Znaci jevacina unajavi
Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
-
noviclan
- Haris033
#20152 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ovi koji su pisali, pominju pravac prema Alipašinom (???). Pravac je i prema Alipašinom Polju kao i Alipašinom Mostu I ili II. Ima i ulica Alipašina (Centar), tako da kada neko nešto želi ispravno prikazati, neka piše ispravno.
Btw, Alipašino Polje i Alipašin Most se pišu sa početnim velikim slovima.
-
kB27
#20153 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Nikada tu nije bio planiran semafor, i nikada nije bilo planirano da se dozvoli skretanje lijevo iz naselja. Kao sto nece biti dozvoljeno kada dalje nastave u profilu 2+2. To mislim da odgovara na sva tvoja pitanja.johntra wrote: ↑21/06/2024 10:40 Ti zaista misliš da bi onaj semafor kod Ruže mogao izdržati sav priliv saobraćaja sa brda? Pa i sad je većinom ugašen da ne pravi gužvu sa glavne ceste, ne znaju šta će s njim...Pa sad s brda u kružni uđe svakih 30 sekundi auto, zamisli kolika bi to kolona bila kroz naselje, a tek tada niko ne bi čekao, nego bi još više kršili propise i ubacivali se preko pune..A da se pusti duže semafor za njih, onda bi se pravila gužva na longitudinali i ka Aneksu..
Ali jok, ko ce bosnju natjerati da vozi 100m do kruznog, pa 100m nazad, kada hoce prema Dobrinji.
Uz to, cetvrtina saobracaja sa brda su Pekara i Motorex, sto bi bilo 90% manje da g. pekar nije nahajcao narod da se izmjeni regulacioni plan i pekara dobije izlaz na kruzni tok. Kakav je to "priliv saobracaja" bio ranije, kad je ovdje bila ona smijesna obicna semaforizirana raskrsnica? Ili se Hrasno brdo (bez ikakvih dozvola) izgradilo k'o Real Madrid u medjuvremenu?
-
kB27
#20154 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Imaju itekako veze, tebe svrbi ta raskrsnica a nekoga drugog ko je dole na Stupu svrbi cesta od Stupske do aerodroma. Treceg svrbi zgrada na Grbavici ciji stanari zele po penthouse u zamjenu da se isele. Cetvrtog svrbi onih par desetina metara nulte. Petog svrbi spoj na Juznu pored Bosmala, koji bi rasteretio 5 okolnih saobracajnica. Sestog svrbi sto nema tunel prema I. Sarajevu. Sedmog svrbi sto izmedju C. Vile i Kvadranta nisu kruzni tokovi nego one raskrsnice u kojim se prosjecni bosnjo ne snalazi pa svako 2 dana po 3 udesa. Sedmog svrbi sto uopce imamo tramvaje a ne 5+5 profil na GGM. Osmog svrbi sto uopce imamo 3+3 profil na GGM, a ne po jednu traku rezervisanu za bicikliste i romobiliste. Devetog svrbi sto mu kuca nema izlaz na direktno na kruzni tok i spoj na autoput. Mozemo i dalje ako treba.Naslovnica wrote: ↑21/06/2024 10:45Jao demagogije i šuplje, ne znam kako ti se da pisati to što pišeš...kB27 wrote: ↑21/06/2024 10:12Svako se cese gdje ga svrbi.Naslovnica wrote: ↑21/06/2024 10:06
Zbog opstrukcija i nesposobnosti zelenih.
Koji, btw, nisu na vlasti 28 godina.
Slažeš li se da je prioritet završiti veliki kružni kod Kranjčevićeve, koji je otpočet prije ko zna koliko godina?
Sta znaci prioritet? Koliko stvari moze biti prioritet? Jedna, ili 20? Ako je jedna, ne slazem, nije prioritet. Ako je 20, slazem, moze uletiti na sredinu ili kraj liste prioriteta.
Tebi je prioritet jer mozda svaki dan dvaput prodjes tu, meni je svejedno jer prodjem jednom u tri mjeseca.
