Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
VladaFBiH

#10951 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

kB27 wrote: 18/06/2024 15:03 Puse iznad glave... :lol: :lol: :lol:

Jbg treba znati koristiti, isto kao i u autu.
puše puše - jedina velika prednost grijanja na klime je potrošnja a što se tiče "ugodnosti" malo su ispred čumura i drva i to samo zato jer ih ne moraš nosati i ložiti :)

TP i podno grijanje je već sami vrh "udobnosti" i ne idu u istu rečenicu sa puhkalima
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#10952 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

Labirint wrote: 17/06/2024 22:31
Truba wrote: 17/06/2024 21:20 Kod mene ni kuhinja ni banja ni wc nemaju prozor
Dobra komunisticka gradnja 1984
Pregradom veikog dnevnog od stana od 57 kvadara imaju 3 sobe
Evo kod mene i kuhinja i wc imaju prozore, dobra komunistička gradnja 1974. Tebi i govno kad nije konzistentno imaš potrebu kroz komunizam provuc', opasna neka "komunizenija" :roll:
Pa kad je tako bilo...ziva istina...

Mozda su tebi za direktre komunjare pravili s drumitora
Ovo je za sljakere hrvate sarajlije iz firme igman
3 djece 1 soba

Srednji dio stana nema prirodno svjetlo nego probijen dio iznad unutarnjih vrata i stavljeno staklo :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#10953 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

citroen xm wrote: 18/06/2024 12:50 Vala, nije mi ni to neka sreća. Koliko god su mi loši stanovi kao bunker, toliko mi ni to nije srećno rješenje. Posebno, ako je starija gradnja, pa u to vrijeme kada stolarija nije bila termički efikasna kao danas.
Kod nas na cvili kad pada kisa ulazi voda
Drvenarija cak imala i udbljenja za kisu
Da se slijeva
kB27

#10954 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by kB27 »

VladaFBiH wrote: 18/06/2024 15:40

puše puše - jedina velika prednost grijanja na klime je potrošnja a što se tiče "ugodnosti" malo su ispred čumura i drva i to samo zato jer ih ne moraš nosati i ložiti :)

TP i podno grijanje je već sami vrh "udobnosti" i ne idu u istu rečenicu sa puhkalima
Puse kada koristi prosjecni bosnjo na sljedeci nacin:
- trpim dokle mogu da ne prokljucam (cvokocem)
- upalim brzo klimu na 17 (ljeti) ili 27 (zimi) i nahajcam puhanje na max
- cim ohladi (ugrije) da se prestanem znojiti (lediti), gasi da ne trosi
- rinse & repeat

Jer prosjecni bosnjo misli da tako najmanje struje trosi. Isto koristi u autu pa ga "napuse".

Kako da "ne puse", jednostavno je:
- upalis klimu, podesis na razumnu zeljenu temperaturu, stavis jacinu puhanja u automatski mod
- ne diras nista

Klima za max. pola sata dostize zeljenu temperaturu (ako je razumna), prelazi u mod minimalne potrosnje i minimalnog puhanja i odrzava temperaturu u stanu
kB27

#10955 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by kB27 »

VladaFBiH wrote: 18/06/2024 15:40 TP i podno grijanje je već sami vrh "udobnosti" i ne idu u istu rečenicu sa puhkalima
Tako je, ne moze u istu recenicu jer je razlika u cijeni enormna. Inace TP u stanovima, posebno od 40 kvadrata, su svakodnevnica. Uz to, opet ti treba "puhalica" da ljeti rashladis.

Cuj puhalica, izmislili pojam da zvuci uvredljivo za klimu. :lol:
Dosadno mii

#10956 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Dosadno mii »

Nisu svi stanovi 40 kv
U ljubljanskoj 10 su toplote pumpe
Dakle ko hoce da ugradi ugradice
moimoi

#10957 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by moimoi »

kB27 wrote: 18/06/2024 16:36
VladaFBiH wrote: 18/06/2024 15:40 TP i podno grijanje je već sami vrh "udobnosti" i ne idu u istu rečenicu sa puhkalima
Tako je, ne moze u istu recenicu jer je razlika u cijeni enormna. Inace TP u stanovima, posebno od 40 kvadrata, su svakodnevnica. Uz to, opet ti treba "puhalica" da ljeti rashladis.

