Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
laik1981 wrote: ↑21/06/2024 16:59
Ma vjerujem da nije, samo mogu misliti kakvih bi psihickih raslojavanja bilo da se desilo
Druze ja sam 91 godište
U mom djetinjstvu a zivim U Tešnju svaki drugi dan nestajalo struje
I dan danas često nestane struje npr od 9 ujutru do 14 popodne
Nije da mi je bude drago al strpim se par sati i to je to
A internet mi nor treba non stop
Al danasnji maminu sinovi i tatine kćeri dobiju udar kad nema interneta i struje par sati
Pa vidi
Odes u konzum, bingo, ne radi, nema struje Keša ne nosim sve je na kartici bankomat ne radi
Vodovod, frizideri, kuhanje mi je svo na struju, nemam gdje jaje ispeci
I ovo je jaaako jednostavno moglo preci u havariju vecih razmjera
I trenutno nije stabilno
850MW smo u minusu, to se nije desilo od pamtivijeka
Kad se vratila struja prvo sam odletio na bankomat po par stoja
U mene kući nikad keša, nekad kad kruh treba kupit ujutro prije posla, moramo uzimati iz tegle gdje žute skupljamo
Ci-Nick wrote: ↑21/06/2024 17:08
U vremenu od 16 do 17 sati je bio planiran uvoz od cca 600 MW
Od kud ti ovaj podatak? Razumijem uvoz solarne energije preko dana kad je jako sunce jer se ta eneregija tad daje za bagatelu nemozes je akumulirati u vecoj kolicini a kad sunce krene zalaziti nemas je vise. Posto god da je das nisi izgubio. Ali BiH je i dalje neto izvoznik struje.
Na grafu potrošnje možeš da vidiš planiranu i ostvarenu proizvodnju i potrošnju.
Razlika izmeđe te dvije vrijednosti je planirani ( ugovoreni) uvoz ili izvoz.
Za svaki dan postoje podaci, i kada je jeftina struja uglavnom između 10 i 17 sati mi uvozimo a uvečer kada je skuplja izvozimo. https://www.cropex.hr/hr/
Sutra ćemo uvoziti po cijenama nižim od 50 eura a izvoziti uvečer kada cijene budu više.
Ci-Nick wrote: ↑21/06/2024 17:08
U vremenu od 16 do 17 sati je bio planiran uvoz od cca 600 MW
Od kud ti ovaj podatak? Razumijem uvoz solarne energije preko dana kad je jako sunce jer se ta eneregija tad daje za bagatelu nemozes je akumulirati u vecoj kolicini a kad sunce krene zalaziti nemas je vise. Posto god da je das nisi izgubio. Ali BiH je i dalje neto izvoznik struje.
https://www.nosbih.ba/bs/ees/graf-potrosnje/
Na grafu potrošnje možeš da vidiš planiranu i ostvarenu proizvodnju i potrošnju.
Razlika izmeđe te dvije vrijednosti je planirani ( ugovoreni) uvoz ili izvoz.
Za svaki dan postoje podaci, i kada je jeftina struja uglavnom između 10 i 17 sati mi uvozimo a uvečer kada je skuplja izvozimo. https://www.cropex.hr/hr/
Sutra ćemo uvoziti po cijenama nižim od 50 eura a izvoziti uvečer kada cijene budu više.
sad fkt ne znam tehnologiju palenja i pustanja u rad TE, u ovakvim slučajevima
inače poslije remonta blok se potpaljuje 2 dana naftom, i pušta se u rad
e sad, kad ovako zadimi i namjerno se zaguši kotao, koja je procedura, fkt ne znam
sa hidrocentralom je daleko lakše, ali nema mnogo snage u tome.
TE na plin i/ili loz ulje je potrebno nekih 4-6h (max. 8 u zavisnosti od izvedbe) za ponovno pokretanje od momenta iskljucenja. nemaju problema sa dizanjem snage jer maksimum postizu vrlo brzo. no, mi imamo TE na ugalj, a o njihovom zaustavljanju i pokretanju znam skoro nista...