Objektivno, obzirom da je nastavak ceste prema tunelu 1x1, nije prioritet. Da je zavrseno sve i raskrsnica jedina gusi saobracaj, bilo bi prioritet.
P. S. Nije otpocet, samo je nacrtan. Kao i mnogo sta u ovom gradu sto je visi prioritet od njega.![]()
Svrab i češanje nemaju veze sa prioritetima.
Zna se kako se određuju prioriteti, to ne zavisi od mojih i tvojih potreba i svrabova nego od potreba gradske infrastrukture.
Raskrsnica kod "Vize za budućnost" je svakako prioritet sama po sebi, bez obzira na daljnji nastavak prema Peniju, u bilo kojoj projekciji, nema tu puno filozofije ni demagogije. Pa stoji onako godinama.
Jeste, taj kruzni tok je prioritet, ako lista prioriteta ima 20 mjesta.
Ako ima 5, nije. Ako ima 10, morao bih razmisliti.
Ah, da: Fahru svrbi I transferzala samo do tornja i 100m dalje, da lijepo izgleda na slikama. Nas svrbi sto nemamo GA, a Rumenog svrbi sto nema gdje izdavati dozvole za nove novogradnje i mlatiti pare.
- johntra
#20155 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ne možemo maštati o nekim idealnim saobraćajnim rješenjima u skučenom prostoru kao što je Sarajevo. Niti sa saobraćajnom kulturom kao što je naša. Znači, niti bi ko poštovao da ne smije lijevo od Ruže prema Aneksu, niti bi ko poštovao da ne smije lijevo sa glavne ceste prema Ruži.kB27 wrote: ↑21/06/2024 10:51Nikada tu nije bio planiran semafor, i nikada nije bilo planirano da se dozvoli skretanje lijevo iz naselja. Kao sto nece biti dozvoljeno kada dalje nastave u profilu 2+2. To mislim da odgovara na sva tvoja pitanja.johntra wrote: ↑21/06/2024 10:40 Ti zaista misliš da bi onaj semafor kod Ruže mogao izdržati sav priliv saobraćaja sa brda? Pa i sad je većinom ugašen da ne pravi gužvu sa glavne ceste, ne znaju šta će s njim...Pa sad s brda u kružni uđe svakih 30 sekundi auto, zamisli kolika bi to kolona bila kroz naselje, a tek tada niko ne bi čekao, nego bi još više kršili propise i ubacivali se preko pune..A da se pusti duže semafor za njih, onda bi se pravila gužva na longitudinali i ka Aneksu..
Ali jok, ko ce bosnju natjerati da vozi 100m do kruznog, pa 100m nazad, kada hoce prema Dobrinji.
Uz to, cetvrtina saobracaja sa brda su Pekara i Motorex, sto bi bilo 90% manje da g. pekar nije nahajcao narod da se izmjeni regulacioni plan i pekara dobije izlaz na kruzni tok. Kakav je to "priliv saobracaja" bio ranije, kad je ovdje bila ona smijesna obicna semaforizirana raskrsnica? Ili se Hrasno brdo (bez ikakvih dozvola) izgradilo k'o Real Madrid u medjuvremenu?
Ista situacija bila i prije kružnog u Velešićima, jedno vrijeme se moglo samo lijevo prema kružnom i nije se smjelo lijevo prema Koševskom od kružnog. I sad opet pod pritskom građana vratili da se smije lijevo ka Koševskom, što opet usporava saobraćaj od kružnog. Tako bi i ovdje bio slučaj, sve dok se ne napravi 2+2..
Što se tiče saobraćaja iz ili u Hrasno brdo, pekara i Motorex uzimaju najmanje saobraćaja. Hrasno brdo je ogromno naselje, u kome živi haman isto stanovnika kao na Trgu heroja i koji ima samo dva izlaza na glavnu cestu. Četiri velike ulice sa masu kuća...
Last edited by johntra on 21/06/2024 11:06, edited 1 time in total.