Inace se ubilo grijati na klimu kada vani minus “upekne” :D
Daj ba… grijati se na klimu je ok ako si na mediteranu i sl. U Bosni-nikako
kB27

#10958 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by kB27 »

Dosadno mii wrote: 18/06/2024 16:45 Dakle ko hoce da ugradi ugradice
:lol:

Mislis "gdje su kupci spremni da plate vise, investitor ce vrlo rado ugraditi i ugraditi se"?! 8-)
nepass1

#10959 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nepass1 »

kB27 wrote: 18/06/2024 16:31
VladaFBiH wrote: 18/06/2024 15:40

Puse kada koristi prosjecni bosnjo na sljedeci nacin:
- trpim dokle mogu da ne prokljucam (cvokocem)
- upalim brzo klimu na 17 (ljeti) ili 27 (zimi) i nahajcam puhanje na max
- cim ohladi (ugrije) da se prestanem znojiti (lediti), gasi da ne trosi
- rinse & repeat

Jer prosjecni bosnjo misli da tako najmanje struje trosi. Isto koristi u autu pa ga "napuse".

Kako da "ne puse", jednostavno je:
- upalis klimu, podesis na razumnu zeljenu temperaturu, stavis jacinu puhanja u automatski mod
- ne diras nista

Klima za max. pola sata dostize zeljenu temperaturu (ako je razumna), prelazi u mod minimalne potrosnje i minimalnog puhanja i odrzava temperaturu u stanu
Ma ne mozes se na inverter ugrijati kao na radijator. Tu sva prica staje. Nije to taj osjecaj toplote. Sto se tice tog puhanja imas ljude osjetljivije gdje odmah trigeminus daje znakove. Meni moze puhati 24/7 ja ne osjetim nit mi smeta.
kB27

#10960 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by kB27 »

moimoi wrote: 18/06/2024 16:48

Jesi probao/probala? Ili "tako kazu"?
kB27

#10961 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by kB27 »

nepass1 wrote: 18/06/2024 16:49 Ma ne mozes se na inverter ugrijati kao na radijator. Tu sva prica staje. Nije to taj osjecaj toplote. Sto se tice tog puhanja imas ljude osjetljivije gdje odmah trigeminus daje znakove. Meni moze puhati 24/7 ja ne osjetim nit mi smeta.
Eto ja par postova iznad napisao slucaj(eve) gdje ljudi nisu mogli ugrijati poslovni prostor radijatorom i centralnim grijanjem (Euroterm), jesu i griju klimom. Redovno tu dolazim, nikad ne puse oko usiju.
citroen xm

#10962 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by citroen xm »

kB27 wrote: 18/06/2024 14:03
:lol: :lol: :lol:

Ti zivis u oblacima mala... :kontrabas:
Hoce to tako inace investitori, gledaju sta bi bilo najbolje za kupca i bez obzira na troskove djeluju u skladu s tim.

Glede "zagrijavanja zraka" puhalicama, pretpostavit cu da nikad nisi bio u iole normalnoj novogradnji pa ne znas koliko je zapravo u njoj grijanje i potrebno. U vecini normalnom covjeku grijanje treba 15 dana u godini, ako bas stegne dvocifreni minus, i ako domacica nikad ne ukljuci rernu. U svim drugim slucajevima, u stanovima je 21-22-23 stepena zimi bez ikakvog grijanja. Ja sam vec na 24 u gacama i kad mi gosti dodju. A ako nekome treba 27 da normalno funkcionise, tu ne mogu pomoci. Onda preporucujem gradsko centralno grijanje sa radijatorima, toplotnu pumpu koja zagrijava vodu za podno grijanje, i dodatno puhalicu za ne daj Boze.
Aha, ne treba ti grijanje kada se grebeš od komšija koji griju oko tebe. Da vidiš kako je ta ista novogradnja hladna kada ne grije niko oko tebe.

