pemanapemani wrote: ↑11/07/2024 23:17
Skijaš wrote: ↑11/07/2024 20:48
pemanapemani wrote: ↑11/07/2024 18:21
Znam da sam totalno uprostio, ali mi nije jasno koja se strategija ocekuje u koaliciji sa SNSD i HDZ, a da drzava koliko toliko funkcionise?
Mora li se sastanke drzavne koalicije odrzavati van parlamenta BiH ? Ne mora.
Moze li se insistirati na uvlacenju institucija poput Venecijanske komisije u definisanje rjesenja za otvorena pitanja ? Moze.
Moze li se insistirati na nametanju rjesenja za pitanja oko kojih nema dogovora, a za sto OHR ima mandat ? Moze.
Nasa stranka je prihvatila to da nije i hrvatska, a cak i ako se to proguta uz nekakvo objasnjenje o privremenosti, evidentno je da se ipak radi o metastazi i prihvatanju Dodika i Covica za partnere kojima ne treba ici uz dlaku.
Nek' ih na sljedecim izborima podrzi Coviceva ekipa.
Ne mora definitivno. Samo, institucije drzave su i prostorije skupstine manjeg enriteta i prostori HNK u Mostaru
To salje pogresnu poruku, Dodik je taj koji insistira na predstavljanju BiH kao labave unije suverenih naroda i nizih nivoa vlasti, i ako nema niti jednog akta kojim se propisuje odrzavanje tih sastanaka van parlamenta BiH,
a nema, onda je ili kretenizam ili izdajnistvo te sastanka sa Dodikom odrzavati van zgrade parlamenta BiH.
Institucije drzave nisu rakijski podrum u Laktasima i prostorije HDZ u Mostaru.
....a to je tek prica za sebe.
Pored nase drzave, mislim da ne postoji drzava na svijetu u kojoj medjunarodne institucije i sama Venecijanska komisija imaju veci znacaj.
Nikakve koristi od tog ako se njihove prijedloge ne koristi u pregovorima. Sta drustvo ima od stava Venecijanske komisije o Ustavnom sudu ako Forti taj stav nista ne znaci ?
Inzistira se na nametanjima oko kojih nema dogovora. Ali stranci kazu da se nekako dogovorimo i pokazemo kako nismo drzava sa posebnim potrebama
To se govorilo i prije nametanja izbornog zakona, pa je izborni zakon ipak nametnut. Kako to ?
Rezultat Trojke su poluotvoreni pregovori sa EU
To sto je uradjeno je uradjeno zbog regionalnih/globalnih desavanja, zajebancija sa BRICS-om i bilo bi uradjeno i da je SDA bila na vlasti (jer to SDA nije ni kocila). Uostalom, slicno se slavilo i kada je SDA potpisala sporazum o mehanizmu koordinacije pa to nije bilo dovoljno da ti i ja donesemo zakljucak kako je SDA kvalitetna politicka opcija.