Njemačka pali TE koje su ugasili a mi nešto ugalj, EU i tako?
Može, neka ih sutra ugase ako se obezbijede dovoljne količine alternativne energije po istim ili sličnim cijenama.
Moderator: anex
Njemačka pali TE koje su ugasili a mi nešto ugalj, EU i tako?
Dobro shvatili smo. Nema struje bez tuzle, nema drzave bez tuzlemk075 wrote: ↑21/06/2024 14:13 EPBiH i Vlada FBiH upoznati: Raspad sistema nastao na dalekovodu u Crnoj Gori, Tuzla i Kakanj spašavaju državu
Saznajemo da Elektroprivreda u BiH zajedno sa NOS i Prenosom radi na osposobljavanju mreže kako bi što prije vratili proizvodnju u sistem
I kaže Tuzla nebitna
Država Tuzla![]()
E, ali nema u Telemachu, ništa TV
Vrlo vjerovatno je da su nasi delegati glavninu napajanja prebacili da ide iz CG a nasu proizvodnju drzali na nekom manjem nivou, bez da su uplanirali malo jacu, cisto radi rezerve i stabilizacije sistema u slucaju belaja i visoke potrosnje zbog vrucina. To se obicno radi kada su akumulacije HE niske ili ako je potraznja za el. energijom manja. Pukla CG, nije bilo dovoljno snage sa nase strane da preuzme teret i eto ti domino efekta. Po meni krivica uhljeba na nasoj strani.made_in_sarajevo wrote: ↑21/06/2024 14:03 Cudno mi samo da nema nikakve zastite na mrezi da to izbije eventualno jos nesto i nek se crna gora jebe bez struje. Da nema rasklopno postrojenje pa sutra i da se odvojis od njihove mreze.
pazite ovo13:35 Vlasnik mesnice "Samir" nam je kazao da će morati baciti meso ukoliko struja ne dođe do sutra.
Ti si neku elektroenergetski stručnjak, pa znaš i pišeš ovakoesso_sa wrote: ↑21/06/2024 14:18Vrlo vjerovatno je da su nasi delegati glavninu napajanja prebacili da ide iz CG a nasu proizvodnju drzali na nekom manjem nivou, bez da su uplanirali malo jacu, cisto radi rezerve i stabilizacije sistema u slucaju belaja i visoke potrosnje zbog vrucina. Pukla CG, nije bilo dovoljno snage sa nase strane da preuzme teret i eto ti domino efekta.made_in_sarajevo wrote: ↑21/06/2024 14:03 Cudno mi samo da nema nikakve zastite na mrezi da to izbije eventualno jos nesto i nek se crna gora jebe bez struje. Da nema rasklopno postrojenje pa sutra i da se odvojis od njihove mreze.
Sa dobrim planiranjem vjerujem da bi nas EE sistem ovo sasvim dobro amortizovao i da bi se prekid zadrzao istocno od Drine…
Zar vec nije propalo?JoseMujica wrote: ↑21/06/2024 14:20 kakav Telemach...zaboravi...evo ih ispod mene...nemaju ni oni
al u svim vijestima Tornjak je čudopazite ovo13:35 Vlasnik mesnice "Samir" nam je kazao da će morati baciti meso ukoliko struja ne dođe do sutra.![]()
![]()
![]()
DOsta toga je on slagao, procitaj jos koji put. Cak i Prpa skontao da ga se ovdje ne isplati braniti, valjda ces i tiChloe wrote: ↑21/06/2024 14:19ništa on nije slagao, samo je prenio informaciju koju je dobio, a tehnički je u biti tako, i niko u tom momentu nije znao kad će se to desiti, pa ni Avdić nije naveo vrijeme.
Kad dođe do stabilizacije onda se lagano pokreću pogoni i planski elektroprenos pušta dio po dio mreže.
A obzirom da si USK-a, Jajce, BL su ti bliži za distribuciju, od Tuzle
Navedi mjesto, jer USK-a je još uvijek velikim dijelom bez napajanja.
Zato sto smo obavezali ugovorima najdalje do 2050 ugasiti TE,i prelazak na tkz. "zelenu energiju".
