Kucam na mobitelu, pa mi glupi telefon.sam ispravlja riječi kako ne treba.Hakiz wrote: ↑19/06/2024 21:25Nego, hoće jezik pravoBetter Man wrote: ↑19/06/2024 20:03 Ja bih tu svaki dan postavio policajce da sakriveni dežuraju i svakom ko ide mimo pohotnika pišu kazne i dao bi im duplu plažu za to. Tako bi se riješili idiota koji ugrožavaju prvo druge, pa tek onda sebe.![]()
Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
- Better Man
#20076 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
- video
#20077 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Vidi, niko me ne sprecava ni da idem sredinom ceste pa ne idem.kB27 wrote: ↑19/06/2024 22:45A sta te sprecava da ides "krajem" vanjskim rubom kruznog toka uz sami rub? Ili jednako vjerovatno, unutrasnjim uz betonsku zastitnu barijeru? Ti stvarno mislis oni nesto razmisljaju, sklanjaju se od auta i hodaju samo tamo gdje auta ne mogu voziti.video wrote: ↑19/06/2024 22:36 Nije isto, nema sanse.
'Odozgo' sa KT se moze samo 'na glavu' preko onih betonskih zastitnih barijera il na automobil - nema trece.
U Hrasnom pretrcis, udjes u taj srednji dio i kruzih dok ovdje tog srednjeg dijela nema ( ustvari ima ali ogromna rupa, pa bujrum skoci)
Biti ce to puno bolje na tom KT.
Mora.
Jedino sto bi mozda malo pomoglo jeste da vec preko "mosta" (nadvoznjaka) izmedju pjesackog dijela i dijela za automobile ide 1.5m visoka ograda, koja pocinje vec kod kruznog toka gdje ce biti Lidl. Sto naravno nece biti.
Ovo nije regularni KT, a onaj ko se bude nerazumno ponasao snositi ce i posljedice a u ovom slucaju mogu biti pogubnije min za 50% u odnosu na druge KT.
Pa burum!
-
kB27
#20078 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Sve se slazem s tobom covjece, ali ne pricam o tome hocemo li ti i ja ici kruznim tokom. Ne idem ni ja pjeske kroz kruzni tok u Hrasnom, pa svaki dan gledam i zaobilazim takve. Ta dva kruzna toka su skoro identicna - iskljucivo za automobile, bez pjesackih staza pored kruznog toka i bez pjesackih prelaza neposredno prije kruznog toka - odnosno denivelisani pjesakci saobracaj. Cak u Hrasnom kruzni tok spaja vise vaznih saobracajnica i ima vise ulazno-izlaznih traka nego ovaj. Eto samo je ovaj u B. Potoku kao krofna jer ima u sredini rupu, sve ostalo gledano sa aspekta saobracaja isto. No dobro, zivi bili pa vidjeli.video wrote: ↑19/06/2024 22:52Vidi, niko me ne sprecava ni da idem sredinom ceste pa ne idem.kB27 wrote: ↑19/06/2024 22:45A sta te sprecava da ides "krajem" vanjskim rubom kruznog toka uz sami rub? Ili jednako vjerovatno, unutrasnjim uz betonsku zastitnu barijeru? Ti stvarno mislis oni nesto razmisljaju, sklanjaju se od auta i hodaju samo tamo gdje auta ne mogu voziti.video wrote: ↑19/06/2024 22:36 Nije isto, nema sanse.
'Odozgo' sa KT se moze samo 'na glavu' preko onih betonskih zastitnih barijera il na automobil - nema trece.
U Hrasnom pretrcis, udjes u taj srednji dio i kruzih dok ovdje tog srednjeg dijela nema ( ustvari ima ali ogromna rupa, pa bujrum skoci)
Biti ce to puno bolje na tom KT.
Mora.
Jedino sto bi mozda malo pomoglo jeste da vec preko "mosta" (nadvoznjaka) izmedju pjesackog dijela i dijela za automobile ide 1.5m visoka ograda, koja pocinje vec kod kruznog toka gdje ce biti Lidl. Sto naravno nece biti.
Ovo nije regularni KT, a onaj ko se bude nerazumno ponasao snositi ce i posljedice a u ovom slucaju mogu biti pogubnije min za 50% u odnosu na druge KT.
Pa burum!
