Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kB27

#10976 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by kB27 »

moimoi wrote: 18/06/2024 17:20
kB27 wrote: 18/06/2024 17:09
moimoi wrote: 18/06/2024 17:01
Jesam. Imam iskustva od klime, plina, drva do centralnog.
Od svega navedenog centralno je vrh i nema konkurencije.
Temperatura konstantna sto je najbitnije.
Brkas tip grijanja i resurs koji se koristi za zagrijavanje. "Centralno" mozes imati i sa inverterom, i sa plinom i sa drvima. Ali nebitno.

Slazem se, kad neko drugi finansira najbolja je toplotna pumpa sa podnim grijanjem. Reci nekome kolika je pocetna investicija za takvo nesto pa cemo vidjeti da li ce mu i dalje biti najbolja opcija.

Moja diskusija ni u jednom trenutku nije bila "inverter je bolji od toplotne pumpe i podnog grijanja" vec mozes li se ugrijati na inverter ili ne.
Kada kazem centralno, mislim na toplane.

Kod ostalih su uvijek bile oscilacije u temperaturi… bez paljenja i gasena isto da si u klimaksu :D
Vidis, totalno kontra iskustvo. Kod mene su na toplanam oscilacije u temperaturi bolesne. Ako grijanje radi, u 05:30 u spavacoj sobi mi je ugodnih 22-23 ukoliko sam rashladio pred spavanje, a vec u 06:30 ide na 28-29 stepeni. Meni je to za mozdani. Da imam, sto ovi kazu "puhaljke" sa split sistemom, bilo bi koliko ja zelim, kada ja zelim, i za trecinu para koliko trenutno placam. Ali nazalost nemam tu mogucnost.
kB27

#10977 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by kB27 »

nepass1 wrote: 18/06/2024 17:26
kB27 wrote: 18/06/2024 16:54 Licne preferencije postujem. Ali "ne moze" jer je neko cuo da tamo neko klimom devetkom od 800KM nije mogao ugrijati 70 kvadrata meni ne moze biti argument.

Imate temu "Inverter - klima uredjaji" sa 828 napisanih stranica, gdje ljudi griju od garsonjera do kuca na tri sprata. Cijene, potrosnje, temperature, sve napisano.
Soba mislim 19m² ima svoj inverter. Ugrijes ti. Mozes u sorcu, ali priglavci i 30cm udaljen od zida. Zgrada nije kuca. I dalje tvrdim ne moze u istu rijec sa centralnim grijanjem. Ta pec ugodnije ugrije nego inverter
To je vec stvar izolacije. Odozdo, sa strana, odozgo - tim redoslijedom po vaznosti.

Image
moimoi

#10978 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by moimoi »

kB27 wrote: 18/06/2024 17:27
moimoi wrote: 18/06/2024 17:20
kB27 wrote: 18/06/2024 17:09

Brkas tip grijanja i resurs koji se koristi za zagrijavanje. "Centralno" mozes imati i sa inverterom, i sa plinom i sa drvima. Ali nebitno.

Slazem se, kad neko drugi finansira najbolja je toplotna pumpa sa podnim grijanjem. Reci nekome kolika je pocetna investicija za takvo nesto pa cemo vidjeti da li ce mu i dalje biti najbolja opcija.

Moja diskusija ni u jednom trenutku nije bila "inverter je bolji od toplotne pumpe i podnog grijanja" vec mozes li se ugrijati na inverter ili ne.
Kada kazem centralno, mislim na toplane.

