Pokretanje samostalnog biznisa

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

luxferre

#126 Re: Pokretanje samostalnog biznisa

Post by luxferre »

Ci-Nick wrote: 23/06/2024 20:51
luxferre wrote: 23/06/2024 18:44
studiorum_tuzlaensis wrote: 23/06/2024 00:30 imaš pravo na uvoz/prodaju/izvoz bilo kakvih dijelova za MR kao i sve ostale medicinske uređaje koje si upisao u registar.

U slučaju da servisiras/ugrađuješ/testiraš/puštaš u rad bilo šta za MR, potrebno je da OSOBA koja to radi ima certifikat/atest proizvođača uređaja MR. U slučaju firme, servisna autorizacija treba da je na firmu i da pišu osobe koje mogu raditi isto.

Verifikacija medicinskih uređaja je u suštini prvi servis (kao homologacija i registracija vozila), a baždarenje je redovni servis MR koji se radi u zakonom definisanim intervalima.
Znači u slučaju kupovine medicinske opreme, mora se imati i osoba zaposlena te struke: farmacije,veterije,medicine,etc...
Kako sam ja razumio zakopon.
Dali to znači da se mora i posebno slkadište imati za takvu vrstu robe koja nije ADR (ne pripada ni jednoj od klasa ADR materije) ali spada u medicinu ili dijelove iste
Uvijek se kaže "propisno ili odgovarajuće skladiste"
Ako skladištiš sladoled moras imati komore za duboko zamrzavanje, ako skladistis lijekove moraš imati klimatizirano skladiste plus hladnjake jer se neki lijekovi skladiste na par stepeni, za dijelove za MR vjerovatno treba skladiste bez vlage i prasine.
Veći problem od skladista je sto moras biti certificiran za svakog proizvođača. Mozes ti bolnici popraviti MR ali ako nisi certificiran oni tvoje usluge ne smiju ni uzeti.
Tu certifikat i ima najveću vrijednost. S certifikatom dobivaš neku vrstu monopola.
Dali se za uslove uvoza dijelova aprata u medicini potreban i zaposlenik (ljekar,veterinar,farmaceutske struke) u toj kompaniji.
Tj. šta bi mi sve trebalo osim dozvole agencije za lijekove?
Ci-Nick

#127 Re: Pokretanje samostalnog biznisa

Post by Ci-Nick »

luxferre wrote: 25/06/2024 09:17

Znači u slučaju kupovine medicinske opreme, mora se imati i osoba zaposlena te struke: farmacije,veterije,medicine,etc...
Dali to znači da se mora i posebno slkadište imati za takvu vrstu robe koja nije ADR (ne pripada ni jednoj od klasa ADR materije) ali spada u medicinu ili dijelove iste
Ako skladištiš sladoled moras imati komore za duboko zamrzavanje, ako skladistis lijekove moraš imati klimatizirano skladiste plus hladnjake jer se neki lijekovi skladiste na par stepeni, za dijelove za MR vjerovatno treba skladiste bez vlage i prasine.
Veći problem od skladista je sto moras biti certificiran za svakog proizvođača. Mozes ti bolnici popraviti MR ali ako nisi certificiran oni tvoje usluge ne smiju ni uzeti.
Tu certifikat i ima najveću vrijednost. S certifikatom dobivaš neku vrstu monopola.
Dali se za uslove uvoza dijelova aprata u medicini potreban i zaposlenik (ljekar,veterinar,farmaceutske struke) u toj kompaniji.
Šta će ti ljekar ?
Ti se planiraš baviti servisom i popravkom određenih uređaja.
Neki normalam slijed je uvoznik aparata mora obezbijediti servis i održavavanje.
Ne možeš uvoziti i prodavati npr. Mercedes bez da ponudiš servis i rezervne dijelove.
Proizvođač radi obuku servisera i to jako skupu obuku gdje sat obuke i po više stotina eura.
Nije lako dobiti takve ugovore a vrlo lako se izgube.
Znači već postojeći uređaji kad su uvezeni uvoznik je morao garantovati servis i rezervne dijelove za određeni broj godina. Jer zašto bi neko kupio neki uređaj od milion maraka i da mu poslije kvara bude neupotrebljiv mjesecima.
Nije to djelatnost u koju možeš tek tako s neba upasti.
HelaS

#128 Re: Pokretanje samostalnog biznisa

Post by HelaS »

