Samo, ljudi ne postoje tek od trenutka kada su izmislili zamrzivače (i neke druge, starije, metode očuvanja hrane) da mogu zaklati ovcu danas pa joj meso jesti za 6 mjeseci. A rasipanje resursa je počelo davno prije izmišljanja tih metoda.kB27 wrote: ↑19/07/2024 14:40Sta zelis reci ovim, pomozi mi da razumijem. Hvala.Hakiz wrote: ↑19/07/2024 14:33kB27 wrote: ↑19/07/2024 14:29
A cime sam ja rekao da je neko ovcu ubio zbog neceg drugog a ne zbog mesa? Zbog cega uopce mozes ubiti ovcu osim zbog mesa?
Iskljucimo obijest, ludilo (covjeka ili zivotinje) i druge bolesti (covjeka ili zivotinje)?
Pomozi nam, na sta ciljas?
P. S. ja se ne bunim "zbog posljedica na drugoj temi". Cak suprotno, govorim neka nam je tako kako jeste, rezultat je nasih postupaka. Istina, ovce nisam udrobio u tu pricu.
Iz dosadasnjeg iskustva diskutovanja bilo cega sa tobom zakljucio sam da si nepogresiv, ali evo za slucaj da postoji promil sanse da si ti nesto pogresno razumio, da pokusam opet.
Ovca (ili bilo koja druga zivotinja) se ne kolje kad si gladan, nego kada dodje vrijeme za to - a to je par puta godisnje. Govorimo o ovci na selu, koja je tvoja ovca, koja ti sluzi i da daje mlijeko, i da daje mlade, i da daje meso, i da ostavi runo za prostrijeti da nije hladno po nogama. Dakle, ne govorimo o industrijskom uzgoju zivotinje u jednu svrhu. Isto se zna kada se kolje kokos, kada se kolje krava, kada se kolje tele.
Dakle, ne kolje se po principu "mogli bismo danas ovcu za rucak".
Pitaj prvog seljaka (covjeka sa sela) kada se kolje ovca. Ljudi sa sela su puno prakticniji, mudriji, bolje optimiziraju stvari, i mnogo toga drugog, nego mi graDZani koji misle da im je sve logicno, i da drugacije biti ne moze.
Govorimo o različitim stvarima, tako da nema svrhe da nastavljamo.