Kod ostalih su uvijek bile oscilacije u temperaturi… bez paljenja i gasena isto da si u klimaksu :D
Vidis, totalno kontra iskustvo. Kod mene su na toplanam oscilacije u temperaturi bolesne. Ako grijanje radi, u 05:30 u spavacoj sobi mi je ugodnih 22-23 ukoliko sam rashladio pred spavanje, a vec u 06:30 ide na 28-29 stepeni. Meni je to za mozdani. Da imam, sto ovi kazu "puhaljke" sa split sistemom, bilo bi koliko ja zelim, kada ja zelim, i za trecinu para koliko trenutno placam. Ali nazalost nemam tu mogucnost.
Ne mogu ni ja spavati u toplom. Zato je radiator uvijek zavrnut u spavacoj. Jedino sto cijevi ugriju.
A priznajem da nekad moramo otvoriti pendzere kada preceraju… znam da nije pohvalno i da je bacanje energije. Krive su vertikale :D
citroen xm

#10979 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by citroen xm »

kB27 wrote: 18/06/2024 17:00
Bit izolacije je da ti niko ne prenosi nista, a takodjer ni ti njemu. :lol:

Mali ususkani stan u novogradnji sa 4-5 metara vanjskog zida iza kojeg je lodja (sto je 50% stanova u novogradnjama) ako je adekvatno izoliran i ako se u njemu zivi ne treba grijanje osim 15ak dana u godini kad bas stegnem. To je za moj ukus zagrijanog, temperatura 23-24 stepena, a spavaca soba po mogucnosti 2-3 stepena nize. Govorim o stanu u kojem se zivi, dakle u kojem se ponekad upali bojler, ves masina, rerna, sporet, racunar, fen, i da ne nabrajam. Ne govorim o stanu u koji udjes jednom u tri mjeseca, takav stan se moze ishladiti ali stan koji se koristi ne.

Pa kod mene u starogradnji koja ima 0cm izolacije na fasadi u spavacoj sobi radijator je do kraja zavrnut cijelu zimu, radijatori u ostatku stana su na 30-40% maksimalnog kapaciteta grijanja. Da nije tako budio bih se u prostoriji gdje je temperatura 29 stepeni vec u 7 sati ujutro, sto je za mene bolest. Napominjem da uredno placam fiksni racun toplanama, dakle nisu zavrnuti iz finansijskih razloga.
Može tako ako si na moru, u Sarajevu nikako. Ušao sam u X tek završenih novogradnji i ako nije(a većinom nije) oko tebe sve useljeno da vidiš kako je hladno.

To što se smiješ na pomen izolacije, ne znam na šta se smiješ i šta je smiješno. Imaš vanjsku izolaciju, ali nemaš unutrašnju termo izolaciju stana, a komšije te griju iznutra, a ne spolja.

Prozračiš li ti ikada stan u toku hladnog perioda ili držiš ustajali vazduh da ne gubiš toplotu?

Poenta priče, imao ili nemao termo fasadu, grijati moraš. To što se izvlačiš na komšije koje griju to je druga stvar kao i činjenica da su i bez njih sa fasadom troškovi manji. Ali opet se grijati mora.
kB27

#10980 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by kB27 »

citroen xm wrote: 18/06/2024 17:34
kB27 wrote: 18/06/2024 17:00
Bit izolacije je da ti niko ne prenosi nista, a takodjer ni ti njemu. :lol:

Mali ususkani stan u novogradnji sa 4-5 metara vanjskog zida iza kojeg je lodja (sto je 50% stanova u novogradnjama) ako je adekvatno izoliran i ako se u njemu zivi ne treba grijanje osim 15ak dana u godini kad bas stegnem. To je za moj ukus zagrijanog, temperatura 23-24 stepena, a spavaca soba po mogucnosti 2-3 stepena nize. Govorim o stanu u kojem se zivi, dakle u kojem se ponekad upali bojler, ves masina, rerna, sporet, racunar, fen, i da ne nabrajam. Ne govorim o stanu u koji udjes jednom u tri mjeseca, takav stan se moze ishladiti ali stan koji se koristi ne.

