Pa to je mega jeftino aka je mjesecno.
Sarajevo Construction
-
kB27
#24502 Re: Sarajevo Construction
U svakom slucaju bolje nego cca 20KM za nista (za stan iste kvadrature) kako je u vecini drugih zgrada, cast izuzecima.
Bosmal mislim da je 2x skuplje nego Waves, za istu uslugu.
- Thorgerson
#24503 Re: Sarajevo Construction
Ukoliko se fkt dobije nesto za tih 80 KM onda je to sasvim ok. Jeste skupo u odnosu na ovo standardno odrzavanje.
Ja placam 23 KM i za evo 15 godina sam dobio - nista pretjerano. Ok, ulaz je koliko toliko cist. Liftovi rade. Nista specijalno.
Za svaku stvar, ganjaj PEV, vecina stanara nezainteresovana stoka. A za vecu investiciju moras imati sve potpise 100%. Imamo sastanak nas dodje 10%.
I onda se cudimo sto nam je drzava u qrcu.
Pa mi u haustoru od 30 stanova ne mozemo da se dogovorimo. Ja zato kazem, nakon par pokusaja da nesto pokrenem u haustoru, da uradimo neke stvari (vise kamera, bolji sistem sa karticama za ulaz, da sredimo podrume, da napravimo prostor za rostilj itd) - sve je propalo. Sve.
Uglavnom, ko god pocne nesto srati o drzavi, probajte eto u svom ulazu nesto organizovati, pa cete vidjeti. Hajd sto ljudi nece, nego uvijek imas jednog koji je izricito protiv svega. Bukvalno je protiv bilo kakvog prijedloga. I ne mozes onda nista. Mozes ici na foru, bez njegovog potpisa, al on te prijavi inspekciji i bacene pare.
Opet, mi smo zlatna drzava. Svaka cast strancima pa imaju strpljenja i drze ovu stoku na okupu.
Ja placam 23 KM i za evo 15 godina sam dobio - nista pretjerano. Ok, ulaz je koliko toliko cist. Liftovi rade. Nista specijalno.
Za svaku stvar, ganjaj PEV, vecina stanara nezainteresovana stoka. A za vecu investiciju moras imati sve potpise 100%. Imamo sastanak nas dodje 10%.
Pa mi u haustoru od 30 stanova ne mozemo da se dogovorimo. Ja zato kazem, nakon par pokusaja da nesto pokrenem u haustoru, da uradimo neke stvari (vise kamera, bolji sistem sa karticama za ulaz, da sredimo podrume, da napravimo prostor za rostilj itd) - sve je propalo. Sve.
Uglavnom, ko god pocne nesto srati o drzavi, probajte eto u svom ulazu nesto organizovati, pa cete vidjeti. Hajd sto ljudi nece, nego uvijek imas jednog koji je izricito protiv svega. Bukvalno je protiv bilo kakvog prijedloga. I ne mozes onda nista. Mozes ici na foru, bez njegovog potpisa, al on te prijavi inspekciji i bacene pare.
Opet, mi smo zlatna drzava. Svaka cast strancima pa imaju strpljenja i drze ovu stoku na okupu.
-
F&N
- Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...
#24504 Re: Sarajevo Construction
Thorgerson wrote: ↑15/07/2024 09:14 Ukoliko se fkt dobije nesto za tih 80 KM onda je to sasvim ok. Jeste skupo u odnosu na ovo standardno odrzavanje.
-
Karikaturist
#24505 Re: Sarajevo Construction
30 stanova je mnogo, da si rekao da se tri vlasnika ne mogu dogovoriti pa i ok.
80 mjesecno je bagatela za ovo sto je opisano kratko - cisto kao hotel.
-
gidra
#24506 Re: Sarajevo Construction
Stavio sam samo u kontekstu koliko se plaća u ostatku Sarajeva po m2..
Grijanje je isto 50 KM za odrzavanje sistema svaki mjesec + potrošnja.
