Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
bumerangss

#20726 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by bumerangss »

sale07 wrote: 26/06/2024 11:28
talijan97 wrote: 23/06/2024 14:57 Pozdrav, stanarka ispod mene (bijeli prozori) se zali sto joj moja klima kapa.

Sta ja sad da radim ovdje? Hoce da ovu cijev sprovedem skroz na kraj, ali ja kako sam vidio ova vanjska jedinica sama od sebe kapa, tako da ne bih nista postigao toliko s tim.

https://ibb.co/nz9X604
ako nemas gdje odvesti vodu, vidjao sam da ljudi stave u saksiju cvijeca, nabacis neko cvijece ubodes tu, mozda je to jedna opcija.
Problem je sto se ovo ne rjesava sistematski, da se naprave neke vertikale i spuste gdje svako ko ugradi klimu moze ubosti svoj odvod. Cijena mizerija, hem bi bilo ljepse hem rjesilo probleme.
Ne znam sta ti komšinica zanovjeta!? Prohodaj po gradu i pogledaj klime po zgradama i vidjet ces na stotine da ne kazem na hiljade primjera kao kod tebe
Cak kod mene je isto tako moja klima odmah ispod mog prozora jer je jedino tu monter mogao postaviti i crijevo od kondenzata je tako pricvrstio vezicama uz nosač klime ali odrezao uz samu ivicu nosaca da kao ne bi "stršilo" mimo tako kao kod tebe ali to je dobro za tebe jer kapa još 5 6 7 cm dalje od klime tj od njenih prozora ispod oko 35 36 37 cm
Komšinici nisi zašehatio prozor tj ne smanjujes joj vidno polje niti joj tvoja klima pravi "sjenu" i koliko vidim nema štrik ispred prozora pa joj ni ne kapi po vešu.
Jedina mogucnost da baš puṣ̌e orkanski vjetar i da tad vjetar nanese koju kap tvog kondenzata na njen prozor sto je vrlo malo vjerovatno iako jbmm nije sperma pa da ostaje muzga :lol:

Kod mene se moja komsinica nista nije zalila jos joj kapa znaći 6 7 cm blize prozoru ali to je opet 30ak cm koliko su dugi nosaći

E sta sam primjetio zimus kad je bilo -10 ak stepeni kod mene klima grijala, tad ne kapi kroz tu cijev kondenzat nego kapa iz "lule" i to je samo 10ak cm od zida i primjetio sam malo leda na klupici prozora kod komṣ̌inice ispod :D
Hercegoviina

#20727 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Hercegoviina »

uzeo klimu gree 12 ku, ali danas mi. se ugasio displej sto prikazuje temp na njoj. upali se samo kada prebacim, traje desetak sek i ugasi se.
Del_Boy1

#20728 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Del_Boy1 »

Hercegoviina wrote: 26/06/2024 19:16 uzeo klimu gree 12 ku, ali danas mi. se ugasio displej sto prikazuje temp na njoj. upali se samo kada prebacim, traje desetak sek i ugasi se.
Možda je glup odgovor, ali da nisi slučajno ugasio displej, imaš dole desno na daljinskom tipku light pa ga pokušaj uključiti.
Hercegoviina

#20729 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Hercegoviina »

Del_Boy1 wrote: 26/06/2024 19:18
Hercegoviina wrote: 26/06/2024 19:16 uzeo klimu gree 12 ku, ali danas mi. se ugasio displej sto prikazuje temp na njoj. upali se samo kada prebacim, traje desetak sek i ugasi se.
Možda je glup odgovor, ali da nisi slučajno ugasio displej, imaš dole desno na daljinskom tipku light pa ga pokušaj uključiti.
klikao sam,ali isto.i ona crvena se ugasi nakon nekoliko kad je ugasena
Del_Boy1

#20730 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Del_Boy1 »

Hercegoviina wrote: 26/06/2024 19:23
Stisni i drži tipku dok ne čuješ bip.
Bip se čuje stalno dok koristiš daljinski ali ti stisni i drži tipku light dok ne čuješ bip.
Hercegoviina

#20731 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Hercegoviina »

Del_Boy1 wrote: 26/06/2024 19:25

Bip se čuje stalno dok koristiš daljinski ali ti stisni i drži tipku light dok ne čuješ bip.
Svaka cast, treba drzat 10 sekundi. :)
Del_Boy1

#20732 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Del_Boy1 »

Hercegoviina wrote: 26/06/2024 19:30
Del_Boy1 wrote: 26/06/2024 19:25
Svaka cast, treba drzat 10 sekundi. :)
Vjerovatno je neko sjeo na daljinski ili tako nešto, pa slučajno potrefio tu tipku stisnut.
-Chesterfield-

#20733 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by -Chesterfield- »

Optimist wrote: 25/06/2024 19:12 Klima ima neugodan miris prilikom koristenja, dok fino hladi.

