KJKP RAD

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Naslovnica

#151 Re: KJKP RAD

Post by Naslovnica »

thekupus wrote: 22/06/2024 16:00
Naslovnica wrote: 20/01/2024 11:55
Haris033 wrote: 20/01/2024 09:26
Stvarno, ko to radi?
Radnici RAD-a ili građani? 🤔

Ne znam da li se to može uraditi u Sarajevu, ali jedno od rješenja za odlaganje otpada bi moglo da bude i ugradnja vrata sa bravom na nišama od kontejnera.
Tako bi ključeve tih brava imali samo oni stanari koji plaćaju za odvoz sa te lokacije.
Ne bi se desilo da neko iz nekog drugog mjesta baca otpad na lokacije gdje on hoće, oa onda dolazi do prebrzog punjenja kontejnera..
Takva rješenja sam vidio po Njemačkoj.
To rade oni sto rovinjaju po kontejnerima, vecinom firauni. Pardon, Romi.
Ja nedavno bacio punu crnu kesu iz djecje sobe, bilo svega (sve neupotrebljivo smece), debil izvadio kesu, poderao je pored kontejnera i rovinja. Ostavio to onako, naravno. Sutradan, pola naselja u papirima koje sam ja bacio.
Nije istina da to rade Romi. Dobio sam potvrdu iz KJKP Rada da to rade njihovi radnici, da bi uštedjeli na vremenu kad prazne kontejnere, i jer ljudi ne znaju da se može nogom otvoriti, pa ostavljaju smeće uz kontejner kad je poklopac zatvoren.

Usput su se pohvalili da postavljaju još kontejnera s ovim mehanizmom, na kojima će isto mehanizam biti blokiran flašom ili štapom, iz istog razoga.
Istina je da to rade Romi.
Svakodnevno to gledam.
Više vjerujem svojim očima nego tvojoj "potvrdi koji si dobio iz KJKP Rad".
thekupus

#152 Re: KJKP RAD

Post by thekupus »

Naslovnica wrote: 22/06/2024 16:12
Naslovnica wrote: 20/01/2024 11:55
To rade oni sto rovinjaju po kontejnerima, vecinom firauni. Pardon, Romi.
Ja nedavno bacio punu crnu kesu iz djecje sobe, bilo svega (sve neupotrebljivo smece), debil izvadio kesu, poderao je pored kontejnera i rovinja. Ostavio to onako, naravno. Sutradan, pola naselja u papirima koje sam ja bacio.
Nije istina da to rade Romi. Dobio sam potvrdu iz KJKP Rada da to rade njihovi radnici, da bi uštedjeli na vremenu kad prazne kontejnere, i jer ljudi ne znaju da se može nogom otvoriti, pa ostavljaju smeće uz kontejner kad je poklopac zatvoren.

Usput su se pohvalili da postavljaju još kontejnera s ovim mehanizmom, na kojima će isto mehanizam biti blokiran flašom ili štapom, iz istog razoga.
Svakodnevno to gledam.
Image
Naslovnica

#153 Re: KJKP RAD

Post by Naslovnica »

thekupus wrote: 22/06/2024 16:24
Naslovnica wrote: 22/06/2024 16:12

Svakodnevno to gledam.
Image
OK.
Ja ti kažem da na Alipašinom to masovno rade ovi koji rove po kontejnerima.
Kontejneri budu često otvoreni na način koji si spominjao, dođu smetljari, isprazne kontejnere (obično to rade oko ponoći-1 ujutro) i ujutru kontejneri u 0700 budu uredni i zatvoreni. Vratim se s posla, pola ih zakočeno flašama, ispred njih izvađene kese, razrovljeno, haos.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#154 Re: KJKP RAD

Post by Truba »

mayab wrote: 22/06/2024 08:00 Nađoh ovu poslovicu , po meni, to je to na osnovu čega treba KJKP Rad da dobro i profitabilno posluje
“Jednom čovjeku smeće, drugome bogatstvo.”
to je meni reko jedan lik sto ima eto selo na nisicima
ja sam se obogatio na onome sto odbacite :lol:
nlt

