Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#24401 Re: Sarajevo Construction

Post by sime_cipol »

Kasarna Jajce je nacionalni spomenik i ako neko misli da je obnovi mora biti u bobu kakva je i bila. Ocito se ne isplati. Vise bi voljeli da je se moze poravnati, ali nece da moze.
BadBoy

#24402 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Poravnat će se sama za koju godinu
VladaFBiH

#24403 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

Chmoljo wrote: 15/06/2024 01:09
VladaFBiH wrote: 12/06/2024 09:03
Thorgerson wrote: 12/06/2024 08:57
Uzas.

Pa jbt na Stupu poplocani trotoari, usred grada onaj odvratni trotoar. Jos kad ga se vodovod, telecomi docepaju...
šta očekivati od ljudi koji prave ovakve objave:

Image

Longitusinala :run:

Edit: morao sam se 2x vraćati na sliku da uspijem ovu nakaradu od riječi prepisati
Tipfeler. D je do S.
Tipfeler se može desiti meni i tebi na forumu ali ne i njima - ovakvo nešto je nedopustivo u doba kada svaki uređaj ima "spell checker" i doslovno se provjerava svaka riječ.

Meni o njima ovo govori o dvije stvari: Nepismenost i Bol u *urcu jer ovakvo nešto se ne smije "potkrasti" jednoj (javnoj) kompaniji/zavodu/
VladaFBiH

#24404 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

Chmoljo wrote: 15/06/2024 01:11
VladaFBiH wrote: 14/06/2024 08:41
Cossack wrote: 13/06/2024 19:17 Zašto nakon rekonstrukcije šina nikada nije napravljeno da tramvaj ide do Z. stanice? Bruka je da su onako ostavili.
zato što rekonstrukcija nikada nije završena koliko god pokušavali da dokažu da jeste - ostao je još jedan cijeli lot odnosno remiza
Ja se stvarno ne sjecam je li remiza bila planirana u svim lotovima, jer je za nju tek posline rasoisan tender.

A sto se tice Z. Stanice, zar ono nije onako namjerno ostavljeno dok remiza ne bude gotova?
Lot 6
https://ipsa-institut.com/glavni-projek ... stanici-p/

za sve je rok 09/2022
VladaFBiH

#24405 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote: 15/06/2024 19:29
_BataZiv_0809 wrote: 15/06/2024 18:10 Nego kako svoju zgradu prijavit za sufinansiranje obnove fasade? Kome? Opcini/Kantonu?
Moras upratiti konkurs. Zadnji put kad sam gledao bio je konkurs na stranici opcine, sufinansiranje zajedno sa kantonom, koliko se sjecam 50% drzava, 50% stanari.

Ako se imaju pare na racunu tada to i funkcionise. Ja sam pisao, pitao, niko mi nije znao reci kako to funkcionise kada nema love, ali stanari voljni da uplate 50% fakture. S time da niko nece da objasni sta sa stanarima koji nece ni da potpisu, ni da uplate.
Meni su spominjali neku cifru od 90KM po kvadratu (mislim za 10cm stiropora i ona vuna na prelazima zbog pozara). Je li to trzisna cijene ne znam. Ali, eto da okvirno znas koliko ce vas izaci.
kod mene se kompletna zgrada se prijavila na konkurs 2020. godine (i po kriterijima jedna od rijetkih koja je zadovoljila) i nikada se niko nije javio - pisao im, postavljao javna pitanja ali nikada odgovora nismo dobili
VladaFBiH

#24406 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote: 17/06/2024 07:44
Naslovnica wrote: 17/06/2024 07:37 Izdati, dati koncwsiju na određeno vrijeme i sl...OK.
POKLONITI za 1KM, ni slučajno.
Onomad pokloniše i željezaru u Zenici za 1KM
Radi se kasarni koja je data na upravljanje gradu. Kako ce se pokloniti?

I sada mi je zao sto je Zeljezara privatizovana. Trebalo je dati radnicima i da oni upravljaju.
Sve što je dato radnicima na upravljanje je ili propalo ili prodato za kikiriki - moje mišljenje je da je Željezara za 1KM jedan od rijetko dobrih poteza u privatizaciji jer ista i dan danas radi a da je ostala na upravljanje radnicima ili tajkunima nikada ne bi proradila.
VladaFBiH

#24407 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

_BataZiv_0809 wrote: 17/06/2024 15:18
Haris.ba wrote: 17/06/2024 07:22
mayab wrote: 17/06/2024 07:21 Sve se može ako se želi, i ako su namjere poštene , kako to izvesti, pa eto nismo se sada mi sjetili nečega što već ne postoji u susjedstvu, i u svijetu, kad se tiče takvih sličnih objekata....
Prije će biti da je ezdea to "zapikala" za nekog uglednog člana stranke za jednu KM , pa sve stajalo na ledu ..... ne znam , nagađam , i izvlačim zaključke jer vidim gdje živim....
Moguce je. Ali, ja i ne vidim problem da se nekome da za 1 KM ako ce obnoviti objekat po propisima i aktivirati ga da nesta radi.