Džaba sve izolacije i termike svijeta ako oko tebe ne grije niko i ne prenosi ti toplotu, moraćeš da griješ. Istina, za fino ušuškan stan čime god da griješ troškovi nisu veliki.

Po pitanju troškova, podno grijanje je možda i najpovoljnije u upotrebi jer je temperatura vode u sistemu mala. A nudi daleko veći komfor od grijanja klima uređajima. Ja sam ipak staromodan pa volim centralno grijanje koje toplotu emituje preko radijatora.
nepass1

#10963 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nepass1 »

kB27 wrote: 18/06/2024 16:50
nepass1 wrote: 18/06/2024 16:49 Ma ne mozes se na inverter ugrijati kao na radijator. Tu sva prica staje. Nije to taj osjecaj toplote. Sto se tice tog puhanja imas ljude osjetljivije gdje odmah trigeminus daje znakove. Meni moze puhati 24/7 ja ne osjetim nit mi smeta.
Eto ja par postova iznad napisao slucaj(eve) gdje ljudi nisu mogli ugrijati poslovni prostor radijatorom i centralnim grijanjem (Euroterm), jesu i griju klimom. Redovno tu dolazim, nikad ne puse oko usiju.
Ma puhali nepuhalo nije to ta toplota. Punac mi se grije na inverter. Zrak topao zidovi ledeni. Nema izvora toplote ono kad pruzis ruke prema vatri :D
Jes jeftinije ali nije bolje
kB27

#10964 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by kB27 »

Licne preferencije postujem. Ali "ne moze" jer je neko cuo da tamo neko klimom devetkom od 800KM nije mogao ugrijati 70 kvadrata meni ne moze biti argument.

Imate temu "Inverter - klima uredjaji" sa 828 napisanih stranica, gdje ljudi griju od garsonjera do kuca na tri sprata. Cijene, potrosnje, temperature, sve napisano.
kB27

#10965 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by kB27 »

citroen xm wrote: 18/06/2024 16:51 Džaba sve izolacije i termike svijeta ako oko tebe ne grije niko i ne prenosi ti toplotu, moraćeš da griješ. Istina, za fino ušuškan stan čime god da griješ troškovi nisu veliki.
Bit izolacije je da ti niko ne prenosi nista, a takodjer ni ti njemu. :lol:

Mali ususkani stan u novogradnji sa 4-5 metara vanjskog zida iza kojeg je lodja (sto je 50% stanova u novogradnjama) ako je adekvatno izoliran i ako se u njemu zivi ne treba grijanje osim 15ak dana u godini kad bas stegnem. To je za moj ukus zagrijanog, temperatura 23-24 stepena, a spavaca soba po mogucnosti 2-3 stepena nize. Govorim o stanu u kojem se zivi, dakle u kojem se ponekad upali bojler, ves masina, rerna, sporet, racunar, fen, i da ne nabrajam. Ne govorim o stanu u koji udjes jednom u tri mjeseca, takav stan se moze ishladiti ali stan koji se koristi ne.

Pa kod mene u starogradnji koja ima 0cm izolacije na fasadi u spavacoj sobi radijator je do kraja zavrnut cijelu zimu, radijatori u ostatku stana su na 30-40% maksimalnog kapaciteta grijanja. Da nije tako budio bih se u prostoriji gdje je temperatura 29 stepeni vec u 7 sati ujutro, sto je za mene bolest. Napominjem da uredno placam fiksni racun toplanama, dakle nisu zavrnuti iz finansijskih razloga.
Last edited by kB27 on 18/06/2024 17:04, edited 1 time in total.
moimoi

#10966 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by moimoi »

kB27 wrote: 18/06/2024 16:49

Jesam. Imam iskustva od klime, plina, drva do centralnog.
Od svega navedenog centralno je vrh i nema konkurencije.
Temperatura konstantna sto je najbitnije.
Dosadno mii

#10967 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Dosadno mii »

kB27 wrote: 18/06/2024 16:48

Mislis "gdje su kupci spremni da plate vise, investitor ce vrlo rado ugraditi i ugraditi se"?! 8-)
Pa da, tamo je kvadrat bio 6k, ovdje krecu najjeftiniji od 5k+ pa idu i do 7k i puhaljke
kB27

#10968 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by kB27 »

moimoi wrote: 18/06/2024 17:01
Brkas tip grijanja i resurs koji se koristi za zagrijavanje. "Centralno" mozes imati i sa inverterom, i sa plinom i sa drvima. Ali nebitno.

