Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#26 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by Bobi »

laik1981 wrote: 20/06/2024 14:47
Bobi wrote: 20/06/2024 14:30
laik1981 wrote: 20/06/2024 14:25 Na stotine je takvih objekata. Bunker u Konjicu, aerodrom Zeljava, podzemnih baza masa u svim republikama. Ogromni su to bili poduhvati i kostali su na desetine milijardi.
Stoitine a ti nabrojao dva :D a jel imas kakve argumente za te desetine miljardi :D ?
Hoces racune mozda? Zakopaj se malo po netu ako te interesuje. Eto samo ta dva koja sam naveo su kostala na milijarde. Zeljava cak 8 miljardi dolara. Kao da danas skrsis 70 milijardi :mrgreen: .
Ti vjerujes ovim novonastalim propagandistima, budi realan, 70 mlrd ne moze kostati izgradnja objekta na aerodromu u Bihacu, pogledaj skice,sniumke i nacrte...za 70 mlrd se moze napraviti auto put od Bosne do Norveske ako cemo realno, te sifre su cista propaganda koja zeli da ocrni bivsi sistem za rasipanje i tako to.Svi ti članci su paušalni, zlonamjerni,neprecizni koji nemaju veze ni sa logikom ni sa bilo čime osim za ponistavnje necega sto je bilo.
Peacean

#27 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by Peacean »

Koliko je unutrašnje oštećenje Željave? Može li se razumnom investicijom obnoviti i koristiti za neku civilnu ulogu?
black

#28 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by black »

Bobi wrote: 20/06/2024 14:52

Stoitine a ti nabrojao dva :D a jel imas kakve argumente za te desetine miljardi :D ?
Hoces racune mozda? Zakopaj se malo po netu ako te interesuje. Eto samo ta dva koja sam naveo su kostala na milijarde. Zeljava cak 8 miljardi dolara. Kao da danas skrsis 70 milijardi :mrgreen: .
Ti vjerujes ovim novonastalim propagandistima, budi realan, 70 mlrd ne moze kostati izgradnja objekta na aerodromu u Bihacu, pogledaj skice,sniumke i nacrte...za 70 mlrd se moze napraviti auto put od Bosne do Norveske ako cemo realno, te sifre su cista propaganda koja zeli da ocrni bivsi sistem za rasipanje i tako to.Svi ti članci su paušalni, zlonamjerni,neprecizni koji nemaju veze ni sa logikom ni sa bilo čime osim za ponistavnje necega sto je bilo.
titov bunker se radio 26 godina, izgradnja kostala 4.6 mld dolara sto je danas priblizno 10mld :mrgreen:
laik1981

#29 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by laik1981 »

Peacean wrote: 20/06/2024 14:55 Koliko je unutrašnje oštećenje Željave? Može li se razumnom investicijom obnoviti i koristiti za neku civilnu ulogu?
Neka NATO obnavlja i pravi bazu kada nas primi :D Mi niti ga mozemo obnoviti, niti ga imamo za sta koristiti.
nekome

#30 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by nekome »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 20/06/2024 14:42 preporuka definitivno za posjetu bunkeru kod Konjica

isto kao vremenska masina, nazad te baci 60tak godina
Izgrađen između 1953. i 1979. godine unutar brda u podnožju planine Zlatar, ARK je najveće atomsko sklonište, i jedan od najvećih podzemnih objekata ikada izgrađenih u bivšoj državi. Godine 1979., posao je završen nakon 26 godina i utrošenih u to vrijeme enormnih 4,6 milijardi američkih dolara.

Nakon Titove smrti 1980. godine, kompleks je ostao u stanju pripravnosti. U ožujku 1992. godine, za vrijeme rata, JNA je zapovjedila rušenje kompleksa kako ne bi ostao pod kontrolom vlasti BiH, ali su vojnici odbili izvršiti naredbu te bunker tako u cijelosti očuvan.
General Milutin Kukanjac naredio je u noći između 7. i 8. maja 1992. godine da se objekat uništi. Trebalo je aktivirati 4.500 kilograma trotila koji je već bio postavljen u bunkeru i ulazi bi bili zauvek pokopani

...