-
Sid the sloth
#24507 Re: Sarajevo Construction
Citavu godinu ili samo kad se koristi grijanje?gidra wrote: ↑15/07/2024 10:53Stavio sam samo u kontekstu koliko se plaća u ostatku Sarajeva po m2..
Grijanje je isto 50 KM za odrzavanje sistema svaki mjesec + potrošnja.
- drug_profi
#24508 Re: Sarajevo Construction
Samo, i to odrzavanje koje se naplacuje, koliko ono? 38 feninga po kvadratu?
Sa tim se ne može ništa više u zgradama koje imaju mali broj stanova i gdje su stanovi niske kvadrature.
Kod mene 38 stanova, ukupno oko 660 maraka mjesečno bi trebl uplatiti, a obzirom da imamo desetak notornih neplatiša, imamo dug od 20.000 maraka i ništa se podmilimbogom ne može organizovati. Od dezinsekcije, pa na dalje.
Uplate bude oko 400 maraka mejsečno, tu ti uzme odmah upravitelj 20% od onih 660, povjerenik 10%, o ovo što ostane je jedva za čistačicu.
Evo sada se pokušavamo dogovoriti da se skupi lova za dezinskeciju, najezda je žohara iz smetljarnika i podruma. Lafo se nikog ne tiče.
Doslo bi po stanu 8 maraka ucesca da se uradi haustor, smetljarnik i podrum.
Ma pola njih neće ni da priča o tom, i ja sam kontam zašto dodatno plaćam nešto što bih trebao dobiti kroz održavanje, ali eto rekao sam da ću učestvovati ako bude bar 10 učesnika.
Ovaj koncept upraviteljstva i cijene koje su zamrznute već 20 godina ne vode nas nikud.
Sa tim se ne može ništa više u zgradama koje imaju mali broj stanova i gdje su stanovi niske kvadrature.
Kod mene 38 stanova, ukupno oko 660 maraka mjesečno bi trebl uplatiti, a obzirom da imamo desetak notornih neplatiša, imamo dug od 20.000 maraka i ništa se podmilimbogom ne može organizovati. Od dezinsekcije, pa na dalje.
Uplate bude oko 400 maraka mejsečno, tu ti uzme odmah upravitelj 20% od onih 660, povjerenik 10%, o ovo što ostane je jedva za čistačicu.
Evo sada se pokušavamo dogovoriti da se skupi lova za dezinskeciju, najezda je žohara iz smetljarnika i podruma. Lafo se nikog ne tiče.
Ma pola njih neće ni da priča o tom, i ja sam kontam zašto dodatno plaćam nešto što bih trebao dobiti kroz održavanje, ali eto rekao sam da ću učestvovati ako bude bar 10 učesnika.
Ovaj koncept upraviteljstva i cijene koje su zamrznute već 20 godina ne vode nas nikud.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#24509 Re: Sarajevo Construction
koncept je dobar, ali se treba prilagoditi. nema potrebe uništavati sistem zato što svi dijelovi ne funkcionišu.drug_profi wrote: ↑15/07/2024 11:14 Samo, i to odrzavanje koje se naplacuje, koliko ono? 38 feninga po kvadratu?
zašto to kažem? najgora stvar bi bila uvesti neki drugi sistem samo da se kaže da se nešto promijenilo, a suštinski bi sigurno ostali isti problemi.
dva najveća problema u upraviteljstvu su:
1. neefikasnost sudova pri naplati dugovanja,
2. nespremnost etažnih vlasnika da po potrebi izdvoje solidarno više novca za svoju zgradu.
ove dvije stvari će ostati iste kakav god sistem bude i praviće isti problem.
zakonski je regulisana naplata, zakonski je regulisano da se može i više izdvajati. 0,25 odnosno 0,38 po kvadratu je samo minimum. nema nikakve prepreke da se stanari dogovore i više izdvajaju. no, ja sam uvijek govorio da se politička situacija najbolje oslikava kroz ovo upraviteljstvo gdje ljudi sami mogu odlučiti da riješe nešto i poprave nabolje - bez političara, bez prepreka koje neko sa strane postavlja. tu se može vidjeti totalna nespremnost za saradnju, nerazmišljanje, nikakvu želju za sitnim odricanjem za veće dobro.
