Azijske nakaze

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#3876 Re: Azijske nakaze

Post by konektovan »

citroen xm wrote: 19/06/2024 12:34 Ja te pitam za konkretan model koji je došao do velikog broja kupaca, a ti okolišaš. Eksperimentisali su ljudi sa svim i svačim, el. auta su postojala daleko prije postanka VW-a.

Gdje su ti VW modeli, koje brojke su napravljenih....

Prvo što sam na ulici vidio od čisto el. auta je Saxo electric. VW ne znam ni da je postojao serijski.
Naravno da su neji bili serijski..
Pa bili su kecevi elektricni, dvice, trice i drugi..brojke su minimalne, cisto da se pokaze da postoji alternativa ICE. Isto kao i hibridi, koji su malo po malo...od alternstive dosli da su danas standardns ponuda, a evo i elektricna isto postaju.
Elektricna auta su tad uveliko zbog naftnog lobija bili na vjetrometini, pa bio onaj cini mi se chevy pocetkom 90ih..koji je imso super karakteristike, ps odjednom nestade sa scene,..kao i njegovi nzinjeri, sta bi bilo sa shellom bp, esso,.i drugim naftnim gigantima?!
Uglavnom eu, zapad, je mnogo prije kineza pravila el. auta, to je cinjenica..
konektovan

#3877 Re: Azijske nakaze

Post by konektovan »

kravamuzara wrote: 19/06/2024 12:37
citroen xm wrote: 19/06/2024 11:35
konektovan wrote: 19/06/2024 10:45 Vw kad je pravio ekektricna vozila, kinezi nisu znali gdje im je glava...
Na primjer?

Daj mi neki velikoserijski model el. VW-a iz perioda do 2012.
Ni 2024. im ne ide bas :lol:
Ne ide mnogim,..jer se jos uvijek politika pita, gurati nesto da odmah postane standard, ne moze..
Za ICE ima jos uvijek prostora da se modernizuju, da budu cisci..posto je sva trka frka od toga i krenula.
kravamuzara

#3878 Re: Azijske nakaze

Post by kravamuzara »

konektovan wrote: 19/06/2024 12:48
citroen xm wrote: 19/06/2024 11:35

Na primjer?

Daj mi neki velikoserijski model el. VW-a iz perioda do 2012.
Ne ide mnogim,..jer se jos uvijek politika pita, gurati nesto da odmah postane standard, ne moze..
Za ICE ima jos uvijek prostora da se modernizuju, da budu cisci..posto je sva trka frka od toga i krenula.
Varali, upali 50-100 milijardi, pa onda prave plasticne kante sa velikim marzama da se pokusaju izvaditi.

Ne brani im politika da naprave kvalitetno auto, izradom i hardverom bi i mogli da hoce, softverom ne mogu i ne znaju.
citroen xm

#3879 Re: Azijske nakaze

Post by citroen xm »

konektovan wrote: 19/06/2024 12:44
Naravno da su neji bili serijski..
Pa bili su kecevi elektricni, dvice, trice i drugi..brojke su minimalne, cisto da se pokaze da postoji alternativa ICE. Isto kao i hibridi, koji su malo po malo...od alternstive dosli da su danas standardns ponuda, a evo i elektricna isto postaju.
Elektricna auta su tad uveliko zbog naftnog lobija bili na vjetrometini, pa bio onaj cini mi se chevy pocetkom 90ih..koji je imso super karakteristike, ps odjednom nestade sa scene,..kao i njegovi nzinjeri, sta bi bilo sa shellom bp, esso,.i drugim naftnim gigantima?!
Uglavnom eu, zapad, je mnogo prije kineza pravila el. auta, to je cinjenica..
Znao sam da su ti tvrdnje smiješne, zato sam i insistirao na odgovoru. Nisu serijski i tačka!

Tako je bio i T2. Takvih je projekata bilo na bacanje od strane raznih proizvođača.

Šta oni imaju pokazivati da postoji alternativa kada je el. auto postojao i za vrijeme prvih auta sa SUS motorom? :-) Da li su ulagali ozbiljan novac u razvoj baterija i punjenja. Jesu vraga, a to je ključno. Sem te dvije ključne stvari, el. auto je presmiješno napraviti.
beco wrote: 19/06/2024 12:41 Ma brat, bratu Kinezi su u tehnologiji baterija sigurno 5-10 godina ispred Evropljana. Za elektromotore ne znam. Da li znaju napraviti auto kao Evropljani naravno ne, pri tome ne mislim toliko na kvalitet materijala i unutrašnjost nego više na pogon i podvozje.