-
Naslovnica
#20156 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Pusti šuplju ba, ne troši tastaruru.kB27 wrote: ↑21/06/2024 10:58Imaju itekako veze, tebe svrbi ta raskrsnica a nekoga drugog ko je dole na Stupu svrbi cesta od Stupske do aerodroma. Treceg svrbi zgrada na Grbavici ciji stanari zele po penthouse u zamjenu da se isele. Cetvrtog svrbi onih par desetina metara nulte. Petog svrbi spoj na Juznu pored Bosmala, koji bi rasteretio 5 okolnih saobracajnica. Sestog svrbi sto nema tunel prema I. Sarajevu. Sedmog svrbi sto izmedju C. Vile i Kvadranta nisu kruzni tokovi nego one raskrsnice u kojim se prosjecni bosnjo ne snalazi pa svako 2 dana po 3 udesa. Sedmog svrbi sto uopce imamo tramvaje a ne 5+5 profil na GGM. Osmog svrbi sto uopce imamo 3+3 profil na GGM, a ne po jednu traku rezervisanu za bicikliste i romobiliste. Devetog svrbi sto mu kuca nema izlaz na direktno na kruzni tok i spoj na autoput. Mozemo i dalje ako treba.Naslovnica wrote: ↑21/06/2024 10:45Jao demagogije i šuplje, ne znam kako ti se da pisati to što pišeš...kB27 wrote: ↑21/06/2024 10:12
Svako se cese gdje ga svrbi.
Sta znaci prioritet? Koliko stvari moze biti prioritet? Jedna, ili 20? Ako je jedna, ne slazem, nije prioritet. Ako je 20, slazem, moze uletiti na sredinu ili kraj liste prioriteta.
Tebi je prioritet jer mozda svaki dan dvaput prodjes tu, meni je svejedno jer prodjem jednom u tri mjeseca.
Objektivno, obzirom da je nastavak ceste prema tunelu 1x1, nije prioritet. Da je zavrseno sve i raskrsnica jedina gusi saobracaj, bilo bi prioritet.
P. S. Nije otpocet, samo je nacrtan. Kao i mnogo sta u ovom gradu sto je visi prioritet od njega.![]()
Zna se kako se određuju prioriteti, to ne zavisi od mojih i tvojih potreba i svrabova nego od potreba gradske infrastrukture.
Raskrsnica kod "Vize za budućnost" je svakako prioritet sama po sebi, bez obzira na daljnji nastavak prema Peniju, u bilo kojoj projekciji, nema tu puno filozofije ni demagogije. Pa stoji onako godinama.
Fahru svrbi I transferzala samo do tornja i 100m dalje, da lijepo izgleda na slikama.
Nema veze.
Zna se koje su problematične tačke u gradu, ima ih nekoliko.
Što se tiče raskrsnice kod ŽŠ, ja prođem njom 2-3 puta max u mjesec dana, ako me maxuz put nanese. Zvorničkom češće, ali opet ako me put nanese, niti je koristim za posao niti mi znači šta. Dakle, ništa što "svrbi" mene lično.
Apsolutno nije isto imati problem sa saobraćajem u centru grada ili u Osjeku.
-
kB27
#20157 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Niko prema prethodnom rjesenju nije ni imao potrebu da dodje u situaciju da vozeci od kruznog prema Dobrinji skrene lijevo u naselje kod Ruze. Ako si vec bio u kruznom, a morao si biti, imas izlaz/ulaz na istocnoj strani (ex. Dzafko) i onda kroz naselje 150m vozis i dodjes kod Ruze.johntra wrote: ↑21/06/2024 11:03Ne možemo maštati o nekim idealnim saobraćajnim rješenjima u skučenom prostoru kao što je Sarajevo. Niti sa saobraćajnom kulturom kao što je naša. Znači, niti bi ko poštovao da ne smije lijevo od Ruže prema Aneksu, niti bi ko poštovao da ne smije lijevo sa glavne ceste prema Ruži.kB27 wrote: ↑21/06/2024 10:51Nikada tu nije bio planiran semafor, i nikada nije bilo planirano da se dozvoli skretanje lijevo iz naselja. Kao sto nece biti dozvoljeno kada dalje nastave u profilu 2+2. To mislim da odgovara na sva tvoja pitanja.johntra wrote: ↑21/06/2024 10:40 Ti zaista misliš da bi onaj semafor kod Ruže mogao izdržati sav priliv saobraćaja sa brda? Pa i sad je većinom ugašen da ne pravi gužvu sa glavne ceste, ne znaju šta će s njim...Pa sad s brda u kružni uđe svakih 30 sekundi auto, zamisli kolika bi to kolona bila kroz naselje, a tek tada niko ne bi čekao, nego bi još više kršili propise i ubacivali se preko pune..A da se pusti duže semafor za njih, onda bi se pravila gužva na longitudinali i ka Aneksu..
