Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
kokuz_sa wrote: ↑28/06/2024 14:36Po meni sve gdje je pocetna plata 3500 i vise je dobra plata
I jako fini uslovi za nasu drzavu.
Sto se tice HR
Svaka firma sa 30+ zaposlenih bi to trebala imati
HR posao nije samo da gnjavi ljude
Znaju oni jako fino i da motivisu radnike i da uz njih firma lakse prebrodi neku npr tranziciju
Uvodjenje nekih novih procedura itd
Kod nas većina radnika ako ima iznad 1300 KM može da se udara nogama u dupe od sreće...
A HR je uglavnom postao mjesto za uhljebljivanje i uvaljivanje švalerki i familije. Na drugom mjestu je kartični sektor u bankama
Hajde dobro ja imam 3300 i napreduje nije lose. Uvijek moze bolje. Firma gdje se radi mozgom, al se i puno radi.
kokuz_sa wrote: ↑28/06/2024 12:47
To sa krugovima i dugim razgovorimani testiranjima za posao itekako podrzavam
Cistobiz razloga kada neko prodje sve to
Ti znas da sebon nece zajebavat nanposlu kad je sve tobistrpio
Kod mene zena kada je prelazilabu drugu firmu imala je bas ludo testiranje
Prvi dan 4h test
2 skripte
Jedna sa pitanjuma druga sa odgovorima. Par hiljada pitanja je bilo.
Ako to prodjes onda ides na dva psiho testa
Jedan je mislim 90minuta drugi 45
I ako sve to prodjes onda ides na razgovor sa upravnim odborom firme.
Sto se tice plate
Dobijes samo ugovor na mail
Tu sve pise. Ako ti se svidja potpises, ako ne trazi jovi posao.
Pise lijepo
Ima 5 nivoa plate u firmi
Svi krecu od nivoa br 1 i napredujes
Pise koliko bodova moras imati za drugi nivo i vrijeme koje trebas biti u firmi za to.
Svako malo u firmi imas neki test i zadatke koji uticu na bodove za platu.
Zato sad se zajebavam da kod kuce sam ja glava kuce i da govorim samo da, draga
Jer ima 1800KM vecu platu od moje
a zena ti spada u temu "Ima ko ce radit'", pa je je navodis kao primjer?
Ateista wrote: ↑28/06/2024 13:10
nekako mi to djeluje kao da HR pokusava da opravda svoj posao svim tim procedurama
HR su najveca smetala u firmi. Tu su samo da svakog nerviraju sa svojim novih "kreativnim" idejama.
Donekle se slazem.
Dobar HR koji radi sa mjerom je ok, problem je kada pretjeraju i postanu sami sebi svrha.
Veca firma bi trebala da ima HR,neke manje i srednje da angazuju externo, ali sve dok je sa mjerom.
U firmi gdje sam sad recimo bas fali HR, prima se napamet i bez ikakve analize i procjene, bez strategije, nekad pogode (kao sa mnom ) a nekad bas fule.
HR je uvijek sam sebi svrha. isto kao i sindikat. sve ostalo su izuzetci...
HR su najveca smetala u firmi. Tu su samo da svakog nerviraju sa svojim novih "kreativnim" idejama.
Donekle se slazem.
Dobar HR koji radi sa mjerom je ok, problem je kada pretjeraju i postanu sami sebi svrha.
Veca firma bi trebala da ima HR,neke manje i srednje da angazuju externo, ali sve dok je sa mjerom.
U firmi gdje sam sad recimo bas fali HR, prima se napamet i bez ikakve analize i procjene, bez strategije, nekad pogode (kao sa mnom ) a nekad bas fule.
HR je svrha firmi da nadje najboljeg radika za odredjenu poziciju, da usmjerava prsonal tj ponasanje i kvalifikacije u smjeru u kojem odredi firma, HR zastupa firmu a ne radnike tj brani interese firme naspram radnickih....bavi se tkz lovljenjem na glave tj trazi najbolje radnike ili ih krade iz deugih firmi itd itd....ali kod nas tu se zaposli mlada jebizovna svrsenica fakulteta da gazda otplati nekome dug zaposlivsi neciju cerku rodicu itd itd koja na intervju donese pitanja skiuta sa gogleta
Donekle se slazem.
HR je svrha firmi da nadje najboljeg radika za odredjenu poziciju, da usmjerava prsonal tj ponasanje i kvalifikacije u smjeru u kojem odredi firma, HR zastupa firmu a ne radnike tj brani interese firme naspram radnickih....bavi se tkz lovljenjem na glave tj trazi najbolje radnike ili ih krade iz deugih firmi itd itd....ali kod nas tu se zaposli mlada jebizovna svrsenica fakulteta da gazda otplati nekome dug zaposlivsi neciju cerku rodicu itd itd koja na intervju donese pitanja skiuta sa gogleta
u prvom dijelu si u pravu taman koliko i nisi. a u nastavku jesi. nije kod nas HR ono sto bi trebao da bude i najcesce je zlostavljan kao sektor. svoju ulogu ima i ona nije ova kakvom je ti opisujues. nazalost, busaju se kao da smo Amerika, a nismo ni blizu Kine koju do jucer ismijavasmo...