- drug_profi
#24510 Re: Sarajevo Construction
Ma sve se u zgradi raspada i to isključivo jer imao tu grupu notornih neplatiša. Njihov dug bi potpuno pokrio minus zgrade i ostalo bi čak i plusa koja hiljada jer se već godinama samo nužne i hitne popravke izvršavaju.
Zato mislim da je glupo ostavljeno da sami stanari odluče da daju više para, jer se to ne može nikad i nigdje desiti.
Propiši više cijene sa nivoa vlasti i nađi rješenje da se predmeti na sudu rješavaju unutar 12 mjeseci.
Zato mislim da je glupo ostavljeno da sami stanari odluče da daju više para, jer se to ne može nikad i nigdje desiti.
Propiši više cijene sa nivoa vlasti i nađi rješenje da se predmeti na sudu rješavaju unutar 12 mjeseci.
-
gidra
#24511 Re: Sarajevo Construction
Čitavu godinu... a i napisah svaki mjesec, bez obzira trošio ili ne.Sid the sloth wrote: ↑15/07/2024 10:57Citavu godinu ili samo kad se koristi grijanje?
-
BadBoy
#24512 Re: Sarajevo Construction
U Bosni se dva čovjeka ne mogu ništa dogovoriti, a kamoli veći broj ljudi. Naopak narod pa to ti je.Karikaturist wrote: ↑15/07/2024 09:19 30 stanova je mnogo, da si rekao da se tri vlasnika ne mogu dogovoriti pa i ok.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#24513 Re: Sarajevo Construction
pa ima upravitelj tu, da procjeni šta bi trebalo i kako bi trebalo da se radi. no, ono što je bitno, tebe zakon ne prisiljava da koristiš samo jednog upravitelja i onda te ovaj ne može monopolisati.drug_profi wrote: ↑15/07/2024 11:34 Ma sve se u zgradi raspada i to isključivo jer imao tu grupu notornih neplatiša. Njihov dug bi potpuno pokrio minus zgrade i ostalo bi čak i plusa koja hiljada jer se već godinama samo nužne i hitne popravke izvršavaju.
uvijek se mogu stanari organizovati uz dobrog PEVa, da nađu nekoga ko će im uraditi procjenu svega i baciti na papir koliko bi koštalo da se sve popravi i dovede u red.
ali jebiga, to traži više angažmana od kevtanja kako je u ovoj zemlji sve karina i loše.
jer, na kraju krajeva, zašto bi zakon tjerao nekoga da uređuje svoju kuću ako samog vlasnika nije briga za to. po meni zakon treba btii rigidniji samo oko stvari koje predstavljaju opasnost za druge: kontrola štetočina, čisti dimnjaci i fasade koje ne padaju po ljudima.
-
gidra
#24514 Re: Sarajevo Construction
Ciganluk i fukaraština općih razmjera. Nedavno su me zajebali na osnovu solidarnosti i neće više nikad.drug_profi wrote: ↑15/07/2024 11:34 Ma sve se u zgradi raspada i to isključivo jer imao tu grupu notornih neplatiša. Njihov dug bi potpuno pokrio minus zgrade i ostalo bi čak i plusa koja hiljada jer se već godinama samo nužne i hitne popravke izvršavaju.
Vazda sam u pretplati jer firma koja održava šalje 3 računa unaprijed. Hiljade maraka smo u minusu, 9 godina kako sam vlasnik stana, nije se marke uložilo u haustor, čak ni okrečilo. I najveće neplatiše su stari prijeratni stanari, babe i deke kojekakvi ili neki nehljebari što su naslijedili stanove.
Ovo nove raje što je došlo i kupilo stanove, sve redovno svi plaćaju.