E sad da ima kod nas onaj Xiaomi za 30 000 eura, prodavao bi se ko halva i ja bih ga prvi kupio. Naravno 30 000 eura je cijena u Kini i ako dođe u EU biće skuplji, ali realno nudi 70% Taycana za 1/4 cijene, realno nije puno daleko od e-trona a mogu se kladiti da je Xiaomijev Interface bolji. Super im je onaj fazon sa dodatcima unutrašnjosti što možeš doplatiti tipke, zvučnike, displeje.

P.S. Toyota je bila najmudrija u ovoj tranziciji i nije sve bacila na EV, što će se mnogima odbiti od glavu. Stim da prvi pokušaj Toyote u EV bz4x je očajan od imena, izgleda, dometa i performansi. Likovi napravili EV da se tuspase.
Sve se može uraditi. Pokradu inžinjerska rješenja, plate inžinjere.... Ključ su baterije i punjenje, a to imaju najbolje počevši od mobitela pa do auta. Ali baš kao i po pitanju telefona, Xiaomi globalno nikada neće imati kinesku cijenu. Da će biti povoljniji, to je sigurno. Zato sada evropljani i uvode velike carinske stope.

Da se razumijemo, meni cijena ne igra ulogu, ja za ev nisam zainteresovan dok se SUS kotrlja putevima. ALi itekako pokazuju da mogu napraviti dobar auto po konkurentnoj cijeni i da su upravo EV ono što im je trebalo za zamah jer su SUS motori puno komplikovanija materija.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#3880 Re: Azijske nakaze

Post by izvrsni direktor »

Dozer wrote: 19/06/2024 10:20
izvrsni direktor wrote: 18/06/2024 15:49
Dozer wrote: 18/06/2024 14:24 Vidjecete vi sta ce Kinezi napraviti sa svoim vozilima...bice za 2-3 godine - u jbt....

Zaista ne vidim sta fali ovim vozilima... Niti su ruzna, niti neprivlacna, a ne fali nista ni motorima i opremi....
Kako su se pokazala ova vozila nako 5-10 god eksploatisanja?
U Kini vjerovatno dobro, a vidjecemo kod nas jer - dolaze.
Kako onda znas da ne fali nista ni motorima ni opremi, kad evo vidim da cak i za eksploatisanje u kini imas samo pretpostavku...?
canvra888

#3881 Re: Azijske nakaze

Post by canvra888 »

kravamuzara wrote: 19/06/2024 12:51
konektovan wrote: 19/06/2024 12:48

Varali, upali 50-100 milijardi, pa onda prave plasticne kante sa velikim marzama da se pokusaju izvaditi.

Ne brani im politika da naprave kvalitetno auto, izradom i hardverom bi i mogli da hoce, softverom ne mogu i ne znaju.
Pričaš kao da do prije dieselgatea nisu "razvijali softver", nego im tek tako padao odnekle.

I već sam napisao ranije, varali su i ostali, samo što se od toga nije napravila hampa kao što se sa VW-om napravila.

https://www.cbsnews.com/news/vw-just-th ... companies/
https://www.fleetnews.co.uk/news/manufa ... -in-france
https://www.leighday.co.uk/news/news/20 ... se-ruling/

I da, i Azijati varaju, uključujući i Mazdu.

https://www.reuters.com/business/autos- ... 024-06-03/

"Toyota said it is still investigating issues related to vehicle fuel efficiency and emissions, and aimed to complete that inquiry by the end of June.
It added there were no performance issues that violated regulations and customers did not need to stop using their cars. Mazda suspended shipments of its Roadster RF sports car and the Mazda2 hatchback from Thursday last week after finding workers had modified engine control software test results, it said in a statement."

Ali nećemo ovo čuti od tebe, nego samo oko VW-a.

https://newsroom.mazda.com/en/publicity ... 0603a.html

Evo ovdje vidimo da zapravo nije samo ni softver koji kontroliše motor, nego i varanje na crash testovima od strane Mazde:

"Irregular processing of test vehicles in crash tests regarding three models which are no longer in production.
In a certification test for occupant protection in the event of a frontal collision, an external device was used to trigger a timed activation of the airbag instead of spontaneous activation based on collision detection by an onboard sensor."