Naravno da jeste, od sutra poskupljuje meso.axe22 wrote: ↑21/06/2024 14:21Zar vec nije propalo?JoseMujica wrote: ↑21/06/2024 14:20 kakav Telemach...zaboravi...evo ih ispod mene...nemaju ni oni
al u svim vijestima Tornjak je čudopazite ovo13:35 Vlasnik mesnice "Samir" nam je kazao da će morati baciti meso ukoliko struja ne dođe do sutra.![]()
![]()
![]()
hhh
To je tocnoesso_sa wrote: ↑21/06/2024 14:18Vrlo vjerovatno je da su nasi delegati glavninu napajanja prebacili da ide iz CG a nasu proizvodnju drzali na nekom manjem nivou, bez da su uplanirali malo jacu, cisto radi rezerve i stabilizacije sistema u slucaju belaja i visoke potrosnje zbog vrucina. Pukla CG, nije bilo dovoljno snage sa nase strane da preuzme teret i eto ti domino efekta.made_in_sarajevo wrote: ↑21/06/2024 14:03 Cudno mi samo da nema nikakve zastite na mrezi da to izbije eventualno jos nesto i nek se crna gora jebe bez struje. Da nema rasklopno postrojenje pa sutra i da se odvojis od njihove mreze.
Sa dobrim planiranjem vjerujem da bi nas EE sistem ovo sasvim dobro amortizovao i da bi se prekid zadrzao istocno od Drine…
Nema sanse da bismo uspjeli amortizivati toliki trenutni pad.esso_sa wrote: ↑21/06/2024 14:18Vrlo vjerovatno je da su nasi delegati glavninu napajanja prebacili da ide iz CG a nasu proizvodnju drzali na nekom manjem nivou, bez da su uplanirali malo jacu, cisto radi rezerve i stabilizacije sistema u slucaju belaja i visoke potrosnje zbog vrucina. To se obicno radi kada su akumulacije HE niske ili ako je potraznja za el. energijom manja. Pukla CG, nije bilo dovoljno snage sa nase strane da preuzme teret i eto ti domino efekta. Po meni krivica uhljeba na nasoj strani.made_in_sarajevo wrote: ↑21/06/2024 14:03 Cudno mi samo da nema nikakve zastite na mrezi da to izbije eventualno jos nesto i nek se crna gora jebe bez struje. Da nema rasklopno postrojenje pa sutra i da se odvojis od njihove mreze.
Pa eto, imam neko formalno obrazovanje iz EE struke, a da nije Travnik ili Sokolac…HelaS wrote: ↑21/06/2024 14:21Ti si neku elektroenergetski stručnjak, pa znaš i pišeš ovakoesso_sa wrote: ↑21/06/2024 14:18Vrlo vjerovatno je da su nasi delegati glavninu napajanja prebacili da ide iz CG a nasu proizvodnju drzali na nekom manjem nivou, bez da su uplanirali malo jacu, cisto radi rezerve i stabilizacije sistema u slucaju belaja i visoke potrosnje zbog vrucina. Pukla CG, nije bilo dovoljno snage sa nase strane da preuzme teret i eto ti domino efekta.made_in_sarajevo wrote: ↑21/06/2024 14:03 Cudno mi samo da nema nikakve zastite na mrezi da to izbije eventualno jos nesto i nek se crna gora jebe bez struje. Da nema rasklopno postrojenje pa sutra i da se odvojis od njihove mreze.
Sa dobrim planiranjem vjerujem da bi nas EE sistem ovo sasvim dobro amortizovao i da bi se prekid zadrzao istocno od Drine…![]()
Ja sam cuo da ide i cijena PARKINGA gore.
Pala Dalmacija sve do Rijeke, pala sjeverna Albanija, pako 90% CG i cijela BiH. Kako su oni smjeli pasti, a mi nismomk ultra wrote: ↑21/06/2024 14:23To je tocnoesso_sa wrote: ↑21/06/2024 14:18Vrlo vjerovatno je da su nasi delegati glavninu napajanja prebacili da ide iz CG a nasu proizvodnju drzali na nekom manjem nivou, bez da su uplanirali malo jacu, cisto radi rezerve i stabilizacije sistema u slucaju belaja i visoke potrosnje zbog vrucina. Pukla CG, nije bilo dovoljno snage sa nase strane da preuzme teret i eto ti domino efekta.made_in_sarajevo wrote: ↑21/06/2024 14:03 Cudno mi samo da nema nikakve zastite na mrezi da to izbije eventualno jos nesto i nek se crna gora jebe bez struje. Da nema rasklopno postrojenje pa sutra i da se odvojis od njihove mreze.
