"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#7576 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
@Ateista prejaki postovi 
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
- Ateista
#7578 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ako je firma poznata po dobrim uslovima, onda to mozda i moze sebi priustiti. Opet, nema potrebe za pretjerivanjem, ali razumijem da zele da se osiguraju koliko mogu. Ima i toga sa osjetljivim informacijama, to stoji.izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑28/06/2024 13:17 Ako je velika plata i ozbiljan posao, nije problem imati par krugova. Bas zato da se isfilterisu oni koji nisu zagrizli.
Al da ti to prodje, moras biti ozbiljna firma i nuditi dobre uslove. Konplikacija radi komplikacije i za bezveze platu je besmislena.
PS probni rad je skupa zajebancija, plata tog radnika i onog ko ga obucava. Plus mozda je osjetljiva pozicija, u smislu informacija kojima ce taj neko i na probnom radu dobiti pristup.
Koliko god skup bio probni rad, tad se najbolje vidi kakav je neko, sve prije toga su neke mjere opreza da se proba sto bolje procijeniti, ali sve je to i dalje upitno kako ce se ta osoba snaci i treba uvijek prihvatiti rizik, nema nikad sigurice.
Isto je i obrnuto, radnik koliko god probao dobiti sve informacije, tek kad pocne raditi vidi jeli to za njega ili ne, neko dobro prodje a neko se zezne pa napusti bolji posao zbog losijeg.
Ne treba zanemariti ni to da je danas sve vise tih nekih savjeta kako se pripremiti za razgovor za posao i slicno, ima ih koji nauce fazone kako da se sto bolje prodaju, imaju dobru pricu i kad ih covjek cuje rekao bi strucnjaci samo takvi, ali su u sustini suplji i kad dodje do konkretnog posla vidi se koliko su suplji. Isto i obrnuto, ima onih koji se bas ne znaju prodati dobro, nisu naucili te fazone pa na razgovorima ne prodju najbolje, ali kada uzmu da rade konkretan posao odlicno ga rade.
Ne radim u HR-u, ali sam se nagledao svega i ima dosta ovakvih slucajeva, i jednih i drugih. Kad se samo sjetim biografije jednog lika bez iskustva koju sam sticajem okolnosti vidio, kako je sastavljena i na sta je licila, direktor ga zaposlio zbog neke rodbinske veze, ja se nervirao, reko sta ce nam ovaj ovako nepismen. Mali u stvari jako inteligentan, pravo brzo kontao i ucio posao, ispao pun pogodak, svaki HR bi ga u startu diskvalifikovao, i ja isto da sam se pitao.
I opet, najkvalitetniji ljudi se zaposljavaju preko tzv man huntinga, gdje lovis ljude koji vec rade negdje i nudis im bolje uslove, tu se moze zaboraviti na sve ove krugove i proceduce. Ne kazem da to sve nicemu ne sluzi, ali treba malo uzeti sa rezervom i ne pretjerivati.
-
last mohicans
#7579 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
DM to radi za menadzerske pozicije. Jaran prošao tri kruga, bilo ih skoro 100 u prvom krugu, nakon drugog se filterisalo, treći baš bio jebada, praktično, taskovi, gdje prođe najbolji. Ništa štela, ali zato uslovi toP. Dok recimo po bankama ti HR su sami svrha sebi, neki psihološki profili, razgovori, p.materine za blagajnika gdje plata sa toplim 1200. Idi, goni se ba. Onda za 3-6 mjeseci izleti mu bolja ponuda za 2 stoje, ode. Kakav kurčevi HR profajling.
-
daario naharis
#7580 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ali šta je to dobra plata - relativan pojam.
-
dgL_
#7581 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Mene je isto zaredalo... U zadnjih godinu dana ponuđen mi posao jednom (iako sam u radnom odnosu) i taj posao sam odbijo zbog radnog vremena iako je plata bila bolja... Ali i subota bila radna... Poslije toga 2 firme jake ostanem u završnom krugu (još neko i ja) i oba puta mi se zahvale, a taj neko dobije posao... Pogotovo mi je krivo zbog zadnjeg jer se radi baš o dobroj firmi... I dan danas se ne mirim sa tim...last mohicans wrote: ↑28/06/2024 14:03 DM to radi za menadzerske pozicije. Jaran prošao tri kruga, bilo ih skoro 100 u prvom krugu, nakon drugog se filterisalo, treći baš bio jebada, praktično, taskovi, gdje prođe najbolji. Ništa štela, ali zato uslovi toP. Dok recimo po bankama ti HR su sami svrha sebi, neki psihološki profili, razgovori, p.materine za blagajnika gdje plata sa toplim 1200. Idi, goni se ba. Onda za 3-6 mjeseci izleti mu bolja ponuda za 2 stoje, ode. Kakav kurčevi HR profajling.