A evo ispod oko softvera koji kontroliše motor:

"Rewriting of engine control software in the testing on two models which are currently in production.
In the certification testing for the on-boarded engine output of gasoline engine, the test should have been performed using engine control software in the same condition as a mass-production vehicle, but it was conducted by using control software in which the ignition timing adjust function was partially deactivated."

I šta kaže, ne da VW politika ovo i ono. Jah.
kravamuzara

#3882 Re: Azijske nakaze

Post by kravamuzara »

Pricam o EV softveru za kontrolu baterija, tu su svi osim tesle u kamenom dobu.
canvra888

#3883 Re: Azijske nakaze

Post by canvra888 »

Inače stalno provlačiš dieselgate...
kravamuzara

#3884 Re: Azijske nakaze

Post by kravamuzara »

canvra888 wrote: 19/06/2024 19:36
kravamuzara wrote: 19/06/2024 19:33 Pricam o EV softveru za kontrolu baterija, tu su svi osim tesle u kamenom dobu.
Napisao si da je politika cijelog VW-a takva, a eto ti dokaz da nije tako i da nisu jedini u varanju.
Gdje ? :lol:

Odnosilo sa na politiku u smislu zakonodavaca, prati kontekst i na sta sam odgovarao.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#3885 Re: Azijske nakaze

Post by Romeo 80 »

Kako postavljate slike na forum? Hocu nesto da zakacim, ali veze nemam kako? :?
canvra888

#3886 Re: Azijske nakaze

Post by canvra888 »

kravamuzara wrote: 19/06/2024 19:38
kravamuzara wrote: 19/06/2024 19:33 Pricam o EV softveru za kontrolu baterija, tu su svi osim tesle u kamenom dobu.
Napisao si da je politika cijelog VW-a takva, a eto ti dokaz da nije tako i da nisu jedini u varanju.

Odnosilo sa na politiku u smislu zakonodavaca, prati kontekst i na sta sam odgovarao.
Pa nije samo zakonodavac ograničen na regulacije o softveru za EV. Eto i ostali varaju i u sigurnosnim aspektima koji su realno i bitniji. Poenta je da nije da niko ne može da napravi, nego svi pokušavaju da izvaraju.
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#3887 Re: Azijske nakaze

Post by Evolution_IV »

I sta kazes varaju i oni, ok varaju al evo ne pokusavaju zataskat ko smecari...ovde je bilo otkaza sigurno

kljucno je, obustavljene isporuke!!
kravamuzara

#3888 Re: Azijske nakaze

Post by kravamuzara »

canvra888 wrote: 19/06/2024 19:42
kravamuzara wrote: 19/06/2024 19:38

Pa nije samo zakonodavac ograničen na regulacije o softveru za EV. Eto i ostali varaju i u sigurnosnim aspektima koji su realno i bitniji. Poenta je da nije da niko ne može da napravi, nego svi pokušavaju da izvaraju.
Opet ti promasi sve.

Hajde da ti nacrtam:

1. ID serija je plasticni kurac
2. ID serija bi mogla biti kvalitetno izradjena ali je stislo sa profitom
3. vauvau ni niko osim tesle jos nema posten BMS i time je svaki trenutni non-tesla EV sakat

Ode lik na politiku firme, zakonodavca koji regulise ev softver i svasta nesto besmisleno sto nisam ni rekao :lol:
kravamuzara

#3889 Re: Azijske nakaze

Post by kravamuzara »

Nesreca im je bila sto su naletili amerikancima na volej, znalo se u evropi i godinama prije da se vara na testovima, ali taman posla da drzava njemacka kaznjava svoje :lol:

https://www.motortrend.com/news/cummins ... l-penalty/

Cummins za milion auta dobio deset puta manju kaznu od vauvau-a za par gnjolfova :lol:
kravamuzara

#3890 Re: Azijske nakaze

Post by kravamuzara »

I btw i dan-danas su svapski dizeli nelegalni, samo sto se sudjenje za thermal window razvlaci desetljece.

https://www.euractiv.com/section/transp ... -software/
izvrsni direktor

#3891 Re: Azijske nakaze

Image
Jedna slika samo za ljubitelje kvalitetnih auta :lol:
Last edited by izvrsni direktor on 19/06/2024 20:51, edited 1 time in total.
konektovan

#3892 Re: Azijske nakaze

Post by konektovan »