Pa kod mene u starogradnji koja ima 0cm izolacije na fasadi u spavacoj sobi radijator je do kraja zavrnut cijelu zimu, radijatori u ostatku stana su na 30-40% maksimalnog kapaciteta grijanja. Da nije tako budio bih se u prostoriji gdje je temperatura 29 stepeni vec u 7 sati ujutro, sto je za mene bolest. Napominjem da uredno placam fiksni racun toplanama, dakle nisu zavrnuti iz finansijskih razloga.
Može tako ako si na moru, u Sarajevu nikako. Ušao sam u X tek završenih novogradnji i ako nije(a većinom nije) oko tebe sve useljeno da vidiš kako je hladno.

To što se smiješ na pomen izolacije, ne znam na šta se smiješ i šta je smiješno. Imaš vanjsku izolaciju, ali nemaš unutrašnju termo izolaciju stana, a komšije te griju iznutra, a ne spolja.

Prozračiš li ti ikada stan u toku hladnog perioda ili držiš ustajali vazduh da ne gubiš toplotu?

Poenta priče, imao ili nemao termo fasadu, grijati moraš. To što se izvlačiš na komšije koje griju to je druga stvar kao i činjenica da su i bez njih sa fasadom troškovi manji. Ali opet se grijati mora.
Bio i ja, danima, i ovako je kako napisah u tim stanovima. Dvije garsonjere, jedan manji stan sa spavacom sobom i jedan normalni stan sa spavacaom sobom. Cak su dva sjeverne orjentacije, sto bi jos trebao biti minus po pitanju toplote.

Ne zivim u takvom stanu pa niti zracim niti ne zracim, mada zraciti bilo sta u zimskom periodu u Sarajevu je pisanje uz vjetar. Vjerujem da zrace ali nisam pitao. Usput, ako ciljas na vlagu, "puhalica" automatski rjesava i taj problem. Nisam stekao dojam da opsesivno-kompulzivno hvataju toplotu i ne dozvoljavaju da im pobjegne.

Moras grijati, to sam i ja rekao. Bas zato i kazem, ukoliko se u tom stanu zivi. Zagrijavanje koje je posljedica normalnog zivljenja je cesto sasvim dovoljno za vecinu zimskih mjeseci osim kad bas stegne minus, sto je 15ak dana posljednjih godina u Sarajevu. Laptop, racunar, TV, toster, rerna, sporet, masina za ves, masina za susenje vesa, masina za sudje, bojler, pegla, usisivac, frizider, aparat za kafu, adapter punjaca za laptop/mobitel, sijalica, osoba koja boravi pola dana u stanu - sve to grije prostoriju iako ne namjeravas da ih grijes na taj nacin. I zbog toga sam odmah rekao "ako se u tom stanu zivi".

Isti princip ljeti. Stan u koji se vratis nakon godisnjeg odmora u augustu bude ugodan, jer je bio prazan 10 dana. Stan u kojem svaki dan boravis pola dana, kuhas se ako nemas adekvatnu izolaciju, i/ili nemas klimu, i/ili nemas ljeti pozeljnu orjentaciju, i/ili nemas vanjske roletne, itd.

Jednostavno je: uzmi racun za struju i vidi koliko kWh elektricne energije si potrosio u zimskom mjesecu. Okvirno 70-80% toga je u formi toplotne energije usput otislo na zagrijavanje stana kroz gore spomenute uredjaje, htio ti to ili ne. Vjerovatno i veci procenat od ovog u stanovima koji nisu opremljeni super-energetski-efikasnim uredjajima, ali neka bude 70-80% da ne pretjerujem.
izbjeglica_iz_besmisla

#10981 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Osjeti se efekat komsija itekako.

Kolegica zivi u stanu novogradnji iz 2018 (nije Sarajevo) i otkazali su grijanje. Zive u sredini zgrade, vecinom useljene. Ponekad klimu upale + nisu zimogrozni ko tipovi ljudi inace, i sasvim im je OK.