#155 Re: KJKP RAD

Post by nlt »

Kod mene u naselju je svako domaćinstvo dobilo dvije plastične kante koje se prazne svako 7 dana. Stari kontejneri su odvezeni i niše srušene.
U čitavom naselju nema ni papirića nigdje. Sve je čisto. Prije su redovno pored kontejnera ostavljali smeće i građevinski otpad
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#156 Re: KJKP RAD

Post by Truba »

Na ilidzi su dosle nove kante
Svaka cast
bumerangss

#157 Re: KJKP RAD

Post by bumerangss »

mayab wrote: 22/06/2024 08:00 Nađoh ovu poslovicu , po meni, to je to na osnovu čega treba KJKP Rad da dobro i profitabilno posluje
“Jednom čovjeku smeće, drugome bogatstvo.”
Danas u Merkatoru u lozionuckoj ljudi u vrecama donose prazne flaše. Priđem da vidim sta je kad svake subote skupljaju flaše i za jednu dobiješ 10 feninga na pika karticu. Minimalno mozes donijeti 10 a maximalno 100 flasa plasticnih bilo koje velicine. Bez pola muke 100 flaša eto cenera svake subote :thumbup:
problemnatravunu

#158 Re: KJKP RAD

Post by problemnatravunu »

Moje mišljenje je,
a sve u svjetlu toga da "smećarima" svaki dan pristižu ogromne količine visokovrijednih sirovina,
da ovaj sadašnji "odvoz smeća" ne treba poskupiti ni pfeninga.... a "RAD" treba sve više postavljati kontejnera da se što više propagira odvajanje , dakle dobro njima , dobro stanovništvu.
Na primjer (ako sam dobro upratio) , cijela C faza Alipašinog polja ima samo jedan set kontejnera gdje se može posebno oglagati otpad po vrsti , malo je to....
thekupus

#159 Re: KJKP RAD

Post by thekupus »

evo ovdje možete vidjeti sve lokacije kontejnera, tip otpada koji možete odlagati u njih, kao i raspored pražnjenja za svaki kontejner

https://gis.rad.com.ba/map/waste-manage ... 5441081.72
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#160 Re: KJKP RAD

Post by JoseMujica »

problemnatravunu wrote: 23/06/2024 07:20 Moje mišljenje je,
a sve u svjetlu toga da "smećarima" svaki dan pristižu ogromne količine visokovrijednih sirovina,
da ovaj sadašnji "odvoz smeća" ne treba poskupiti ni pfeninga.... a "RAD" treba sve više postavljati kontejnera da se što više propagira odvajanje , dakle dobro njima , dobro stanovništvu.
Na primjer (ako sam dobro upratio) , cijela C faza Alipašinog polja ima samo jedan set kontejnera gdje se može posebno oglagati otpad po vrsti , malo je to....
mah sve to stoji u teoriji

al praksa....stavili ove kontejnere za razdvajanje na Grbavici i drug se fakat nafuro na to i sve razdvajao...i pošli mi jedan vikend na planinu, kupimo ga na sabahu, kad ulazi on u auto sav sjeban i kaže ponio razdvojeni otpad da baci i potrefio taman kada ovi prazne kante....i kaže čekam ja kulturno pored da završe kad će jedan od radnika: de baci te kese da ne čekaš

kaže mu on: pa razdvojio sam sve

kaže lik: nema veze sve će to na istu kamaru :lol: :lol: :lol: :lol:
thekupus

#161 Re: KJKP RAD

Post by thekupus »

JoseMujica wrote: 23/06/2024 17:50

al praksa....stavili ove kontejnere za razdvajanje na Grbavici i drug se fakat nafuro na to i sve razdvajao...i pošli mi jedan vikend na planinu, kupimo ga na sabahu, kad ulazi on u auto sav sjeban i kaže ponio razdvojeni otpad da baci i potrefio taman kada ovi prazne kante....i kaže čekam ja kulturno pored da završe kad će jedan od radnika: de baci te kese da ne čekaš

a laže radnik, ili ne zna, jer se fakat odvajaju papir i plastika, otkupljuje ih jedna firma
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#162 Re: KJKP RAD