Popravak lifta prije par mjeseci, par milja kvar i naravno nema para da se popravi jer je haustor u konsatantnom minusu. A ja sam dao ubjedljivo najviše para za popravku, živim na drugom spratu u zgradi od osam spratova i rijetko koristim lift, skoro nikada, da bi naknadno saznao da stanari visočijih spratova 5+, koje redovno viđam kako koriste lift nisu ni marke dali.
Ne dam više ni marke mimo računa, a pokvariće se lift i trebaće para, opet kad/tad.
- drug_profi
#24515 Re: Sarajevo Construction
Pa kod mene i jesu te notorne neplatiše od 4 sprata pa na gore do 12.
Imaju lift na kojem piše da se koristi na vlastitu odgvornost. Drugi je davno kanibaliziran.
Ponuda je 26K maraka da se lift zamjeni, i to da haustor skupi čini mi se 50% a upravitelj bi onda od kantona aplicirao za ostatak.
350 maraka po stanu da se kao da.
Ja koji nikad u taj lift nisam ušao niti ću ući, i onaj gore što se stalno voza a ne plaća ni održavanje, pa neće ni tih 350...
Učestvovao sam u solidarnom finansiranju opravke hidrofleks pumpe iako sam ja uredno imao vode kad se ova pokvarila, jer jbg. ne mogu ljude bez vode ostaviti.
Ali hoće li se vozati ili se penjati stepenicama, sada me savršeno zaboli.
Nek prodaju stan i kupe negdje na prizemlju.
Samo što će prvo morati dug izmiriti.
Imaju lift na kojem piše da se koristi na vlastitu odgvornost. Drugi je davno kanibaliziran.
Ponuda je 26K maraka da se lift zamjeni, i to da haustor skupi čini mi se 50% a upravitelj bi onda od kantona aplicirao za ostatak.
350 maraka po stanu da se kao da.
Ja koji nikad u taj lift nisam ušao niti ću ući, i onaj gore što se stalno voza a ne plaća ni održavanje, pa neće ni tih 350...
Učestvovao sam u solidarnom finansiranju opravke hidrofleks pumpe iako sam ja uredno imao vode kad se ova pokvarila, jer jbg. ne mogu ljude bez vode ostaviti.
Ali hoće li se vozati ili se penjati stepenicama, sada me savršeno zaboli.
Nek prodaju stan i kupe negdje na prizemlju.
Samo što će prvo morati dug izmiriti.
- Vitezanin
#24516 Re: Sarajevo Construction
Isti klinac i za manje zgrade, ljude jednostavno ne zanima da žive u ugodnom okruženju niti imaju svijest da su dužni voditi računa o zajedničkom prostoru. Probao sam isto u zgradici od 6 stanova, pisao, ostavljao poruke, zvao da nam čiste haustor itd, međutim ljudi neće da plate pisljivi mjesečni iznos za održavanje niti postoji sankacija za takav odnos prema prostoru. Čitavo naselje mi izgleda kao smetljiste (uži centar Sarajeva, iza Muzicke skole). Na kraju sam odustao.Karikaturist wrote: ↑15/07/2024 09:19 30 stanova je mnogo, da si rekao da se tri vlasnika ne mogu dogovoriti pa i ok.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#24517 Re: Sarajevo Construction
Najgore stanje je tamo gdje je vecina stanara dobila/nasljedila stanove.
Ko se uvalio u kredu taj je i zainteresovan za zgradu. Ko je to dobio od one drzave/naslijedio njemu je svako drugi duzan da mu odrzava kucni prag.
Ko se uvalio u kredu taj je i zainteresovan za zgradu. Ko je to dobio od one drzave/naslijedio njemu je svako drugi duzan da mu odrzava kucni prag.
- drug_profi
#24518 Re: Sarajevo Construction
I meni se čini da je taj mentalitet.
Neplatiše su kod mene upravo predratni stanari, vlasnici koji su stan kupili da ga rentaju i ljudi koji su nekako došli do stanarskog prava nakon rata i otkupili certifikatima.