Btw. Ponuda poslova zadnjih mjesec dana je baš očajna...
-
Karikaturist
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#7583 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ok kada se radi o nekoj zahtjevnoj poziciji i specifičnim radnim mjestima, pa se mora proći određen krug provjere, ali kad te jebe sa pet krugova za mjesto vozača ili blagajnika...
Druga stvar, ako imaš dobre reference i portfolio kojima zadovoljavaš uslove čemu onda zajebavanje ljudi sa HR prejebavanjima? NiĐe veze...
Svako bolje i normalnije radno mjesto se ne može dobiti oglasima na portalima! Samo preko "interne preporuke" i dovođenjem za ruku. Ende!
Svako bolje i normalnije radno mjesto se ne može dobiti oglasima na portalima! Samo preko "interne preporuke" i dovođenjem za ruku. Ende!
- Ateista
#7584 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Donekle se slazem.izvrsni direktor wrote: ↑28/06/2024 13:39HR su najveca smetala u firmi. Tu su samo da svakog nerviraju sa svojim novih "kreativnim" idejama.
Dobar HR koji radi sa mjerom je ok, problem je kada pretjeraju i postanu sami sebi svrha.
Veca firma bi trebala da ima HR,neke manje i srednje da angazuju externo, ali sve dok je sa mjerom.
U firmi gdje sam sad recimo bas fali HR, prima se napamet i bez ikakve analize i procjene, bez strategije, nekad pogode (kao sa mnom
- Ateista
#7585 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Lajavikrelac wrote: ↑28/06/2024 14:29 Ok kada se radi o nekoj zahtjevnoj poziciji i specifičnim radnim mjestima, pa se mora proći određen krug provjere, ali kad te jebe sa pet krugova za mjesto vozača ili blagajnika...Druga stvar, ako imaš dobre reference i portfolio kojima zadovoljavaš uslove čemu onda zajebavanje ljudi sa HR prejebavanjima? NiĐe veze...
![]()
- kokuz_sa
#7586 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Po meni sve gdje je pocetna plata 3500 i vise je dobra plata
I jako fini uslovi za nasu drzavu.
Sto se tice HR
Svaka firma sa 30+ zaposlenih bi to trebala imati
HR posao nije samo da gnjavi ljude
Znaju oni jako fino i da motivisu radnike i da uz njih firma lakse prebrodi neku npr tranziciju
Uvodjenje nekih novih procedura itd
-
dgL_
#7587 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Živiš u državi gdje premijer kantona nema tu platu... Prema tome...kokuz_sa wrote: ↑28/06/2024 14:36Po meni sve gdje je pocetna plata 3500 i vise je dobra plata
Sto se tice HR
Znaju oni jako fino i da motivisu radnike i da uz njih firma lakse prebrodi neku npr tranziciju
-
vernes81
#7588 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Sve u slovoAteista wrote: ↑28/06/2024 13:54Ako je firma poznata po dobrim uslovima, onda to mozda i moze sebi priustiti. Opet, nema potrebe za pretjerivanjem, ali razumijem da zele da se osiguraju koliko mogu. Ima i toga sa osjetljivim informacijama, to stoji.izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑28/06/2024 13:17 Ako je velika plata i ozbiljan posao, nije problem imati par krugova. Bas zato da se isfilterisu oni koji nisu zagrizli.
Al da ti to prodje, moras biti ozbiljna firma i nuditi dobre uslove. Konplikacija radi komplikacije i za bezveze platu je besmislena.
PS probni rad je skupa zajebancija, plata tog radnika i onog ko ga obucava. Plus mozda je osjetljiva pozicija, u smislu informacija kojima ce taj neko i na probnom radu dobiti pristup.
Koliko god skup bio probni rad, tad se najbolje vidi kakav je neko, sve prije toga su neke mjere opreza da se proba sto bolje procijeniti, ali sve je to i dalje upitno kako ce se ta osoba snaci i treba uvijek prihvatiti rizik, nema nikad sigurice.
Isto je i obrnuto, radnik koliko god probao dobiti sve informacije, tek kad pocne raditi vidi jeli to za njega ili ne, neko dobro prodje a neko se zezne pa napusti bolji posao zbog losijeg.
Ne treba zanemariti ni to da je danas sve vise tih nekih savjeta kako se pripremiti za razgovor za posao i slicno, ima ih koji nauce fazone kako da se sto bolje prodaju, imaju dobru pricu i kad ih covjek cuje rekao bi strucnjaci samo takvi, ali su u sustini suplji i kad dodje do konkretnog posla vidi se koliko su suplji. Isto i obrnuto, ima onih koji se bas ne znaju prodati dobro, nisu naucili te fazone pa na razgovorima ne prodju najbolje, ali kada uzmu da rade konkretan posao odlicno ga rade.
