Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1 Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by _BataZiv_0809 »

U saradnji sa @nekome otvaram temu o napustenim objektima JNA u BiH i ex Yu.

Dakle gdje ih sve ima da se mogu obici, u kakvom su stanju danas poslije 32 godine od raspada drzave, sta preporucujete za obici od njih itd...

Naravno, ovi objekti su nekome interesantni a nekome nisu tako je kako je ali je sigurno da su tu da podsjete na neko doba gdje se država iz jednog ili iz drugog razloga, iz petnih žila, trudila da ... bude država. Ovi objekti sada su nešto poput izgubljene civilizacije, nešto što je neko napravio davno, zabetonirao ravne zidove u planini, a mi se sada pitamo, kako su to oni napravili, jer smo valjda navikli da se 500m ceste radi dva tenderska ciklusa, da zidar izida kriv zid itd, ili je možda neki drugi razlog meni nepoznat.

Rokajte :sax:

DISKLEJMER: Ovim objektima je neophodno pristupati sa oprezom jer su ipak bili vojni objekti, neki od su bili njih minirani, neki bombardovani, neki napušteni vjerovatno bez obzira na sigurnost, a i podesni su da se divlje životinje tu zavuku, pa to svako ko ih zeli obici treba imati u vidu.
Last edited by _BataZiv_0809 on 20/06/2024 15:19, edited 2 times in total.
ZoomZoomKiwi

#2 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by ZoomZoomKiwi »

Tunel Jastog, Vis, Republika Hrvatska

Image

Image

Tunel Jastog, izgrađen od strane Jugoslavenske ratne mornarice početkom 1982. godine. Ukopan je u masivnu stijenu u uvali Parja te mu je glavna namjena bila za ratne brodove. Tunel dug 127m i visok 18m služio je kao sklonište za vojne brodove. Sada je to samo ogroman spomenik koji stoji i podsjeća nas na ratnu prošlost, skrivajući u sebi zanimljive priče. Tunel Jastog postao je jedna od glavnih atrakcija za posjet i kupanje među nautičarima i turistima.

Fun fact: Nikada nije služio za podmornice iako ga se često naziva Submarine tunnel.

Kraj tog tunela je podzemnim hodnicima povezan sa ostatkom otoka i drugim mjestima od interesa za tadašnju JNA. (Prolaz iz Tunela Jastog nije dostupan civilima ni dan danas)

Na Visu ima toga podosta, pa ću pisati kad stignem. Fotografije su moje.
ZoomZoomKiwi

#3 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by ZoomZoomKiwi »

ARK (Atomska Ratna Komanda), Vis, Republika Hrvatska

Između ostalog služila je da bi se vrh Komunističke partije Jugoslavije sa svojim porodicama ovdje sakrio u slučaju nuklearnog rata, a u slučaju normalnog rata bi oficiri ovdje vodili operacije za cijeli južni i srednji Jadran. Unutra je pedesetak kreveta, a samo sklonište je na dubini od 50 metara.
laik1981

#4 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by laik1981 »

Silne milijarde skrkane na paranoju. Ovakvih tunela bruku po jadranu. Bio sam u jednom i fakat je djelovao impresivno, al da me ubijes ne znam tacno gdje :mrgreen:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by Truba »

Ja sam bio na visu i spavao u vjarni 1996 ali nisu nam to pokazivali
ZoomZoomKiwi

#6 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by ZoomZoomKiwi »

laik1981 wrote: 20/06/2024 13:48 Silne milijarde skrkane na paranoju. Ovakvih tunela bruku po jadranu. Bio sam u jednom i fakat je djelovao impresivno, al da me ubijes ne znam tacno gdje :mrgreen:
Al' odmah pedesetih su počeli Vis kopat', do početka šezdesetih bio je sav izbušen ovim skloništima.

Što kažeš, koliko para je skrkano na to jebote.

Odmah mi naumpadne Vjetrenica :run:
ZoomZoomKiwi

#7 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by ZoomZoomKiwi »

Truba wrote: 20/06/2024 13:51 Ja sam bio na visu i spavao u vjarni 1996 ali nisu nam to pokazivali
Čudi me :mrgreen:
laik1981

#8 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by laik1981 »

ZoomZoomKiwi wrote: 20/06/2024 13:52
laik1981 wrote: 20/06/2024 13:48 Silne milijarde skrkane na paranoju. Ovakvih tunela bruku po jadranu. Bio sam u jednom i fakat je djelovao impresivno, al da me ubijes ne znam tacno gdje :mrgreen:
Al' odmah pedesetih su počeli Vis kopat', do početka šezdesetih bio je sav izbušen ovim skloništima.