Slazem se, kad neko drugi finansira najbolja je toplotna pumpa sa podnim grijanjem. Reci nekome kolika je pocetna investicija za takvo nesto pa cemo vidjeti da li ce mu i dalje biti najbolja opcija.

Moja diskusija ni u jednom trenutku nije bila "inverter je bolji od toplotne pumpe i podnog grijanja" vec mozes li se ugrijati na inverter ili ne.
BadBoy

#10969 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by BadBoy »

kB27 wrote: 18/06/2024 17:00
citroen xm wrote: 18/06/2024 16:51 Džaba sve izolacije i termike svijeta ako oko tebe ne grije niko i ne prenosi ti toplotu, moraćeš da griješ. Istina, za fino ušuškan stan čime god da griješ troškovi nisu veliki.

Mali ususkani stan u novogradnji sa 4-5 metara vanjskog zida iza kojeg je lodja (sto je 50% stanova u novogradnjama) ako je adekvatno izoliran i ako se u njemu zivi ne treba grijanje osim 15ak dana u godini kad bas stegnem. To je za moj ukus zagrijanog, temperatura 23-24 stepena, a spavaca soba po mogucnosti 2-3 stepena nize. Govorim o stanu u kojem se zivi, dakle u kojem se ponekad upali bojler, ves masina, rerna, sporet, racunar, fen, i da ne nabrajam. Ne govorim o stanu u koji udjes jednom u tri mjeseca, takav stan se moze ishladiti ali stan koji se koristi ne.

Pa kod mene u starogradnji koja ima 0cm izolacije na fasadi u spavacoj sobi radijator je do kraja zavrnut cijelu zimu, radijatori u ostatku stana su na 30-40% maksimalnog kapaciteta grijanja. Da nije tako budio bih se u prostoriji gdje je temperatura 29 stepeni vec u 7 sati ujutro, sto je za mene bolest. Napominjem da uredno placam fiksni racun toplanama, dakle nisu zavrnuti iz finansijskih razloga.
Samo da potvrdim sve što ti pišeš jer je kod mene ta situacija od-do.

I plus ja sam čitav život imao centralno grijanje i radijatore, sad prešao na "puhalice". Isto sam mislio kao nepass (drug starogradski pa znam kako razmišlja) da nije isto ali prilagodba je trajala samo jedan mjesec.

Jedina finta sa inverter klimama i toplotnim pumpama koji naši ljudi ne mogu nikako da provare je da se ona ne treba nikako gasiti (niti kada hoćeš da griješ niti kada hoćeš da hladiš). Kad je ne gasiš onda ona ima najveću efikasnost jer postigne željenu temperaturu i onda je održava. I vjerujte i zidovi se i ugriju i ohlade.

Naravno, toplotna pumpa sa podnim grijanjem je zaista najveći nivo komfora i luksuza ali to masno košta i kod nas još uvijek nije isplativo.
kB27

#10970 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by kB27 »

Dosadno mii wrote: 18/06/2024 17:05

Pa da, tamo je kvadrat bio 6k, ovdje krecu najjeftiniji od 5k+ pa idu i do 7k i puhaljke
"Bio" je perfekt, a "krecu" prezent. Koliko je danas kvadrat u Ljubljanska 10?
Dosadno mii

#10971 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Dosadno mii »

kB27 wrote: 18/06/2024 17:10

6.5 k
Mislim prodali su vecinu pretpostavljam po toj 6k cijeni
kB27

#10972 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by kB27 »

BadBoy wrote: 18/06/2024 17:09
kB27 wrote: 18/06/2024 17:00

Samo da potvrdim sve što ti pišeš jer je kod mene ta situacija od-do.

I plus ja sam čitav život imao centralno grijanje i radijatore, sad prešao na "puhalice". Isto sam mislio kao nepass (drug starogradski pa znam kako razmišlja) da nije isto ali prilagodba je trajala samo jedan mjesec.

