SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

DaysleepeR

#81476 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

vjeshalica wrote: 19/06/2024 11:54
DaysleepeR wrote: 19/06/2024 10:37 Bravo građani, samo se vi tako odrićite svojih prava...

Nismo svi civili u neutralnim bojama u automobilčićima, ima nas koje je moguće identifikovati putem drugih stvari.
Zamućenje lica i tabli je za NPC-eve.
Jel ti ikako mozes da dokucis da ne moras biti snimljen ili imas potrebu da se svadjas cijeli dan? Jednostavno zatrazis da te ne snimaju nikako i udovoljeno. Prezentiras snimanje tog serijala pod moranje, a nije tako.
Nije do mene nego do ljudi koji nemaju nikakvog odnosa prema vlastitim pravima još bi da ubijede druge da to nije tako...

ja sam rekao šta sam imao na temu.
kB27

#81477 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kB27 »

Naslovnica wrote: 19/06/2024 12:52
kB27 wrote: 19/06/2024 12:27 Siva zona je privatni prostor vidljiv sa ulice (javne povrsine), a siva zona nije privatni automobil na javnoj povrsini. :lol:

Pretpostavljam po "nije napao kamermana, napao je kameru" principu logickog zakljucivanja.

Uz izuzetak poput snimanja maloljetnih lica, i slicno, uzmite u obzir da ste dobrovoljno na javnom prostoru i sve ce vam se samo kazati. Bilo da je to vozilo na javnom parkingu ili saobracajnici, guzovi na javnom bazenu, ili dopicnjak na javnom setalistu. Kad vas neko snimi u privatnoj garazi, kupatilu, spavacoj sobi, dnevnom boravku, onda ganjajte advokata.
naći ja sada zaredam po plaži i snimam redom guzove, pod krinkom da snimam betonski mol...zakonski, to nije problem?
U najgorem po tebe slucaju je ovako: ako ti je cilj bio snimanje mola a ne guzova, a guzovi ti usli u kadar, nemas problem. A to se lako dokaze.
DaysleepeR

#81478 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Nemojte lupati gluposti, ja sam lijepo rekao ima pravo da me snima na javnom prostoru, lijepo iz daljine.
Da snima kako mene policija pregleda, i da snima moj razgovor sa policijom nema i tačka.

Preko ulice na drugu stranu pa snimaj rad policije i javni prostor.
Usput stavi mrlju preko komplet moje figure.

Ne mogu da vjerujem da se ko bekani tek tako odričete svojih prava.
kB27

#81479 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kB27 »

Hint: otvorite Google Maps - Street View, i provozate se nekim gradom u ozbiljnoj evropskoj drzavi. Pa pogledate sta je zamuceno a sta ne. :wink:

Hint #2, posto vi sa tvrdim misljenjem necete to uraditi: bez problema vidis svako vozilo na cesti, unutrasnjost svakog vozila, svaku osobu na cesti u cjelosti osim njenog lica, svaki stan ili poslovni prostor koji se vidi sa ulice, itd.
Last edited by kB27 on 19/06/2024 12:59, edited 1 time in total.
holowey

#81480 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by holowey »

nesto se ne sjecam ovolike frke kada su snimili hanku kako parkira na trotoar na titovoj... sto niste tada galamili na snimache? :D
DaysleepeR

#81481 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

da lupaš glavom u zid od muke...

ko je sporio dokumentovanje kršenja zakona?
kB27

#81482 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kB27 »

Moze li recimo London proci kao primjer? Ako ne moze javite, ima jos gradova.

Evo malo unutrasnjosti stana/office-a bez ikakvog zatamnjivanja, ljudi sa zamucenim iskljucivo licima, automobila sa zamucenim iskljucivo tablicama (i ljudima ako su u njima), i sto je najvaznije - evo i guzova, nezamucenih.