U drugim kruznim tokovima koji nisu ovako gradjeni i imaju pjesacke prelaze neposredno pred kruzni tok nema ovih gluposti. Tako da pogubno, pogubnije, najpogubnije nema previse smisla. I ne, ne kazem da je neki od ova dva kruzna toka trebao imati takvo rjesenje za pjesake.
-
Hakiz
#20079 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ma, jasno, ali se super uklopiloBetter Man wrote: ↑19/06/2024 22:47Kucam na mobitelu, pa mi glupi telefon.sam ispravlja riječi kako ne treba.Hakiz wrote: ↑19/06/2024 21:25Nego, hoće jezik pravoBetter Man wrote: ↑19/06/2024 20:03 Ja bih tu svaki dan postavio policajce da sakriveni dežuraju i svakom ko ide mimo pohotnika pišu kazne i dao bi im duplu plažu za to. Tako bi se riješili idiota koji ugrožavaju prvo druge, pa tek onda sebe.![]()
- johntra
#20080 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ne znam druže kuda prolaziš, ali nije baš tako. Slažem se za ovu varijantu da se niko tu ne okuplja, mada je bilo prijava da postoji nakav lik što se flešuje ženama, ali nikoga tu grupno nema. Da, zapušteno je, prljavo često, piša se masovno po ćoškovima, zidovi išarani grafitima sve više i više. Nema čuvara, a bilo je priča da će biti. Isto tako, pokradene sva grla neonki na izlazu prema Trgu Heroja, kao i dobar dio grla neonki na izlazu prema Hrasnom. Nikada nisu psotavljeni novi i tako stoji već skoro četiri godine. Zimi se često zna desiti da se svjetlo nikako ne pali, a i kad crkne neka neonka sama od sebe, prođe vječnost dok se ne zamijeni.kB27 wrote: ↑19/06/2024 20:16 Prosao stotine puta u posljednjih par godina kroz taj pothodnik, nikada se niko u njemu nije okupio i nikada nije bilo da svjetlo ne radi.
Onda kada mi se ne prolazi, imam opciju da odem 100-200 metara istocno, sjeverno ili zapadno niz cestu i predjem na pjesackom prelazu.
Ako mi se bas ni to ne radi, imam opciju da odem 10-20 metara istocno, sjeverno ili zapadno niz cestu i predjem cestu van pjesackog prelaza, ali 200 puta lakse, bezbjednije i manje opasno za sve ucesnike u saobracaju nego da predjem kroz kruzni tok.
Ali jok, kad naumi da od pekare ide pravac u A. Sacirbegovic nema tog Boga koji ce ga sprijeciti u tome. Jer to je njegovo naselje, on se za to boriJo.
Naravno, sve ovo ne opravdava divljake koji prelaze gdje stignu, a najčešće je to linija od trolejbuske stanice ispod kružnog, pa tamo prema Hrasnom i onda gore prema brdu preko tranzita. Tu je jako opasno, jer vozači i ne vide pješake kad izađu iz trole, jer su im nizbrdo i samo čekam kad će pasti mrtva glava. Svaki dan se toga nagledam u desetinama slučajeva. Prolasci kroz kružni su rjeđi, ali ih ima. Sinoć baš jedna žena ušla u kružni odozdo, i to haman cestom hodala sve, da bi sačekala lika koji joj je sa autom stao u kružnom, a ona ga čekala na onom malom travnatom ostrvu...
Svega ima, a što se tiče pothodnika, najbolje bi bilo da njegovo održavanje na sebe preuzme Općina NS preko ONSA firme, da ima čuvar i održavanje. Jedino će tako opstati i biti sigurniji...
- Haris.ba
#20081 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Drugog rjesenja nema. Za svaki pothodnik moras zastitare i cistace ko da je hotel.
Neka to imaju u vidu oni sto trube da treba ukopavati tramvaj.
Vidim ima neki lik dole sjedi u nekom udubljenju. Koja je njegova funkcija?