„Kao rukovodilac objekta otišao sam na Koran na Pale, uzeo eksploziv i postavio ga na strateške tačke u objektu. Prilikom napada Teritorijalne odbrane na kompletan vojni kompleks u Ljutoj svi članovi JNA su se sklonili u bunker. Kroz jedan od tajnih izlaza trebali smo se evakuirati i sa okolnih brda aktivirati eksploziv. Prilikom paničnog povlačenja uspeo sam da pokidam žice kojim je trebao biti aktiviran eksploziv tako da ništa nije odletjelo u vazduh“, kaže Grabovica navodeći da, osim njemu, u spašavanju objekta velike zasluge pripadaju i Rajku Andriću, radniku na održavanju koji je bio potčinjen Grabovici.

Iako izgleda da je demontiranje eksploziva bilo jednostavno, Šerif tvrdi da i u najvećim špijunskim filmovima nije vidio ono što je on proživljavao u aprilu i maju 1992. godine.

„Iako u 13 godina nikad nisam otkrio postojanje objekta, tih mesec dana sam živeo kao Džems Bond. Oficiri s kojima sam radio u skloništu smatrali su me odanim idealima i komandama JNA. U Konjicu su me, pak, smatrali za najvećeg izdajnika BiH. Ja sam u međuvremenu tajno došao u Sarajevo i stavio se na raspolaganje vodećim ljudima Teritorijalne odbrane koji su mi savetovali da im se pridružim. Kada sam im dao male naznake kakva je vrednost u mojim rukama, nisu mogli da poveruju. Ostavili su me u skloništu i tih mesec dana igrao sam dvostruku igru koja se završila sretno po sve, priča Grabovica u kojeg ni nakon rastanka i spašavanja objekta oficiri JNA i nadređeni ni u jednom momentu nisu posumnjali.

Kada je počeo rat, Armija Bosne i Hercegovine ga je imenovala za zapovednika objekta. Grabovica tvrdi da je nakon spašavanja bunkera od JNA u ratu svakodnevno spašavao objekt od manjih katastrofa.

– Užas. Svako je hteo ovo da razgrabi i da nešto uzme. Dođe mi lokalni zapovjednik i kaže hoću Titov sto u svoju kancelariju, neko drugi traži agregat i tako unedogled. Tako je 1999. stiglo naređenje da se sav nameštaj iznese iz skloništa, što je i učinjeno.

Kada je igrom slučaja rođeni brat Šerifa Grabovice 2004. postao načelnik Generealštaba Armije BiH, prva naredba koju je potpisao bila je da se sav izneti nameštaj vrati u sklonište. Lično je Šerif išao po jedinicama i skupljao delove rasutog nameštaja. „Nešto nije nađeno, ali 80 odsto je ponovo vraćeno. Čitao sam da je De Golova stolica prodata na aukciji za desetine hiljada evra, pa sam siguran da ni Titova ne bi koštala manje. Srećom, sve se preguralo i Rajko i ja smo ponosni da smo časno čuvali što nam je povereno i predali objekt građanima Bosne i Hercegovine“, kaže Grabovica. Nastaviće se
https://www.danas.rs/vesti/drustvo/seri ... skloniste/

Zato je i dobro imati ovakvu temu... da se prenesu informacije. Recimo ovaj novinski članak je iz 2010. godine... milo čudo da je preživio na internetu 14 godina.
nekome

#31 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by nekome »

ja se sjećam priče da je SFOR taj koji je procijenio željavu na 4-5 milijardi dolara 1995+ godine. Ako se uračuna inflacija, to je današnjih 9 milijardi USD.
geralt

#32 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by geralt »

Peacean wrote: 20/06/2024 14:52
Truba wrote: 20/06/2024 14:50 Kad je postojala opasnost
I kad su objekti pravljeni
Kad si komunista opasnost stalno postoji, u suprotnom propade režim :-D
Kada stvarno zele da te uniste, onda to nije paranoja. Najlakse je smijati se iz danasnje demilitarizovane perspektive sa NATO garancijama.