Image
Image
Image
Image
Image
vjeshalica

#81483 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

kB27 wrote: 19/06/2024 12:53
Hakiz wrote: 19/06/2024 12:41
kB27 wrote: 19/06/2024 12:27 Siva zona je privatni prostor vidljiv sa ulice (javne povrsine), a siva zona nije privatni automobil na javnoj povrsini. :lol:

Pretpostavljam po "nije napao kamermana, napao je kameru" principu logickog zakljucivanja.

Uz izuzetak poput snimanja maloljetnih lica, i slicno, uzmite u obzir da ste dobrovoljno na javnom prostoru i sve ce vam se samo kazati. Bilo da je to vozilo na javnom parkingu ili saobracajnici, guzovi na javnom bazenu, ili dopicnjak na javnom setalistu. Kad vas neko snimi u privatnoj garazi, kupatilu, spavacoj sobi, dnevnom boravku, onda ganjajte advokata.
U automobilu . Ne smiješ snimiti nekoga sa ulice kroz otvoren prozor kuće. Ako je automobil privatan prostor, izjednačen je sa kućom. Da li je automobil privatan prostor, koji zakon to reguliše?

Kada se već smiješ, koji član kojeg zakona sprečava snimanje maloljetnika na javnom prostoru kada znaš da su oni izuzetak?

Moraš znati te stvari ako već uzimaš pravo da se smiješ.

Slobodno googlaj.
Za pocetak kuca je privatna imovina na privatnoj zemlji. Automobil na javnoj povrsini je nesto sasvim drugo. Probaj ga izvaditi u privatnom automobilu na javnom parkingu pa javi kako prodje.

Ne moram ja nista, pogotovo kad si ti u pitanju.
Neka ga pokaze sa terase svpg privatnog stana pa nek javi mudrac kako ce proci
holowey

#81484 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by holowey »

DaysleepeR wrote: 19/06/2024 13:05 da lupaš glavom u zid od muke...

ko je sporio dokumentovanje kršenja zakona?
a mozda je hanka imala kak'o chage "asim me posl'o" pa je opet snimljena i oprana u sto voda a ni a da se kaze snimachu...
laik1981

#81485 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laik1981 »

Vani se moze snimati sve sto je na javnoj povrsini i sve sto se vidi sa javne povrsine.
shandrprcSA

#81486 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by shandrprcSA »

vjeshalica wrote: 19/06/2024 13:08

U automobilu . Ne smiješ snimiti nekoga sa ulice kroz otvoren prozor kuće. Ako je automobil privatan prostor, izjednačen je sa kućom. Da li je automobil privatan prostor, koji zakon to reguliše?

Kada se već smiješ, koji član kojeg zakona sprečava snimanje maloljetnika na javnom prostoru kada znaš da su oni izuzetak?

Slobodno googlaj.
Za pocetak kuca je privatna imovina na privatnoj zemlji. Automobil na javnoj povrsini je nesto sasvim drugo. Probaj ga izvaditi u privatnom automobilu na javnom parkingu pa javi kako prodje.

terasa je javno mjesto
kB27

#81487 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kB27 »

Likovi se pod krinkom licnih prava zalazu za nesto za sto se drugi svim silama bore, odnosno za nesto sto bi "demokratske diktature" vrlo rado uvele kao zabranjeno. :lol:
kB27

#81488 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kB27 »

shandrprcSA wrote: 19/06/2024 13:13

terasa je javno mjesto
Primjer je ekstreman, jer se krsi drugi zakon - uznemiravanje javnosti. Kuca je privatno mjesto pa ga ne smijes pokazivati sa prozora kuce. I takodjer ne smijes izvaditi snajper i nisaniti prolaznike sa prozora privatne kuce.
DaysleepeR

#81489 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Tvoj razgovor sa službenim licem je takođe privatna stvar i potencijalno može biti i subjekt pravne prirode i niko to nema pravo da snima bez dozvole.

