kB27 wrote: ↑20/06/2024 13:22
Vecinom prolazim po danu pa ne treba svjetlo, kada sam prolazio navecer sve je radilo tako da se moze normalno proci. Mozda zavisi i koji ulaz, koji izlaz, i slicno.
Cuvar? Boga ti kako to moze biti opravdan trosak placanja cuvara 24/7, da bi cuvao prolaz za pjesake? Da tu ima nekih radnji, poslovnih prostora, trafika, bilo cega, i da se od toga stvara neki prihod, pa hajde. Cuvar pothodnika, to nigdje na svijetu ne postoji. To se rjesava video-nadzorom. Sto odmah rjesava i problem huliganstva, te troskove odrzavanja smanjuje 99%.
P. S. smece u tom pothodniku nije od ljudi sa Nahoreva, nego graDZana sa Hrasnog brda.
Odnosno znam kako moze - tako sto ce se oformiti specijalna jedinica u MUPU koja ce biti 24/7 na kruznom toku; dva policajca koji ce ganjati one koji prelaze, i prihode od kazni preusmjeriti na placanje cuvara u pothodniku. Kad vec mastamo...
Ne znam čemu takav cinizam u odgovoru, kad sam bio dobronamjeran. Ali, mogu ja i drugačije. Prvo, smeće nije samo do graDžana Hrasnog Brda, nego većinu smeća navuku posjetioci pekare As, koji sa brdom nemaju nikakve veze. I najviše smeća ima prema ulazu ili izlazu ka pekari ili ka trolejbuskoj. Ima ih koji stanu sa autom na cestu do izlaza i svo smeće pobacaju u prolaz na stepenište, iako uredno imaju kante pred pekarom. Isto tako i pišaju najviše u tom prolazu. Ima tu svega, od boca, limenki pa do ambalaže i omota iz pekare.
Drugo, kako vidim da nisi bio uključen u projekat od starta kao većina građana tu, nekoliko puta na zborovima stanara je rečeno da će pothodnik biti pod video nadzorom i da će biti osiguranje u vidu čuvara, barem u noćnim satima. Otud je i napravljen prostor za njih, koji stoji prazan otpočetka, te koji je više puta isto bio devastiran. Bio je jedan mali period čuvar iz osiguranja, nakon mnogobrojnih žalbi građana, ali su kasnije otšli skroz. Btw, poznati su bili po tome što su parkirali auto u pothodnik. Osiguranje je isto bitno i zbog velikog broja djece koja tuda prolaze, kao i zbog žena, jer bilo je prijava tog drkadžije što je onanisao unutra. Time će se i smanjiti broj ljudi koji pretrčavaju kroz kružni ili preko cesta.
Što se tiče svjetla, stanje je i dalje nepromijenjeno, jer i dalje nikako nema svjetla prema izlazu ka Trgu, odnosno fali dobar dio i prema izlazu ka Hrasnom. Uskoro slavimo četiri ili pet godina da je tako, ne znam više tačno. A i svjetlo nije automatsko, nego ako se neko sjeti da ga upali sa rasvjetom na cesti.