Nedavno sam ti napisao odgovor da je uvoz medicinskih sredstava i stavljanje na tržište takve opreme vrlo kompleksna djelatnost, što znači da zahtijeva i poprilično obimnu organizaciju rada i firme. Ti, u svojstvu obrtnika, teoretski bi i mogao postići uslovnost za uvoz i promet medicinskih sredstava, ali.... pročitaj Članove 75-84. Pravilnika o medicinskim sredstvima.
http://www.sluzbenilist.ba/page/akt/G6iS6vOUz88=
Zabranjen je promet medicinskih sredstava koja nisu usklađena s propisanim općim i posebnim zahtjevima iz Zakona o tehničkom zahtjevima za proizvode i ocjenjivanje usklađenosti, iz Zakona te propisa donesenih na temelju zakona, odnosno promet medicinskih sredstava koja nisu upisana u registar medicinskih sredstva koji vodi Agencija.
Da li se za uslove uvoza dijelova aprata u medicini potreban i zaposlenik (ljekar,veterinar,farmaceutske struke) u toj kompaniji.
Da, mora imati zaposlenu odgovornu osobu za promet na veliko medicinskih sredstava s najmanje VI stupnjem naobrazbe medicinskog, farmaceutskog, stomatološkog ili drugog zdravstvenog usmjerenja, s položenim stručnim ispitom i odgovarajućom edukacijom iz oblasti medicinskih sredstava, odnosno druge struke ovisno od prirode, namjene, upotrebe i klase medicinskih sredstava.

https://almbih.gov.ba/wp-content/upload ... iH2018.pdf

Hoću reći - mani se ćorava posla :-)
luxferre

#129 Re: Pokretanje samostalnog biznisa

Post by luxferre »

Ci-Nick wrote: 25/06/2024 09:33

Šta će ti ljekar ?
Ti se planiraš baviti servisom i popravkom određenih uređaja.
Neki normalam slijed je uvoznik aparata mora obezbijediti servis i održavavanje.
Ne možeš uvoziti i prodavati npr. Mercedes bez da ponudiš servis i rezervne dijelove.
Proizvođač radi obuku servisera i to jako skupu obuku gdje sat obuke i po više stotina eura.
Nije lako dobiti takve ugovore a vrlo lako se izgube.
Znači već postojeći uređaji kad su uvezeni uvoznik je morao garantovati servis i rezervne dijelove za određeni broj godina. Jer zašto bi neko kupio neki uređaj od milion maraka i da mu poslije kvara bude neupotrebljiv mjesecima.
Nije to djelatnost u koju možeš tek tako s neba upasti.
Ne pitam za to, pitam za uvoz i izvoz dijelova medicinske opreme, poznam trzište i mogu biti kontkuretan i za druga. Dakle, uvozim samo medicinsku opremu radi izvoza i preprodaji vani.
HelaS

#130 Re: Pokretanje samostalnog biznisa

Post by HelaS »

luxferre wrote: 25/06/2024 14:55 ... pitam za uvoz i izvoz dijelova medicinske opreme, poznam trzište i mogu biti kontkuretan i za druga. Dakle, uvozim samo medicinsku opremu radi izvoza i preprodaji vani.
Nisi tako pisao u postovima iznad. Ovo sada, uvoz radi izvoza, je posebna priča
luxferre

#131 Re: Pokretanje samostalnog biznisa

Post by luxferre »

Na koji način se moze roba kupovati u EU ili KIni i prodavati klijentima u EU ili KINI bez uvoza u BiH?
Dali je to izvodljivo sa obrtom ili ipak samo je opcija doo?
luxferre

#132 Re: Pokretanje samostalnog biznisa

Post by luxferre »

luxferre wrote: 26/06/2024 15:54 Na koji način se moze roba kupovati u EU ili KIni i prodavati klijentima u EU ili KINI bez uvoza u BiH?
Dali je to izvodljivo sa obrtom ili ipak samo je opcija doo?
Ili, ima li Doo pravo da izvozi i uvozi bez da ima skladišnu jedinicu?
Ne znam zbog obima posla, nisam siguran da ce to i uci, ali mi treba opcija da mogu nešto uvesti i onda izvesti Vani
PRO165

#133 Re: Pokretanje samostalnog biznisa

Post by PRO165 »

Imaš pravo sa d.o.o da prodaješ robu u tranzitu, tako se zove prodaja bez uskladištenja robe.
xoklix

