konektovan wrote: ↑19/06/2024 12:44
Naravno da su neji bili serijski..
Pa bili su kecevi elektricni, dvice, trice i drugi..brojke su minimalne, cisto da se pokaze da postoji alternativa ICE. Isto kao i hibridi, koji su malo po malo...od alternstive dosli da su danas standardns ponuda, a evo i elektricna isto postaju.
Elektricna auta su tad uveliko zbog naftnog lobija bili na vjetrometini, pa bio onaj cini mi se chevy pocetkom 90ih..koji je imso super karakteristike, ps odjednom nestade sa scene,..kao i njegovi nzinjeri, sta bi bilo sa shellom bp, esso,.i drugim naftnim gigantima?!
Uglavnom eu, zapad, je mnogo prije kineza pravila el. auta, to je cinjenica..
Znao sam da su ti tvrdnje smiješne, zato sam i insistirao na odgovoru. Nisu serijski i tačka!
Tako je bio i T2. Takvih je projekata bilo na bacanje od strane raznih proizvođača.
Šta oni imaju pokazivati da postoji alternativa kada je el. auto postojao i za vrijeme prvih auta sa SUS motorom?

Da li su ulagali ozbiljan novac u razvoj baterija i punjenja. Jesu vraga, a to je ključno. Sem te dvije ključne stvari, el. auto je presmiješno napraviti.
beco wrote: ↑19/06/2024 12:41
Ma brat, bratu Kinezi su u tehnologiji baterija sigurno 5-10 godina ispred Evropljana. Za elektromotore ne znam. Da li znaju napraviti auto kao Evropljani naravno ne, pri tome ne mislim toliko na kvalitet materijala i unutrašnjost nego više na pogon i podvozje.
E sad da ima kod nas onaj Xiaomi za 30 000 eura, prodavao bi se ko halva i ja bih ga prvi kupio. Naravno 30 000 eura je cijena u Kini i ako dođe u EU biće skuplji, ali realno nudi 70% Taycana za 1/4 cijene, realno nije puno daleko od e-trona a mogu se kladiti da je Xiaomijev Interface bolji. Super im je onaj fazon sa dodatcima unutrašnjosti što možeš doplatiti tipke, zvučnike, displeje.
P.S. Toyota je bila najmudrija u ovoj tranziciji i nije sve bacila na EV, što će se mnogima odbiti od glavu. Stim da prvi pokušaj Toyote u EV bz4x je očajan od imena, izgleda, dometa i performansi. Likovi napravili EV da se tuspase.
Sve se može uraditi. Pokradu inžinjerska rješenja, plate inžinjere.... Ključ su baterije i punjenje, a to imaju najbolje počevši od mobitela pa do auta. Ali baš kao i po pitanju telefona, Xiaomi globalno nikada neće imati kinesku cijenu. Da će biti povoljniji, to je sigurno. Zato sada evropljani i uvode velike carinske stope.
Da se razumijemo, meni cijena ne igra ulogu, ja za ev nisam zainteresovan dok se SUS kotrlja putevima. ALi itekako pokazuju da mogu napraviti dobar auto po konkurentnoj cijeni i da su upravo EV ono što im je trebalo za zamah jer su SUS motori puno komplikovanija materija.