Jeli su oni na selu meso u raznoraznom obliku, stipu to.
Vazda je bilo suhovine sa tavanu, stelje, špeka itd.
Klale se ovce, krave, kokoši, svinje.
Jesli su oni mesa više nego mi.
Moderator: anex
Jeli su oni na selu meso u raznoraznom obliku, stipu to.
Nije bilo vazda nego se jelo sezonski, klale se životinje u sezoni a meso se jelo u jako umjerenim količinama pogotovo u odnosu na danas gdje prosječan obrok ima 200g piletine u sebi.Naslovnica wrote: ↑19/07/2024 11:21 Jeli su oni na selu meso u raznoraznom obliku, stipu to.
NE ZNAM na kakvom si selu zivio, ali nije bilo dana da nismo jeli nesto s mesom na ovaj ili onaj nacin. Sta mislis da me je drzalo cijeli dan da radim? Salata neka? haha
Mesa je uvijek bilo, osim onih sto su bili totalna bijeda i na selu. Ni voca nisu imali. Zivili od 'kumpijera' nisu ni za ostale poljoprivredne sorte znali.Naslovnica wrote: ↑19/07/2024 11:21Jeli su oni na selu meso u raznoraznom obliku, stipu to.
Ubiti ovcu zbog bilo čega osim zbog mesa je rasipanje, zloupotreba prirodnih resursa.
A cime sam ja rekao da je neko ovcu ubio zbog neceg drugog a ne zbog mesa? Zbog cega uopce mozes ubiti ovcu osim zbog mesa?Hakiz wrote: ↑19/07/2024 14:27Ubiti ovcu zbog bilo čega osim zbog mesa je rasipanje, zloupotreba prirodnih resursa.
Vrućine su posljedica klimatskih promjena koje su nastale zbog čovjekove zloupotrebe prirodnih resursa.
Interesantno je da neko ko zagovara zloupotrebu prirodnog resursa na jednoj, buni se zbog posljedica te zlupotrebe na drugoj temi.
Zdrave masti.kB27 wrote: ↑19/07/2024 14:27 Necu se ni truditi da probam "objasniti" kako meso (pretezno protein) nije ono sto "te drzi".![]()
Bolje ce te "drzati" 100ml ulja, ili pola kile kajmaka, ili ovo ili ono. Protein ne sluzi da te drzi. Ok, ima i mesa koje je 80% masnoca i 20% protein. Ali to nije ni piletina, ni curetina, ni 80% juneta, ni bilo sta slicno sto je standardna trpeza. Na kraju krajeva, bolje ce te "drzati" i ugljikohidrati nego protein. Protein sluzi za druge stvari. Hint: kad ga isprdis nakon obilnog mesnog obroka, to je dobar znak da nije iskoristen onako kako bi trebalo.![]()
Tako da, izmedju "meso" i "trava" postoji jos cijeli jedan spektar namirnica. 90% ishrane nasih predaka, a ne mora se ici dalje od nana/deda i par generacija iza njih, bila je ovo izmedju - ni "meso" ni "travu"
dobrofortaleza wrote: ↑19/07/2024 14:05Nije bilo vazda nego se jelo sezonski, klale se životinje u sezoni a meso se jelo u jako umjerenim količinama pogotovo u odnosu na danas gdje prosječan obrok ima 200g piletine u sebi.Naslovnica wrote: ↑19/07/2024 11:21 Jeli su oni na selu meso u raznoraznom obliku, stipu to.
Većinu prehrane činile su razne trave i zelenjava.
Imaš li negdje primjer naučnog istraživanja koje govori na kojem stepenu razvoja bi bi mozak današnjeg čovjeka da nije jeo meso?kB27 wrote: ↑19/07/2024 14:27 Necu se ni truditi da probam "objasniti" kako meso (pretezno protein) nije ono sto "te drzi".![]()
Bolje ce te "drzati" 100ml ulja, ili pola kile kajmaka, ili ovo ili ono. Protein ne sluzi da te drzi. Ok, ima i mesa koje je 80% masnoca i 20% protein. Ali to nije ni piletina, ni curetina, ni 80% juneta, ni bilo sta slicno sto je standardna trpeza. Na kraju krajeva, bolje ce te "drzati" i ugljikohidrati nego protein. Protein sluzi za druge stvari. Hint: kad ga isprdis nakon obilnog mesnog obroka, to je dobar znak da nije iskoristen onako kako bi trebalo.![]()
Tako da, izmedju "meso" i "trava" postoji jos cijeli jedan spektar namirnica.
kB27 wrote: ↑19/07/2024 14:29A cime sam ja rekao da je neko ovcu ubio zbog neceg drugog a ne zbog mesa? Zbog cega uopce mozes ubiti ovcu osim zbog mesa?Hakiz wrote: ↑19/07/2024 14:27Ubiti ovcu zbog bilo čega osim zbog mesa je rasipanje, zloupotreba prirodnih resursa.
Vrućine su posljedica klimatskih promjena koje su nastale zbog čovjekove zloupotrebe prirodnih resursa.
Interesantno je da neko ko zagovara zloupotrebu prirodnog resursa na jednoj, buni se zbog posljedica te zlupotrebe na drugoj temi.