U tom historijskom periodu si imao:

- Aprilski rat, u kojem je drzava okupirana za dvije sedmice, nakon cega se desilo najvece krvoprolice u historiji ovih prostora.

- Sovjetske intervencije u Madjarskoj i Cehoslovackoj.

- Tenzije na ivici rata sa Italijom (i ostatkom NATO saveza) oko Trsta i Istre.

- Tenzije na ivici rata sa Albanijom.

- Posredni rat sa grckom vladom i vojnu podrsku za partizane u Grckoj.

- Bukvalno sve susjedne zemlje osim mozda Rumunije su imale vece ili manje pretenzije na jugoslovensku teritoriju.

- Aktivan ustaski teroristicki pokret koji je obarao avione, dizao kina u zrak, i pokretao oruzane pobune u zemlji.

- Aktivan cetnicki teroristicki pokret koji je otimao avione i planirao atentate.
laik1981

#33 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by laik1981 »

nekome wrote: 20/06/2024 15:09

ja se sjećam priče da je SFOR taj koji je procijenio željavu na 4-5 milijardi dolara 1995+ godine. Ako se uračuna inflacija, to je današnjih 9 milijardi USD.
Mozda je to bila procjena unistenog objekta :mrgreen:

A samo zamisliti koliko je kostalo odrzavanje tih objekata :-)

Neki kompleksi se gradili po 20-30 godina, bas kao mi VC :mrgreen:
Seawolf

#34 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by Seawolf »

nekome wrote: 20/06/2024 15:09
Što bi bilo super, da trošak izgradnje tog objekta nije bio šest puta veći.

I onda se, u drugoj polovini osamdesetih, ispostavi da nikako ne odgovara gabaritima lovačko-presretačkog aviona koji se tada počeo uvoditi u naoružanje (MiG-29).
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#35 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by _BataZiv_0809 »

laik1981 wrote: 20/06/2024 13:48 Silne milijarde skrkane na paranoju. Ovakvih tunela bruku po jadranu. Bio sam u jednom i fakat je djelovao impresivno, al da me ubijes ne znam tacno gdje :mrgreen:
Trebaju se posmatrati u kontekstu vremena kad su nastali.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#36 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by _BataZiv_0809 »

nekome wrote: 20/06/2024 14:04

Naravno, ovi objekti su nekome interesantni a nekome nisu tako je kako je ali je sigurno da su tu da podsjete na neko doba gdje se država iz jednog ili iz drugog razloga, iz petnih žila, trudila da ... bude država. Ovi objekti sada su nešto poput izgubljene civilizacije, nešto što je neko napravio davno, zabetonirao ravne zidove u planini, a mi se sada pitamo, kako su to oni napravili, jer smo valjda navikli da se 500m ceste radi dva tenderska ciklusa, da zidar izida kriv zid itd, ili je možda neki drugi razlog meni nepoznat.
Uh prejako receno, ide i ovo u uvodni post :thumbup:
Bobi
Forum administrator

#37 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by Bobi »

Žali se meni jedan kako nije tacno da ima 9 zvijezda na zastavi jer kad god upiše 9 ne moze se registrovat i nagovori se kako smo glupi,ovo ono da ne pisem dalje i sta sad ja njemu da objašnjavam da treba odgovor napisati slovima sto i piše na kraju pitanja kad je on vec odlucio da nas sve izvrijedja, e to je i tako i svašim tim silnim miljardama :D.
geralt

#38 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by geralt »

Treba imati u vidu ni da Jugoslaviji niko sa strane ne bi pomogao u slucaju napada bilo sa zapada ili sa istoka. Nije bila dio nijednog odbrambenog saveza, niko ne bi zbog nas rizikovao nuklearni rat. Izrazili bi zabrinutost i najostrije osudili agresiju. Mozda bi bila i neka rezolucija u UN-u ako se bas odluce isprsiti.
black