Od tih desetak, samo su dvoje zaista lošeg materijalnog stanja, pa iako su mogli izdvajati tih 15-20 maraka mjesečno, bilo im je valjda nešto drugo preče.
Ovi svi drugi imaju poslove i plate, te bi im se moglo sudski leći na prihod. Neki imaju manje ili više dobra opravdanja zašto nisu plaćali, ali glavni je problem što se sve sporo rješava na sudu.
Neplatiše su kod mene upravo predratni stanari, vlasnici koji su stan kupili da ga rentaju i ljudi koji su nekako došli do stanarskog prava nakon rata i otkupili certifikatima.
Od tih desetak, samo su dvoje zaista lošeg materijalnog stanja, pa iako su mogli izdvajati tih 15-20 maraka mjesečno, bilo im je valjda nešto drugo preče.
Ovi svi drugi imaju poslove i plate, te bi im se moglo sudski leći na prihod. Neki imaju manje ili više dobra opravdanja zašto nisu plaćali, ali glavni je problem što se sve sporo rješava na sudu.
- So What!
#24519 Re: Sarajevo Construction
Ja krenuo da to napisem, dijeliti ljudima besplatno stnaove je socijalno eksperiment koji i dan danas osjetimo.
Ista stvar je i sa jeftinim stanovima, Tibra i Miljacka bili bagatela, kada sam trazio stan za iznajljivanje, ubjedljivo najgora iskustva s ljudima koji stanove imaju tamo. Ne kazem da su svi bili losi, nego jednostavno vidis da je tamo svako ziv mogao kupiti stan jer dugo vremena do 100 000 maraka se mogao naci stan sa jednom spavacom sobom tamo (40ak kvadrata), to je novac do kojeg manje vise svako je mogao doci, prodajom, nasljedstvom i ulagao u nekretnine u Sarajevu i kroz izdavanje tacno vidis kakav je to polusvijet.
Ja stan jos uvijek nemam, ali s obzirom da se blizi pocetak potencijalne kupovine, tesko da bih isao u neku prijeratnu zgradu, ne zbog toga sto mislim da su nekvalitetne vec zbog potencijalnih komsija.
Ista stvar je i sa jeftinim stanovima, Tibra i Miljacka bili bagatela, kada sam trazio stan za iznajljivanje, ubjedljivo najgora iskustva s ljudima koji stanove imaju tamo. Ne kazem da su svi bili losi, nego jednostavno vidis da je tamo svako ziv mogao kupiti stan jer dugo vremena do 100 000 maraka se mogao naci stan sa jednom spavacom sobom tamo (40ak kvadrata), to je novac do kojeg manje vise svako je mogao doci, prodajom, nasljedstvom i ulagao u nekretnine u Sarajevu i kroz izdavanje tacno vidis kakav je to polusvijet.
Ja stan jos uvijek nemam, ali s obzirom da se blizi pocetak potencijalne kupovine, tesko da bih isao u neku prijeratnu zgradu, ne zbog toga sto mislim da su nekvalitetne vec zbog potencijalnih komsija.
- drug_profi
#24520 Re: Sarajevo Construction
Ma nije problem predratna zgrada u kojoj imas 4-5 stanova po spratu koji su iznad 50 kvadrata.So What! wrote: ↑15/07/2024 13:02 Ja krenuo da to napisem, dijeliti ljudima besplatno stnaove je socijalno eksperiment koji i dan danas osjetimo.
To je masa novca i u tu cak i neplatise ne uticu bitno na budzet zgrade. Nađeš povjerenika i pitaš ga upravo to. A i samo bi ti se reklo na ulasku u zgradu. Kod na na Otoci imas haustore koji imaju dva lifta, a mjesecno se uplacuje po 300 maraka ukupno. To je propast.
Imas u istom naselju haustore gdje ima preko 100 stanova u ulazu, sa uplatom od preko 2500 maraka mjesecno i gdje nema minusa vec stalno plus pa izmisljaju na sta ce potrositi pare...
