Ja sam isto primjetio. Nevjerovatno, jeste manje auta bilo, ali je protok bio začuđujući. Raskrsnice koje su drotovi preuzeli sporije išle nego kad se saobraćaj sam reguliše. Jest jebada bila pješacima. Idioti po 60-70 lete a 10 pješaka na zebri stoji.noviclan wrote: ↑21/06/2024 17:58Ovi sto ne idu na dzumu otisli kuci ranijekB27 wrote: ↑21/06/2024 17:09 Danas cijelo popodne i dijelom poslijepodne bez semafora. Prodjoh autom, obicno vec poslije dzume petkom havarija, danas ni guzve, ni cekanja, ni nesuglasica, ni saobracajnih nesreca. Mozda nam ne treba vise saobracajnica vec manje semafora. Treba uvesti jedan dan sedmicno kao "dan bez semafora" i polako raju navikavati da pazi i da se dogovara.![]()
Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
-
last mohicans
#20176 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
-
last mohicans
-
zbunjola71sa
#20178 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
ovo sam ja pisao na raznim temama,50% a mozda i vise semafora u gradu je pezpotrebnokB27 wrote: ↑21/06/2024 17:09 Danas cijelo popodne i dijelom poslijepodne bez semafora. Prodjoh autom, obicno vec poslije dzume petkom havarija, danas ni guzve, ni cekanja, ni nesuglasica, ni saobracajnih nesreca. Mozda nam ne treba vise saobracajnica vec manje semafora. Treba uvesti jedan dan sedmicno kao "dan bez semafora" i polako raju navikavati da pazi i da se dogovara.![]()
zasto?
zbog 2,3 ili 5% budala koji nepostuju te iste semafore ni znakove ni bilo sta
ja to pisem vec godinama ali kome ....
stavi semofaor zbog para a sto ce to napraviti guzvu u cijelom gradu haj sta fali ,posalji muriju koja ce napraviti jos veci belaj i zastoj
-
kB27
#20179 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Da. Odnosno tu su samo da bi vozaci bili bez brige i pametni u toku voznje, pricali na telefon, sminkali se, jeli, pili kafe, i slicno. Udri semafor i moze i bez mozga na destinaciju. Ovako, moras biti ukljucen u saobracaj svake sekunde, ali stizes dvostruko brze na apsolutno svaku destinaciju.zbunjola71sa wrote: ↑21/06/2024 20:22ovo sam ja pisao na raznim temama,50% a mozda i vise semafora u gradu je pezpotrebnokB27 wrote: ↑21/06/2024 17:09 Danas cijelo popodne i dijelom poslijepodne bez semafora. Prodjoh autom, obicno vec poslije dzume petkom havarija, danas ni guzve, ni cekanja, ni nesuglasica, ni saobracajnih nesreca. Mozda nam ne treba vise saobracajnica vec manje semafora. Treba uvesti jedan dan sedmicno kao "dan bez semafora" i polako raju navikavati da pazi i da se dogovara.![]()
zasto?
zbog 2,3 ili 5% budala koji nepostuju te iste semafore ni znakove ni bilo sta
ja to pisem vec godinama ali kome ....
stavi semofaor zbog para a sto ce to napraviti guzvu u cijelom gradu haj sta fali ,posalji muriju koja ce napraviti jos veci belaj i zastoj
Izuzetak: ogromne raskrsnice na GGM i jos par saobracajnica slicne konfiguracije.
-
zbunjola71sa
#20180 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
pa mogu to sve kad idu mic po mic ,kad bi bilo ko danas da nema guzve mogli bi ali bi zato ja i ti i bilo ko drugi bi prosli pored njih hladno sa 60-80 km i nastavili voznju,ali kad je guzva gdje cu koji k...ckB27 wrote: ↑21/06/2024 20:23
Da. Odnosno tu su samo da bi vozaci bili bez brige i pametni u toku voznje, pricali na telefon, sminkali se, jeli, pili kafe, i slicno. Udri semafor i moze i bez mozga na destinaciju. Ovako, moras biti ukljucen u saobracaj svake sekunde, ali stizes dvostruko brze na apsolutno svaku destinaciju.
Izuzetak: ogromne raskrsnice na GGM i jos par saobracajnica slicne konfiguracije.
- Ateista
#20181 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
I ja sam danas prosao brze nego ikad.
Ima sigurno i do sezone godisnjih odmora, mnogi su ranije izasli sa posla zbog nestanka struje, ali ima i do semafora sigurno. Puno ih je koji su visak, sluze samo da olaksaju sporednim ulicama ukljucenje ali usporavaju glavne pravce i sve ukupno prave vecu guzvu.
Ima sigurno i do sezone godisnjih odmora, mnogi su ranije izasli sa posla zbog nestanka struje, ali ima i do semafora sigurno. Puno ih je koji su visak, sluze samo da olaksaju sporednim ulicama ukljucenje ali usporavaju glavne pravce i sve ukupno prave vecu guzvu.