Jedina finta sa inverter klimama i toplotnim pumpama koji naši ljudi ne mogu nikako da provare je da se ona ne treba nikako gasiti (niti kada hoćeš da griješ niti kada hoćeš da hladiš). Kad je ne gasiš onda ona ima najveću efikasnost jer postigne željenu temperaturu i onda je održava. I vjerujte i zidovi se i ugriju i ohlade.

Naravno, toplotna pumpa sa podnim grijanjem je zaista najveći nivo komfora i luksuza ali to masno košta i kod nas još uvijek nije isplativo.
Ja nazalost nisam presao jer nemam mogucnost, vrlo rado bih. Znam iskstva dovoljno ljudi koji su vise nego zadovoljni.

Da, ljudi misle da inverter snage 2kW po satu trosi 2kWh. Jeste, kada ga koristis kako sam gore opisao. Inverter koji odrzava temperaturu trosi blize 0.2kWh po satu, osim ako vani nije -20 ili +45 kada drasticno gubi na efikasnosti. Na temi koju sam spomenuo desetine ljudi su postavili izvjestaje sa svojih mjernih instrumenata. Nego kod nas odmah ide racunica 2kWh je 30kF, to je 7.2KM dnevno i preko 200KM mjesecno, puno majku mu. I onda ide princip upali dva puta dnevno po dva sata, logicno da ce zidovi biti ledeni. Ako nema adekvatne izolacije bit ce sa bilo kojim tipom grijanja koji tako kratko radi.
moimoi

#10973 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by moimoi »

kB27 wrote: 18/06/2024 17:09
moimoi wrote: 18/06/2024 17:01

Brkas tip grijanja i resurs koji se koristi za zagrijavanje. "Centralno" mozes imati i sa inverterom, i sa plinom i sa drvima. Ali nebitno.

Slazem se, kad neko drugi finansira najbolja je toplotna pumpa sa podnim grijanjem. Reci nekome kolika je pocetna investicija za takvo nesto pa cemo vidjeti da li ce mu i dalje biti najbolja opcija.

Moja diskusija ni u jednom trenutku nije bila "inverter je bolji od toplotne pumpe i podnog grijanja" vec mozes li se ugrijati na inverter ili ne.
Kada kazem centralno, mislim na toplane.

Kod ostalih su uvijek bile oscilacije u temperaturi… bez paljenja i gasena isto da si u klimaksu :D
kB27

#10974 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by kB27 »

Dosadno mii wrote: 18/06/2024 17:14
kB27 wrote: 18/06/2024 17:10

6.5 k
Mislim prodali su vecinu pretpostavljam po toj 6k cijeni
Super, dobro za njih.

Prosjecna kvadratura stana u Aveniji je sigurno manja od 50m2. Prosjecna kvadratura stana u Ljubljanska 10 je sigurno veca od 75m2. Znamo da kako raste kvadratura, cijena kvadrata takvog stana blago opada (posebno u slucaju prodaje nakon izgradnje). Znamo i da je cijena investicije u TP izrazena po m2 stana niza za veci stan. Znamo i da je Ljubljanska 10 sa prodajom krenula prije skoro 2 godine, kada su cijene stanova generalno bile nize.

Izmedju ostalog, zato su tamo puhaljke a ovamo TP.

A neko napisa da je u Aveniji podno grijanje na struju.
nepass1

#10975 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nepass1 »

kB27 wrote: 18/06/2024 16:54 Licne preferencije postujem. Ali "ne moze" jer je neko cuo da tamo neko klimom devetkom od 800KM nije mogao ugrijati 70 kvadrata meni ne moze biti argument.

Imate temu "Inverter - klima uredjaji" sa 828 napisanih stranica, gdje ljudi griju od garsonjera do kuca na tri sprata. Cijene, potrosnje, temperature, sve napisano.
Soba mislim 19m² ima svoj inverter. Ugrijes ti. Mozes u sorcu, ali priglavci i 30cm udaljen od zida. Zgrada nije kuca. I dalje tvrdim ne moze u istu rijec sa centralnim grijanjem. Ta pec ugodnije ugrije nego inverter
Post Reply