Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
kakva skupa struja, o se sve prelama izvozom, nije ovo redovno stanje nego vanredno i nema tu poskupljivanja ili sta vama pada na pamet. Sve su to unaprijed medjudrzavni dogovori u sklucajevima vanrednih situacija.
plavi_E wrote: ↑21/06/2024 16:06
Botovi sendvicari stom su im puna usta covicece salame se ne trebaju brinuti za cijenu regulacione energije. Za njihov sendvic ce uvijek biti.
TomANDJerry wrote: ↑21/06/2024 15:29
Šta je problem u tome ako nam neko objasni da sada trošimo struju od Slovenaca, a oni su jako ekonomski pismeni (u prevodu, kozu ce nam uzeti).
Ne, najbolje pricati i pjevati kako je sve bajno i sjajno, a razlog svega ovoga je što je zaposlena ljubavnica nacelnika opstine negdje u elektroprivredi i kako im treba smanji plate ... i onda ce struja sama iz nebesa da tece (svaki drugi komentar na Klix je kako bi BiH morala imati besplatnu strujue, jer eto - to tako radi ... znaju likovi sa 3 razreda srednje)
ne laprdajte bezveze, dabogda je za 50% digli sta je sad...
kakve veze ima ljubavnica sa ovim, meni djeluje da je vecina ljudi samo osnovnu zavrsila
ponavljam, BiH i njen sistem nisu krivi, vec evo vidimo CG, zivi bili pa vidjeli ko ce troskove snosit..
a struja mora poskupit, mozda ce manje ljudi drkat klime..
Covjece ovo što sam napisao je sarkazam, slazem se sa tobom ...
Nije se desio kvar u BiH, ali svejedno ovisiš o drugim. I ljudi pricaju gluposti, ne razumiju kako sistem radi (ne razumijem ni ja donekle, ali znam da je sigurno dosta trudo ulozeno da se sve ipak za 2-3 sata vrati u kakvu-takvu normalu).
E jbg, onda izvini, nisam skontao haha
Slazemo se onda, ma ljudi su masine realno, samo papcima ne valjaju
Botovi sendvicari stom su im puna usta covicece salame se ne trebaju brinuti za cijenu regulacione energije. Za njihov sendvic ce uvijek biti.
Šta bolan ti pišeš, svega ti
Kakav nepristojan trol
Od silnog uzbudjenja i potrebe da nekog okleveta, nije u stanju napisati prostoprosirenu recenicu
mk ultra wrote: ↑21/06/2024 16:15
Ovo je kao normalno stanje? Jel vi imate osjecaj koliki je 240MW turbo generator?
Mozemo se zahvaliti bogu pa je Srbija, Mađarska i Slovenija pogurala.
Vile pronosale
Mozda i oni salju struju iz drugi zemalja.
Nije ovo strija iz SRB, SLO, HUN ona samo prelazi preko njih. Nemaju oni tolike kapacitete viska. Ovo je regulaciona energija iz citave evropske mreze. To je energija koja se drzi u pripravnosti za stabilizaciju mreze u slucaju nepredvidljivih dogadjaj. To je zakonska obaveza. Ova eneegija nema veze sa berzom struje i kupoprodajnim ugovorima. Ovo je takoreci vandredna energija koja proizvodjaca puno kosta jer je mora drzati 24/7 u pripravnosti proizvodne kapacitet za istu.
Šta bolan ti pišeš, svega ti
Kakav nepristojan trol
Svaki provokator dobije zasluzen odgovor. U cemu je problem?
Pripadnici Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) uočili su veliki požar na dalekovodu 200 kilovati na nepristupačnom terenu između crnogorske i bh. granice u blizini Gacka.
Kako prenose podgoričke Vijesti, ekipe CGES-a pokušat će stići što prije do mjesta gdje je uočen požar kako bi sanirali veliki kvar na elektroprenosnoj mreži, zbog toga će im trebati i angažovanje helikopterske jedinice.
Izvor iz CGES-a je potvrdio da je požar posljedica regionalnog kvara.