Ili u prevodu
Mi smo jadni bijedni Busmani
Da nam nije EU nista ne bi imali
Jelde
Ja to nisam rekao ti si taj koji to tako misli. I ti si rekao da pricam sa visoka sto uopte nije tako.
Ja sam ljudima objasnio da struja koju danas i sutra konzumkraju nece biti iz BiH elektrana.
Znalo se da ce do ovoga nekada doci i zato postoji sistem pomoci i evo funkcionise.
Ljepo je da ljudi znaju kako sistem funkcinose.
Evo trenutno ulazi 850 megavata, znaci da neka nasa elektrana upravo povlaci inicjalnu struju da bi pokrenula 400 megvatni blok ali imaju neki problem.
Moja kritika ide na nwinformisanje stanovnista da iz elektroprenosa kazu da ne pale svi potrosaci jer bi sistem mogao opet pasti.
Evo i Madzari su priskocili izgleda da Slovenci prave pauzu.
Nije niko od tebe trazio objasnjenja, ali te to nije sprijecilo da se sprdas sa ljudima u nevolji. Imas par postova koji su jako jako neukusni.
Ali moj elcaliente okrece se kolo srece, sutra ces ti biti u problemu, a naci ce se vec neko da ti bas tad soli pamet i objasnjava sta i kako treba i da se sprda sa tvojom situacijom.
Sretno
kaze neko ko napise ovo uz sve dodatne smajlije ():
_BataZiv_0809 wrote: ↑20/02/2024 23:03
Gledam veceras na dnevniku Nove tv prilog iz javne kuhinje u Zagrebu. Neka gospodja srednjih godina, nije ni losa, skroz je doable veli da se hrani u javnoj kuhinji jer
Ima 13toro djece
Kaze drzava slabo pomaze, ali sta ce eto
Last edited by belfy on 21/06/2024 18:49, edited 1 time in total.
manuchao91 wrote: ↑21/06/2024 17:12
Druze ja sam 91 godište
U mom djetinjstvu a zivim U Tešnju svaki drugi dan nestajalo struje
I dan danas često nestane struje npr od 9 ujutru do 14 popodne
Nije da mi je bude drago al strpim se par sati i to je to
A internet mi nor treba non stop
Al danasnji maminu sinovi i tatine kćeri dobiju udar kad nema interneta i struje par sati
Pa vidi
Odes u konzum, bingo, ne radi, nema struje Keša ne nosim sve je na kartici bankomat ne radi
I trenutno nije stabilno
U mene kući nikad keša, nekad kad kruh treba kupit ujutro prije posla, moramo uzimati iz tegle gdje žute skupljamo
Ja sam na UC normalno podigao dok nije bilo. Sad kakav backup imaju, ne znam.
plavi_E wrote: ↑21/06/2024 16:06
Botovi sendvicari stom su im puna usta covicece salame se ne trebaju brinuti za cijenu regulacione energije. Za njihov sendvic ce uvijek biti.
Šta bolan ti pišeš, svega ti
Kakav nepristojan trol
Svaki provokator dobije zasluzen odgovor. U cemu je problem?
pa i ti si, prema istom pravilu, dobio zasluzeni odgovor. u cemu je problem?
Glupost, ovo nije BiH struja uopste.
530 Megawata je BiH u minusu, struja dolazi iz EU kao pomoc.
Ovo ce se debelo platiti, ide poskupljnje struje u BiH ove godine kao djeca u skolu.
Evo prati uzivo sta ti Slovenci pumpaju u BiH mrezu, trenutno 750 Megawata, znaci da nasi pokusavaju pokrenuti TE al im ne uspjeva, zato im trebaju velike kolicine energije.
Ova struja sto se trenutno upumpava u BiH je najskuplja struja na planeti. Ova struja se zlatom placa.
Daj nam cijenu, vjerujem da je zeleno oko u petu decimalu procitalo cijenu
Ne ulazim u to da li se osjcas prozvanim jer i ti uzimas covicevu salamu u botovskom sendvicu ili ne. Na ovoj temi nevidim potrebe za politickim provokacijama. A ti izgleda, da? Ili?
Ova struja sto se trenutno upumpava u BiH je najskuplja struja na planeti. Ova struja se zlatom placa.