- VladaFBiH
#20082 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
hmmmmm mobitel ti prvo nudi riječi koje često koristiš "pohotniče" jedanBetter Man wrote: ↑19/06/2024 22:47Kucam na mobitelu, pa mi glupi telefon.sam ispravlja riječi kako ne treba.Hakiz wrote: ↑19/06/2024 21:25Nego, hoće jezik pravoBetter Man wrote: ↑19/06/2024 20:03 Ja bih tu svaki dan postavio policajce da sakriveni dežuraju i svakom ko ide mimo pohotnika pišu kazne i dao bi im duplu plažu za to. Tako bi se riješili idiota koji ugrožavaju prvo druge, pa tek onda sebe.![]()
-
kB27
#20083 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Vecinom prolazim po danu pa ne treba svjetlo, kada sam prolazio navecer sve je radilo tako da se moze normalno proci. Mozda zavisi i koji ulaz, koji izlaz, i slicno.johntra wrote: ↑20/06/2024 11:13Ne znam druže kuda prolaziš, ali nije baš tako. Slažem se za ovu varijantu da se niko tu ne okuplja, mada je bilo prijava da postoji nakav lik što se flešuje ženama, ali nikoga tu grupno nema. Da, zapušteno je, prljavo često, piša se masovno po ćoškovima, zidovi išarani grafitima sve više i više. Nema čuvara, a bilo je priča da će biti. Isto tako, pokradene sva grla neonki na izlazu prema Trgu Heroja, kao i dobar dio grla neonki na izlazu prema Hrasnom. Nikada nisu psotavljeni novi i tako stoji već skoro četiri godine. Zimi se često zna desiti da se svjetlo nikako ne pali, a i kad crkne neka neonka sama od sebe, prođe vječnost dok se ne zamijeni.kB27 wrote: ↑19/06/2024 20:16 Prosao stotine puta u posljednjih par godina kroz taj pothodnik, nikada se niko u njemu nije okupio i nikada nije bilo da svjetlo ne radi.
Onda kada mi se ne prolazi, imam opciju da odem 100-200 metara istocno, sjeverno ili zapadno niz cestu i predjem na pjesackom prelazu.
Ako mi se bas ni to ne radi, imam opciju da odem 10-20 metara istocno, sjeverno ili zapadno niz cestu i predjem cestu van pjesackog prelaza, ali 200 puta lakse, bezbjednije i manje opasno za sve ucesnike u saobracaju nego da predjem kroz kruzni tok.
Ali jok, kad naumi da od pekare ide pravac u A. Sacirbegovic nema tog Boga koji ce ga sprijeciti u tome. Jer to je njegovo naselje, on se za to boriJo.
Naravno, sve ovo ne opravdava divljake koji prelaze gdje stignu, a najčešće je to linija od trolejbuske stanice ispod kružnog, pa tamo prema Hrasnom i onda gore prema brdu preko tranzita. Tu je jako opasno, jer vozači i ne vide pješake kad izađu iz trole, jer su im nizbrdo i samo čekam kad će pasti mrtva glava. Svaki dan se toga nagledam u desetinama slučajeva. Prolasci kroz kružni su rjeđi, ali ih ima. Sinoć baš jedna žena ušla u kružni odozdo, i to haman cestom hodala sve, da bi sačekala lika koji joj je sa autom stao u kružnom, a ona ga čekala na onom malom travnatom ostrvu...![]()
Svega ima, a što se tiče pothodnika, najbolje bi bilo da njegovo održavanje na sebe preuzme Općina NS preko ONSA firme, da ima čuvar i održavanje. Jedino će tako opstati i biti sigurniji...
Cuvar? Boga ti kako to moze biti opravdan trosak placanja cuvara 24/7, da bi cuvao prolaz za pjesake? Da tu ima nekih radnji, poslovnih prostora, trafika, bilo cega, i da se od toga stvara neki prihod, pa hajde. Cuvar pothodnika, to nigdje na svijetu ne postoji. To se rjesava video-nadzorom. Sto odmah rjesava i problem huliganstva, te troskove odrzavanja smanjuje 99%.
P. S. smece u tom pothodniku nije od ljudi sa Nahoreva, nego graDZana sa Hrasnog brda.
Odnosno znam kako moze - tako sto ce se oformiti specijalna jedinica u MUPU koja ce biti 24/7 na kruznom toku; dva policajca koji ce ganjati one koji prelaze, i prihode od kazni preusmjeriti na placanje cuvara u pothodniku. Kad vec mastamo...
- Ateista
#20084 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ti pothodnici su uvijek problematicni i jedino rjesenje je po meni da se nekako ozive sadrzajem. Problem je sto ovo nije sad neka lokacija u centru pa je pitanje koliko se isplati, ali neki objekti unutra bi puno znacili pored video nadzora, cisto psiholoski da to nije samo obicni zatvoreni prolaz. Manje bi bilo pisanja, vandalizma i slicno, te bi se ljudi osjecali ugodnije da prodju.