Ista situacija bila i prije kružnog u Velešićima, jedno vrijeme se moglo samo lijevo prema kružnom i nije se smjelo lijevo prema Koševskom od kružnog. I sad opet pod pritskom građana vratili da se smije lijevo ka Koševskom, što opet usporava saobraćaj od kružnog. Tako bi i ovdje bio slučaj, sve dok se ne napravi 2+2..
Što se tiče saobraćaja iz ili u Hrasno brdo, pekara i Motorex uzimaju najmanje saobraćaja. Hrasno brdo je ogromno naselje, u kome živi haman isto stanovnika kao na Trgu heroja i koji ima samo dva izlaza na glavnu cestu. Četiri velike ulice sa masu kuća...
Slazem se sa vecinom, osim da se ne moze stati ukraj tome. Da hoce policija stalo bi se. A kada se napravi 2+2, onda fizicka barijera u vidu izdignutog ostrva sirine 40cm. Gdje ima mjesta za duplu punu ima i za to.
Onda se trebalo isto to znati i primijetini kad se pravio pothodnik, pa ne skrhati u njega stotine hiljada maraka. Jer ako ne mozes "natjerati" vozaca da vozi 100m dalje, ne mozes ni pjesaka da sidje 30 stepenica, prodje "ispod zemlje" i penje se ponovo na povrsinu.
-
kB27
#20158 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Naslovnica wrote: ↑21/06/2024 11:05Pusti šuplju ba, ne troši tastaruru.kB27 wrote: ↑21/06/2024 10:58Imaju itekako veze, tebe svrbi ta raskrsnica a nekoga drugog ko je dole na Stupu svrbi cesta od Stupske do aerodroma. Treceg svrbi zgrada na Grbavici ciji stanari zele po penthouse u zamjenu da se isele. Cetvrtog svrbi onih par desetina metara nulte. Petog svrbi spoj na Juznu pored Bosmala, koji bi rasteretio 5 okolnih saobracajnica. Sestog svrbi sto nema tunel prema I. Sarajevu. Sedmog svrbi sto izmedju C. Vile i Kvadranta nisu kruzni tokovi nego one raskrsnice u kojim se prosjecni bosnjo ne snalazi pa svako 2 dana po 3 udesa. Sedmog svrbi sto uopce imamo tramvaje a ne 5+5 profil na GGM. Osmog svrbi sto uopce imamo 3+3 profil na GGM, a ne po jednu traku rezervisanu za bicikliste i romobiliste. Devetog svrbi sto mu kuca nema izlaz na direktno na kruzni tok i spoj na autoput. Mozemo i dalje ako treba.Naslovnica wrote: ↑21/06/2024 10:45
Jao demagogije i šuplje, ne znam kako ti se da pisati to što pišeš...![]()
Fahru svrbi I transferzala samo do tornja i 100m dalje, da lijepo izgleda na slikama.
Nema veze.
Zna se koje su problematične tačke u gradu, ima ih nekoliko.
Što se tiče raskrsnice kod ŽŠ, ja prođem njom 2-3 puta max u mjesec dana, ako me maxuz put nanese. Zvorničkom češće, ali opet ako me put nanese, niti je koristim za posao niti mi znači šta. Dakle, ništa što "svrbi" mene lično.