Iskljucimo obijest, ludilo (covjeka ili zivotinje) i druge bolesti (covjeka ili zivotinje)?
Pomozi nam, na sta ciljas?
P. S. ja se ne bunim "zbog posljedica na drugoj temi". Cak suprotno, govorim neka nam je tako kako jeste, rezultat je nasih postupaka. Istina, ovce nisam udrobio u tu pricu.
Objasnio čoek.1Dante1 wrote: ↑19/07/2024 14:11 Tacno je da se moglo kupiti na selu svaka 2-3 mjeseca domace meso cak toliko da si morao obici skoro sve kuce da dodjes do toga da rasprodas. Sada je to jednom godisnje i ako se prodaje, to je "izmedju sebe".
NE ZNAM na kakvom si selu zivio, ali nije bilo dana da nismo jeli nesto s mesom na ovaj ili onaj nacin. Sta mislis da me je drzalo cijeli dan da radim? Salata neka? haha
Bile zdrave ili nezdrave, masti su izvor energije. Kao i ugljikohidrati. Kako za koji dio tijela, i kako za koji tip aktivnosti. Nas predak koji vazdan kosi travu je trebao uglavnom masti, i nesto ugljikohidrata da bi mu mozak adekvatno funkcionirao i da ne bi pao u secernu komu. Proteine je trebao malo do umjereno, dovoljno da odrzi i obnovi misice potrebne za obavljanje tih svakodnevnih aktivnosti.Digla_da_kreci wrote: ↑19/07/2024 14:30Zdrave masti.kB27 wrote: ↑19/07/2024 14:27 Necu se ni truditi da probam "objasniti" kako meso (pretezno protein) nije ono sto "te drzi".![]()
Tako da, izmedju "meso" i "trava" postoji jos cijeli jedan spektar namirnica. 90% ishrane nasih predaka, a ne mora se ici dalje od nana/deda i par generacija iza njih, bila je ovo izmedju - ni "meso" ni "travu"![]()
Dilibus wrote: ↑19/07/2024 14:28 Pšenica je bila osnova prehrane covjeku kroz historiju. Meso se nikad nije jelo u ovim kolicinama kao danas, izuzev zajednica koje su bile primorane na to. Niko ne spori da se meso vazda jelo, samo ne kao danas. Ovi sto su zivili 2009 na selu i pozivaju se na sebe kao relevantan izvor informacija "kako se zivilo u davna vremena", nisu relevantni kao dokazni materijal u ovom slucaju.![]()
Dilibus wrote: ↑19/07/2024 14:28 Pšenica je bila osnova prehrane covjeku kroz historiju. Meso se nikad nije jelo u ovim kolicinama kao danas, izuzev zajednica koje su bile primorane na to. Niko ne spori da se meso vazda jelo, samo ne kao danas. Ovi sto su zivili 2009 na selu i pozivaju se na sebe kao relevantan izvor informacija "kako se zivilo u davna vremena", nisu relevantni kao dokazni materijal u ovom slucaju.![]()
https://bs.wikipedia.org/wiki/P%C5%A1enicaUzgoj pšenice se počeo širiti izvan "Plodnog polumjeseca" tek nakon 8000 p. n. e. Jared Diamond je proučavao širenje kultiviranih sorti dvozrne pšenice započetih u "Plodnom polumjesecu" približno prije 8800 p. n. e. Arheološke analize divlje dvozrne pšenice pokazale su da je ona prvi put kultivirana u južnim područjima Levanta gdje su njeni ostaci datirani u period oko 9600 p. n. e.[8][9] Genetske analize divlje jednozrne pšenice sugeriraju da je ona prvi put uzgojena u planinama Karaca Dağ u jugoistočnoj Turskoj. Datirani arheološki ostaci jednozrne pšenice u iskopinama naselja u blizini tog područja, uključujući i ona kod Tell Abu Hureyre u Siriji, ukazuju da se pripitomljavanje jednozrne pšenice desilo u blizini planinskog lanca Karaca Dağ.[10] Uz neobičan izuzetak dva zrna pronađena kod Iraq ed-Dubb, najraniji nalaz dokazan metodom 14C za jednozrnu pšenicu ostaje kod Abu Hureyre oko 7800 do 7500. p. n. e.[11]
Sta zelis reci ovim, pomozi mi da razumijem. Hvala.Hakiz wrote: ↑19/07/2024 14:33kB27 wrote: ↑19/07/2024 14:29A cime sam ja rekao da je neko ovcu ubio zbog neceg drugog a ne zbog mesa? Zbog cega uopce mozes ubiti ovcu osim zbog mesa?Hakiz wrote: ↑19/07/2024 14:27
Ubiti ovcu zbog bilo čega osim zbog mesa je rasipanje, zloupotreba prirodnih resursa.
Iskljucimo obijest, ludilo (covjeka ili zivotinje) i druge bolesti (covjeka ili zivotinje)?
Pomozi nam, na sta ciljas?
P. S. ja se ne bunim "zbog posljedica na drugoj temi". Cak suprotno, govorim neka nam je tako kako jeste, rezultat je nasih postupaka. Istina, ovce nisam udrobio u tu pricu.