- VladaFBiH
#20085 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Rak rana ovog društva je održavanje odnosno neodržavanje - niko ne očisti mjesecima, ne popravlja se ništa i onda se nakon par godina neko pita ko je ovo sve uništio i zašto smo ovakva stoka. Da se redovno održava i čisti nikada ne bi došlo u ovakvo stanje više od pola grada - pogledaj samo nove tramvajske koje nikada nisu oprane, pogledaj podzemnu garažu kod Viječnice u kojoj može ograjisati i zadnji put je očišćena kada je napravljene a i tada je lift zadnji put radio, pogleda pothodnik na stupu kojega se sjete max 1x godišnje i kažu fuj kakav je, pogledaj ova dječija igrališta na kojima niko ništa nije uradio otkako su napravljena i pola mobilijara se raspada a dijelovi podloge fale,... gdje god pogledaš vidiš samo neodržavanje i bol u *urcukB27 wrote: ↑20/06/2024 13:22Vecinom prolazim po danu pa ne treba svjetlo, kada sam prolazio navecer sve je radilo tako da se moze normalno proci. Mozda zavisi i koji ulaz, koji izlaz, i slicno.johntra wrote: ↑20/06/2024 11:13Ne znam druže kuda prolaziš, ali nije baš tako. Slažem se za ovu varijantu da se niko tu ne okuplja, mada je bilo prijava da postoji nakav lik što se flešuje ženama, ali nikoga tu grupno nema. Da, zapušteno je, prljavo često, piša se masovno po ćoškovima, zidovi išarani grafitima sve više i više. Nema čuvara, a bilo je priča da će biti. Isto tako, pokradene sva grla neonki na izlazu prema Trgu Heroja, kao i dobar dio grla neonki na izlazu prema Hrasnom. Nikada nisu psotavljeni novi i tako stoji već skoro četiri godine. Zimi se često zna desiti da se svjetlo nikako ne pali, a i kad crkne neka neonka sama od sebe, prođe vječnost dok se ne zamijeni.kB27 wrote: ↑19/06/2024 20:16 Prosao stotine puta u posljednjih par godina kroz taj pothodnik, nikada se niko u njemu nije okupio i nikada nije bilo da svjetlo ne radi.
Naravno, sve ovo ne opravdava divljake koji prelaze gdje stignu, a najčešće je to linija od trolejbuske stanice ispod kružnog, pa tamo prema Hrasnom i onda gore prema brdu preko tranzita. Tu je jako opasno, jer vozači i ne vide pješake kad izađu iz trole, jer su im nizbrdo i samo čekam kad će pasti mrtva glava. Svaki dan se toga nagledam u desetinama slučajeva. Prolasci kroz kružni su rjeđi, ali ih ima. Sinoć baš jedna žena ušla u kružni odozdo, i to haman cestom hodala sve, da bi sačekala lika koji joj je sa autom stao u kružnom, a ona ga čekala na onom malom travnatom ostrvu...![]()
Cuvar? Boga ti kako to moze biti opravdan trosak placanja cuvara 24/7, da bi cuvao prolaz za pjesake? Da tu ima nekih radnji, poslovnih prostora, trafika, bilo cega, i da se od toga stvara neki prihod, pa hajde. Cuvar pothodnika, to nigdje na svijetu ne postoji. To se rjesava video-nadzorom. Sto odmah rjesava i problem huliganstva, te troskove odrzavanja smanjuje 99%.
P. S. smece u tom pothodniku nije od ljudi sa Nahoreva, nego graDZana sa Hrasnog brda.
Odnosno znam kako moze - tako sto ce se oformiti specijalna jedinica u MUPU koja ce biti 24/7 na kruznom toku; dva policajca koji ce ganjati one koji prelaze, i prihode od kazni preusmjeriti na placanje cuvara u pothodniku. Kad vec mastamo...
- VladaFBiH
#20086 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Da ih 1x sedmično očiste i da 1x mjesečno promijene sijalice ili šta je već crklo ne bi bili u onakvom stanju nego ih niko ne pogleda mjesecima pa i godinama pa se onda pitamo otkud nešto u ovako lošem stanjuAteista wrote: ↑20/06/2024 16:04 Ti pothodnici su uvijek problematicni i jedino rjesenje je po meni da se nekako ozive sadrzajem. Problem je sto ovo nije sad neka lokacija u centru pa je pitanje koliko se isplati, ali neki objekti unutra bi puno znacili pored video nadzora, cisto psiholoski da to nije samo obicni zatvoreni prolaz. Manje bi bilo pisanja, vandalizma i slicno, te bi se ljudi osjecali ugodnije da prodju.