-
kB27
#20182 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Koliko ih je na godisnjim, toliko je i dijaspore vec stiglo. Svako malo S, D, B, A, HAteista wrote: ↑21/06/2024 20:35 I ja sam danas prosao brze nego ikad.
- Better Man
#20183 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Kako su isključili semafor poslije kružnog toka u Buća potoku prema Boljakovom, odmah nema gužvi. Jedan od najbesmislenijih semafora.
- Ateista
#20184 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ima i dijaspore, sad da li je manje od onih koji su na godisnjem ili manje idu u udarnim terminima, to ne znam, ali uvijek bude primijetno manja guzva u vrijeme godisnjih i raspusta. Opet ne ovoliko, definitivno ima i do ugasenih semafora i potpuno se slazem da bi se gasenjem velikog broja semafora znacajno ubrzao saobracaj.kB27 wrote: ↑21/06/2024 20:37Koliko ih je na godisnjim, toliko je i dijaspore vec stiglo. Svako malo S, D, B, A, HAteista wrote: ↑21/06/2024 20:35 I ja sam danas prosao brze nego ikad.
Ima sigurno i do sezone godisnjih odmora, mnogi su ranije izasli sa posla zbog nestanka struje, ali ima i do semafora sigurno. Puno ih je koji su visak, sluze samo da olaksaju sporednim ulicama ukljucenje ali usporavaju glavne pravce i sve ukupno prave vecu guzvu.![]()
- nepass1
#20185 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ja za 8min bio od inat kuce do pekare as. Idle time mi bio 6sec i to na skenderiji stao i pustio tri auta lijevo na most da skrenu. Inace mi je idle time uvjek preko minute. Na grbavici te moraju dva semafora sasjeci. Mrkva i onaj kad hoces desno u h.cemerlicaAteista wrote: ↑22/06/2024 10:27Ima i dijaspore, sad da li je manje od onih koji su na godisnjem ili manje idu u udarnim terminima, to ne znam, ali uvijek bude primijetno manja guzva u vrijeme godisnjih i raspusta. Opet ne ovoliko, definitivno ima i do ugasenih semafora i potpuno se slazem da bi se gasenjem velikog broja semafora znacajno ubrzao saobracaj.kB27 wrote: ↑21/06/2024 20:37Koliko ih je na godisnjim, toliko je i dijaspore vec stiglo. Svako malo S, D, B, A, HAteista wrote: ↑21/06/2024 20:35 I ja sam danas prosao brze nego ikad.
Ima sigurno i do sezone godisnjih odmora, mnogi su ranije izasli sa posla zbog nestanka struje, ali ima i do semafora sigurno. Puno ih je koji su visak, sluze samo da olaksaju sporednim ulicama ukljucenje ali usporavaju glavne pravce i sve ukupno prave vecu guzvu.![]()
-
last mohicans
#20186 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Apsolutno bespotreban, stavi pješački i lupaj kazne ko pješaka ignoriše. Toliko zastoja pravi taj semafor.Better Man wrote: ↑22/06/2024 00:04 Kako su isključili semafor poslije kružnog toka u Buća potoku prema Boljakovom, odmah nema gužvi. Jedan od najbesmislenijih semafora.
-
noviclan
#20187 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Ima li neko strucan komentar na ovu "uredni" ocrtanu horizontalnu signalizaciju
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#20188 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
u zadnjem momentu nestalo farbe 
-
BadBoy
#20189 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ovo je smiješno, ima dovoljno mjesta gotovo čitavom dužinom (osim na par mjesta) da se mimoiđu autaDebelinJoe wrote: ↑21/06/2024 20:07 Jest malo off topic, ali ovo kao da je snimano negdje kod nas, u nekoj od mahala. Bistrik ili Vratnik ili okolo...
Ima stari grad i gore od ovoga za pokazati
- Novi_Nick
#20190 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Da su kruzni tokovi bolji od raskrsnica sa semaforima cijela Evropa bi ukinula semafore i izgradila kruzne tokove, ali oni to ne rade.
Naravno da su raskrsnice sa semaforima bolje i sigurnije nego kruzni tokovi. Raskrsnice sa semaforima razdvajaju gusti saobracaj tako da ne dolazi do zacepljenja saobracaja. Raskrsnice sa semaforima su 100 puta sigurnije za automobiliste i pjesake nego kruzni tokovi.
Osim ovoga u Sarajevu je glavni problem sto ima previse auta koji prelaze kapacitete svih aktuelnih cesti.
Dobro bi bilo kada bi se ugradili elektronski paneli za sve ceste pri ulasku u grad, tako bi paneli obavjestavali na samom ulasku u grad, koja je cesta potpuno zacepljena, a koje nisu popunjene tako da bi vozaci znali tacno na koju cestu ce se ukljucivati pri ulasku u grad. Na taj nacin bolje bi bio izbalansiran saobracaj na svim cestama koje ulaze i prolaze kroz grad.
-
Naslovnica
#20191 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Postoje mjesta gdje su kružni bolje rješenje od semafora, i obrnuto.
- Novi_Nick
#20192 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
To je tacno, tako i treba.Naslovnica wrote: ↑22/06/2024 20:22 Postoje mjesta gdje su kružni bolje rješenje od semafora, i obrnuto.