Što kažeš, koliko para je skrkano na to jebote.

Odmah mi naumpadne Vjetrenica :run:
Da se ulagalo, recimo, u autoindustriju koliko u vojne objekte danas bi svaka bivsa yu republika proizvodila nekog premiuma :mrgreen: Onako neprocjenjiva vrijednost vojnih objekata, a stojadin maksimum kojim se mogla pohvaliti yu autoindustrija.

Desetine milijardi skrsene, a sve preko ledja naroda i danas sve propada.
ZoomZoomKiwi

#9 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by ZoomZoomKiwi »

Jebiga, kad je svakog momenta moglo bit žik :mrgreen:
nekome

#10 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by nekome »

Nisam ja veliki buff oko ovoga i ne znam puno informacija o objektima, ali fino je i ovjde imati forum temu na ovu temu jer su podaci raštrkani po internetu, facebooku, instagramu, youtubu i sve manje je konkretnih podataka. Mnogo podataka je pisano po stranicama prije 10-20 godina (od živih svjedoka) i ti forumi su ili propali, ili su linkovi mrtvi pa je fino imati nešto svježijeg datuma.

Naravno, ovi objekti su nekome interesantni a nekome nisu tako je kako je ali je sigurno da su tu da podsjete na neko doba gdje se država iz jednog ili iz drugog razloga, iz petnih žila, trudila da ... bude država. Ovi objekti sada su nešto poput izgubljene civilizacije, nešto što je neko napravio davno, zabetonirao ravne zidove u planini, a mi se sada pitamo, kako su to oni napravili, jer smo valjda navikli da se 500m ceste radi dva tenderska ciklusa, da zidar izida kriv zid itd, ili je možda neki drugi razlog meni nepoznat.

@_BataZiv_0809 predlažem samo još da staviš neki disclaimer na početku teme, crvenim slovima, da je potrebno u slučaju obilazaka ovakvih objekata pristupati sa oprezom jer su ipak bili vojni objekti, neki od njih minirani, neki bombardovani, neki napušteni vjerovatno bez obzira na sigurnost, a i zgodni su da se divlje životinje tu zavuku, pa da se skrene pažnja nekome ko ima obilaske na umu.
nekome

#11 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by nekome »

Planina Vitorog
radarski objekat sa pratećim sadržajem

44.1195921921442, 17.044458860432517

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#12 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by _BataZiv_0809 »

@nekome dopunjeno :thumbup:
DebelinJoe

#13 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by DebelinJoe »

Pratim.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#14 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by Bobi »

Te kao potrošene milijarde na vojne opbjekte apsolutno nema veze sa istinom, pogledajte te objekte i ko ima malo tehnickog znanja moze odokativno izracunat vrijednost radova na tim objektima. Kakve bolan milijarde to je propaganda ovih novih sistema nakon raspada Jugoslavije. Etro uzmite taj tunel na Visu za brodove...ko jedan tunel na koridoru i to jedna cijev :D..milijardeeeee :D. Iskopali rupu 100 metara oblozili betonom...milijaaaaarde..rasipali novac ovo-ono...de ba :lol: . Ispod Zenice ima 500 km rudarskih tunela..milijaaarde :D .
Peacean

#15 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by Peacean »

Bobi wrote: 20/06/2024 14:16 Te kao potrošene milijarde na vojne opbjekte apsolutno nema veze sa istinom, pogledajte te objekte i ko ima malo tehnickog znanja moze odokativno izracunat vrijednost radova na tim objektima. Kakve bolan milijarde to je propaganda ovih novih sistema nakon raspada Jugoslavije. Etro uzmite taj tunel na Visu za brodove...ko jedan tunel na koridoru i to jedna cijev :D..milijardeeeee :D. Iskopali rupu 100 metara oblozili betonom...milijaaaaarde..rasipali novac ovo-ono...de ba :lol: . Ispod Zenice ima 500 km rudarskih tunela..milijaaarde :D .
Pa zaboravljaš da je to bio komunizam, a u komunizmu svi imaju pravo da stave nešto i u svoj džep :D
nekome

#16 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by nekome »

