https://mytetka.com/je-li-danas-teze-do ... 20-godina/
Moderator: anex

imam vikendicu i nedovršenu kuću 4 km od dobrinjeizbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑11/07/2024 21:57 Past ce cijene stanova jedino ako grohne svjetska ekonomija kao 2008., a najavljuje se nova kriza tog tipa 2026 (i gora od one prosle). Pa ko tad bude imao dobar posao i para i muda, neka kupuje jer ce biti jeftinije bar 20-30%.
Ali bez veleporemecaja tog tipa, ne vjerujem da ce cijene padati vise. To nam je to.
Tako nekako .. ovi sto prodaju jer im trebaju pare su vecinom oni koji kupuju veci stan zbog djece isl, pa i njima igra svaka para. A dobro znaju koliko se moze uzeti jer u isto vrijeme kupuju stan i znaju itekako koliko to sad kosta, pa ce i oni tvrdi biti.
Negdje sam gledao pregled. BiH (i Sarajevo) je na dnu ljestvice povrata ulaganja u nekretninu (kada se samo gleda renta/cijena, bez aprecijacije), mislim negdje oko 3%+. Rente jesu porasle ali procentualno manje od rasta cijene kvadrata.Dosadno mii wrote: ↑12/07/2024 13:32Idem step by step taj cu preskocit
Plate ne prate inflaciju
Cijena rente ne prati cijenu stanova
Moze i sve u cash-u, ili bilo koji % koji se dogovore prodavac i kupac. Izvrsis placanje kod notara, koji potvrdjuje da je zaista placeno.sarajevsko_pivo wrote: ↑12/07/2024 18:25 Kad se kupuje stan u BiH jęli se dio moze kupiti u Cashu(20%)? Ili mora sve preko bankovnog racuna? I sta ako dio platim u cashu koju potvrdu da trazim da imam dokaz da je zaista placeno?
I mene zanima koliki je taj cash dio da li moze 15k? Vjerovatno notar kad kupujes zabikjezi da si dao i vlasnik stana potpise da si primio.sarajevsko_pivo wrote: ↑12/07/2024 18:25 Kad se kupuje stan u BiH jęli se dio moze kupiti u Cashu(20%)? Ili mora sve preko bankovnog racuna? I sta ako dio platim u cashu koju potvrdu da trazim da imam dokaz da je zaista placeno?
Pita, i to upise u ugovor. A druge institucije na osnovu tog ugovora zovu ako je sta u problemu.ReymondReddington wrote: ↑12/07/2024 19:04
E sad da li notar pita za dokaz o tim parama i da li ce prihvatiti da se tako plati?
Sta ako se kaze ustedjevina? Kako i na osnovu cega dokazati da je covjek ostavljao 100KM mjesecno 10 godina i skupio 12k maraka?Haris.ba wrote: ↑12/07/2024 19:15Pita, i to upise u ugovor. A druge institucije na osnovu tog ugovora zovu ako je sta u problemu.ReymondReddington wrote: ↑12/07/2024 19:04
E sad da li notar pita za dokaz o tim parama i da li ce prihvatiti da se tako plati?
sarajevsko_pivo wrote: ↑12/07/2024 18:25 Kad se kupuje stan u BiH jęli se dio moze kupiti u Cashu(20%)? Ili mora sve preko bankovnog racuna? I sta ako dio platim u cashu koju potvrdu da trazim da imam dokaz da je zaista placeno?
Da, jos vani prazne stanove iznajme, kod nas moras i opremit bar kuhinju a to je dodatnih 10 kMAha wrote: ↑12/07/2024 19:01Negdje sam gledao pregled. BiH (i Sarajevo) je na dnu ljestvice povrata ulaganja u nekretninu (kada se samo gleda renta/cijena, bez aprecijacije), mislim negdje oko 3%+. Rente jesu porasle ali procentualno manje od rasta cijene kvadrata.Dosadno mii wrote: ↑12/07/2024 13:32Idem step by step taj cu preskocit
Plate ne prate inflaciju
Cijena rente ne prati cijenu stanova
Previše komplikuju ljudi. Ja sam stan platio kesom i notar je samo upisao "iz vlastitih sredstava". Tu završena pričaReymondReddington wrote: ↑12/07/2024 22:16Sta ako se kaze ustedjevina? Kako i na osnovu cega dokazati da je covjek ostavljao 100KM mjesecno 10 godina i skupio 12k maraka?Haris.ba wrote: ↑12/07/2024 19:15Pita, i to upise u ugovor. A druge institucije na osnovu tog ugovora zovu ako je sta u problemu.ReymondReddington wrote: ↑12/07/2024 19:04
Zbog ovoga sam i ja pitao. Ako postoji taj zakon koji trazi porijeklo novca onda mi nema logike da neko moze dati 100k za stan u kesu i da niko nigdje ne pita odakle to.akcija007 wrote: ↑13/07/2024 07:19 Prodavac lada u banku dodje s cashom i notarskim igovorom da uplati te pare od prodaje stana moze imati problem jer postoji mogucnost da mu banka trazi dokaz o porijeklu novca od kupca.