Apsolutno nije isto imati problem sa saobraćajem u centru grada ili u Osjeku.
Onda pusti one koje svrbi taj kruzni tok da se cesu. A evo na ovoj temi se vec mjesecima niko ne cese. Jer tu nema guzvi kakvih ima u drugim dijelovima grada. Duze treba da se skrene za Vraca sa Zagrebacke nego da se prodje ta "prioritetna" raskrsnica. A rjesenje za ovo skretanje ne postoji ni u papirima ni u necijoj masti. Osim tunela, koji je papirima ali niko mu se ne nada ni u najludjoj masti.
I mozda bas mene to "baga" jer svaki dan idem na Trebevic pa mi treba? Ali jbg ne kukam jer znam da je to 25. prioritet u gradu.
-
Naslovnica
#20159 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Jao lika sestrem...

- Laplace
#20160 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Zato planiram ugraditi dash cam.kB27 wrote: ↑21/06/2024 09:03Dzaba sto se ispravio, oduzeo ti je pravo prvenstva i ne bi ti bio kriv. Mozda se malo teze dokazuje nego da si ga sastavio u vrata, ali ide i to. Ako si ti kao vozac na putu sa prvenstvom prolaza vozio uredno, u skladu sa ogranicenjem, i zbog njega koji se ubacivao morao izvrsiti bilo koju radnju koja ce promijeniti nacin tvog kretanja - oduzeo ti je pravo prvenstva prolaza.
- pezzar
#20161 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Hajd da navedemo i ovih par pozitivnih primjera:
- Ulica od vojne prema željezničkoj stanici
- Završetak Džemala Bijedića od mosta kod fisa prema bitumenci
- Obilaznica (tranzit) od Hrasnog do Vraca. pa od Vraca do Čeljigovića
- Braće Mulić (znam znam radi se još)
- Majdanska prema RTV (dio završen dio napadnut)
Ovo je što mi pada napamet od bitnijih ulica koje su godinama bile Bogu plakat. Ne znam u čijoj su nadležnosti. samo kažem da su sređene.
- Ulica od vojne prema željezničkoj stanici
- Završetak Džemala Bijedića od mosta kod fisa prema bitumenci
- Obilaznica (tranzit) od Hrasnog do Vraca. pa od Vraca do Čeljigovića
- Braće Mulić (znam znam radi se još)
- Majdanska prema RTV (dio završen dio napadnut)
Ovo je što mi pada napamet od bitnijih ulica koje su godinama bile Bogu plakat. Ne znam u čijoj su nadležnosti. samo kažem da su sređene.
-
kB27
#20162 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Iz svega sto si dosad napisao ja samo mogu zakljuciti da je prioritetna zato sto ti smatras da je prioritetna. Kako diskutovati onda s tobom, sestret'?
-
Naslovnica
#20163 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
-
kB27
#20164 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Naslovnica wrote: ↑21/06/2024 11:32Takoe, sve si u pravu.
![]()
-
Naslovnica
-
username_here
-
kB27
#20167 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Danas cijelo popodne i dijelom poslijepodne bez semafora. Prodjoh autom, obicno vec poslije dzume petkom havarija, danas ni guzve, ni cekanja, ni nesuglasica, ni saobracajnih nesreca. Mozda nam ne treba vise saobracajnica vec manje semafora. Treba uvesti jedan dan sedmicno kao "dan bez semafora" i polako raju navikavati da pazi i da se dogovara. 