U emisiji Slučajevi-X tako puno privatnih podataka prođe ispod radara jer ljudi ne znaju svoja prava.

Kako već rekoh, sa druge strane ulice, pa lijepo snimaj kontrolu i pregled.

Snimati nečiji glas i razgovor sa službenim licem, apsolutno nedozvoljeno bez pristanka.
kB27

#81490 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kB27 »

DaysleepeR wrote: 19/06/2024 13:20 Tvoj razgovor sa službenim licem je takođe privatna stvar i potencijalno može biti i subjekt pravne prirode i niko to nema pravo da snima bez dozvole.

U emisiji Slučajevi-X tako puno privatnih podataka prođe ispod radara jer ljudi ne znaju svoja prava.

Snimati nečiji glas i razgovor sa službenim licem, apsolutno nedozvoljeno bez pristanka.
Kad vec znas svoja prava, onda znas i da si dobrovoljno pristao razgovarati sa sluzbenim licem. :thumbup:

Privatni razgovor sa sluzbenim licem mozes po zelji obaviti u privatnim prostorijama - sluzbenog lica. :mrgreen:
zdruzdjo

#81491 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

vjeshalica wrote: 19/06/2024 10:14
Naravno. Zato sam lijepo navela policijska ovlastenja. Smijesno iskreno.
Ja sam sa kombijem sa posla isla u drugo mjesto,policija me zaustavila, mozete li otvoriti tovarni prostor, naravno sve otvoreno "na izvolite". Hvala dovidjenja i prijatno. Jos lijepo kaze policajac pregledamo teretna radi stoke,migrosa, drva,sverca itd. Nikakav problem. A ovdje pricaju o nekim analnim fotosima u novcaniku.
Halooo zajeeee se sa tim. Cemu bukvalnosti. Ok ovo gore si pojasnila i super.
Naglasio sam da obzirom da sam ok, ne bih nesto zakerao. Ali opet, lijepo je znati. Ukoliko mislim da ima nekog materijala da ja najeeee nevin, onda je dobro znati sta su mi prava. Pa makar i cekao neki nalog 2 sata.
A taj neki "pregled" novcanika mi je bas da jako zadignem obrvu. Za koji dan cu napuniti 25 godina braka. Za tih 25 godina braka nikad nisam otvorio suprugin novcanik niti je ona moj. Nista ne krijem u njemu, ali na to gledam kao na neku svoju privatnost. Ali i svaciju drugo. Dao sam banalan primjer.
I da se nadje neki zvaljo iz "niodaklevaca donjih kod zgepceta" koji je jedva zavrsio srednju i preko stele posta organ, i da mi ono gleda u novcanik.....mislim, nece da moze. Ne mogu u isti sakriti ni migranta, ni kravu, ni.metar drva.... Drogu mogu, ali onda dovedi psa pa nek me onjusi.
Hakiz

#81492 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

Slobodno googlaj.

Da znaš, rekao bi.
Hakiz

#81493 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

kB27 wrote: 19/06/2024 13:21
DaysleepeR wrote: 19/06/2024 13:20 Tvoj razgovor sa službenim licem je takođe privatna stvar i potencijalno može biti i subjekt pravne prirode i niko to nema pravo da snima bez dozvole.

Kad vec znas svoja prava, onda znas i da si dobrovoljno pristao razgovarati sa sluzbenim licem. :thumbup:

Privatni razgovor sa sluzbenim licem mozes po zelji obaviti u privatnim prostorijama - sluzbenog lica. :mrgreen:
Krivični zakon FBiH:

Član 188

Neovlašćeno prisluškivanje i zvučno snimanje

(1) Ko putem posebnih naprava bez odobrenja prisluškuje ili zvučno snimi razgovor ili izjavu koja mu nije namijenjena ili omogući nepozvanoj osobi da se upozna s razgovorom ili izjavom koja je neovlašćeno prisluškivana ili zvučno snimljena, ili ko neovlašćeno prisluškuje ili snimi tuđe poruke u računalnom sustavu, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