Eto, nema pogodovanja nekome, neka raspisu konkurs pa ko da bolju ponudu.
Budnjo npr.
Sto kaze Amir Zukic (SDA)
Treba pogledat na sta su hoteli licili iza rata
A sta je Budnjo od njih napravio
:D
da li se iko sjeća kako Budnjo otjera Austrijance koji su ovo htjeli da kupe :D
Haris.ba

#24408 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

VladaFBiH wrote: 18/06/2024 09:06
Haris.ba wrote: 17/06/2024 07:44
Naslovnica wrote: 17/06/2024 07:37 Izdati, dati koncwsiju na određeno vrijeme i sl...OK.
POKLONITI za 1KM, ni slučajno.
Onomad pokloniše i željezaru u Zenici za 1KM
Radi se kasarni koja je data na upravljanje gradu. Kako ce se pokloniti?

I sada mi je zao sto je Zeljezara privatizovana. Trebalo je dati radnicima i da oni upravljaju.
Sve što je dato radnicima na upravljanje je ili propalo ili prodato za kikiriki - moje mišljenje je da je Željezara za 1KM jedan od rijetko dobrih poteza u privatizaciji jer ista i dan danas radi a da je ostala na upravljanje radnicima ili tajkunima nikada ne bi proradila.
Neka bi propalo. Barem ne bi bilo kuknjave na druge.
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#24409 Re: Sarajevo Construction

Post by F&N »

VladaFBiH wrote: 18/06/2024 08:54
Chmoljo wrote: 15/06/2024 01:09
VladaFBiH wrote: 12/06/2024 09:03

šta očekivati od ljudi koji prave ovakve objave:

Image

Longitusinala :run:

Edit: morao sam se 2x vraćati na sliku da uspijem ovu nakaradu od riječi prepisati
Tipfeler. D je do S.
Tipfeler se može desiti meni i tebi na forumu ali ne i njima - ovakvo nešto je nedopustivo u doba kada svaki uređaj ima "spell checker" i doslovno se provjerava svaka riječ.

Meni o njima ovo govori o dvije stvari: Nepismenost i Bol u *urcu jer ovakvo nešto se ne smije "potkrasti" jednoj (javnoj) kompaniji/zavodu/
Pod br. 1 ovakva objava za jednu ustanovu je katastrofalna. Pa nije ovo privatna firma ni privatni account. Ovo je ozbiljna ustanova. Cak i ako se hoce staviti neki stori ovog tipa postoje template-i za ubaciti sliku da to izgleda na nivou. Neka pogledaju druge evropske ustanove kako rade.

Ali ovo ti je kad zaposlis preko stranacke stele neku influenserku da ti vodi mreze javnih ustanova. Ili barem nekog ko misli da to tako isto treba da budu objave kao kod Erne Saljevic.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#24410 Re: Sarajevo Construction

Post by Chmoljo »

pa dobro, ipak su u pitanju društvene mreže. ovo se radi onako s nogu. desi se tipfeler i na službenom twitter acc. ne bih ja stvarno išao toliko daleko.
F&N wrote: 18/06/2024 09:15 Pod br. 1 ovakva objava za jednu ustanovu je katastrofalna. Pa nije ovo privatna firma ni privatni account. Ovo je ozbiljna ustanova. Cak i ako se hoce staviti neki stori ovog tipa postoje template-i za ubaciti sliku da to izgleda na nivou. Neka pogledaju druge evropske ustanove kako rade.

Ali ovo ti je kad zaposlis preko stranacke stele neku influenserku da ti vodi mreze javnih ustanova. Ili barem nekog ko misli da to tako isto treba da budu objave kao kod Erne Saljevic.
problem je što su donedavno službene web stranice bile rogobatne, a kamoli da se ide toliko daleko da se zapošljavaju profesionalci koji će imati smisla za ovakve objave.

ne branim, samo postavljam realno stvari. u ovom trenutku mi je zamjeranje na storijima cijepanje dlake.
drug_profi

#24411 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Sad sam slučajno išao na FMERI stranicu.
Pa tamo su i email adrese pomoćnika u nekom kodu koji rogobatno izgleda na stranici, npr. ovako:
amir{.}halilcevic{@}fmeri{.}gov{.}ba

Jel stvarno toliki bolikurac webmastera da ostavi to tako?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#24412 Re: Sarajevo Construction

Post by Chmoljo »

VladaFBiH wrote: 14/06/2024 08:41

zato što rekonstrukcija nikada nije završena koliko god pokušavali da dokažu da jeste - ostao je još jedan cijeli lot odnosno remiza
Ja se stvarno ne sjecam je li remiza bila planirana u svim lotovima, jer je za nju tek posline rasoisan tender.

