. Lično nije društvo gdje bih svoje dijete odveo ni turistički, kamoli da živi. Ni Filipini ni UAE.

Možda treba redefinirati naslov teme u "Kada i gdje se isplati preseljenje iz BiH"
moimoi

#20777 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

sabanss wrote: 21/07/2024 06:31
moimoi wrote: 20/07/2024 22:58
sabanss wrote: 20/07/2024 21:45

Pun Dubai manekenki, influenserki sa Balkana. Nije teško za skontati.

Zna se zašto se ide u Dubai. Nije zbog istorije.
To je drugi level…vidoka prostitucija. Govorim o djevojcicama koje starkelje kupuju da im budu zene.
Fuj, slažem se. Niti jedno od navedenog nema opravdanja. Lično nije društvo gdje bih svoje dijete odveo ni turistički, kamoli da živi. Ni Filipini ni UAE.

Možda treba redefinirati naslov teme u "Kada i gdje se isplati preseljenje iz BiH"
A zasto ne bi svoje dijete odveo? Kakve su to predrasude?
Moje dijete kada pitas gdje mu je najbolje bilo zivjeti.. upravo ce ti reci tamo
Didier

#20778 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

broj dva wrote: 19/07/2024 13:28 "Travnik" nije legalan kod njih, ipak se za diplomu mora uciti i poloziti ispite, kesa para i par boca viskija nije dovoljno.
E tu se varaš. Ima u svakoj zemlji tih nazovi univerziteta, ali naravno naši ljudi misle da ima samo kod nas.

A da ne pričam o osnovnim i srednjim školama, ako nemaš da platiš, u mnogim državama si osuđen na loše obrazovanje.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#20779 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

giannibelif wrote: 21/07/2024 01:43 Meni je nudjeno da oženim kćerku iz omanske familije, čak bi se to što ja nisam musliman i ne dolazim iz muslimanske familije (djed iz Rumunije, baka poljske krvi) mama sarajevska domicilna katolikinja "amortiziralo" ukoliko bi živjeli ovdje u Sarajevu i familija bi napravila tradicijsku i vjersku iznimku jer se poznaju porodice sada već skoro četrdeset godina. U to vrijeme oboje smo bili studenti, ja u Italiji i koliko god bila odgojena, kulturna i lijepa meni brak nije bio ni u mislima, a kamoli da razmišljam kako bi to ferceralo u praksi.

P.S. dje budu te ponude hocu i ja :D
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#20780 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

_BataZiv_0809 wrote: 21/07/2024 10:21
giannibelif wrote: 21/07/2024 01:43 Meni je nudjeno da oženim kćerku iz omanske familije, čak bi se to što ja nisam musliman i ne dolazim iz muslimanske familije (djed iz Rumunije, baka poljske krvi) mama sarajevska domicilna katolikinja "amortiziralo" ukoliko bi živjeli ovdje u Sarajevu i familija bi napravila tradicijsku i vjersku iznimku jer se poznaju porodice sada već skoro četrdeset godina. U to vrijeme oboje smo bili studenti, ja u Italiji i koliko god bila odgojena, kulturna i lijepa meni brak nije bio ni u mislima, a kamoli da razmišljam kako bi to ferceralo u praksi.

E sad ga je usro i šefa i stanicu

Čuj Omanska familija, još negdje valjda 90-ih ili 2000-ih nudi kćerku za udaju rumunskom katoliku iz Bosne.

Svašta internet trpi
Labirint

#20781 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Labirint »

sehohari wrote: 21/07/2024 11:05

Čuj Omanska familija, još negdje valjda 90-ih ili 2000-ih nudi kćerku za udaju rumunskom katoliku iz Bosne.

Svašta internet trpi
Pa život piše i veće romane od opisanog ne znam čemu "začuda"...
Didier

#20782 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Možda je ružna.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#20783 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

razvedene dijasporke su bukvalno tamo 2010ih kupovale mladiće iz bosne
i sam sam imao ponude baba iz svedske norveske :mrgreen:
Didier

#20784 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Ali osta junfer... :skoljka:
giannibelif

#20785 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by giannibelif »

Svašta internet trpi
Ja imam 34. godine i nije se to dešavalo davno već u drugoj deceniji ovog vijeka. Moj otac je proveo 22 godinu radeći za tamošnje kompanije gdje je stekao povjerenje i prijatelje za život, aktivirao penzijsko osiguranje, domaći stečeni staž nije ni ganjao. Ja uživam povjerenje tih ljudi i obavljao sam neke pravne poslove i potencijalne kupoprodaje kod nas i u Hrvatskoj. Obrazovane familije, svi redom osim najstarijih govore bar engleski jezik.