#39 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by black »

nekome wrote: 20/06/2024 15:04
Izgrađen između 1953. i 1979. godine unutar brda u podnožju planine Zlatar, ARK je najveće atomsko sklonište, i jedan od najvećih podzemnih objekata ikada izgrađenih u bivšoj državi. Godine 1979., posao je završen nakon 26 godina i utrošenih u to vrijeme enormnih 4,6 milijardi američkih dolara.
Image

zlatar je takodjer podzemni objekat i bio je radiorelejno cvoriste i tzv oci i usi ark-a, podzemni dio je ispod ovog objekta na dubini od 7 spratova
DaysleepeR

#40 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by DaysleepeR »

geralt wrote: 20/06/2024 15:21 Treba imati u vidu ni da Jugoslaviji niko sa strane ne bi pomogao u slucaju napada bilo sa zapada ili sa istoka. Nije bila dio nijednog odbrambenog saveza, niko ne bi zbog nas rizikovao nuklearni rat. Izrazili bi zabrinutost i najostrije osudili agresiju. Mozda bi bila i neka rezolucija u UN-u ako se bas odluce isprsiti.
Džaba je to pričati ljudima.
Građeno je da ne bi bili Ukrajina.
Rusi bili u Mađarskoj.
Bobi
Forum administrator

#41 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by Bobi »

Da se mi dogovorimo, vidim ja postaju se neki clanci o nekim sklonistima i bas ono je bilo najvece i najskuplje,svaki pisan klasičnim nama trenutno dobro poznatim srpskim stilom megalomanskih obavjesti o svemu i svacemu tipa Informer Novosti i drugih psihopatskih portala :D.
Seawolf

#42 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by Seawolf »

Sa operativno-taktičke strane, Željava je bila daleko najgluplje urađen objekat.

Zavučeš tri elitne eskadrile presretača i izviđača u šupljinu u planini i onda im daš tri rupe kroz koje će izlijetati na PSS-e.

I na taj način omogućiš neprijateljskoj dežurnoj četvorci aviona da obore svih tvojih 48 elitnih aviona i ubiju najbolje pilote u njima, tako da će ih dočekivati jednog po jednog, onda kad su najranjiviji, na polijetanju i uzdizanju.

Genijalno.

Interesantno je da sličan objekat ne postoji nigdje više u svijetu.

Iz razumljivih, naprijed navedenih razloga.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#43 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by _BataZiv_0809 »

geralt wrote: 20/06/2024 14:43 Ko nece da finansira svoju vojsku, finansirace tudju duplo, i ne samo novcem.

To sto se rat sa SSSR-om za koji su ovi objekti pripremani nije desio ne znaci da rizik od njega nije postojao ni da su pare besmisleno potrosene. A mozda se nije desio upravo zato sto se pripremalo za njega.
Uh savrseno :thumbup:

Mada i ne zelim da se tema usmjerava prema (ne)opravdanosti njihove izgradnje, takvih tema ima sijaset, nego da se fokusiramo na njihove ostatke.

@Bobi de prebaci na podforum gdje sam ja moderator :kiss:
laik1981

#44 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by laik1981 »

Koji ba rat sa SSSR-om, a svo oruzje konstantno od njih uzimano od kada je nastala kao drzava, pa dok se nije raspala? Zar bi bjesomucno naoruzavali nekoga koga misle napadati na bilo koji nacin? Izmisljenje prijetnje kao opravdanje za ulaganje milijardi i kao osnova za homogenizaciju naroda. I danas se iste metode koriste, a u pozadini je pljacka. Nemam ja nista protiv bivse drzave, cak naprotiv, al ona je odgojila sve ove koji nas i dan danas handre i naucila ih je jako da nas handre. Samo se to nekad nije vidjelo, dobrim dijelom jer se i nije smjelo vidjeti.
Tvrtko II Kotromanić