Jahorina "Hotel" -- vojna komanda

"Hotel" na Jahorini je (po onome što sam razumio na internetu), imao 4 sprata iznad zemlje i 4 sprata ispod zemlje i tu je bilo vojno komandno mjesto. Tu su kadeti išli na obuke, i na obuku skijanja ali je zapravo ispod zemlje bila smještena vojna komanda.
Objekat "4" je bio pod nadležnošću VP 7989 Nedžarići-Sarajevo, tu je bila stacionirana 4. četa 321. bataljona veze RV i PVO. Inače je to bilo rezervno komandno mjesto RV i PVO. I objekti ""5" i "6" su pripadali našoj jedinici.
Objekat "7-radar" je bio iz sastava jedne čete 58. bataljona VOJIN čija se komanda takođe nalazila u kasarni Nedžarići-Sarajevo.
Image

Ako me moć zapažanja dobro služi, na osnovu informacija sa interneta, taj se objekat nalazi ovdje:

Image

Neki su pisali da je to NATO bombardovao ali to je slabo vjerovatno. Vjerovatnije su priče da se urušio od izvlačenja armature (po pričama sa interneta).
Bobi
Forum administrator

#17 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by Bobi »

Peacean wrote: 20/06/2024 14:22
Bobi wrote: 20/06/2024 14:16 Te kao potrošene milijarde na vojne opbjekte apsolutno nema veze sa istinom, pogledajte te objekte i ko ima malo tehnickog znanja moze odokativno izracunat vrijednost radova na tim objektima. Kakve bolan milijarde to je propaganda ovih novih sistema nakon raspada Jugoslavije. Etro uzmite taj tunel na Visu za brodove...ko jedan tunel na koridoru i to jedna cijev :D..milijardeeeee :D. Iskopali rupu 100 metara oblozili betonom...milijaaaaarde..rasipali novac ovo-ono...de ba :lol: . Ispod Zenice ima 500 km rudarskih tunela..milijaaarde :D .
Pa zaboravljaš da je to bio komunizam, a u komunizmu svi imaju pravo da stave nešto i u svoj džep :D
Vidimo da to u svoj džep nije strano ni u ovom našen novonastalom sistemu....o"u svoj džep" mislim da ne zavisi od politike, to je globalna bolest :D.
laik1981

#18 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by laik1981 »

Na stotine je takvih objekata. Bunker u Konjicu, aerodrom Zeljava, podzemnih baza masa u svim republikama. Ogromni su to bili poduhvati i kostali su na desetine milijardi.
Bobi
Forum administrator

#19 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by Bobi »

laik1981 wrote: 20/06/2024 14:25 Na stotine je takvih objekata. Bunker u Konjicu, aerodrom Zeljava, podzemnih baza masa u svim republikama. Ogromni su to bili poduhvati i kostali su na desetine milijardi.
Stoitine a ti nabrojao dva :D a jel imas kakve argumente za te desetine miljardi :D ?
black

#20 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by black »

Image

Image

Image

https://www.titovbunker.com/index.html

nije napusten ali vrijedi posjetiti
Tvrtko II Kotromanić

#21 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by Tvrtko II Kotromanić »

preporuka definitivno za posjetu bunkeru kod Konjica

isto kao vremenska masina, nazad te baci 60tak godina
geralt

#22 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by geralt »

Ko nece da finansira svoju vojsku, finansirace tudju duplo, i ne samo novcem.

To sto se rat sa SSSR-om za koji su ovi objekti pripremani nije desio ne znaci da rizik od njega nije postojao ni da su pare besmisleno potrosene. A mozda se nije desio upravo zato sto se pripremalo za njega.
laik1981

#23 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by laik1981 »

Bobi wrote: 20/06/2024 14:30
laik1981 wrote: 20/06/2024 14:25 Na stotine je takvih objekata. Bunker u Konjicu, aerodrom Zeljava, podzemnih baza masa u svim republikama. Ogromni su to bili poduhvati i kostali su na desetine milijardi.
Stoitine a ti nabrojao dva :D a jel imas kakve argumente za te desetine miljardi :D ?
Hoces racune mozda? Zakopaj se malo po netu ako te interesuje. Eto samo ta dva koja sam naveo su kostala na milijarde. Zeljava cak 8 miljardi dolara. Kao da danas skrsis 70 milijardi :mrgreen: .
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#24 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by Truba »

Kad je postojala opasnost
I kad su objekti pravljeni
Peacean

#25 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by Peacean »

Truba wrote: 20/06/2024 14:50 Kad je postojala opasnost
I kad su objekti pravljeni
Kad si komunista opasnost stalno postoji, u suprotnom propade režim :-D
Post Reply