@_BataZiv_0809 Nije Bato ružna, vjeruj nisam sreo ružnu Arapkinju, ali ja sam bio razuzdani student koji je tad ganjao Talijanke i zadnje dvije godine živio sa Njemicom dok smo studirali. Kakva ženidba, nije mi to tad bilo ni u mislima najiskrenije.
Last edited by giannibelif on 21/07/2024 11:47, edited 1 time in total.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#20786 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Didier wrote: 21/07/2024 11:20 Možda je ružna.
:lol:
PreWiBa

#20787 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

giannibelif wrote: 21/07/2024 11:46

Svašta internet trpi
Ja imam 34. godine i nije se to dešavalo davno već u drugoj deceniji ovog vijeka. Moj otac je proveo 22 godinu radeći za tamošnje kompanije gdje je stekao povjerenje i prijatelje za život, aktivirao penzijsko osiguranje, domaći stečeni staž nije ni ganjao. Ja uživam povjerenje tih ljudi i obavljao sam neke pravne poslove i potencijalne kupoprodaje kod nas i u Hrvatskoj. Obrazovane familije, svi redom osim najstarijih govore bar engleski jezik.

@_BataZiv_0809 Nije Bato ružna, vjeruj nisam sreo ružnu Arapkinju, ali ja sam bio razuzdani student koji je tad ganjao Talijanke i zadnje dvije godine živio sa Njemicom dok smo studirali. Kakva ženidba, nije mi to tad bilo ni u mislima najiskrenije.
Ok, recimo da ti vjerujem (iako mi je jako sumnjivo, pogotovo imajući u vidu njihov identitet i činjenicu da je do prije par godina čak bilo i zabranjeno imati supruga stranca, ali mislim da nije fer reći da 100% lažeš jer se i ne znamo), koja je poenta tvoje priče? Šta nam želiš reći time?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#20788 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Da da
Ni meni cesto nije jasno kuda nas to gianni vodi
giannibelif

#20789 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by giannibelif »

sehohari wrote: 21/07/2024 14:23
giannibelif wrote: 21/07/2024 11:46

Svašta internet trpi

Ok, recimo da ti vjerujem (iako mi je jako sumnjivo, pogotovo imajući u vidu njihov identitet i činjenicu da je do prije par godina čak bilo i zabranjeno imati supruga stranca, ali mislim da nije fer reći da 100% lažeš jer se i ne znamo), koja je poenta tvoje priče? Šta nam želiš reći time?
Ne znam koliko ti mogu dočarati količinu boli u predjelu slabina na temu toga da li ti vjeruješ ili ne meni. Stvarno mi to nije bitno, tema na prošlim stranicama se nametnula u smjeru kulturoloških razlika Zapada i Istoka u jednom užem smislu lokacije Zaljeva i arapskog svijeta i na tu temu sam se referirao obzirom da sam vezan sa tim dijelom svijeta sudbinski pa eto skoro cijeli život iako dugo ne ovisim o njima u egzistencijalno.
vjeshalica

#20790 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by vjeshalica »

ZoomZoomKiwi wrote: 18/07/2024 20:47 U Švedskoj stanje redovno

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... a-15483537
Kad je useres zemlju tako sto demokratijom i blagostanjem hoces da obezbijedis migama da tu zive. Naprave ti halu od zemlje.
vjeshalica

#20791 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by vjeshalica »

Pattern recognition is not racism
PreWiBa

#20792 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Једно питање за овдашње дијаспорце који желе да уће дјецу босански језик.

Да ли намјеравате да их научите писати и читати ћирилицу?
Видим да то међу породицама које нису српске ријетко буде случај, што је по мени веома лоша одлука.

Ћирилица је дио Босне и овдашњх простора колико и латиница, и дијете које можда чак и зна наш језик одлично ће увијек имати осјећај неприпадности када дође овдје. Од дуплих саобраћајних знакова, хрпе знакова по градовима у РС-у до телевизијских програма, бројне су ситуауције у којима се таква особа осјећа као странац.
Ово је нарочито важно за генерације чији су родитељи из мјеста у манјем ентитету.

Има и других предности, попут лакшег разумијевања источно-славенских језика.

