al zato dijete odraslo na kajmaku...gazija
ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Moderator: anex
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
-
samoTEgledam
#2902 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Samo sec
Zar nisu počeli da bacaju bebe lavovima
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#2903 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
ništa brt, evo počinjem gasiti struju jedan sat svakodnevno tebi u čast, nije fer da se samo ti patiš-Chesterfield- wrote: ↑21/06/2024 17:15 A jeste ga zakukalizbog toga što nemate struje dva tri sata.
Nestanci struje kod mene svakodnevnica. Žalio se na sve moguće adrese, ali nema efekta.
-
moimoi
#2904 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Za psihijatrije
Majkemi nisu normalni
Majkemi nisu normalni
- Politicarko
- Chloe
- Photo mod
#2906 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Ne branim ga. Dobio je takvu informaciju, nije od nekog električara nego "stručnjaka", iz ElektroprenoSA ili EP. I baš bih voljela znati ko je izvor.ljubijankic wrote: ↑21/06/2024 14:22DOsta toga je on slagao, procitaj jos koji put. Cak i Prpa skontao da ga se ovdje ne isplati braniti, valjda ces i tiChloe wrote: ↑21/06/2024 14:19ništa on nije slagao, samo je prenio informaciju koju je dobio, a tehnički je u biti tako, i niko u tom momentu nije znao kad će se to desiti, pa ni Avdić nije naveo vrijeme.
Kad dođe do stabilizacije onda se lagano pokreću pogoni i planski elektroprenos pušta dio po dio mreže.
A obzirom da si USK-a, Jajce, BL su ti bliži za distribuciju, od Tuzle
Navedi mjesto, jer USK-a je još uvijek velikim dijelom bez napajanja.
Ako politiziraš, a laž se odnosi na NOS BiH, pa doživljavaš kao napad na aktualnu vlast s njegove strane pa ga ja zato branim, opet nema smisla ako idem vašom logikom, osim ako sam prespavala da je došlo do izmjene u NOS-u BiH, slobodno me ispravi jer na moje znanje, u Upravnom odboru ispred Federacije je dr. sc. Ahmed A.( SBB) a u Upravi je dr. Muhamed M (SDA), novi direktor neki snsd-ovac.
Avdićevu objavu apsolutno nisam doživjela kao politiziranje, nego prenos dobivene informacije u momentu kad je zavladao haos kad su svi tražili informaciju. E sad, kakva je informacija to je drugi par opanaka, bit će izvještaja valjda.
Možda je moj problem što ne gledam sve kroz politiku, dok većina u svemu traži političke igre i smicalice.
I meni je došla struja...
-
HelaS
#2907 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Elektroprivrede u BiH juče su imale naznake enormne potrošnje el. energije u Albaniji, u Makedniji i u Grčkoj i mogućeg raspada sistema. Navodno, današnji kolaps el. energije uzročila su dva dalekovoda, najprije zapanjenje jednog između Grčke i Albanije, pa onda drugog između CG i BiH. Na jugu Balkana su pretjerano velike potrošnje struje...
Last edited by HelaS on 21/06/2024 17:29, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
bumerangss
#2909 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Sta mislite hoce li biti Senad na FACE ipak jevanredno stanje? 
-
axe22
#2910 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Jel ide energetski Rat?
- Chloe
- Photo mod
#2911 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
U drugima vidimo ono što smo mi.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#2913 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Koje pokvareno govno
Yebo kosti
-
giannibelif
#2914 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Baš smrad sa dna kace, ali šta očekivati od čovjeka koji je bio doslovno dvadeset i osam dana (28) pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine i prodaje svoj patriotizam okolo, proziva odreda.
-
suspect_zero
#2915 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Ja sam za ove stvari baš laik, recite i glupa slobodno....ali ne kontam kako država koja ima svoj prirodni resurs (neprocjenjivo bogatstvo) vodu, ima HE i TE, je ovisna o nekoj drugoj, trećoj zemlji?????.....ok, spojeni dalekovodima i tako to, ali mi valjda prodajemo tu energiju (nešto nam i kradu) kako da nemamo razvijenu mrežu za sebe da nismo ovisni niti o kome???
Neko ko se dobro razumije u tematiku molim odgovor ali ne stručnim terminima
Neko ko se dobro razumije u tematiku molim odgovor ali ne stručnim terminima
-
Ci-Nick
#2916 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Grčka je u problemima, pobjegoše im turisti zbog vrućina.HelaS wrote: ↑21/06/2024 17:28 Elektroprivrede u BiH juče su imale naznake enormne potrošnje el. energije u Albaniji, u Makedniji i u Grčkoj i mogućeg raspada sistema. Navodno, današnji kolaps el. energije uzročila su dva dalekovoda, najprije zapanjenje jednog između Grčke i Albanije, pa onda drugog između CG i BiH. Na jugu Balkana su pretjerano velike potrošnje struje...