A sto se tice Z. Stanice, zar ono nije onako namjerno ostavljeno dok remiza ne bude gotova?
Lot 6

za sve je rok 09/2022
očito će se raditi više nego što je planirano u ovom projektu. ne zna evo tramvaj trojka je upućeniji :D
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#24413 Re: Sarajevo Construction

Post by F&N »

Chmoljo wrote: 18/06/2024 10:08

pa dobro, ipak su u pitanju društvene mreže. ovo se radi onako s nogu. desi se tipfeler i na službenom twitter acc. ne bih ja stvarno išao toliko daleko.
F&N wrote: 18/06/2024 09:15 Pod br. 1 ovakva objava za jednu ustanovu je katastrofalna. Pa nije ovo privatna firma ni privatni account. Ovo je ozbiljna ustanova. Cak i ako se hoce staviti neki stori ovog tipa postoje template-i za ubaciti sliku da to izgleda na nivou. Neka pogledaju druge evropske ustanove kako rade.

problem je što su donedavno službene web stranice bile rogobatne, a kamoli da se ide toliko daleko da se zapošljavaju profesionalci koji će imati smisla za ovakve objave.

ne branim, samo postavljam realno stvari. u ovom trenutku mi je zamjeranje na storijima cijepanje dlake.
Nije problem u story-u kao nacinu komuniciranja. Story su super alat. Međutim nacin kako je napravljen ovaj story je po mom sudu upitan i nije prikladan za javnu ustanovu koju prezentuje.

Web stranica, profili na drustvenim mrezama, sve su to kanali komuniciranja, i zvanicni su. Danas vecini web stranice se koriste kao baza tekstova i fotografija i nisu uopste bitne kako izgledaju a sva komunikacija se odvija putem profila na mretama itd... Sve sto se objavi na zvanicnim profilima ovih ustanova i na web stranici, objavljuje se pod pretpostavkom da iza te objave stoji ta ustanova.
Meni ova objava govori da je ova ustanova neozbiljna i aljkava, i da sve sta oni rade rade ovako aljkavo i "salabajze".

Ako je vec bio cilj da se objavi nesto o tome da rade ne planiranju onda su trebali na web stranici objaviti mali tekst koji govori nesto ali ne govori puno, ako nije u cilju da se iznose detalji, ala "trenutno se radi na izradi planova, nasi arthitekti uzurbano rade bla bla"... zakacis btly link na story... uradis frame neki zvanicni koji prati svaki tvoj story i stavis "ozbiljan" font da lici na objavu kakva treba biti od strane. Sve ovo ispratis objavom u smislu posta i stavis story sa linkom. Ipak je ovo ustanova, nije salon noktiju niti neka kafana pa da sad ti rokas neke story-e.

Ovdje iznosim svoje vidjenje kako bi trebao raditi jedan ozbiljan social media manager u saradnji sa PR managerom ili ako je to oboje jedna osoba.

Ove stvari su poprilicno subjektivne u ocima sire javnosti, ali postoje neki standardi u ovoj profesiji, i da sam ja direktor ova osoba koja vodi bi dobila poprilicnu "poparu".
VladaFBiH

#24414 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

Chmoljo wrote: 18/06/2024 10:12

Lot 6

za sve je rok 09/2022
očito će se raditi više nego što je planirano u ovom projektu. ne zna evo tramvaj trojka je upućeniji :D
Vjerujem da on zna međutim nigdje ali baš nigdje nije javno objavljeno šta je razlog što ovo nije završeno a da ne spominjem da nigdje nema izmjena projekta u kojim bi se ovo vidjelo kao i razlozi za takve izmjene.

Sve što su obećavali da će promijeniti je ostalo isto ako ne i gore - ovdje posebno mislim na transparentnost.