Истовремено, уопште није толико тешко. У бити, једном када знаш језик, за пар сати наућиш писмо, јер готово свако латично слово има свој ћирилићни еквивалент. Касније онда кроз употребу се знање учврсти.
Ја сам као дијете самоиницијативно научио ћирилицу. Сметало ми је што никад не бих знао читати нека писма која нам долазе, саобраћајне знакове (увијек сам се питао шта је "Сарајево"), или ТВ програм, прије свега јер сам као клинац једно вријеме волио гледати дјечије емисије на РТРС-у.
Didier

#20793 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Уче
Научиш
Ћирилично

:skoljka:
ZoomZoomKiwi

#20794 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Ne kaže se уће nego уче
akcija007

#20795 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by akcija007 »

Prijatelj zivi u Njemackoj od 1990 godine. Sada mu je kcerka zavrsila srednju gore i vraca se ovdje na studij. Upisala privatni fax kod Ganica , imaju svoj stan u SA .
Kaze da mu je tako jeftinije , priznata diploma besplatno zivi , cijene duplo nize nego u DE pa kada zavrsi fax neka odluci gdje ce. Govori engleski njemacki.
Eto ...
Ozimician

#20796 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

akcija007 wrote: 24/07/2024 17:58 Prijatelj zivi u Njemackoj od 1990 godine. Sada mu je kcerka zavrsila srednju gore i vraca se ovdje na studij. Upisala privatni fax kod Ganica , imaju svoj stan u SA .
Kaze da mu je tako jeftinije , priznata diploma besplatno zivi , cijene duplo nize nego u DE pa kada zavrsi fax neka odluci gdje ce. Govori engleski njemacki.
Eto ...
Istina ce najprije da bude da je imala nedovoljno dobar prosjek da upadne na zeljeni fakultet u Njemackoj.
Fakulteti u Njemackoj su (skoro) besplatni.
Nije naravno u tome ni prva ni zadnja, mnogi Njemci studiraju sirom EU jer ne mogu u Njemackoj upasti. Madjarska i Rumunija npr. su od toga napravile biznis.

Priznavanje diplome zavisi od toga sta tacno studira.
EU diploma je svakako bolji izbor od BH diplome.
moimoi

#20797 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ozimician wrote: 24/07/2024 18:24
akcija007 wrote: 24/07/2024 17:58 Prijatelj zivi u Njemackoj od 1990 godine. Sada mu je kcerka zavrsila srednju gore i vraca se ovdje na studij. Upisala privatni fax kod Ganica , imaju svoj stan u SA .
Eto ...
Istina ce najprije da bude da je imala nedovoljno dobar prosjek da upadne na zeljeni fakultet u Njemackoj.
Nije naravno u tome ni prva ni zadnja, mnogi Njemci studiraju sirom EU jer ne mogu u Njemackoj upasti. Madjarska i Rumunija npr. su od toga napravile biznis.

:thumbup:
Plus sto svaba daje dobre stipendije za studiji i smjestaj.
Bullet Tooth Tony

#20798 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bullet Tooth Tony »

Ozimician wrote: 24/07/2024 18:24
Eto ...

Fazon je u tome sto kod Ganica ne dobije BH diplomu nego Britansku (Univeristy of Buckingham) i BiH .. na ovoj Britanskoj nigdje ne pise da je pohadjala u BiH tako da je priznata aposultno bilo gdje u EU bez ikakvih dodatnih polaganja.. A za odredjene oblasti nudi odlicno znanje ..
TAFKAP

#20799 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by TAFKAP »

Eto ...
Vidim sad ovaj SSST je medicinski fakultet, predpostavljam da je cura upisala medicinu.

U Njemačkoj je za upis na medicinu potrebna 1,0 (numerus clausus), i opet na nekim univeritetima čekaš, godinu dvije, da upišeš. Budući studenti upisuju razne kurseve, za fizioterapeute, prvu pomoć, sanitetsko osoblje etc., sa time mogu da poboljšaju ocjenu.
PreWiBa

#20800 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Ne čeka se više, već baš moraš da radiš nešto drugo da dobiješ poene za prolazak.

Od obuke za medicinsko osoblje do volonterskog staža, a većina ih i odradi prijemni koji poboljšava ocjenu.

Ja sam imao 1,1 i da nisam imao prijemni (doduše, što bolje prođeš u školi to smiješ biti lošiji na prijemnom, za mene je bilo faktički dovoljno da samo pojavim) ne bi dobio mjesto.
Post Reply