-
giannibelif
#2917 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Drug iz Bukurešta ima zgradu u Solunu koja radi kao apart hotel. Porodica kupila zbog niskih troškova održavanja, malih rashoda, generalne qurcobolje za EU standarde u Grčkoj. Čak je i moja žena totalni analfabet na teme gradnje, izgradnje i tehnologije provalila koliko sve to loše izgleda i funkcionira. Tamo je zaista pakao u periodu maj-septembar, klime i ventilatori piče 00-24.
-
Piaty
#2918 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Sve isto kao i ja, i isto sam se danas pitao kada sam čuo za to sranje u Crnoj Gori. Wtf zar mi nismo taj energetski gigant, koja Crna Gora.suspect_zero wrote: ↑21/06/2024 17:57 Ja sam za ove stvari baš laik, recite i glupa slobodno....ali ne kontam kako država koja ima svoj prirodni resurs (neprocjenjivo bogatstvo) vodu, ima HE i TE, je ovisna o nekoj drugoj, trećoj zemlji?????.....ok, spojeni dalekovodima i tako to, ali mi valjda prodajemo tu energiju (nešto nam i kradu) kako da nemamo razvijenu mrežu za sebe da nismo ovisni niti o kome???
Neko ko se dobro razumije u tematiku molim odgovor ali ne stručnim terminima![]()
- Sanjarko
#2919 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Preko nas i HR ide dio struje ako se ne varam iz CG, a sistemi su sinhronizirani ne znam tacno na koji nacin pa kad se nesto nepredvidzeno desi kao sad ovo njesra bude.Piaty wrote: ↑21/06/2024 18:19Sve isto kao i ja, i isto sam se danas pitao kada sam čuo za to sranje u Crnoj Gori. Wtf zar mi nismo taj energetski gigant, koja Crna Gora.suspect_zero wrote: ↑21/06/2024 17:57 Ja sam za ove stvari baš laik, recite i glupa slobodno....ali ne kontam kako država koja ima svoj prirodni resurs (neprocjenjivo bogatstvo) vodu, ima HE i TE, je ovisna o nekoj drugoj, trećoj zemlji?????.....ok, spojeni dalekovodima i tako to, ali mi valjda prodajemo tu energiju (nešto nam i kradu) kako da nemamo razvijenu mrežu za sebe da nismo ovisni niti o kome???
Neko ko se dobro razumije u tematiku molim odgovor ali ne stručnim terminima![]()
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#2920 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
najjači politički trash ikada intervju s njim na klixu prije par godina i dio kada prepričava kako su donijeli neku odluku...ide i onda je u sred noći zazvonio telefon..bio je to predsjednik...predsjednik je pitao: Zlatane jel nama preča država ili partija? Država predsjedniče! itd .
-
esso_sa
#2921 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Evo ovdje covjek sve lijepo objasnioPiaty wrote: ↑21/06/2024 18:19Sve isto kao i ja, i isto sam se danas pitao kada sam čuo za to sranje u Crnoj Gori. Wtf zar mi nismo taj energetski gigant, koja Crna Gora.suspect_zero wrote: ↑21/06/2024 17:57 Ja sam za ove stvari baš laik, recite i glupa slobodno....ali ne kontam kako država koja ima svoj prirodni resurs (neprocjenjivo bogatstvo) vodu, ima HE i TE, je ovisna o nekoj drugoj, trećoj zemlji?????.....ok, spojeni dalekovodima i tako to, ali mi valjda prodajemo tu energiju (nešto nam i kradu) kako da nemamo razvijenu mrežu za sebe da nismo ovisni niti o kome???
ZoomZoomKiwi wrote: ↑21/06/2024 15:06
Pa vidi, da krenem od početka, Europska EE (elektroenergetska) mreža je na frekvenciji od 50Hz i to je amin bog alfa i omega.
E sad, sistemi bukvalno proizvode onoliko koliko se troši, ne smije biti ni viška ni manjka jer ako imaš višak električne energije, raste frekvencija, sa manjkom opada. I tu dolazi do sranja.
Pošto je proizvodnja troma u reakciji, a i ne možeš (osim okvirno) predvidjeti potrošnju u svakom momentu, onda se to pegla tzv. kondenzatorskim baterijama, ali one nisu neograničenog kapaciteta. Bukvalno su tu da kompenziraju samo određene pikove koji su manjeg intenziteta i kratkotrajni.
Šta se danas desilo, u CG je pala frekvencija zbog premale količine proizvedene/uvezene električne energije odnosno povećane potražnje. Komplet CG sistem se ugasio kako bi se zaštitio, u tom momentu ispada i Hrvatska a nama kao izvozniku energije nestaje jedan izlaz, nezanemarivo velik, i u momentu imamo višak električne energije koji ne možemo plasirati nigdje i dešava se da nam raste frekvencija pa sistem ispada zbog samozaštite.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#2922 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Uh to moram naciJoseMujica wrote: ↑21/06/2024 18:26 najjači politički trash ikada intervju s njim na klixu prije par godina i dio kada prepričava kako su donijeli neku odluku...ide i onda je u sred noći zazvonio telefon..bio je to predsjednik...predsjednik je pitao: Zlatane jel nama preča država ili partija? Država predsjedniče! itd .