-
kB27
#20087 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Slazem se sve. Izmedju ostalog znacajno djeluje na psihu onih sa devijantnim ponasanjem: za prvi grafit na novoj fasadi ili potpis u trolejbusu trebaju velika muda, a ako ih je vec 100 nacrtano onda ce se potpisati i onaj sa klikerima; rijetko koja budala ce prva baciti smece na livadu, ali kad vec vidi divlju deponiju ide bez problema.VladaFBiH wrote: ↑20/06/2024 16:07 Rak rana ovog društva je održavanje odnosno neodržavanje - niko ne očisti mjesecima, ne popravlja se ništa i onda se nakon par godina neko pita ko je ovo sve uništio i zašto smo ovakva stoka. Da se redovno održava i čisti nikada ne bi došlo u ovakvo stanje više od pola grada - pogledaj samo nove tramvajske koje nikada nisu oprane, pogledaj podzemnu garažu kod Viječnice u kojoj može ograjisati i zadnji put je očišćena kada je napravljene a i tada je lift zadnji put radio, pogleda pothodnik na stupu kojega se sjete max 1x godišnje i kažu fuj kakav je, pogledaj ova dječija igrališta na kojima niko ništa nije uradio otkako su napravljena i pola mobilijara se raspada a dijelovi podloge fale,... gdje god pogledaš vidiš samo neodržavanje i bol u *urcu
I vani se crta, unistava, baca (naravno 100x manje), ali se svako takvo devijantno ponasanje "hvata u letu" i ispravi do ujutro. U suprotnom bi za godinu bilo kao kod nas.
-
username_here
-
kB27
#20089 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Totalno izmijenjena slika cijelog naselja. Saobracajno, od slijepog crijeva do jednog od najbolje povezanih naselja. Autoput, GGM, Dzemala Bijedica i Sjeverna, Juzna, gradska zeljeznica, sve na par minuta. Sad, da li je bilo neophodno dizati kruzni na cackalice (osim da se umiri narod), to ne znam.
-
Naslovnica
#20090 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Turaju hasvalt, još da urade horizontalnu signalizaciju i biće TOP!
Doduše, nedostaju pristupne rampe, ali ne treba srkletiti.
- Haris.ba
#20091 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Cesta je dignuta na cackalice radi nelegalnih poslovnih koji su bili uz prijasnju cestu.kB27 wrote: ↑20/06/2024 18:15 Totalno izmijenjena slika cijelog naselja. Saobracajno, od slijepog crijeva do jednog od najbolje povezanih naselja. Autoput, GGM, Dzemala Bijedica i Sjeverna, Juzna, gradska zeljeznica, sve na par minuta. Sad, da li je bilo neophodno dizati kruzni na cackalice (osim da se umiri narod), to ne znam.
Na jednoj drugoj temi o pothodnicima je to plus, pa neka ima sadrzaja i poslovnih.
A, ja ne vidim neki uspjeh kako su ovo zamislili. Ona je cesta trebala biti za loko saobracaj (za naselja sjeverno od pruge) a oni napravise tranzit. Mislim da je to najbolje ne mijesati, ali kad vec misle da je to ok, i meni je onda ok.
Sada ce tamo biti krkljanac. Meni odlicno. Odoh na Stup kada hocu na autoput.
Oni je sada ko ide iz grada najblizi spoj na autoput. Ali hajd. Ko siru sliku gleda u Bosni?
-
kB27
#20092 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ja ne vidim novi problem koji donosi ovaj kruzni tok i spoj generalno. Ako taj problem postoji, on je nastao ranije, kada je uopce napravljen spoj prvog komada gradskog autoputa sa Safeta Zajke.