-
maxell_sarajevo
#20193 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Kružni su dobri u naseljima i manje frekventnim mjestima, novi kružni u Buljakovom će se izučavati kao primjer loše planirane saobraćajne infrastrukture.
-
kB27
#20194 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Sve se da diskutovati, ali ovo ne. Kada si vidio fatalnu nesrecu u kruznom toku? Iskljuci slucajeve kada neko mortus pijan proba proci pravo kroz kruzni tok i zavrsi na krovu.
-
kB27
#20195 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Isto se pricalo i za kruzni tok kod Pekare AS. Koji spaja mnogo vise saobracajnica, i ima mnogo veci protok saobracaja. Prije njega, sa semaforiziranom raskrsnicom, u 16h znalo se 10 minuta cekati na semaforu. Od kada je tu kruzni tok, nikada niko na ukljucivanje nije cekao duze od 30 sekundi.maxell_sarajevo wrote: ↑23/06/2024 10:50 Kružni su dobri u naseljima i manje frekventnim mjestima, novi kružni u Buljakovom će se izučavati kao primjer loše planirane saobraćajne infrastrukture.
Kruzni tok nije carobni stapic. Ne mozes staviti kruzni tok na 3-4 saobracajnice profila 1+1 i ocekivati da ces rasteretiti saobracaj. Naravno da neces, nego ces zacepiti kruzni tok. Gdje god imamo kruzni tok dovoljnog radijusa i situaciju da vazniji pravci u kruzni tok ulaze u profilu 2+2, guzva apsolutno ne postoji. Prkno od kruznog toka na Pofalicima je primjer gdje radijus nije adekvatan.
-
noviclan
#20196 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ma kod nas samo treba uvesti pravilo je li tako u albaniji ili turskoj onaj ko ulazi u kruzni ima prednost i nikada ne bi bilo sudara, ali obavezno ukloniti dvije trake u kruznomkB27 wrote: ↑23/06/2024 10:57Isto se pricalo i za kruzni tok kod Pekare AS. Koji spaja mnogo vise saobracajnica, i ima mnogo veci protok saobracaja. Prije njega, sa semaforiziranom raskrsnicom, u 16h znalo se 10 minuta cekati na semaforu. Od kada je tu kruzni tok, nikada niko na ukljucivanje nije cekao duze od 30 sekundi.maxell_sarajevo wrote: ↑23/06/2024 10:50 Kružni su dobri u naseljima i manje frekventnim mjestima, novi kružni u Buljakovom će se izučavati kao primjer loše planirane saobraćajne infrastrukture.
Kruzni tok nije carobni stapic. Ne mozes staviti kruzni tok na 3-4 saobracajnice profila 1+1 i ocekivati da ces rasteretiti saobracaj. Naravno da neces, nego ces zacepiti kruzni tok. Gdje god imamo kruzni tok dovoljnog radijusa i situaciju da vazniji pravci u kruzni tok ulaze u profilu 2+2, guzva apsolutno ne postoji. Prkno od kruznog toka na Pofalicima je primjer gdje radijus nije adekvatan.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#20197 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Dakle definifno nema svrṣ̌etka do izbora visećih vrtova Alipasinog mosta?maxell_sarajevo wrote: ↑23/06/2024 10:50 Kružni su dobri u naseljima i manje frekventnim mjestima, novi kružni u Buljakovom će se izučavati kao primjer loše planirane saobraćajne infrastrukture.
Jucer sam prolazio, pa jbt oni najveci pristupni komad nisu poceli ni armaturu da spremaju
Jel realno da svrse za 3mj
-
kB27
#20198 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Sudar u kruznom toku uopce nije problem. A taj princip moze funkcionisati u kruznom toku koji je opterecen sa 20% svog kapaciteta. Probaj zamisliti sta bi bilo u vrijeme spice na bilo kojem kruznom kod nas u gradu. Kruzni bi bili krcati automobilima koji propustaju automobile iz takodjer krcate ukljucne trake.noviclan wrote: ↑23/06/2024 11:24Ma kod nas samo treba uvesti pravilo je li tako u albaniji ili turskoj onaj ko ulazi u kruzni ima prednost i nikada ne bi bilo sudara, ali obavezno ukloniti dvije trake u kruznomkB27 wrote: ↑23/06/2024 10:57Isto se pricalo i za kruzni tok kod Pekare AS. Koji spaja mnogo vise saobracajnica, i ima mnogo veci protok saobracaja. Prije njega, sa semaforiziranom raskrsnicom, u 16h znalo se 10 minuta cekati na semaforu. Od kada je tu kruzni tok, nikada niko na ukljucivanje nije cekao duze od 30 sekundi.maxell_sarajevo wrote: ↑23/06/2024 10:50 Kružni su dobri u naseljima i manje frekventnim mjestima, novi kružni u Buljakovom će se izučavati kao primjer loše planirane saobraćajne infrastrukture.
-
username_here
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#20200 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Jedino da je košnica na gradilistu