Da, visa temperatura, visi HR tokom treninga i duzi trening - sve bi trebalo pozitivno utjecati na brzinu aklimatizacije. Vidi se bas fino na dijagramu, tri dana ne treniras (po vrucini) i odmah pocne opadati, tako kaze i literatura (jedan trening u tri dana je dovoljan za maintenance). Sto skuplji sat to te vise "kritikuje", kod mene nista od tog sto postavljas kao screenshots nema.
Garmin Load focus podjelu radi samo na osnovu HR podataka tokom trcanja, pa mislim to moze dati pogresnu sliku. Ako ti je inace na hladnijem vremenu pace 7 i slicno Easy/Base, vjerujem da i sada odrzavas ili gradis bazu bez obzira sto je HR sad visi. HR objedini napor u smislu potrosnje energije za potrebe trcanja, zahtjeva za pumpanjem krvi za potrebe hladjenje, varenja hrane, i jos mnogo toga (odes trcati nakon ogromnog rucka, HR 20 visi nego inace; odes trcati na 30 stepeni, HR 20 visi nego inace). Tako da je realnost negdje izmedju - pace 7 i HR 150+ noge i dalje vide kao Base training, a kardiorespiratorni sistem kao Steady/Tempo.
Moj Forerunner bas lose racuna Training Load kada kombiniram razlicite aktivnosti a ne samo trcanje (hiking, cycling, strength training). U sustini sve osim trcanja ili zanemaruje ili mnozi faktorom tipa 0.1 ili 0.2 i kada bih ga slusao vjerovatno bih svako malo ulazio u Overtraining. Prije 10ak dana odem na hike gdje dusu ostavim, dan prije toga Garmin kaze Maintenance, zavrsim hike polumrtav i kontam bit ce Productive, kaze Recovery.
Ako si data freak (kao ja) preporucujem Runalyze - automatski se sync-a sa Garminom i ne pravi razliku izmedju aktivnosti kada je u pitanju training load. Vjerujem da moj Forerunner namjerno sakriva neke korisne stvari koje bi mi mogao prikazati (to im je selling point, neke stvari ti tek prikazuje sa skupljim uredjajem iako i jeftiniji koji ja imam ima sve iste senzore), pa mi Runalyze super dodje da upotpuni to.