Safeta Zajke ce sa ovim spojem biti "tranzitna" samo na dijelu izmedju ovog novog kruznog toka i kruznog toka koji je spoj na autoput. Danas je tranzitna sve od kruznog toka u Buca Potoku, jer je nerijetko to najbrzi put za izaci iz grada. Nakon sto se sve ovo spoji vise nece biti i to ce drasticno rasteretiti i raskrsnicu Otoka, i mali kruzni tok kod otvorene pijace, i kruzni tok u Buca Potoku, i Safeta Zajke na cijelom pomenutom dijelu. Sve sto je ranije islo ovom rutom, sa ovim spojem rasporedit ce se na nekoliko opcija:
- ista ta ruta
- GGM, kod GRAS-a u Srdjana Aleksica, pa Dzemala Bijedica, kruzni tok na cackalima, autoput
- GGM, na Otoki desno pa u Dzemala Bijedica, kruzni tok na cackalima, autoput
- GGM, Ive Andrica, kruzni tok na cackalima, autoput
- naravno uz postojecu standardnu rutu preko Stupske petlje
U biti, ogroman benefit osjetit ce Stupska petlja i raskrsnica Otoka. A najveca korist je sto stanovnici novih naselja (Miljacka, Nova Otoka, i sve sto se na njih naslanja) nece morati nebuloznim putevima izlaziti/ulaziti u grad kako danas moraju. Nije da me previse briga za njih kao njih, vise za to da ne zauzimaju mjesto na cestama na kojim je nebulozno da se nadju kada izlaze/ulaze u grad.
Takodjer ce znacajno rasteretiti GGM na komadu Alipasino - Stupska petlja, u oba smjera.
Ili, pojednostavljeno, ukoliko ne ides na Stupsku petlju, danas imas nula nacina da iz grada izadjes na autoput cestama profila 2+2 ili vise. Kada se sve ovo spoji, imat ces dva.
Safeta Zajke ce sa ovim spojem biti "tranzitna" samo na dijelu izmedju ovog novog kruznog toka i kruznog toka koji je spoj na autoput. Danas je tranzitna sve od kruznog toka u Buca Potoku, jer je nerijetko to najbrzi put za izaci iz grada. Nakon sto se sve ovo spoji vise nece biti i to ce drasticno rasteretiti i raskrsnicu Otoka, i mali kruzni tok kod otvorene pijace, i kruzni tok u Buca Potoku, i Safeta Zajke na cijelom pomenutom dijelu. Sve sto je ranije islo ovom rutom, sa ovim spojem rasporedit ce se na nekoliko opcija:
- ista ta ruta
- GGM, kod GRAS-a u Srdjana Aleksica, pa Dzemala Bijedica, kruzni tok na cackalima, autoput
- GGM, na Otoki desno pa u Dzemala Bijedica, kruzni tok na cackalima, autoput
- GGM, Ive Andrica, kruzni tok na cackalima, autoput
- naravno uz postojecu standardnu rutu preko Stupske petlje
U biti, ogroman benefit osjetit ce Stupska petlja i raskrsnica Otoka. A najveca korist je sto stanovnici novih naselja (Miljacka, Nova Otoka, i sve sto se na njih naslanja) nece morati nebuloznim putevima izlaziti/ulaziti u grad kako danas moraju. Nije da me previse briga za njih kao njih, vise za to da ne zauzimaju mjesto na cestama na kojim je nebulozno da se nadju kada izlaze/ulaze u grad.
Ili, pojednostavljeno, ukoliko ne ides na Stupsku petlju, danas imas nula nacina da iz grada izadjes na autoput cestama profila 2+2 ili vise. Kada se sve ovo spoji, imat ces dva.
-
El_comadante
#20093 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Što bi to bilo dobro radno mjesto: čuvar pothodnika.kB27 wrote: ↑20/06/2024 13:22Vecinom prolazim po danu pa ne treba svjetlo, kada sam prolazio navecer sve je radilo tako da se moze normalno proci. Mozda zavisi i koji ulaz, koji izlaz, i slicno.johntra wrote: ↑20/06/2024 11:13Ne znam druže kuda prolaziš, ali nije baš tako. Slažem se za ovu varijantu da se niko tu ne okuplja, mada je bilo prijava da postoji nakav lik što se flešuje ženama, ali nikoga tu grupno nema. Da, zapušteno je, prljavo često, piša se masovno po ćoškovima, zidovi išarani grafitima sve više i više. Nema čuvara, a bilo je priča da će biti. Isto tako, pokradene sva grla neonki na izlazu prema Trgu Heroja, kao i dobar dio grla neonki na izlazu prema Hrasnom. Nikada nisu psotavljeni novi i tako stoji već skoro četiri godine. Zimi se često zna desiti da se svjetlo nikako ne pali, a i kad crkne neka neonka sama od sebe, prođe vječnost dok se ne zamijeni.kB27 wrote: ↑19/06/2024 20:16 Prosao stotine puta u posljednjih par godina kroz taj pothodnik, nikada se niko u njemu nije okupio i nikada nije bilo da svjetlo ne radi.