Ne radim u HR-u, ali sam se nagledao svega i ima dosta ovakvih slucajeva, i jednih i drugih. Kad se samo sjetim biografije jednog lika bez iskustva koju sam sticajem okolnosti vidio, kako je sastavljena i na sta je licila, direktor ga zaposlio zbog neke rodbinske veze, ja se nervirao, reko sta ce nam ovaj ovako nepismen. Mali u stvari jako inteligentan, pravo brzo kontao i ucio posao, ispao pun pogodak, svaki HR bi ga u startu diskvalifikovao, i ja isto da sam se pitao.![]()
I opet, najkvalitetniji ljudi se zaposljavaju preko tzv man huntinga, gdje lovis ljude koji vec rade negdje i nudis im bolje uslove, tu se moze zaboraviti na sve ove krugove i proceduce. Ne kazem da to sve nicemu ne sluzi, ali treba malo uzeti sa rezervom i ne pretjerivati.
- Domaci izdajnik
#7589 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kod nas većina radnika ako ima iznad 1300 KM može da se udara nogama u dupe od sreće...kokuz_sa wrote: ↑28/06/2024 14:36 Po meni sve gdje je pocetna plata 3500 i vise je dobra plata
Sto se tice HR
A HR je uglavnom postao mjesto za uhljebljivanje i uvaljivanje švalerki i familije. Na drugom mjestu je kartični sektor u bankama
-
vernes81
#7590 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Jel mislis konkretno na travnicane ili komplet sbk ?kokuz_sa wrote: ↑28/06/2024 12:51Meni treba prodavaca za podrucje SBK i Hercegovineizvrsni direktor wrote: ↑28/06/2024 12:31Ti il zaposljavas neke nepsmene cistace kanalizacije pa su em nepismeni em posao koji niko nece pa ih boli q. Il bacas bombekokuz_sa wrote: ↑27/06/2024 22:16 @vjestice
Po meni 50% svega je plata na poslu
Ostalih 50% je to okruzenje u firmi, zdravo okruzenje i zdrav posao.
To dvoje kad ukomponijes dobijes zadovoljnog radnika
Platu mozes reci da ti nije vazna kad imas primanja sa strane ili ti supruznik radi da ima primanja da izdrzava porodicu
Al Kako nije debilan odgovor.
Lik dobio blizance, zena mu nikd radila nije. On 6 god na birou. I kaze nije plata bitna
I kontam razumijem da zeli posao bilo kakav da ima cim da izdrzava porodicu.
Sve ostalo sto je pitao je to
Imamo li kafe aparat, kolike su pauze. I bunio se sto mora na posao u 8h jer je navikao da spava do pola 11. Njegove rijeci
Al hajd direktor ga je primio na probni rad 3 mjeseca
Najvise radi blizanaca. Pocetnu platu dobio 1600 sa toplim i kartom.
Direktorove rijeci su bile
(Dobio je blizance, znam kako je kada dobijes djecu. Firma nece propasti ako nekom damo 3 plate da stane na noge.)
Lik radio 20 dana i dao otkaz. Ni jedan izvjestaj nije zavrsio za to vrijeme, niti bukvalno ista. Dodje sastanak u firmi, sjedi za stolom i gleda traktorijadu u Puracicu na mobitelu.
Sretnem ga nekidan
Reko radis li JOK
Zena jel se zaposlila JOK
Od ceg zivis
Posudim od brata para
Mater njena nam dadne para i voca i povrca iz baste
A dadne mi i otac para kad proda kurbane.
Kaze svako dijete ima nafaku, uvijek ce ga neko pomoci
Mogu i preformulisat
Debilan odgovor od debila.
To je najgore naci
Vecina Hercegovaca ima HR papire i rade ti normalno dok je zima
Kad ljeto dodje odu na more da rade.
Sto se tice SBK
Ti ljudi samo kukaju da im je los kanton i da tamo nema se para. Das im dobru platu i sve al oni se drze onoga
Mi smo iz kraljevskog grada tj opstina je jos Travnik
Al glavna u SBK
I taj njihov mentalitet je u velikoj mjeri seljakljuk
Rade minimalno al hoce sve maximlno od firme
- kokuz_sa
#7591 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ja govorim o firmama gdje je sve uredjenoLajavikrelac wrote: ↑28/06/2024 14:42Kod nas većina radnika ako ima iznad 1300 KM može da se udara nogama u dupe od sreće...kokuz_sa wrote: ↑28/06/2024 14:36 Po meni sve gdje je pocetna plata 3500 i vise je dobra plata
Sto se tice HR
Uvodjenje nekih novih procedura itd![]()
A HR je uglavnom postao mjesto za uhljebljivanje i uvaljivanje švalerki i familije. Na drugom mjestu je kartični sektor u bankama![]()
Gdje nema rodbinskih ili krevetnih veza. Gdje se sve gleda kroz posao
- Didier
#7592 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ma nek' je i četiri milje, samo da je redovna...