Ima li neki savjet, neka DIY varijanta, sta da kupim i pokusam ocistiti unutrasnju jedinicu?

Ima li neko da napise proceduru ciscenja i koje proizvode da kupim?
Ne znam koja ti je klima u pitanju? Mislim da sve imaju neku opciju samo čišćenja. Ono da zaledi pa osuši. Možda pomogne, mada kod mene ne smrdi...
Evo i ja sam po prvi put pokrenuo za Gree.
https://youtu.be/YnUbGPG3iHA?si=ZSgseiA1eMa5-Mf0
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#20734 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by haso hasic »

DonieBrasco wrote: 25/06/2024 19:24 Da li je neko od vas vlasnik Vailant klime, kakvi su oni naspram ovih ucestalih brendova kod nas Vox, Heisens, Vivax, Gree, Daikin, LG ...itd ?

Znam da su vrhunski brend za boilere, imam jedan plinski protocni od njih.
Kao i bosch,on ne pravi klime.
Drugi prave, a ti platis ime 20% od cijene.
Boscha pravi midea a zeku gree.
1Dante1

#20735 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by 1Dante1 »

bumerangss wrote: 26/06/2024 13:43 Ne znam sta ti komšinica zanovjeta!?
bumerangss wrote: 26/06/2024 13:43 rohodaj po gradu i pogledaj klime po zgradama i vidjet ces na stotine da ne kazem na hiljade primjera kao kod tebe
bumerangss wrote: 26/06/2024 13:43 primjetio sam malo leda na klupici prozora kod komṣ̌inice ispod

Evo, klasican primjer bolkurca i onda se cudimo sto smo kolektivno nakaradni. Pa covjece, sam kazes da ti klima nije po pravilima instalirana. Kao i na prethodnoj stranici gdje je upitano kako prijaviti one koji nisu adekvatno odradili odvod vode da ne smeta apsolutno nikome, i tebe treba prijaviti pa da ti inspekcija nalozi skidanje klima uredjaja. Onda bi znao sve zakone i sve bi uradio kako treba.

Sramota kako dopustamo sebi da radimo i da se utopimo u ovaj sistem, jer i nama to odgovara.
dgL_

#20736 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by dgL_ »

Pozz raja,

Danas primjetih da mi je vanjska jedinica klime pod naponom... Čak i nosač vanjske jedinice metalni na briferu pokaze da ima struje... Zna li neko u čemu je fazon? Sve radi normalno bez problema...
skupljac_zeljeza

#20737 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by skupljac_zeljeza »

Može kompresor koji je u vanjskoj da baca na masu, mada može biti i nešto drugo. Propeler ima motor. Jesu li spojene sve žice po uputstvu? Ispravno nije pa zovi onoga ko ti je ugrađivao ako si radio skoro. Vanjsku kvasi kiša i nije dobro jer voda je provodnik.

Image
dgL_

#20738 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by dgL_ »

skupljac_zeljeza wrote: 29/06/2024 02:13 Može kompresor koji je u vanjskoj da baca na masu, mada može biti i nešto drugo. Propeler ima motor. Jesu li spojene sve žice po uputstvu? Ispravno nije pa zovi onoga ko ti je ugrađivao ako si radio skoro. Vanjsku kvasi kiša i nije dobro jer voda je provodnik.

Image
Imam dvije klime, na jednoj sve uredu, na drugoj napon na vanjskoj... Čitam da može biti do uzemljenja u utičnici... Onda bih trebao električara prije...
rovac13

#20739 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Uticnicu provjeris sam.

Izmedju faze i nule je 220-230 v napon.
Isto tako izmedju faze i uzemljenja.

Sto se tice klime,ako ti nije strano,istekas klimu iz uticnice i mjeris otpor na utikacu izmedju faze i uzemljenja......mora da bude veliki otpor,puno MOhm (mega ohm)

Ako nema veliki otpor nego je u kOhm ......onda mozes ici sistemom eliminacije.......istekas jedno po jedno kompresor,ventilator i tako redom jedno po jedno........onda ces tacno vidjet sta si istekao kad je otpor ponovo postao velik u MOhm ima.