Ali ... zivio sam u novogradnji iz 2014, ispod mene bio ulaz, lijevi zid je do hodnika, a desni do stana u kojem niko ne zivi. Jedino je gore bilo "naseljeno".
Grijanje plinom je to izvlacilo na 23-24 uz poprilican racun, bez toga bi bilo hladno. Neces se smrznuti u takvom stanu bez ikakvog grijanja, al trebali bi ti priglavci i debeli dzemper da zivis tu plus da ti se dupe skupi kad se kupas.

Sad stan u kojem sam (2020), komsija pizdio prosle godine kako se nikako ugrijati dok kaze da je ove godine bilo dosta bolje. Glavni razlog - vise nas se uselilo u medjuvremenu.
citroen xm

#10982 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by citroen xm »

Ja imam takav stan, rađen po modernim standardima. Cigla i termo fazada, samo nije garsonjera već malo veći. I istina je, ne moraš ti tu nešto posebno grijati, ali to je sada kada svi okolo žive i griju zbog starih, griju zbog beba, griju jer su zimomorni.... Isto tako prve dvije godine u tom stanu nisu bile baš tople dok nisu svi uselili. E sad, da svi pomisle ne moramo grijati ne bi niko grijao pa da vidiš kako bi se rashladilo.

Ljudi, šporet i ostalo jesu možda dovoljni za dnevni, ali ne za čitav stan.
moimoi

#10983 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by moimoi »

U mene radijatori i u haustoru :D A gole vertikale (cijevi)su svakako u svakom stanu.. zivio ti i trosio ili ne :D svaki stan se grije.
ZIVJELI DRUGOVI ✊ jebaji ga sto se tice ustede, ekologije i tako toga …nama je toplo :D

Baj d vej.. nema tu ustede ako ti 70% grijanja zazidas. Ne kazem da nije ljepse bez vidljivih cijevi koje prolaze kroz sobe… samo se zapitajte?! Da ne bude uskoro kao sa staklenim flasama, kesama etc.
ono “eko borci” .. vi ste svi glupi, a mi pametni.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#10984 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

Ja hodam u priglavcima
Meni je centralno zakon
Budim se ujutr dodirujem golim tabanima tople radijatore

Brrr a sada priglavci i duge gace
VladaFBiH

#10985 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

kB27 wrote: 18/06/2024 16:31
VladaFBiH wrote: 18/06/2024 15:40
kB27 wrote: 18/06/2024 15:03 Puse iznad glave... :lol: :lol: :lol:

Jbg treba znati koristiti, isto kao i u autu.
puše puše - jedina velika prednost grijanja na klime je potrošnja a što se tiče "ugodnosti" malo su ispred čumura i drva i to samo zato jer ih ne moraš nosati i ložiti :)

TP i podno grijanje je već sami vrh "udobnosti" i ne idu u istu rečenicu sa puhkalima
Puse kada koristi prosjecni bosnjo na sljedeci nacin:
- trpim dokle mogu da ne prokljucam (cvokocem)
- upalim brzo klimu na 17 (ljeti) ili 27 (zimi) i nahajcam puhanje na max
- cim ohladi (ugrije) da se prestanem znojiti (lediti), gasi da ne trosi
- rinse & repeat

Jer prosjecni bosnjo misli da tako najmanje struje trosi. Isto koristi u autu pa ga "napuse".

Kako da "ne puse", jednostavno je:
- upalis klimu, podesis na razumnu zeljenu temperaturu, stavis jacinu puhanja u automatski mod
- ne diras nista

Klima za max. pola sata dostize zeljenu temperaturu (ako je razumna), prelazi u mod minimalne potrosnje i minimalnog puhanja i odrzava temperaturu u stanu
pošto sam ja prosječni "bošnjo" ti mora da si taksista kada se tako dobro razumiješ u nešto s čim nemaš iskustva...