#45 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by Tvrtko II Kotromanić »

da li u temu spadaju i oni tuneli na Darivi
je li njih JNA koristila?
DaysleepeR

#46 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by DaysleepeR »

Imaš tunele na Stojčevcu, imaš tunele na Debelom Brdu i na Paležu, Zlatište je bilo vojni objekat.
nekome

#47 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by nekome »

JNA radarska baza na Jahorini

43.694033371895095, 18.589748398581964

Na južnom dijelu Jahorine (zapravo u FBiH) se nalazio jedan od glavnih radara, radarskog sistema ex YU. Zapravo bila su tu dva radara. Po informacijama sa interneta, bio je postavljen britanska radarska tehnologija na tom mjestu, i operateri rada su bili smješteni u prostorijama ispod zemlje sa povezanim tunelima.

Image Image

On je bio povezan sa "Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana" smještenim na drugoj strani Jahorine (sjevernoj, gdje su skijališta). Maloprije sam postavio lokaciju tog.

Image

Ovo je objekat 4 (gdje su skijališta, maloprije sam to postavio):
Image

A ovo ostalo objekat 7. Naravno, sve su ovo informacije sa interneta. Koliko sam upratio, ovaj radar na Jahorini je bio među glavnima, a možda i glavni za osmatranje neba. Dok su ostali bili na Zlatiboru i u Ljubljani.

Image

Ovo žuto su tuneli i/ili stepenice ispod zemlje, i sobe su povezane. Ispod zemlje su (po ulazu) 1-2 ili 5-10 soba za operativne radnje, kancelarije, WC i ostalo. Ova dva crvena ulaza ne znam jesu li povezana sa ostatkom. Ako neko zna nek mi javi.

Image
Image

Dostigao sam limit URLova pa u novom postu stavim ostalo.

Priča se priča da je NATO ovo bombardovao 1995. godine jer je time od 1992. upravljala VRS kada joj je JNA sve i predala. Dok opet druge priče pričaju da je JNA već ranije razmontirala radare i prebacila ih u Srbiju, opet neki kažu , jedan radar je bombardovan, drugog nije ni bilo, a da je mnogo toga jednostavno raja razgrabila nakon što je postalo napušteno. Po slikama definitivno je bilo velikog razaranja, pogotov na glavnom radaru, i zemlja u kompleksu ima povelike kratere. Dok je baza sporednog radara relativno ravna.
Last edited by nekome on 20/06/2024 16:25, edited 2 times in total.
JohnnyS

#48 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by JohnnyS »

Bobi wrote: 20/06/2024 15:21 Žali se meni jedan kako nije tacno da ima 9 zvijezda na zastavi jer kad god upiše 9 ne moze se registrovat i nagovori se kako smo glupi,ovo ono da ne pisem dalje i sta sad ja njemu da objašnjavam da treba odgovor napisati slovima sto i piše na kraju pitanja kad je on vec odlucio da nas sve izvrijedja, e to je i tako i svašim tim silnim miljardama :D.
Ako napiše Devet, onda ne prizna odgovor. Glupost da pravi razliku između velikog i malog slova
nekome

#49 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by nekome »

JNA radarska baza na Jahorini

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Last edited by nekome on 24/06/2024 11:58, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#50 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by _BataZiv_0809 »

laik1981 wrote: 20/06/2024 16:01 Koji ba rat sa SSSR-om, a svo oruzje konstantno od njih uzimano od kada je nastala kao drzava, pa dok se nije raspala? Zar bi bjesomucno naoruzavali nekoga koga misle napadati na bilo koji nacin? Izmisljenje prijetnje kao opravdanje za ulaganje milijardi i kao osnova za homogenizaciju naroda. I danas se iste metode koriste, a u pozadini je pljacka. Nemam ja nista protiv bivse drzave, cak naprotiv, al ona je odgojila sve ove koji nas i dan danas handre i naucila ih je jako da nas handre. Samo se to nekad nije vidjelo, dobrim dijelom jer se i nije smjelo vidjeti.

Dosta offtopica!
Post Reply