Osim toga......kad mjeris otpor izmedju uzemljenja na utikacu klime i bilo kojeg metalnog dijela klime otpor mora bit skroz mali.....u mOhm ima (mili ohm)

Ako nije za tebe,majstor ce to odradit za tebe.
ElRe

#20740 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by ElRe »

Midea Breezeless, preporuka nakon 2 dana korištenja.
Tiha, mod povjetarac kako ga zovu, ne osjeti se, a rashladi prostoriju. Ne tako brzo kao standardna klima, ali bez duvanja u glavu.
Ermin ZM

#20741 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Ermin ZM »

Evo vam usporedba srednja serija Japanac vs Kinez u hladjenju:

Moj Lomo Regular 12ka (r32, starija verzija 31kg vanjska, 10 kg unutrasnja) i Mitsubishi SF35 VeH(r410, god proizvodnje 2023, 31kg vanjska 10 kg unutrasnja)

-na hladjenju obe vanjske su tihe. Zapravo Lomo je tih, Mitsubishi Sf je necujan
-unutrasnje u skladu sa deklaracijom. Gree je na najnizoj 26db, Mitsu 21db cini mi se. I Gree se malo cuje Mitsubishi haman pa nikako. Bitno je naglasit da Lomo ima veci protok tako da prva brzina kod Loma dodje kao treca od Mitsubishija.
-modulaciju Mitsua nmm pojma direkt je na struji. Ugl radi jako dugo u cugu bez gasenja, znaci na hladjenju sigurno modulira nisko. Lomo dok sam mjerio je na hladjenju isao cini mi se oko 150w najnize, i on se ne gasi na hladjenju.
-lomo ima dobru plastiku, nikad mi nike ni krckala. Ali sf ima bas debelu plastiku na oko kvalitetnu. Sad kakva je u grijanju nez

Zamjerka na SF za zasda jedina te brzine. Quiet i prva su premalo protoka za grijanja(za hladjenja je dovoljno) i onda naglo skace na trecu sa puno vise protoka.

Dok kod Loma Regulara su puno bolje poslozene mada ne bi bilo lose da on ima tu super nisku kao SF.
Last edited by Ermin ZM on 30/06/2024 14:04, edited 1 time in total.
ketronsd1

#20742 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by ketronsd1 »

dgL_ wrote: 28/06/2024 23:09 Pozz raja,

Danas primjetih da mi je vanjska jedinica klime pod naponom... Čak i nosač vanjske jedinice metalni na briferu pokaze da ima struje... Zna li neko u čemu je fazon? Sve radi normalno bez problema...
Hm
Ja bih uradio jedan izolacijski test kompressora. Možda je teže naći uređaj za to ali vrijedi pokušati. 500 volti je dovoljno da se vidi da li pusta jedna od faza
rovac13

#20743 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Kontam,ako je izolacija probila,valjda bi fi sklopka do sad iskocila ?
dzeko1

#20744 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by dzeko1 »

Pozdrav.

Podstanar sam, i vlasnica stana nije zainteresovana za instalaciju klime, iako je pakleno vruće u stanu. Imam raznih ventilatora, ali oni ne mogu spustiti temperaturu prostorije koja je cesto i preko 30 stepeni, ali barem pomognu malo da se rashladi covjek. Pitanje je za mobilne klime, kakva iskustva imate sa istima? Malo sam gledao po netu, ima svakakvih misljenja, jedni kazu da je najvece smece ikad, a drugi opet da je ok. Rado bih kupio i montirao pravu klimu, ali vlasnica ne da. Da li mobilna moze sniziti temperaturu bar recimo za 4-5 stepeni, na nekih 25, opet bi bilo podnosljivije nego ovako kako je trenutno. Ono crijevo za odvod toplog zraka bih mogao prikljuciti na dimnjak. Hvala svima na konstruktivnim odgovorima.
Haris.ba

#20745 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Haris.ba »

dzeko1 wrote: 30/06/2024 14:45 Ono crijevo za odvod toplog zraka bih mogao prikljuciti na dimnjak. Hvala svima na konstruktivnim odgovorima.
Ne smijes na dimnjak. Trebas vani na otvoreno (imas one neke najlone sto na prozor nastimas).

Bolje ista nego nista. Ali, taj uredjaj nije neka sreca.
Last edited by Haris.ba on 30/06/2024 14:54, edited 1 time in total.
rovac13

#20746 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Nije ni blizu kao normalna split klima.
Ali vjerujem da je bolja nego kad je nema.