Rekao sam da ćeš se jeftino ugrijati ali klima ima dvije velike mane:
  • Puše - bez obzira gdje je staviš i kojim intezitetom puše i dalje puše i ovo posebno smeta ljudima koji nose leče jer ih isušuje
  • Buka - unutrašnja proizvodi konstatnu buku koja možda nekome ko je tvrd na ušima ne smeta ali ima nas kojima buka smeta + vanjska prozvodi buku
Obzirom da je moje iskustvo bazirano na "najtišim" klimama na tržištu (Mitsubishi AP) moglo bi se reći da znam zašto mi smeta i zašto nema nikakve "udobnosti" korištenja klima uređaja za grijanje. Opet napominjem da ćeš se ugrijati ali da nisu bez mane kako to volite predstavljati.

Dodatno kolega je spomenuo da ne ugrije zidove i ovo je apsolutno tačno jer imam iskustvo gdje klima grije 24/7 na 25C i kada ujutro dođem u kancelariju smrzavam se jer mi je vanjski zid iza leđa i ne ugrijem se dok ne upalimo plinsko grijanje 1-2 sata da ugrije zid. Ovdje je problem loše vanjske izolacije te je ekstreman ali i dalje govori od tome na koji način ona radi i kako grije. Ovaj problem ne bi postojao u nekoj novogradnji ali su takve zgrade, na žalost, u manjini.

Što se tiče automatskog moda slabo ćeš se ugrijati ako ti je klima stalno na njemu.
kB27

#10986 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by kB27 »

VladaFBiH wrote: 19/06/2024 08:37
kB27 wrote: 18/06/2024 16:31
VladaFBiH wrote: 18/06/2024 15:40

puše puše - jedina velika prednost grijanja na klime je potrošnja a što se tiče "ugodnosti" malo su ispred čumura i drva i to samo zato jer ih ne moraš nosati i ložiti :)

TP i podno grijanje je već sami vrh "udobnosti" i ne idu u istu rečenicu sa puhkalima
Puse kada koristi prosjecni bosnjo na sljedeci nacin:
- trpim dokle mogu da ne prokljucam (cvokocem)
- upalim brzo klimu na 17 (ljeti) ili 27 (zimi) i nahajcam puhanje na max
- cim ohladi (ugrije) da se prestanem znojiti (lediti), gasi da ne trosi
- rinse & repeat

Jer prosjecni bosnjo misli da tako najmanje struje trosi. Isto koristi u autu pa ga "napuse".

Kako da "ne puse", jednostavno je:
- upalis klimu, podesis na razumnu zeljenu temperaturu, stavis jacinu puhanja u automatski mod
- ne diras nista

Klima za max. pola sata dostize zeljenu temperaturu (ako je razumna), prelazi u mod minimalne potrosnje i minimalnog puhanja i odrzava temperaturu u stanu
pošto sam ja prosječni "bošnjo" ti mora da si taksista kada se tako dobro razumiješ u nešto s čim nemaš iskustva...

Rekao sam da ćeš se jeftino ugrijati ali klima ima dvije velike mane:
  • Puše - bez obzira gdje je staviš i kojim intezitetom puše i dalje puše i ovo posebno smeta ljudima koji nose leče jer ih isušuje
  • Buka - unutrašnja proizvodi konstatnu buku koja možda nekome ko je tvrd na ušima ne smeta ali ima nas kojima buka smeta + vanjska prozvodi buku
Obzirom da je moje iskustvo bazirano na "najtišim" klimama na tržištu (Mitsubishi AP) moglo bi se reći da znam zašto mi smeta i zašto nema nikakve "udobnosti" korištenja klima uređaja za grijanje. Opet napominjem da ćeš se ugrijati ali da nisu bez mane kako to volite predstavljati.

Dodatno kolega je spomenuo da ne ugrije zidove i ovo je apsolutno tačno jer imam iskustvo gdje klima grije 24/7 na 25C i kada ujutro dođem u kancelariju smrzavam se jer mi je vanjski zid iza leđa i ne ugrijem se dok ne upalimo plinsko grijanje 1-2 sata da ugrije zid. Ovdje je problem loše vanjske izolacije te je ekstreman ali i dalje govori od tome na koji način ona radi i kako grije. Ovaj problem ne bi postojao u nekoj novogradnji ali su takve zgrade, na žalost, u manjini.