#134 Re: Pokretanje samostalnog biznisa

Post by xoklix »

PRO165 wrote: 30/06/2024 21:58 Imaš pravo sa d.o.o da prodaješ robu u tranzitu, tako se zove prodaja bez uskladištenja robe.
To se kaže re-export :mrgreen:
luxferre

#135 Re: Pokretanje samostalnog biznisa

Post by luxferre »

PRO165 wrote: 30/06/2024 21:58 Imaš pravo sa d.o.o da prodaješ robu u tranzitu, tako se zove prodaja bez uskladištenja robe.
A imam li pravo da nekad nešto npr: uvezem pa posle prodam Vani?
U pitanju je elktronika, telekomunikacije bez da imam PS skladište jer kako sam shvatio, onda bih trebao imati ugovor sa nekim skladištem da to skladištim.
Posao koji planiram su malom usluge, reexport i eventualno uvoz, išao bih sa doo bez da imam posebnu skladišnu jedinicu.
Hvala
Ci-Nick

#136 Re: Pokretanje samostalnog biznisa

Post by Ci-Nick »

luxferre wrote: 01/07/2024 12:27
U pitanju je elktronika, telekomunikacije bez da imam PS skladište jer kako sam shvatio, onda bih trebao imati ugovor sa nekim skladištem da to skladištim.
Posao koji planiram su malom usluge, reexport i eventualno uvoz, išao bih sa doo bez da imam posebnu skladišnu jedinicu.
Hvala
Covjek ti je napisao,... mozes se baviti trgovinom u tranzitu. Kupuješ za poznatog kupca.
Nemaš skladiste jer ti ne treba. Imaš ugovor sa dobavljačem ili dobavljacima, imaš informaciju u vremenu isporuke, ako je 3 dana onda je tvoj rok isporuke 5 ili 7 dana. Ugovoriš prodaju i onda kupuješ od dobavljaca. Posiljka dolazi na BH granicu, tvoj špediter odradi uvoz radi izvoza i sa tvojom fakturom roba ide tvom kupcu.
luxferre

#137 Re: Pokretanje samostalnog biznisa

Post by luxferre »

Ci-Nick wrote: 01/07/2024 15:15
luxferre wrote: 01/07/2024 12:27
Hvala
Covjek ti je napisao,... mozes se baviti trgovinom u tranzitu. Kupuješ za poznatog kupca.
Nemaš skladiste jer ti ne treba. Imaš ugovor sa dobavljačem ili dobavljacima, imaš informaciju u vremenu isporuke, ako je 3 dana onda je tvoj rok isporuke 5 ili 7 dana. Ugovoriš prodaju i onda kupuješ od dobavljaca. Posiljka dolazi na BH granicu, tvoj špediter odradi uvoz radi izvoza i sa tvojom fakturom roba ide tvom kupcu.
Jasno mi je to, znam šta je re-eksport, ali nisam siguran kako mogu registrovati doo za veletrgovinu bez da imam skladišnu jedinicu jer mi ne treba, moli poslovi sa inostranstvom su mahom usluzni, ali nešto bi eventualno trebalo uvesti ponekad i poslati dalje.

Sad mi je problem što ne mogu računovođu da uganjam kod statuta, kako da mogu registrovati doo za rad sa inostranstvom bez da imam dodatno skladište, jer mi za sada ne treba.
Kad bude potrebe, mogu to skladišti sa nekim od logističkihc centara ali ne znam kako da regulišem pravno taj dio u statutu.
U biti, treba mi doo koji će uključivati usluzne djelatnosti Vani, eventualno neki izvoz uvoz bez da se zadrzava ovdje.

Primjer:
- poslovi bi uključivali istrazivanja trzišta Vani
- studije izvodljivosti
- konsultatsne usuge iz oblasti ekonomije, proizvodnje,troškova,
- uvoz elektronike,telekomonuikacijiske opreme, mehaničke,IT,etc....i njihov izvoz vani a mozda čak jedan dio plasirati na domaće trzište. /vrlo malo/
sarajevsko_pivo

#138 Re: Pokretanje samostalnog biznisa

Post by sarajevsko_pivo »

ja sam preko ovih otvorio d.o.o. u BiH. Kostalo me 1000 eura sve, ali oni su sve obavili. Sve je trajalo oko sedmicu dana.
https://investinbrcko.com/
Post Reply