(2) Službena osoba koja učini krivično djelo iz stava 1. ovog člana u vršenju službe, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
vjeshalica

#81494 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

kB27 wrote: 19/06/2024 13:15
shandrprcSA wrote: 19/06/2024 13:13
terasa je javno mjesto
Primjer je ekstreman, jer se krsi drugi zakon - uznemiravanje javnosti. Kuca je privatno mjesto pa ga ne smijes pokazivati sa prozora kuce. I takodjer ne smijes izvaditi snajper i nisaniti prolaznike sa prozora privatne kuce.
Poenta je da posljedica nastaje na javnom mjestu. Ovaj gore saobracajni strucljak kruznog toka to ne razumije, kao i Hakiz i vecina mudrologa.
vjeshalica

#81495 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

https://avaz.ba/vijesti/bih/912323/u-ek ... -binjezevu

Dvije osobe uhapsene zbog nepravilne izgradnje gasovoda u Binjezevu
DaysleepeR

#81496 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Sadržaj tvoj novčanika, pretinca za dokumente i prtljažnika po zakonu može da zna samo službeno lice.
Nikog drugog se ne tiče sadržaj nečijeg prtljažnika, makar samo kupus i trešnje sa vikendice bile unutra, a pogotovo da se to prikazuje na televiziji.

Isto tako, sadržaj tvog razgovora sa službenim licem se nikog ne tiče, a pogotovo gledatelja neke televizije.
Policajci postavljaju jako puno pitanja, i nikog se ne tiču odgovori na ista.
splinter

#81497 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by splinter »

vjeshalica wrote: 19/06/2024 14:29 https://avaz.ba/vijesti/bih/912323/u-ek ... -binjezevu

Dvije osobe uhapsene zbog nepravilne izgradnje gasovoda u Binjezevu
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /240619110

Evo i Klix objavio.
Hapšenja su bila očeivana, ali nažalost niko ne može vratiti mladi život niti umanjiti porodičnu tragediju.
Znalo se odmah da je ljudski faktor u pitanju, odnosno neporopisno izvođenje radova, pa je najvjerovatnije plin dospio u kanalizacionu mrežu i tako ulazio u kuću. Kremen upaljača bio je dovoljan za tragediju. Mjesecima su se okolni stanari žalili da se čuje plin, ali morala se dogoditi tragedija da bi se nešto poduzelo.
Relativno često prođem pored ove kuće i sve je isto i dan danas, samo što je ograđeno trakama, kao da je vrijeme stalo, a na trenutak te uhvati neka jeza, užas.
skrbavi-admin

#81498 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by skrbavi-admin »

Naslovnica wrote: 19/06/2024 11:23 OK.
Ja mislim da imamo problem ako se na portalu pojavi 6 slika guzova moje žene pod naslovom "otvorena sezona na Panonskim jezerima"...
pa jel otvorena il nije :lol: :run:
skrbavi-admin

#81499 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by skrbavi-admin »

ove sto im ne smeta ugrozavanje privatnosti - slobodno nek se najizvolte svima i svemu mene stvarno ne interesuje.... nema nista protiv egzibici 8-) nist(ic)a

uglavnom podrska za "Novcanalnog" jer u potpunosti je u pravu..... :thumbup:

a ostalima stvarno zelim sto vise policijskog i sistemskog uznemiravanja koje sluzi za djecje simuliranje izradjenog radnog vremena i zadataka, kao i pokrice za ignorisanje olosa koji nabija po 50 100 200 hiljada maraka kazni i gaze ljude familije i djecu - dok cekaju na red za isto......
suspect_zero

#81500 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by suspect_zero »

Vidim plamen i dim ispod Komatina....nije valjda neko granje zapalio po ovoj vrućini? :?
Post Reply