Što se tiče automatskog moda slabo ćeš se ugrijati ako ti je klima stalno na njemu.
Nisam se referencirao na tebe kod "prosjecni bosnjo" ali nema veze, ako si se prepoznao to je tvoj izbor.

Sve si pogodio osim da sam taksista. Nosim lece, sjedim "pod puhalicom" koja trenutno radi na hladjenju u auto modu, oci mi nisu isusene, ne puse mi i ne cujem je da radi iako nije u pitanju neki najnoviji najskuplji model vec prosjecna jedinica stara 10ak godina. Sto se tice zvuka, auto moda, isusivanja, i ostalog, isto je i kad radi u prelaznom periodu dok toplane ne odluce da je vrijeme za grijanje. I isto je bilo jednu sedmicu pretprosle zime kada smo imali u zgradi havariju sto se tice toplana i svi bili bez grijanja.

Besmisao diskusije se ogleda u ovome: ti pokusavas tvrditi da nesto sto zastupas ne postoji i nije moguce nigdje ni kod koga; ja iznosim svoje iskustvo, i iskustvo ljudi iz cetiri stana u dvije novogradnje u kojim sam duze vremena boravio u periodu kada klima radi posao - i ne pokusavam na bazi toga tvrditi da jeste tako svugdje, moze tako svugdje, i slicno. Jedini nacin da ispadne da si u pravu, sto vidim da ti je jako bitno, jeste da pokusas "dokazati" da ja lazem za ono sto pisem, a sto sam ja vidio i iskusio svojim ocima a ti nisi.

95% problema koje si naveo rjesava se adekvatnim izborom jedinica i jos vaznije njihovim adekvatnim pozicioniranjem u prostoriji. Sto prosjecni bosnjo misli da moze sam. Isto tako prosjecni bosnjo prije 20 godina nije vjerovato da se na plin moze ugrijati. Dok se Kreka ne nahajca nema tu srece. Pa polako.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#10987 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by _BataZiv_0809 »

Po cemu je toplotna pumpa udobnija od klime?
Ja kako kontam to je isto kao klima samo radi obrnut proces?
A termo blok je kotao koji zagrijava vodu i salje u radijatore?

A svi rade na struju :mrgreen:
kB27

#10988 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by kB27 »

_BataZiv_0809 wrote: 19/06/2024 09:58 Po cemu je toplotna pumpa udobnija od klime?

Inverter klima nije nista drugo nego toplotna pumpa, samo narod predio na puhalica i puhaljka da je nekako omalovazava. :mrgreen:

Rjesenja sa toplotnim pumpama ima mali milion, ovisno o tome odakle se uzima/predaje toplota (zrak, zemlja, voda) i sta se zagrijava/hladi (zrak, voda). Ono na sta se oni referenciraju pod toplotna pumpa je toplotna pumpa uparena sa sistemom grijanja na bazi tople vode (podno grijanje ili radijatori), vjerovatno zrak-voda ili rijetko zemlja-voda. Ova rjesenja su 3-15 puta skuplja od puhaljki.

Zajednicko za ove uredjaje je efikasnost veca od 1, odnosno za ulozeni kWh elektricne energije daju/uklanjaju najcesce 2-4 puta vise toplotne energije. Termo blok je obicni grijac vode i njegova efikasnost je uvijek 1 ili neznatno ispod.