Bez obzira na pad u CG, mi nismo smjeli pasti, jer to nije veliki teret...
Zato je mene iskreno prpa uhvatila, sila je to kad ispadne 3-4GW covjece![]()
I hajde vrati u sinhronizam
Eeeee zato bi jedna mikro nuklearna elektrana zadnje genrcije sjela k'o budali šamar za BiH. Za 3 minute digneš proizvodnju podizanjem šipki i mirna Bosna.esso_sa wrote: ↑21/06/2024 14:18Vrlo vjerovatno je da su nasi delegati glavninu napajanja prebacili da ide iz CG a nasu proizvodnju drzali na nekom manjem nivou, bez da su uplanirali malo jacu, cisto radi rezerve i stabilizacije sistema u slucaju belaja i visoke potrosnje zbog vrucina. To se obicno radi kada su akumulacije HE niske ili ako je potraznja za el. energijom manja. Pukla CG, nije bilo dovoljno snage sa nase strane da preuzme teret i eto ti domino efekta. Po meni krivica uhljeba na nasoj strani.made_in_sarajevo wrote: ↑21/06/2024 14:03 Cudno mi samo da nema nikakve zastite na mrezi da to izbije eventualno jos nesto i nek se crna gora jebe bez struje. Da nema rasklopno postrojenje pa sutra i da se odvojis od njihove mreze.
Pala je mreža, nije pao el.energetski izvorJovicSA wrote: ↑21/06/2024 14:28Eeeee zato bi jedna mikro nuklearna elektrana zadnje genrcije sjela k'o budali šamar za BiH. Za 3 minute digneš proizvodnju podizanjem šipki i mirna Bosna.esso_sa wrote: ↑21/06/2024 14:18Vrlo vjerovatno je da su nasi delegati glavninu napajanja prebacili da ide iz CG a nasu proizvodnju drzali na nekom manjem nivou, bez da su uplanirali malo jacu, cisto radi rezerve i stabilizacije sistema u slucaju belaja i visoke potrosnje zbog vrucina. To se obicno radi kada su akumulacije HE niske ili ako je potraznja za el. energijom manja. Pukla CG, nije bilo dovoljno snage sa nase strane da preuzme teret i eto ti domino efekta. Po meni krivica uhljeba na nasoj strani.made_in_sarajevo wrote: ↑21/06/2024 14:03 Cudno mi samo da nema nikakve zastite na mrezi da to izbije eventualno jos nesto i nek se crna gora jebe bez struje. Da nema rasklopno postrojenje pa sutra i da se odvojis od njihove mreze.
Upravo tako, voljeli ih ili ne, pokazalo se da imamo kvalitetnih ljudi. I to treba istaci.HelaS wrote: ↑21/06/2024 14:28Pala Dalmacija sve do Rijeke, pala sjeverna Albanija, pako 90% CG i cijela BiH. Kako su oni smjeli pasti, a mi nismomk ultra wrote: ↑21/06/2024 14:23To je tocnoesso_sa wrote: ↑21/06/2024 14:18
Vrlo vjerovatno je da su nasi delegati glavninu napajanja prebacili da ide iz CG a nasu proizvodnju drzali na nekom manjem nivou, bez da su uplanirali malo jacu, cisto radi rezerve i stabilizacije sistema u slucaju belaja i visoke potrosnje zbog vrucina. Pukla CG, nije bilo dovoljno snage sa nase strane da preuzme teret i eto ti domino efekta.
Bez obzira na pad u CG, mi nismo smjeli pasti, jer to nije veliki teret...
Zato je mene iskreno prpa uhvatila, sila je to kad ispadne 3-4GW covjece![]()
I hajde vrati u sinhronizamVjerujem da ti nešto znaš vezano za energiju, pa me čudi tvoj komentar.
Inače, ovakav ispad sistema, u ovim razmjerama je vrlo rijedak, ovaj je prvi ovakav za više od 20 g zajedničke el. mreže. Dakle, nije "svakodnevna pojava", i ne može se pisati kritički ni prema kome, pa ni prema elektromreži BiH, niti CG, nikome... Prekid struje u ovim razmjerama trajao je 60-180 min, što je podvig elektroprivreda ovih država. Svaka čast ljudima i stručnjacima![]()