Ne ulazim u to da li se osjcas prozvanim jer i ti uzimas covicevu salamu u botovskom sendvicu ili ne. Na ovoj temi nevidim potrebe za politickim provokacijama. A ti izgleda, da? Ili?
prvo kazes da se osjecam prozvanim, a onda da ne ulazis u to da li se osjecam prozvanim... ajde se ti prvo sam sa sobom dogovori.
nastavljas trolati nicim izazvan. zasto osjecas potrebu da na ovakvoj temi guras narativ u politickom smislu? niko prije tebe nije politiku ni pomenuo. ti si jedini koji ulece sa takvim komentarima pokusavajuci ljudima uvaliti sendvice, nisi li? (provjeri i sam)
prvo kazes da se osjecam prozvanim, a onda da ne ulazis u to da li se osjecam prozvanim... ajde se ti prvo sam sa sobom dogovori.
nastavljas trolati nicim izazvan. zasto osjecas potrebu da na ovakvoj temi guras narativ u politickom smislu? niko prije tebe nije politiku ni pomenuo. ti si jedini koji ulece sa takvim komentarima pokusavajuci ljudima uvaliti sendvice, nisi li? (provjeri i sam)
Takvo je naređenje sa vrha, situacija nije bitna. Ne vidi potrebu za politickim provokacijama a spominje covica ubio se za sda sto jes jes, inteligencija u minusu, ovakve zeleni najvise vole
Pa vidi
I trenutno nije stabilno
Ja sam na UC normalno podigao dok nije bilo. Sad kakav backup imaju, ne znam.
sad fkt ne znam tehnologiju palenja i pustanja u rad TE, u ovakvim slučajevima
inače poslije remonta blok se potpaljuje 2 dana naftom, i pušta se u rad
e sad, kad ovako zadimi i namjerno se zaguši kotao, koja je procedura, fkt ne znam
sa hidrocentralom je daleko lakše, ali nema mnogo snage u tome.
TE na plin i/ili loz ulje je potrebno nekih 4-6h (max. 8 u zavisnosti od izvedbe) za ponovno pokretanje od momenta iskljucenja. nemaju problema sa dizanjem snage jer maksimum postizu vrlo brzo. no, mi imamo TE na ugalj, a o njihovom zaustavljanju i pokretanju znam skoro nista...
Danas je bloku u TE Tuzla trebalo ravno 8h od ispada do ponovnog vraćanja na mrežu. Nije to bas obični sporet pa da se ubaci koje drvo i riješi problem. I to je jos brzo, iz toplog režima je vracanje
pa evo otvorio, pročitao komplet, nikakvu carinu nisam vidio
Piše o mogućoj taksi proizvođačima električne energije koji emitiraju CO2, a on postavio tekst na temi o solarnoj energiji
Vlasnici solarnih elektrana elektricnu energiju prodaju na hrvatskoj ili mađarskoj berzi uglavnom jer domaca berza ne postoji. Ovdje se govori o izvoznim taksama na elektricnu energiju. Dakle sva struja koja se prodaje u Hrvatsku ili Mađarsku bice opterecena izvoznom taksom a to je izvozna carina. Trgovci ce taj trosak jednostavno ukalkulisat prodavcima isto kao ono balansiranje i ostalo.
Raspitajte se ako zelite praviti solarnu elektranu kako se prodaje ta struja. Nije to pijaca.
pa evo otvorio, pročitao komplet, nikakvu carinu nisam vidio
Piše o mogućoj taksi proizvođačima električne energije koji emitiraju CO2, a on postavio tekst na temi o solarnoj energiji
Vlasnici solarnih elektrana elektricnu energiju prodaju na hrvatskoj ili mađarskoj berzi uglavnom jer domaca berza ne postoji. Ovdje se govori o izvoznim taksama na elektricnu energiju. Dakle sva struja koja se prodaje u Hrvatsku ili Mađarsku bice opterecena izvoznom taksom a to je izvozna carina. Trgovci ce taj trosak jednostavno ukalkulisat prodavcima isto kao ono balansiranje i ostalo.
Raspitajte se ako zelite praviti solarnu elektranu kako se prodaje ta struja. Nije to pijaca.