Dali se za uslove uvoza dijelova aprata u medicini potreban i zaposlenik (ljekar,veterinar,farmaceutske struke) u toj kompaniji.Ci-Nick wrote: ↑23/06/2024 20:51Uvijek se kaže "propisno ili odgovarajuće skladiste"luxferre wrote: ↑23/06/2024 18:44Znači u slučaju kupovine medicinske opreme, mora se imati i osoba zaposlena te struke: farmacije,veterije,medicine,etc...studiorum_tuzlaensis wrote: ↑23/06/2024 00:30 imaš pravo na uvoz/prodaju/izvoz bilo kakvih dijelova za MR kao i sve ostale medicinske uređaje koje si upisao u registar.
U slučaju da servisiras/ugrađuješ/testiraš/puštaš u rad bilo šta za MR, potrebno je da OSOBA koja to radi ima certifikat/atest proizvođača uređaja MR. U slučaju firme, servisna autorizacija treba da je na firmu i da pišu osobe koje mogu raditi isto.
Verifikacija medicinskih uređaja je u suštini prvi servis (kao homologacija i registracija vozila), a baždarenje je redovni servis MR koji se radi u zakonom definisanim intervalima.
Kako sam ja razumio zakopon.
Dali to znači da se mora i posebno slkadište imati za takvu vrstu robe koja nije ADR (ne pripada ni jednoj od klasa ADR materije) ali spada u medicinu ili dijelove iste
Ako skladištiš sladoled moras imati komore za duboko zamrzavanje, ako skladistis lijekove moraš imati klimatizirano skladiste plus hladnjake jer se neki lijekovi skladiste na par stepeni, za dijelove za MR vjerovatno treba skladiste bez vlage i prasine.
Veći problem od skladista je sto moras biti certificiran za svakog proizvođača. Mozes ti bolnici popraviti MR ali ako nisi certificiran oni tvoje usluge ne smiju ni uzeti.
Tu certifikat i ima najveću vrijednost. S certifikatom dobivaš neku vrstu monopola.
Tj. šta bi mi sve trebalo osim dozvole agencije za lijekove?