Probem je sto puse topli zrak van.......a sav zrak koji izguras van ce bit nadoknadjen pa ce novi zrak uci unutra kroz razne otvore.......a taj zrak koji ce uc spolja je opet 30-40 C vrel ......zato ce i trosit puno vise......tako da sve zvuci ko sizifov posao.

Za prezivjet uzmes,probas,mozda bar u njenoj blizini bude bolje......nemas drugih opcija,nemas sta izgubit
Ermin ZM

#20747 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Ermin ZM »

dzeko1 wrote: 30/06/2024 14:45 Pozdrav.

Podstanar sam, i vlasnica stana nije zainteresovana za instalaciju klime, iako je pakleno vruće u stanu. Imam raznih ventilatora, ali oni ne mogu spustiti temperaturu prostorije koja je cesto i preko 30 stepeni, ali barem pomognu malo da se rashladi covjek. Pitanje je za mobilne klime, kakva iskustva imate sa istima? Malo sam gledao po netu, ima svakakvih misljenja, jedni kazu da je najvece smece ikad, a drugi opet da je ok. Rado bih kupio i montirao pravu klimu, ali vlasnica ne da. Da li mobilna moze sniziti temperaturu bar recimo za 4-5 stepeni, na nekih 25, opet bi bilo podnosljivije nego ovako kako je trenutno. Ono crijevo za odvod toplog zraka bih mogao prikljuciti na dimnjak. Hvala svima na konstruktivnim odgovorima.
Imam ja obe. I tacno tako kako su ti napisali. Ta mobilna je u kategoriji bolje ista nego nista. Smece u odnosu na split ali sta je tu je.
Meni npr u stanu gdje nmg ugradit split izvuce vlage nesto i spusti koji strpen. Npr sa 32 na 28.
Prijatnije jest al ni blizu kao sa splitom.
Mana je sto su puno glasne, trose dosta(moja vazda na maximumu od 600W) i to nezgrapno crijevo koje mora vani.

Ako imas kakav prozor uzmes pleksiglas dimenzija okvira prozora i napravis rupu za izlaz crijeva. Imas na yt dosta ideja.

P.S oprez ako imas plinske instalacije, zna napravit podpritisak.
ketronsd1

#20748 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by ketronsd1 »

rovac13 wrote: 30/06/2024 14:33 Kontam,ako je izolacija probila,valjda bi fi sklopka do sad iskocila ?
Ma drug vidio sam svega. A najviše na Panasonic kompresorima.
Ne znam koji fabrikat je kod kolege u pitanju.
bumerangss

#20749 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by bumerangss »

ElRe wrote: 30/06/2024 07:21 Midea Breezeless, preporuka nakon 2 dana korištenja.
Tiha, mod povjetarac kako ga zovu, ne osjeti se, a rashladi prostoriju. Ne tako brzo kao standardna klima, ali bez duvanja u glavu.
Kod mene Daikin sensira ukljucena na one kapi odvlaživanje i niti se cuje zvuk niti osjetim ikakvo puhanje a fino razhladi.
Evo dnevna i otvorena vrata hodnik i kuhinju ukupno oko 35 kvadrata taman ugodnih 23 stepena a vani je trenutno 34
Nemam mjerac ali sam sve pogasio i vidim na brojilu da duplo manje ovako vinta tj troši nego kad je upaljena na hlađenje na 22 C

Mislim poskupila je struja pa treba gledati kako smanjiti potrošnju :D
Ermin ZM

#20750 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Ermin ZM »

bumerangss wrote: 30/06/2024 16:29
ElRe wrote: 30/06/2024 07:21 Midea Breezeless, preporuka nakon 2 dana korištenja.
Kod mene Daikin sensira ukljucena na one kapi odvlaživanje i niti se cuje zvuk niti osjetim ikakvo puhanje a fino razhladi.
Evo dnevna i otvorena vrata hodnik i kuhinju ukupno oko 35 kvadrata taman ugodnih 23 stepena a vani je trenutno 34
Nemam mjerac ali sam sve pogasio i vidim na brojilu da duplo manje ovako vinta tj troši nego kad je upaljena na hlađenje na 22 C

Mislim poskupila je struja pa treba gledati kako smanjiti potrošnju :D
Znas li na kojem principu funkcionise taj mod odvlazivanja koji ti magicno "stedi" u odnosu na mod hladjenja na kojem drzis skromnih 22c?
Post Reply