Post by JoseMujica »

thekupus wrote: 23/06/2024 18:21
JoseMujica wrote: 23/06/2024 17:50

a laže radnik, ili ne zna, jer se fakat odvajaju papir i plastika, otkupljuje ih jedna firma
ja ti prepričao kako je bilo...ovaj drug mi se baš sjebo
holowey

#163 Re: KJKP RAD

Post by holowey »

definitvno uzalud sortiramo jer dolazi jedan kamion koji sve kontejnere isprazni u istu kipu i sve pomijesa... sta rade sa tim kamionom, da li ide na deponiju ili u sortirnicu, ne znam...
muha_sa

#164 Re: KJKP RAD

Post by muha_sa »

zippoo87

#165 Re: KJKP RAD

Post by zippoo87 »

SDA skola u celofanu NiPa.
Nadam se i presudi i vracanju novca ali...
mayab

#166 Re: KJKP RAD

Post by mayab »

muha_sa wrote: 24/05/2025 08:47 Evo nam Dodikovci jal Covicevi istovariše ovo smece.

Image

Image
Uh , ne želim braniti ove koji su ovaj silni namještaj izbacili kored kontejnera , ali brate , KJKP Rad treba da reaguje u smislu da organizuje prikupljanje i odvoz ovog kabastog otpada , pa majkumu , zato su tu , malo je ovom gradu onaj jedan najavljeni odvoz kabastog otpada koji organizuju u proljeće!
Dalje, Rad se mora organizovati u smislu da oni zapravo imaju pristup tim tzv. sekundarnim sirovinama , ogromna je tu lova koju treba iskoristiti,
trebaju raditi na razdvajanju i unovčavanju istoga prije nego samo "slože" po deponiji i zatrpaju! Vezano sa time , smatram da se Rad-u ne treba dozvoliti dizanje cijene odvoza otpada
Onda , prije mjesec - dva su na komplet Alipašinom uklonili "kućice" za kontejnere uz cestu , i još uvijek nisu uspjeli da postave svuda nove predviđene drugačije kontejnere, tako da je trenutno stanje poput slika iz Indije :twisted:
Sljedeći je problem što će i te nove kontejnere sjebati likovi koji rove kontejnere i vade ono šta mogu unovčit, eno gledam te takve kontejnere po Aneksu i Grbavici , više se ni jedan ne može zatvoriti jer je mehanizam uništen-blokiran
Da ne govorim da ima premalo "zelenih otoka" , tj. lokacija sa namjenskim kontejnerima gdje se može odvojeno bacit staklo-papir-plastika-metal.
Takođe, Rad u premalo termina prazni kontejnere, tj.odvozi smeće , jel to ni oni ne rade nedjeljom???
Konkretno na Alipašinom se za vikend toliko napune kontejneri, da bi realno bilo prazniti ih u nedjelju prije podne , a li to se desi tek u noći sa ponedjeljka na utorak , i to je tako sigurno zadnju godinu dvije, uglavno užasno
Haris033

#167 Re: KJKP RAD

Post by Haris033 »

Od 1997. g. RAD nije dizao cijene za usluge odvoza otpada.
Mislim da je time sve rečeno. :roll:
neki

#168 Re: KJKP RAD

Post by neki »

Upravo tako...meni nije jasno kako imaju ikakve volje da rade za onaj jad koji naplate
muha_sa

#169 Re: KJKP RAD

Post by muha_sa »