- Javier Pena
#20168 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Al fkt, mnogo je bolji protok saobraćaja bez semafora, jedino pješaci ispaštaju, ali i to može na snalaženjekB27 wrote: ↑21/06/2024 17:09 Danas cijelo popodne i dijelom poslijepodne bez semafora. Prodjoh autom, obicno vec poslije dzume petkom havarija, danas ni guzve, ni cekanja, ni nesuglasica, ni saobracajnih nesreca. Mozda nam ne treba vise saobracajnica vec manje semafora. Treba uvesti jedan dan sedmicno kao "dan bez semafora" i polako raju navikavati da pazi i da se dogovara.![]()
-
kB27
#20169 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Saobracaj se toliko prorijedi i rasporedi da mogu preci i bez da ih neko pusti. Naravno ne kazem da treba tako, treba natjerati gospodu u metalnim konzervama da postuje prednost pjesaka.Javier Pena wrote: ↑21/06/2024 17:23Al fkt, mnogo je bolji protok saobraćaja bez semafora, jedino pješaci ispaštaju, ali i to može na snalaženjekB27 wrote: ↑21/06/2024 17:09 Danas cijelo popodne i dijelom poslijepodne bez semafora. Prodjoh autom, obicno vec poslije dzume petkom havarija, danas ni guzve, ni cekanja, ni nesuglasica, ni saobracajnih nesreca. Mozda nam ne treba vise saobracajnica vec manje semafora. Treba uvesti jedan dan sedmicno kao "dan bez semafora" i polako raju navikavati da pazi i da se dogovara.![]()
![]()
Ok, na GGM i slicno vjerujem da nema snalazenja ni za auta ni za pjesake, ali obicne ceste profila 1+1 ili pojedine 2+2, ide to bez problema bez semafora. Konkretno sam prosao Tranzitom i u povratku Juznom, cak i idiotski projektovane raskrsnice (Vraca, Ljubljanska, itd) funkcionisu bez problema.
- nepass1
#20170 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Nikad brze nisam dosao kuci, sjebo se. Na grbavici prema vracama nigdje auta, kod zgrade i suzenja nista. Kruzni tok hrasno udes ali nikakve guzve. Ili je do semafora ili nije bilo raje sa autimakB27 wrote: ↑21/06/2024 17:09 Danas cijelo popodne i dijelom poslijepodne bez semafora. Prodjoh autom, obicno vec poslije dzume petkom havarija, danas ni guzve, ni cekanja, ni nesuglasica, ni saobracajnih nesreca. Mozda nam ne treba vise saobracajnica vec manje semafora. Treba uvesti jedan dan sedmicno kao "dan bez semafora" i polako raju navikavati da pazi i da se dogovara.![]()
- Logovan
#20171 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Sad znamo gdje je problem 
-
kB27
#20172 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
nepass1 wrote: ↑21/06/2024 17:28Nikad brze nisam dosao kuci, sjebo se. Na grbavici prema vracama nigdje auta, kod zgrade i suzenja nista. Kruzni tok hrasno udes ali nikakve guzve. Ili je do semafora ili nije bilo raje sa autimakB27 wrote: ↑21/06/2024 17:09 Danas cijelo popodne i dijelom poslijepodne bez semafora. Prodjoh autom, obicno vec poslije dzume petkom havarija, danas ni guzve, ni cekanja, ni nesuglasica, ni saobracajnih nesreca. Mozda nam ne treba vise saobracajnica vec manje semafora. Treba uvesti jedan dan sedmicno kao "dan bez semafora" i polako raju navikavati da pazi i da se dogovara.![]()
Jedino mjesto gdje nije trebao biti udes, jer tu svakako nema semafora.
- Javier Pena
#20173 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Mnogo je bespotrebnih semafora u gradu gdje bezveze stojiš i čekaš, a ništa se ne dešava sa suprotne strane. Može se komotno 20-30% semafora ukinuti.
-
noviclan
#20174 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ovi sto ne idu na dzumu otisli kuci ranijekB27 wrote: ↑21/06/2024 17:09 Danas cijelo popodne i dijelom poslijepodne bez semafora. Prodjoh autom, obicno vec poslije dzume petkom havarija, danas ni guzve, ni cekanja, ni nesuglasica, ni saobracajnih nesreca. Mozda nam ne treba vise saobracajnica vec manje semafora. Treba uvesti jedan dan sedmicno kao "dan bez semafora" i polako raju navikavati da pazi i da se dogovara.![]()
-
DebelinJoe
#20175 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Jest malo off topic, ali ovo kao da je snimano negdje kod nas, u nekoj od mahala. Bistrik ili Vratnik ili okolo...