Moj drug ovaj problem imao kada je auto prodaju. Dobio u cashu pare i s ugovorom o prodaji auta otisao u banku da uplatu - jok ne moze , trazili mu porijeklo novca od kupca . Kao u stilu ugovorom o prodaji nije dokaz o porijeklu novca .
Zato oprez jer su vece cifre casha kod prodaje stana nego auta
Znaci do 30.000km ništa se ne prijavljuje?kB27 wrote: ↑13/07/2024 08:45 Hoce li ga pitati, manje bitno. Hoce li provjeriti - mnogo bitnije. Vec je objasnjeno, pitat ce notar da bi upisao u ugovor. Iznos veci od 30k obavezan je prijaviti nadleznim institucijama, iznos manji od toga ukoliko sumnja u porijeklo novca. Dalje ne znas da li je provjereno ili ne, naravno ukoliko ne budes pozvan da das iskaz. A bude provjereno.
Tebe kao kupca to ne tangira (osim ako nije "pitam za prijatelja" pa si zapravo ti prodavac), tebe treba da zanima hoce li prodavac pristati na takvu isplatu. A neko hoce, iz ovog ili onog razloga vise mu odgovara dio u gotovini.
A ovo iskustvo za ugovor za auto i banku nema veze s ovim. Tu je banka nekog preveslala a on nasjeo.
Nisam to rekao ni u jednom momentu.sarajevsko_pivo wrote: ↑13/07/2024 08:55Znaci do 30.000km ništa se ne prijavljuje?kB27 wrote: ↑13/07/2024 08:45 Hoce li ga pitati, manje bitno. Hoce li provjeriti - mnogo bitnije. Vec je objasnjeno, pitat ce notar da bi upisao u ugovor. Iznos veci od 30k obavezan je prijaviti nadleznim institucijama, iznos manji od toga ukoliko sumnja u porijeklo novca. Dalje ne znas da li je provjereno ili ne, naravno ukoliko ne budes pozvan da das iskaz. A bude provjereno.
Tebe kao kupca to ne tangira (osim ako nije "pitam za prijatelja" pa si zapravo ti prodavac), tebe treba da zanima hoce li prodavac pristati na takvu isplatu. A neko hoce, iz ovog ili onog razloga vise mu odgovara dio u gotovini.
A ovo iskustvo za ugovor za auto i banku nema veze s ovim. Tu je banka nekog preveslala a on nasjeo.
Živo me zanima kako si došao do ovog zaključka...sarajevsko_pivo wrote: ↑13/07/2024 08:55Znaci do 30.000km ništa se ne prijavljuje?kB27 wrote: ↑13/07/2024 08:45 Hoce li ga pitati, manje bitno. Hoce li provjeriti - mnogo bitnije. Vec je objasnjeno, pitat ce notar da bi upisao u ugovor. Iznos veci od 30k obavezan je prijaviti nadleznim institucijama, iznos manji od toga ukoliko sumnja u porijeklo novca. Dalje ne znas da li je provjereno ili ne, naravno ukoliko ne budes pozvan da das iskaz. A bude provjereno.
Pa ako se ništa ne sumnjaDidier wrote: ↑13/07/2024 08:58Živo me zanima kako si došao do ovog zaključka...sarajevsko_pivo wrote: ↑13/07/2024 08:55Znaci do 30.000km ništa se ne prijavljuje?kB27 wrote: ↑13/07/2024 08:45 Hoce li ga pitati, manje bitno. Hoce li provjeriti - mnogo bitnije. Vec je objasnjeno, pitat ce notar da bi upisao u ugovor. Iznos veci od 30k obavezan je prijaviti nadleznim institucijama, iznos manji od toga ukoliko sumnja u porijeklo novca. Dalje ne znas da li je provjereno ili ne, naravno ukoliko ne budes pozvan da das iskaz. A bude provjereno.
A ovo iskustvo za ugovor za auto i banku nema veze s ovim. Tu je banka nekog preveslala a on nasjeo.![]()
![]()
![]()