Ko je iz sarajeva nek prošeta do Darive il Kozje cuprije i pogleda naš javašluk :-) ostave punu kesu smeca pored puta il dole kraj Miljacke gdje su tefericili :-) teško idiotu ponjet jebenu kesu do prve korpe za otpatke :-)
O limenkama suvišno i govorit--njih na svakom koraku u gradu ima--od mostova do parkova a bogme i po parkinzima--evo na parkingu kod Bosmala i limenki i kesa sa smecem a i istrešenih pepeljara :-)
armin071

#170 Re: KJKP RAD

Post by armin071 »

muha_sa wrote: 25/05/2025 13:36 Ko je iz sarajeva nek prošeta do Darive il Kozje cuprije i pogleda naš javašluk :-) ostave punu kesu smeca pored puta il dole kraj Miljacke gdje su tefericili :-) teško idiotu ponjet jebenu kesu do prve korpe za otpatke :-)
O limenkama suvišno i govorit--njih na svakom koraku u gradu ima--od mostova do parkova a bogme i po parkinzima--evo na parkingu kod Bosmala i limenki i kesa sa smecem a i istrešenih pepeljara :-)
Lahko se rješiti smeća, ali smeća koje je “šljeglo” u grad i koje to isto smeće pravi nikad… Šta seljober zna šta je kanta za smeće….,
1Dante1

#171 Re: KJKP RAD

Post by 1Dante1 »

Jes jes, samo da protjeramo sve koji su dosli i. eto blistavog Sarajva. Ma samo protjeruj, vidi se kako su to fino neki radili u proslosti. Kada ostane plava krv, med i mlijeko.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#172 Re: KJKP RAD

Post by bitanga_sa_otesa »

ma nema od protjerivanj nista ,samo edukacija i informisanje svuda ,bar 3 mjeseca i nakon toga drakonske kazne ,pa ce svi nauciti sta smiju ,a sta ne smiju i gdje bacati .marvu je tesko u suru utjerati ,pogotovo nakon 30 godina anarhije... svi su ''pravnici'' svi sve mogu i sve smiju,bahate se ,a ne znaju osnovne stvari zivljenja u gradu...
kabal1337

#173 Re: KJKP RAD

Post by kabal1337 »

ElRe wrote: 24/05/2025 12:15 https://autoblog.rs/blog/auto/vesti/202 ... o-u-evropi

Tiguan razbija na tržistu.
bitanga_sa_otesa wrote: 25/05/2025 14:28 ma nema od protjerivanj nista ,samo edukacija i informisanje svuda ,bar 3 mjeseca i nakon toga drakonske kazne ,pa ce svi nauciti sta smiju ,a sta ne smiju i gdje bacati .marvu je tesko u suru utjerati ,pogotovo nakon 30 godina anarhije... svi su ''pravnici'' svi sve mogu i sve smiju,bahate se ,a ne znaju osnovne stvari zivljenja u gradu...
edukovat ih mozda prva 3 mjeseca al lopatom po ledjima.
0 tolerancije, znaju oni da se smece ne baca po prirodi. Sto onda vuku kese od svoje kuce do mjesta gdje ce zafrljacit.
Samo kazne, i to debele i to sa ubrzanim sistemom naplate.
Nemas, ide dobrovoljni rad dok ne otplatis. I to nema fali mi nesto pa ne mogu. Stoka
armin071

#174 Re: KJKP RAD

Post by armin071 »

Samo nek uvedu da je eko kazna jednaka ko ovim u saobraćaju i to vezati na dokumente, nisi platio nema ti ni lične ni pasoša a za napad na eko policiju godinu u Vojkoviće…. Marva se samo tako može natjerati iole u suru… I po anonimnim prijavama sa slikama odmah pucati kazne a onima što na krivinama prema Baricama istresaju šutu i stare krevete metak u čelo j.bo li otac koji ih napravi….
neki

#175 Re: KJKP RAD

Post by neki »

Uvesti Video nadzor na mjestima gdje stoka odlaže otpad.
Na vojničkom polju, preko puta doma za slijepe svako jutro osvane nečiji dnevni boravak, bukvalno svaki jutro.
Ovi sizifi odvoze redovno ali džaba
Post Reply