- Domaci izdajnik
- kokuz_sa
#7594 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Konkretno Travnicani i Novotravnicani al onaj dio od policije pa prema Rostovu.vernes81 wrote: ↑28/06/2024 14:47Jel mislis konkretno na travnicane ili komplet sbk ?kokuz_sa wrote: ↑28/06/2024 12:51Meni treba prodavaca za podrucje SBK i Hercegovineizvrsni direktor wrote: ↑28/06/2024 12:31
Ti il zaposljavas neke nepsmene cistace kanalizacije pa su em nepismeni em posao koji niko nece pa ih boli q. Il bacas bombe
To je najgore naci
Sto se tice SBK
Ti ljudi samo kukaju da im je los kanton i da tamo nema se para. Das im dobru platu i sve al oni se drze onoga
Al glavna u SBK
Ovaj drugi dio do policije su pretezno Hrvati i recimo da su osvjesteni dosta Jer imaju iskustva iz EU.
- kokuz_sa
#7595 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ima takvih firmi samo kod nas je opcenito stajaliste da nista ne valja da je sve lose da su nam plate najminimalnije isl.Lajavikrelac wrote: ↑28/06/2024 14:51Takve firme brojiš na prste jedne ruke. A ta plata što navodiš je statistička greška.
I ne, ne žive svi SA, al nikako to neki da shvate...![]()
A kad dodje zimska sezona svi na skijanju a karte kostaju ko suho zlato
Kad je ljeto nema free mjesta u turistickim agencijama da sebi sta rezervises
Kad se kupuju auta to su sve 50+ hiljada.
Tako da cu reci
Kod nas su i dobre plate i fin zivot.
Nego oni koji to ne znaju ili nece da postignu onda kukaju da nista be valja.
- Domaci izdajnik
#7596 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Prvo boldovano, nisi čuo za kredit? 90% države je zaduženo do grla kreditima! Ili na zapadu svi sve kešom to plaćaju...?kokuz_sa wrote: ↑28/06/2024 14:56 Ima takvih firmi samo kod nas je opcenito stajaliste da nista ne valja da je sve lose da su nam plate najminimalnije isl.
Tako da cu reci
Drugo boldovano, sindikalna potrošačka korpa je dostigla 3000 KM, a tebi je dobra plata 1300 KM? Cvijanovićka ti li si?
-
vernes81
#7597 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kalva crna iskustva iz EUkokuz_sa wrote: ↑28/06/2024 14:51Konkretno Travnicani i Novotravnicani al onaj dio od policije pa prema Rostovu.vernes81 wrote: ↑28/06/2024 14:47Jel mislis konkretno na travnicane ili komplet sbk ?kokuz_sa wrote: ↑28/06/2024 12:51
Meni treba prodavaca za podrucje SBK i Hercegovine
To je najgore naci
Sto se tice SBK
Al glavna u SBK
Ovaj drugi dio do policije su pretezno Hrvati i recimo da su osvjesteni dosta Jer imaju iskustva iz EU.
-
dgL_
#7598 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pomješo si ti druže radnike i lopove, uz dužno poštovanjekokuz_sa wrote: ↑28/06/2024 14:56Ima takvih firmi samo kod nas je opcenito stajaliste da nista ne valja da je sve lose da su nam plate najminimalnije isl.Lajavikrelac wrote: ↑28/06/2024 14:51Takve firme brojiš na prste jedne ruke. A ta plata što navodiš je statistička greška.
Tako da cu reci
- kokuz_sa
#7599 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa vidis u tome je nase sve balkansko. Nas mentalni sklopdgL_ wrote: ↑28/06/2024 15:16Pomješo si ti druže radnike i lopove, uz dužno poštovanjekokuz_sa wrote: ↑28/06/2024 14:56Ima takvih firmi samo kod nas je opcenito stajaliste da nista ne valja da je sve lose da su nam plate najminimalnije isl.Lajavikrelac wrote: ↑28/06/2024 14:51
Takve firme brojiš na prste jedne ruke. A ta plata što navodiš je statistička greška.
Tako da cu reci
Svi koji imaju pare i uredne firme po defultu su lopovi
- insaneinthebrain
#7600 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
3500 KM platu imaju politicari, pojedinci koji rade u nekim stranim firmama, bankari i kriminalci