Napomena: Ako je negdje objavljeno ja se javno izvinjavam jer sam napravio propust.
Dzontra_Volta

#24415 Re: Sarajevo Construction

Post by Dzontra_Volta »

F&N wrote: 18/06/2024 10:52
Chmoljo wrote: 18/06/2024 10:08

Nije problem u story-u kao nacinu komuniciranja. Story su super alat. Međutim nacin kako je napravljen ovaj story je po mom sudu upitan i nije prikladan za javnu ustanovu koju prezentuje.

Web stranica, profili na drustvenim mrezama, sve su to kanali komuniciranja, i zvanicni su. Danas vecini web stranice se koriste kao baza tekstova i fotografija i nisu uopste bitne kako izgledaju a sva komunikacija se odvija putem profila na mretama itd... Sve sto se objavi na zvanicnim profilima ovih ustanova i na web stranici, objavljuje se pod pretpostavkom da iza te objave stoji ta ustanova.
Meni ova objava govori da je ova ustanova neozbiljna i aljkava, i da sve sta oni rade rade ovako aljkavo i "salabajze".

Ako je vec bio cilj da se objavi nesto o tome da rade ne planiranju onda su trebali na web stranici objaviti mali tekst koji govori nesto ali ne govori puno, ako nije u cilju da se iznose detalji, ala "trenutno se radi na izradi planova, nasi arthitekti uzurbano rade bla bla"... zakacis btly link na story... uradis frame neki zvanicni koji prati svaki tvoj story i stavis "ozbiljan" font da lici na objavu kakva treba biti od strane. Sve ovo ispratis objavom u smislu posta i stavis story sa linkom. Ipak je ovo ustanova, nije salon noktiju niti neka kafana pa da sad ti rokas neke story-e.

Ovdje iznosim svoje vidjenje kako bi trebao raditi jedan ozbiljan social media manager u saradnji sa PR managerom ili ako je to oboje jedna osoba.

Ove stvari su poprilicno subjektivne u ocima sire javnosti, ali postoje neki standardi u ovoj profesiji, i da sam ja direktor ova osoba koja vodi bi dobila poprilicnu "poparu".
Je l ti stvarno misliš da Zavod za izgradnju KS ima nekog PR-a ili službenika koji radi odnose s javnošću!?
Te storije postavlja direktor(ica) u slobodno vrijeme i šta ispadne - ispadne.
DaysleepeR

#24416 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

BadBoy wrote: 16/06/2024 09:03 Jajce kasarna, zna li se šta?
Jajce kasarna jako komplikovano, neperspektivna vojna imovina, u istom sporu sa svom ostalom državnom imovinom i ovim natezanjem hoće li pripasti entitetima ili državi.
Mi navijamo da pripadne državi, Dodik da pripadne entitetima.
Dok se ta sapunica ne riješi, niko ništa ne može uraditi sa Jajce kasarnom.
Trenutno Općina, Kanton i Federacija ništa ne mogu sa njom.
VladaFBiH

#24417 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

DaysleepeR wrote: 19/06/2024 08:43
Jajce kasarna jako komplikovano, neperspektivna vojna imovina, u istom sporu sa svom ostalom državnom imovinom i ovim natezanjem hoće li pripasti entitetima ili državi.
https://fbihvlada.gov.ba/bosanski/zakon ... ke/170.htm

2019. godine Grad Sarajevo je dobio na korištenje Jajce kasarnu na 49. godine i već je prošlo 10% tog perioda da nije ništa urađeno.

a diler iz Starog Grada je planirao ovo s njom:

Objekat »Jajce» kasarna svojom atraktivnošću, nakon gubitka vojne namjene, iako je i ruševan, itekako je interesantan za investitore kojih je bilo nekoliko, a među njima i arapski investitor.
Imajući ovo u vidu, Načelnik Općine je pokrenuo postupak ustupanja objekta Općini. U vezi s tim, poslano je nekoliko pisama Vladi Federacije - Služba za zajedničke poslove Vlade FBiH, zatraženo mišljenje Komisije za zaštitu spomenika BiH, i sve ostalo što je potrebno što bi se omogućilo da se ovaj objekat zaštiti od daljeg propadanja, a dobije svoju namjenu sukladno sadašnjim tržišnim uvjetima, obezbjeđenje potrebne saobraćajnice i objekat stavi u funkciju.
Za budućnost «Jajce» kasarne je bitno da se ista da na korištenje Općini Stari Grad kao jedinici lokalne samouprave, koja će u skladu sa svojim ingerencijama, a putem zainteresiranih investitora, naći najbolji način da se riješi status ovog objekta, isti zaštiti kao dobro graditeljskog nasljeđa i stavi u privrednu funkciju, prevashodno kao hotelski kompleks, prema raspoloživoj važećoj planskoj regulativi.
Last edited by VladaFBiH on 19/06/2024 08:47, edited 1 time in total.
DaysleepeR

#24418 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

VladaFBiH wrote: 18/06/2024 09:07
_BataZiv_0809 wrote: 17/06/2024 15:18
Haris.ba wrote: 17/06/2024 07:22

Moguce je. Ali, ja i ne vidim problem da se nekome da za 1 KM ako ce obnoviti objekat po propisima i aktivirati ga da nesta radi.