Do prestanka u napajanju električnom energijom došlo je u podnevnim satima, a nestanak struje u BiH prijavljen je u regiji. Ono što je do sada poznato i o čemu su se nadležne službe oglasile jeste da je problem u preopterećenju na mreži.
Last edited by HelaS on 21/06/2024 16:50, edited 1 time in total.
Sarajevo ima struju, Cazin također. I tebi ce brzo
Glupost, ovo nije BiH struja uopste.
530 Megawata je BiH u minusu, struja dolazi iz EU kao pomoc.
Ovo ce se debelo platiti, ide poskupljnje struje u BiH ove godine kao djeca u skolu.
Evo prati uzivo sta ti Slovenci pumpaju u BiH mrezu, trenutno 750 Megawata, znaci da nasi pokusavaju pokrenuti TE al im ne uspjeva, zato im trebaju velike kolicine energije.
Ova struja sto se trenutno upumpava u BiH je najskuplja struja na planeti. Ova struja se zlatom placa.
U vremenu od 16 do 17 sati je bio planiran uvoz od cca 600 MW, dakle vučemo oko 250 MW više od planiranog i to ima svoju cijenu koja se zna kolika je, kao što ima cijena balansa u BiH tako i regionalno i ne bi trebala biti iznad 200 eura po MWh.
laik1981 wrote: ↑21/06/2024 16:40
Fakat neki kao da se apokalipsa desila
Zamisli sta bi bilo da tri dana nema struje i neta
2000 jagomira bi malo bilo.
Ja ti.opet kazem, taj scenario od 3 dana nije bio daleko
Ma vjerujem da nije, samo mogu misliti kakvih bi psihickih raslojavanja bilo da se desilo
Druze ja sam 91 godište
U mom djetinjstvu a zivim U Tešnju svaki drugi dan nestajalo struje
I dan danas često nestane struje npr od 9 ujutru do 14 popodne
Nije da mi je bude drago al strpim se par sati i to je to
A internet mi nor treba non stop
Al danasnji maminu sinovi i tatine kćeri dobiju udar kad nema interneta i struje par sati
Ci-Nick wrote: ↑21/06/2024 17:08
U vremenu od 16 do 17 sati je bio planiran uvoz od cca 600 MW
Od kud ti ovaj podatak? Razumijem uvoz solarne energije preko dana kad je jako sunce jer se ta eneregija tad daje za bagatelu nemozes je akumulirati u vecoj kolicini a kad sunce krene zalaziti nemas je vise. Posto god da je das nisi izgubio. Ali BiH je i dalje neto izvoznik struje.
mk ultra wrote: ↑21/06/2024 16:49
Ja ti.opet kazem, taj scenario od 3 dana nije bio daleko
Ma vjerujem da nije, samo mogu misliti kakvih bi psihickih raslojavanja bilo da se desilo
Druze ja sam 91 godište
U mom djetinjstvu a zivim U Tešnju svaki drugi dan nestajalo struje
I dan danas često nestane struje npr od 9 ujutru do 14 popodne
Nije da mi je bude drago al strpim se par sati i to je to
A internet mi nor treba non stop
Al danasnji maminu sinovi i tatine kćeri dobiju udar kad nema interneta i struje par sati
Pa vidi
Odes u konzum, bingo, ne radi, nema struje
Keša ne nosim sve je na kartici bankomat ne radi
Vodovod, frizideri, kuhanje mi je svo na struju, nemam gdje jaje ispeci
I ovo je jaaako jednostavno moglo preci u havariju vecih razmjera
I trenutno nije stabilno
850MW smo u minusu, to se nije desilo od pamtivijeka
Ci-Nick wrote: ↑21/06/2024 17:08
U vremenu od 16 do 17 sati je bio planiran uvoz od cca 600 MW
Od kud ti ovaj podatak? Razumijem uvoz solarne energije preko dana kad je jako sunce jer se ta eneregija tad daje za bagatelu nemozes je akumulirati u vecoj kolicini a kad sunce krene zalaziti nemas je vise. Posto god da je das nisi izgubio. Ali BiH je i dalje neto izvoznik struje.
Kako se uvozi solarna energija, da i mi znamo i razumijemo