-
BadBoy
#24521 Re: Sarajevo Construction
Treba oduzet od tih ulaza što imaju plus i raspodijeliti na ove što su u minusu.. čekaj...drug_profi wrote: ↑15/07/2024 13:13Ma nije problem predratna zgrada u kojoj imas 4-5 stanova po spratu koji su iznad 50 kvadrata.So What! wrote: ↑15/07/2024 13:02 Ja krenuo da to napisem, dijeliti ljudima besplatno stnaove je socijalno eksperiment koji i dan danas osjetimo.
To je masa novca i u tu cak i neplatise ne uticu bitno na budzet zgrade. Nađeš povjerenika i pitaš ga upravo to. A i samo bi ti se reklo na ulasku u zgradu. Kod na na Otoci imas haustore koji imaju dva lifta, a mjesecno se uplacuje po 300 maraka ukupno. To je propast.
Imas u istom naselju haustore gdje ima preko 100 stanova u ulazu, sa uplatom od preko 2500 maraka mjesecno i gdje nema minusa vec stalno plus pa izmisljaju na sta ce potrositi pare...
- Haris.ba
#24522 Re: Sarajevo Construction
U Becu, stan oko 100 kvadrata, 350 eura mjesecno kosta odrzavanje (nisam siguran, ali mislim da i odvoz smeca ulazi u to).
Na racunu imaju oko 70.000 eura. A relativno je nova zgrada (ne znam, nekih 10-15 godina, mozda 20). 5 spratova, 10 stanova ulaz.
Ako imas duga 3 mjeseca - odmah tuzba.
Sta ce im tolike pare ne znam.
Ali, vidim svi imaju iste zaluzine, a to se mijenja sa racuna zgrade (vidi se da je dodano naknadno. A jednoj strani i novi prozori. Prozorska okna se sa racuna zgrade kupuju.
Okreceno stubiste nema packe.
Na racunu imaju oko 70.000 eura. A relativno je nova zgrada (ne znam, nekih 10-15 godina, mozda 20). 5 spratova, 10 stanova ulaz.
Ali, vidim svi imaju iste zaluzine, a to se mijenja sa racuna zgrade (vidi se da je dodano naknadno. A jednoj strani i novi prozori. Prozorska okna se sa racuna zgrade kupuju.
Last edited by Haris.ba on 15/07/2024 14:33, edited 1 time in total.
- drug_profi
#24523 Re: Sarajevo Construction
Ja mislim da se to svakako mora povecati odlukom vlasti.
I to naci formulu da kvadratura stana bude manje vazna, jer iste zajednicke prostore ima stan od 40 kvadrata i stan od 100 kvadrata.
I to naci formulu da kvadratura stana bude manje vazna, jer iste zajednicke prostore ima stan od 40 kvadrata i stan od 100 kvadrata.
-
Karikaturist
#24524 Re: Sarajevo Construction
Pa eto vidis sta ce im pare - svako ulaganje se moze pokriti iz tih sredstava.Haris.ba wrote: ↑15/07/2024 14:26 U Becu, stan oko 100 kvadrata, 350 eura mjesecno kosta odrzavanje (nisam siguran, ali mislim da i odvoz smeca ulazi u to).
Mislim, nasi ljudi su nepismeni i uglavnom drtine i takvi ne mogu skontati da oni ulazu u svoje.
- Haris.ba
#24525 Re: Sarajevo Construction
Pa moze ulaz sam od sebe povecati. Ne mora cekati drzavu.drug_profi wrote: ↑15/07/2024 14:30 Ja mislim da se to svakako mora povecati odlukom vlasti.
Samo se etazni vlasnici sloze.
A, racuna se po kvadraturi stana jer je to princip kod suvlasnistva.
Vjerovatno ce vlast morati povecati minimalnu naknadu kako je sve poskupilo.
Last edited by Haris.ba on 15/07/2024 14:38, edited 1 time in total.