-
gidra
#20094 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Moze li neko strucan objasniti, koja je logika asfaltiranja ovih 100 metara asfalta tj. pola KT-a i dovlacenja silnih mašina da se asfaltira ovo, osim ako nije za predizborno slikanje?
Zar nije logicnije napasti pristupne ceste i da se ovo vise zavrsi, pa po tom završetku dovući mašine i asfaltirati za dan sve, a kao sto vidimo na snimku, niđe nikoga na gradilištu..
Prije će Lidl završiti, nego ovaj projekat, smijesno.
- tramvajtrojka
#20095 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
da bi se mogao pustiti pravac Alipašino bucha city, da bi se mogla ukinuti cesta da se naprave rampegidra wrote: ↑20/06/2024 19:38Moze li neko strucan objasniti, koja je logika asfaltiranja ovih 100 metara asfalta tj. pola KT-a i dovlacenja silnih mašina da se asfaltira ovo, osim ako nije za predizborno slikanje?
Zar nije logicnije napasti pristupne ceste i da se ovo vise zavrsi, pa po tom završetku dovući mašine i asfaltirati za dan sve, a kao sto vidimo na snimku, niđe nikoga na gradilištu..
-
username_here
-
bumerangss
#20097 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Jos se ne moze preko kružnog nego raja ide ispod kružnog do alipasina
Kt nece imati pjesacni nego sam taj tamo nadvožnjak iznad pruga i na njega ce pjesaci morati stepenicama ispod kruznog a bice i lift za invalide kolica...
-
Naslovnica
#20098 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Pravac Alipašino polje - Buča potok?tramvajtrojka wrote: ↑20/06/2024 19:49da bi se mogao pustiti pravac Alipašino bucha city, da bi se mogla ukinuti cesta da se naprave rampegidra wrote: ↑20/06/2024 19:38Moze li neko strucan objasniti, koja je logika asfaltiranja ovih 100 metara asfalta tj. pola KT-a i dovlacenja silnih mašina da se asfaltira ovo, osim ako nije za predizborno slikanje?
Kakve veze ima ovaj kružni sa Buča potokom, ne kontam?
Ukidanje ceste da bi se napravile rampe?
O čemu pričaš?
-
kB27
#20099 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Pa vidi se iz aviJona (drona). Istocna rampa mozda i nije sporna, ali da bi se zavrsila zapadna rampa moras zatvoriti postojecu cestu i potencijalno odsjeci cijelo naselje od ostatka grada. Alternativa tome moze biti da se saobracaj Zbrda pusti kroz kruzni tok dok se ta rampa ne zavrsi.
Nema razloga da se toliko palis jer je covjek pomijesao Boljakov i Buca potok. 95% grada ih mijesa (zapravo svi osim njih samih)
Zato je to sve kod mene B. Potok.
Nema razloga da se toliko palis jer je covjek pomijesao Boljakov i Buca potok. 95% grada ih mijesa (zapravo svi osim njih samih)
Zato je to sve kod mene B. Potok.
Last edited by kB27 on 20/06/2024 20:23, edited 1 time in total.
- tramvajtrojka
#20100 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Naslovnica wrote: ↑20/06/2024 20:19Pravac Alipašino polje - Buča potok?tramvajtrojka wrote: ↑20/06/2024 19:49da bi se mogao pustiti pravac Alipašino bucha city, da bi se mogla ukinuti cesta da se naprave rampegidra wrote: ↑20/06/2024 19:38
Moze li neko strucan objasniti, koja je logika asfaltiranja ovih 100 metara asfalta tj. pola KT-a i dovlacenja silnih mašina da se asfaltira ovo, osim ako nije za predizborno slikanje?
Kakve veze ima ovaj kružni sa Buča potokom, ne kontam?
Ukidanje ceste da bi se napravile rampe?
O čemu pričaš?

Plan je bio da se pusti ovaj plavi dio i da se spoji bucha sa alipasinom dok se radi silazno ulazna rampa na zutom dijelu