Ovaj byd i nije ruzan....
izvrsni direktor

#3893 Re: Azijske nakaze

Solidan je za jednog azijata
canvra888

#3894 Re: Azijske nakaze

Post by canvra888 »

Evolution_IV wrote: 19/06/2024 20:01 I sta kazes varaju i oni, ok varaju al evo ne pokusavaju zataskat ko smecari...ovde je bilo otkaza sigurno

kljucno je, obustavljene isporuke!!
Čuj ne pokušavaju zataškat, a japansko Ministarstvo za Zemljište, Infrastrukturu, Transport i Turizam moralo sprovesti istragu i utvrditi da su u pitanju neregularnosti i kaže ne zataškava se :-) Nisu oni zataškavali, oni su samo malo zataškavali :lol:

I naravno da su obustavljene isporuke jer su utvrđene neregularnosti, a ne samo pretpostavljene. Piše ti u tekstu. Morali bi zakonski praviti opozive, logično je onda i ne isporučiti i ispraviti neregularnosti, nego isporučiti pa praviti naknadno opozive. Nisu oni to uradili zbog toga što poštuju kupce, ne sekiraj se. Štaviše, moguće da su im dali i zakonsku zabranu da isporuče takva vozila sa neregularnostima.

Poštenjačine al u klincu.
kravamuzara

#3895 Re: Azijske nakaze

Post by kravamuzara »

Sad par harakirija za sramocenje familije i drzave i ostalima vise nece pasti na pamet :D

Kod svaba bi ministar iznenada dosao u posjed vile na majorci :lol:

Onaj jado sto su ga zapalili zbog odavanja tajni hastoru pojeo vuk magare, sramezljivo jedna recenica u nekom zabacenom clanku i vise niko nikad nije smio ni spomenuti.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#3896 Re: Azijske nakaze

Post by Romeo 80 »

Ja iskreno ni ne znam je li ova nakaza iz Azije, ali mogla bi posluziti za do granapa :lol:
Jos elektro govno, da budes fancy :D
kravamuzara

#3897 Re: Azijske nakaze

Post by kravamuzara »

Neka moderna peglica :lol:
canvra888

#3898 Re: Azijske nakaze

Post by canvra888 »

kravamuzara wrote: 19/06/2024 23:41 Sad par harakirija za sramocenje familije i drzave i ostalima vise nece pasti na pamet :D
Aha harakiri, još "par" njih, jašta. Eno i Honda s malverzacijama, doduše ne oko emisija, ali opet je neko varanje u pitanju. Toyota, Mazda, Honda, eno i Nissan 2018. priznao da je falsifikovao na testovima emisija, bilo na Forbesu. Mitsubishi 30 miliona popušio zbog istih malverzacija 2021. Ja fino kažem skoro svi varaju, samo se oko VW-a digla pompa.

Mazda dva izvinjenja putem PR-a uputila i to je to, kakvi otkazi i bakrači :izet:
kravamuzara

#3899 Re: Azijske nakaze

Post by kravamuzara »

canvra888 wrote: 20/06/2024 00:30
kravamuzara wrote: 19/06/2024 23:41 Sad par harakirija za sramocenje familije i drzave i ostalima vise nece pasti na pamet :D
Aha harakiri, još "par" njih, jašta. Eno i Honda s malverzacijama, doduše ne oko emisija, ali opet je neko varanje u pitanju. Toyota, Mazda, Honda, eno i Nissan 2018. priznao da je falsifikovao na testovima emisija, bilo na Forbesu. Mitsubishi 30 miliona popušio zbog istih malverzacija 2021. Ja fino kažem skoro svi varaju, samo se oko VW-a digla pompa.

Mazda dva izvinjenja putem PR-a uputila i to je to, kakvi otkazi i bakrači :izet:
Svasta se radi da se ustedi, npr. jedna od stvari za koje su ih uhvatili je da su radili bocne crash testove sa jedne strane i samo prepisivali rezultate za drugu stranu.

Rekao sam gore vauvau je najebao jer je naletio amerikancima, za identican prekrsaj je cummins dobio blagu kaznu.
A volim sto su najebali jer su hinje najvece :lol:
canvra888

#3900 Re: Azijske nakaze

Post by canvra888 »

Vala je meni hinjski od svih ovih što su varali, posebno ovi što su varali sa sigurnosnim sistemima. Čuj eksterni uređaj korišten za utajmiranu aktivaciju airbagova umjesto spontane aktivacije nakon kolizije, šta je Japancu naumpalo...
Post Reply