Glupo je naprdjivati dalje, koga stvarno zanima nesto oko ovoga (i nije mu jedini cilj iznijeti svoje vidjenje i iskustvo kao apsolutnu istinu svijeta i vijeka) ima temu na forumu posvecenu samo tome, sa dvostruko vise postova od cijele ove teme. Gdje pisu ljudi koji imaju te sisteme, te ljudi koji postavljaju te sisteme, kao i ljudi koji projektuju te sisteme.
Scheduler

#10989 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Scheduler »

Ista zgrada, jos gora situacija, https://olx.ba/artikal/61504887 jedan prozorcic na cijelu prostoriju, izadjes iz spavace, udaris guzicom nekog u trpezariji :-)
kB27

#10990 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by kB27 »

:lol: :lol: :lol:

Izdvajamo:
:lol: dnevni vagon duzine 905cm, ali zato 320cm sirine - pruzis noge sa kauca, udaris u TV
:lol: drive-in usputna kuhinjica sa 2m korisne povrsine - mozes se napiti vode sa cesme iz koje god sobe krenes prema izlazu
:lol: spavaci vagon duzine 6m, ali zato sirine 2.5m - uz malo deblje uzglavlje, bracni partneri se jašu najmanje dvaput dnevno, sto je odlicno za natalitet
:lol: sa vrata u dva koraka u ostavu, kupatilo i kuhinju, a samo jedan dodatni korak do spavace sobe

Salu na stranu, mogla se kuhinja smanjiti i pogurati desno, da ostava stvarno bude prava ostava (spavaca soba). :lol:
A dnevna se moze pretvoriti u hodnik, onda bi to bio sasvim fin stan sa spavacom sobom, djecijom sobom, bez dnevne sobe. :lol:

Gledaj prozorcica u dnevnom vagonu, krila nisu sigurno veca od 80cm, parapet ako ne i metar, i jos ne ide do plafona. Da je bar stavio francuski balkon ili tako nesto, da to malo razbije. Svjetlo palis u hodniku kad popodne udjes u stan. Jos orjentacija sjever. :run:

Kredit je cudo, neka budala ce uzeti 400.000 da kupi ovo. Ali nema veze, stavis crne lajsne, crne uticnice i prekidace, digitalni smart termostat i to je to. Dok je dilera i programera to ko halva. :mrgreen:
moimoi

#10991 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by moimoi »

Soc gradnja za masne pare. :D
citroen xm

#10992 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by citroen xm »

Ove arhitekte jedva srednju završile, a Travnik je za njih pojam fakulteta.

Kad vidjeh poločice u kupatilu vid mi se zamuti. :-)
kB27

#10993 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by kB27 »

Nikakve veze nema sa arhitektom, vec sa investitorom. Arhtekti sluze da nacrtaju i potpisu kako investitor kaze.
citroen xm

#10994 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by citroen xm »

Apsolutno netačno!

Investitor može zahtjevati raspon kvadrata i strukturu stanova, a kako će se oni isprojektovati i na šta će ličiti je apsolutna zasluga dobrog ili lošeg arhitekte.

Misliš da Brajković ne bi prihvatio rješenje boljeg stana iste kvadrature i broja prostorija, ako mu se ponudi? Ovako svakako prihvata sve jer zna da će tržište Sarajeva progutati svaku šupu na dobroj lokaciji.
kB27

#10995 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by kB27 »

Apsolutno netacno!

Od stana koji se sastoji od dva vagona i sobice, uz zahtjev da stan bude sa dvije spavace sobe, se moze napraviti samo ovo. Bolje rjesenje ne postoji kada se arhitekti svezu ruke, kada je zgrada "debela" 20+ metara i kada mora imati zadani broj stanova zadane kvadrature po spratu.

Ne mislim ja nista. Znam ljude koji su radili za njega kada je pocinjao. Nacrtaju kako treba po pravilima struke, on ili njegov sin dodju i kazu necemo tako ovako cemo, crtaj ovako. U Sarajevu jednocifren broj arhitekata ima iole slobodu da crta kako misli da treba i da to neko šljivi bar 5%.
BadBoy

#10996 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by BadBoy »

_BataZiv_0809 wrote: 19/06/2024 09:58 Po cemu je toplotna pumpa udobnija od klime?