Eto, nema pogodovanja nekome, neka raspisu konkurs pa ko da bolju ponudu.
Budnjo npr.
Sto kaze Amir Zukic (SDA)
Treba pogledat na sta su hoteli licili iza rata
A sta je Budnjo od njih napravio
:D
da li se iko sjeća kako Budnjo otjera Austrijance koji su ovo htjeli da kupe :D
Budnjini hoteli propadaju, Hercegovina je vazda zaključana, Crystal je sav propao, Terme lagano propadaju, jedino Bosna/Austria odolijeva radi reprezentacije, mada je i ona loša, sve džonovi po zidovima po sobama, klimaju se štokovi, sve zapušteno.

Nema Budnjo marke da uloži, jedva preživljava.
DaysleepeR

#24419 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

VladaFBiH wrote: 19/06/2024 08:45

2019. godine Grad Sarajevo je dobio na korištenje Jajce kasarnu na 49. godine i već je prošlo 10% tog perioda da nije ništa urađeno.
Jest na korištenje, ali za prodaju, i sl. ne.

I mene srce boli zbog tog objekta, ima plato sa pogledom na grad kao niko, da je bilo pameti da se napravi rezidencijalni objekat tipa Konaka, pa samo za SFF da se prijemi za VIP goste rade, ili da su gore apartmani, opet za VIP goste od državnika pa nadalje, čudo bi bilo.
VladaFBiH

#24420 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

DaysleepeR wrote: 19/06/2024 08:47
VladaFBiH wrote: 19/06/2024 08:45

Jest na korištenje, ali za prodaju, i sl. ne.

I mene srce boli zbog tog objekta, ima plato sa pogledom na grad kao niko, da je bilo pameti da se napravi rezidencijalni objekat tipa Konaka, pa samo za SFF da se prijemi za VIP goste rade, ili da su gore apartmani, opet za VIP goste od državnika pa nadalje, čudo bi bilo.
pa ono se ni ne smije nikada prodati- samo na korištenje dati. Možda najljepši objekat u Sa sa fantastičnom lokacijom - idealan za nekog "fancy" hotela.
Naslovnica

#24421 Re: Sarajevo Construction

Post by Naslovnica »

Dati Bimgetu neka napravi hotel, ha ja
video

#24422 Re: Sarajevo Construction

Post by video »

Bolje puNpu
drug_profi

#24423 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Tesko bih se pomirio sa time da to nekom pređe u vlasnistvo. Samo kao koncesija ili sl.
To mora ostati u vlasnistu drzave.

A zamisljam to kao mjesto na kojem bi se odrzavali kongresi, balovi, proslave, prijemi...

Eventualno sa liftom sa Darive ili slicnim vertikalnim prevozom koji ne bi narusio pejzaz.
Haris.ba

#24424 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

VladaFBiH wrote: 19/06/2024 08:56
pa ono se ni ne smije nikada prodati- samo na korištenje dati. Možda najljepši objekat u Sa sa fantastičnom lokacijom - idealan za nekog "fancy" hotela.
drug_profi wrote: 19/06/2024 09:27 Tesko bih se pomirio sa time da to nekom pređe u vlasnistvo. Samo kao koncesija ili sl.
To mora ostati u vlasnistu drzave.

Pa kasarna se i ne moze prodati. Dzaba vaziti. Nikako da udje medju usi.

Pripala je Gradu. Grad nema para. Sustina svega. Ko da ne bi Hadziomerovic znao naplacivati ulaz da se objekat napravi.

Dok se komunisti dogovore ideoloski, objekat ce propasti toliko da ce morati da se svede na nivo ko elektrocentrala na Skenderiji.

Objekta nema, problema nema, na kraju ce biti prica.

Safet Zajko je pretvoren u park. U Semizovcu pokusavaju da naprave poslocnu zonu, Marsalka otisla za ambasadu i Unsa, u Nedzaricima isto ce valjda biti sportski park, kasarna na Zmajevcu isto...
Last edited by Haris.ba on 19/06/2024 09:30, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#24425 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

Opa vidi hareta, "komunisti" :mrgreen:
Post Reply