Komsicevizam at its finest
-
splinter
#2923 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Također, laik sam, ali je čini mi se ovdje dosta toga pojašnjeno, doduše više za Cro.Piaty wrote: ↑21/06/2024 18:19Sve isto kao i ja, i isto sam se danas pitao kada sam čuo za to sranje u Crnoj Gori. Wtf zar mi nismo taj energetski gigant, koja Crna Gora.suspect_zero wrote: ↑21/06/2024 17:57 Ja sam za ove stvari baš laik, recite i glupa slobodno....ali ne kontam kako država koja ima svoj prirodni resurs (neprocjenjivo bogatstvo) vodu, ima HE i TE, je ovisna o nekoj drugoj, trećoj zemlji?????.....ok, spojeni dalekovodima i tako to, ali mi valjda prodajemo tu energiju (nešto nam i kradu) kako da nemamo razvijenu mrežu za sebe da nismo ovisni niti o kome???
Vrijedi pročitati
https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... 75873.aspx
-
Nokian808
#2924 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Struja nije voda koju zatvoris u cisternu i to je to. Struja tece spojena i nasi dalekovodi su povezani sa susjednim drzavama. Kad ima viska ne mozes ga staviti u kanister ko vodu moras ga poslati vani ili smanjiti proizvodnju sto nije trenutno. Ako tebi fali povlacis sa spojenog susjeda. Ako zbog kvara velike trafostanice, dalekovoda ili pretjerane potrosnje dodje do velikog kolapsa u susjednoj drzavi to se moze prenjeti na djelove vezane za taj sistem. Nista cudno 2000tih se desilo u razvijenoj USA koliko se sjecam i Kanada je takodjer bila pogođena. Struja nije voda, brasno ili cokolada....
Last edited by Nokian808 on 21/06/2024 18:37, edited 1 time in total.
-
last mohicans
#2925 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Bravo, kolega. Znači svi viškovi el.energije koji se proizvedu se moraju planski preusmjeriti i proslijediti? Ne postoji način akumuliranja te energije ni u našem sistemu neki period?esso_sa wrote: ↑21/06/2024 18:26Evo ovdje covjek sve lijepo objasnioPiaty wrote: ↑21/06/2024 18:19Sve isto kao i ja, i isto sam se danas pitao kada sam čuo za to sranje u Crnoj Gori. Wtf zar mi nismo taj energetski gigant, koja Crna Gora.suspect_zero wrote: ↑21/06/2024 17:57 Ja sam za ove stvari baš laik, recite i glupa slobodno....ali ne kontam kako država koja ima svoj prirodni resurs (neprocjenjivo bogatstvo) vodu, ima HE i TE, je ovisna o nekoj drugoj, trećoj zemlji?????.....ok, spojeni dalekovodima i tako to, ali mi valjda prodajemo tu energiju (nešto nam i kradu) kako da nemamo razvijenu mrežu za sebe da nismo ovisni niti o kome???
ZoomZoomKiwi wrote: ↑21/06/2024 15:06
Pa vidi, da krenem od početka, Europska EE (elektroenergetska) mreža je na frekvenciji od 50Hz i to je amin bog alfa i omega.
E sad, sistemi bukvalno proizvode onoliko koliko se troši, ne smije biti ni viška ni manjka jer ako imaš višak električne energije, raste frekvencija, sa manjkom opada. I tu dolazi do sranja.
Pošto je proizvodnja troma u reakciji, a i ne možeš (osim okvirno) predvidjeti potrošnju u svakom momentu, onda se to pegla tzv. kondenzatorskim baterijama, ali one nisu neograničenog kapaciteta. Bukvalno su tu da kompenziraju samo određene pikove koji su manjeg intenziteta i kratkotrajni.
Šta se danas desilo, u CG je pala frekvencija zbog premale količine proizvedene/uvezene električne energije odnosno povećane potražnje. Komplet CG sistem se ugasio kako bi se zaštitio, u tom momentu ispada i Hrvatska a nama kao izvozniku energije nestaje jedan izlaz, nezanemarivo velik, i u momentu imamo višak električne energije koji ne možemo plasirati nigdje i dešava se da nam raste frekvencija pa sistem ispada zbog samozaštite.
Još jedno pitanje..Mali proizvođači el.energije, putem panela recimo, su isplanirani u te viškove, prodaju ju ih EP, a oni dalje plasiraju te naše viškove? Koliko često se te količine potrebne el.energije planiraju, na dnevnoj bazi, sedmičnoj?