Toplotna pumpa ko toplotna pumpa je samo uređaj koji prenosi toplotu tamo-vamo (laički najjednostavnije rečeno). A sad imaš različite varijante, u ovisnosti šta je "ulaz" a šta "izlaz" (zrak-zrak, zrak-voda, voda-zrak itd). Inverter klime su i isto tako vrsta toplotnih pumpi. Trenutno cjenovno najpristupačnije su toplotne pumpe zrak-zrak koje izgledaju isto kao klime - imaš vanjsku jedinicu i unutrašnju jedinicu koja puše topli ili hladni zrak. Imaš i fancoil sisteme, podno grijanje pa čak i radijatore, sve u kombinaciji sa toplotnim pumpama ali je sve to skuplje i zahtjeva specifično izrađen sistem.

Termo blok je isto što i plinski kombi bojler samo što umjesto gorionika ima grijače. Ostalo sve isto, toplu vodu šalje do radijatora.
izbjeglica_iz_besmisla

#10997 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Zar nije prava poenta toplotnih pumpi da se za njih kopa u zemlju pa da koristi temperaturu zemlje i samo malo dohladjuje/dogrijava? Sigurno je skupo al jasan je princip ustede/nacin rada?

Ne kontam ovo zrak-zrak, sta je to razlicito od inverter klime?
kB27

#10998 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by kB27 »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 19/06/2024 15:59 Zar nije prava poenta toplotnih pumpi da se za njih kopa u zemlju pa da koristi temperaturu zemlje i samo malo dohladjuje/dogrijava? Sigurno je skupo al jasan je princip ustede/nacin rada?

Ne kontam ovo zrak-zrak, sta je to razlicito od inverter klime?
Tacno, zato toplotne pumpe zemlja-zrak mogu postici visu efikasnost od toplotnih pumpi zrak-zrak. Ali su zato 5-15 puta skuplje i za pojedinacne stambene jedinice (gdje bi svaka jedinica imala svoju toplotnu pumpu zemlja-zrak) se ne isplate.

Napisano je vec, razlika je nikakva, inverter klima je toplotna pumpa zrak-zrak.
Dosadno mii

#10999 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Dosadno mii »

A kako je svakako globalno zagrijavanje bitnije je rashladit prostoriju nego ugrijati
sabanss

#11000 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by sabanss »

kB27 wrote: 19/06/2024 10:05

Inverter klima nije nista drugo nego toplotna pumpa, samo narod predio na puhalica i puhaljka da je nekako omalovazava. :mrgreen:

Rjesenja sa toplotnim pumpama ima mali milion, ovisno o tome odakle se uzima/predaje toplota (zrak, zemlja, voda) i sta se zagrijava/hladi (zrak, voda). Ono na sta se oni referenciraju pod toplotna pumpa je toplotna pumpa uparena sa sistemom grijanja na bazi tople vode (podno grijanje ili radijatori), vjerovatno zrak-voda ili rijetko zemlja-voda. Ova rjesenja su 3-15 puta skuplja od puhaljki.

Zajednicko za ove uredjaje je efikasnost veca od 1, odnosno za ulozeni kWh elektricne energije daju/uklanjaju najcesce 2-4 puta vise toplotne energije. Termo blok je obicni grijac vode i njegova efikasnost je uvijek 1 ili neznatno ispod.

Glupo je naprdjivati dalje, koga stvarno zanima nesto oko ovoga (i nije mu jedini cilj iznijeti svoje vidjenje i iskustvo kao apsolutnu istinu svijeta i vijeka) ima temu na forumu posvecenu samo tome, sa dvostruko vise postova od cijele ove teme. Gdje pisu ljudi koji imaju te sisteme, te ljudi koji postavljaju te sisteme, kao i ljudi koji projektuju te sisteme.
Zrak - voda je super varijanta, klasični radijator samo sa nižom temperaturom nego kod klasičnih kotlova. Sada kada više nema hladnih zima sigurno najbolji omjer uloženog i dobijenog. Klasična klima je katastrofa za grijanje, ventilator na vrući zrak praktično.
Post Reply