Novogradnja u Sarajevu?
-
nekome
#10926 Re: Novogradnja u Sarajevu?
u aveniji je podno strujno grijanje
- Dosadno mii
#10927 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ona na malti valjda samo split klima
Ne znam kako wc planiraju
Podno je ok
Mozda ja nisam u toku s vremenom ali toplane su toplane
Ne znam kako wc planiraju
Podno je ok
Mozda ja nisam u toku s vremenom ali toplane su toplane
- VladaFBiH
-
moimoi
#10929 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ma to su genijalni arhitekti koji samo razmisljaju ispred svog vremena
Kakvo ba grijanje-globalno zatopljenje. Sto manje prozora-energetska usteda
A mi se u starim gradnjama za glavu hvatamo kada treba vanjsku stolariju mijenjati
A mi se u starim gradnjama za glavu hvatamo kada treba vanjsku stolariju mijenjati
-
tuitamo
#10930 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Za početak bolje od ovih puhalica. Prva karakteristika takvog tipa grijanja su niski troškovi ulaganja tj. ugradnje.
Ako je to jedini razlog a ne npr. nemogućnost priključka sa toplana ili plina, onda je to veliki minus za investitora.
-
nekome
#10931 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Naravno da je… mozda je tebi minus ali njemu je plus…
-
Naslovnica
#10932 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ma ovo je maslo investitora i prodaje.
-
moimoi
#10933 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ma naravno. Samo sto bi i arhitekta prilikom izrade projekta trebao u glavi imati ciljeve investitora… a mislim da je svima vec jasno da to znaci-sto vise stanova.
Kao da dva zasebna arh ureda rade jednu zgradu.
-
citroen xm
#10934 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ovaj stan je idiotski i ne možeš mu ništa. Želja investitora kao i mnogih da unovči svaki cm2 zgrade. Zato je dobijen ovakav uzak, a dubok stan gdje možeš raditi šta hoćeš, ali ne možeš izvući drugu sobu sa normalnim prozorom. A u 58 m2 trabalo bi da stane bar još jedna normalna spavaća soba.
Ali eto, ima budala koje ne cijene svoje pare pa kupuju i ovakvo sranje od stana.
Ali eto, ima budala koje ne cijene svoje pare pa kupuju i ovakvo sranje od stana.
-
citroen xm
- VladaFBiH
#10936 Re: Novogradnja u Sarajevu?
3 trpezarija - cijeli zid u prozorima, dnevna 3 + balkonska vrata i ovdje je cijeli zid u prozorima + vrata i spavaća soba 3 - cijeli zid u prozorimacitroen xm wrote: ↑18/06/2024 12:43Kako, gdje su smješteni ti prozori?
Uzmimo da svaka prostorija ima prozor. Dnevni, soba, druga soba, kuhinja, kupatilo. Eto ih 5, gdje uvali još 4?
-
citroen xm
#10937 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Vala, nije mi ni to neka sreća. Koliko god su mi loši stanovi kao bunker, toliko mi ni to nije srećno rješenje. Posebno, ako je starija gradnja, pa u to vrijeme kada stolarija nije bila termički efikasna kao danas.
-
HelaS
#10938 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Hoće li resorna ministarstva zabraniti rad na otvorenim gradilištima dok traju vreline?
-
kB27
#10939 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Po komforu mozda bolje, po troskovima sumnjam da moze biti bolje ako podno grijanje radi na principu obicnog grijaca a ne toplotne pumpe.
-
Naslovnica
-
kB27
#10941 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ti brojis otvore, on krila, u tome je razlika. Mada ovo sto je po "starom" bio prozor sa tri uza krila, po "novom" svi ugradjuju dva krila - jedno normalno i jedno ogromno. Ja volim i preferiram ogromne otvore, ali ovo "od zida do zida" se ni meni ne svidja. Uglavnom su to stanovi u zgradama Stometarka, Sibica, te dosta zgrada po Hrasnom. Valjda moda bila kad se razvijao taj dio grada, u ostalim dijelovima grada je koliko znam rijetkost.citroen xm wrote: ↑18/06/2024 12:43Kako, gdje su smješteni ti prozori?
Uzmimo da svaka prostorija ima prozor. Dnevni, soba, druga soba, kuhinja, kupatilo. Eto ih 5, gdje uvali još 4?
-
HelaS
#10942 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ispravno. Nek poslodavci hlade muda po klimatiziranim kancelarijama, dok radnici grade na +35C. Tako i treba, samo nek' se gradiNaslovnica wrote: ↑18/06/2024 13:03Neće.
Mislim da čak i ne mogu zabraniti nego samo izdati preporuke.
- VladaFBiH
#10943 Re: Novogradnja u Sarajevu?
u principu nisu ovo krila već je svaki prozor punih dimenzija i imaš doslovno 3 nezavisna prozora u jednom otvoru dok je kod npr. dvokrilnih krila jedan prozor podijeljen na dva dijela mada ih nije pogrešno nazvati i "trokrilnim" prozorima jer opet to u suštini i jesu - ovo je tip gradnje koji je bio prisutan u Sa od početka 70tih do početka 80tihkB27 wrote: ↑18/06/2024 13:05Ti brojis otvore, on krila, u tome je razlika. Mada ovo sto je po "starom" bio prozor sa tri uza krila, po "novom" svi ugradjuju dva krila - jedno normalno i jedno ogromno. Ja volim i preferiram ogromne otvore, ali ovo "od zida do zida" se ni meni ne svidja. Uglavnom su to stanovi u zgradama Stometarka, Sibica, te dosta zgrada po Hrasnom. Valjda moda bila kad se razvijao taj dio grada, u ostalim dijelovima grada je koliko znam rijetkost.citroen xm wrote: ↑18/06/2024 12:43Kako, gdje su smješteni ti prozori?
-
kB27
#10944 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Da, razumijem, u biti je razlika da li ima T precka izmedju krila ili ne - ako ima, to neko zove nezavisnim prozorima. Ali kada "misaono izbijes stolariju" ostane ti jedan veliki otvor. Visekrilnih prozora gdje se uklapa direktno krilo u krilo vise skoro da i nema.VladaFBiH wrote: ↑18/06/2024 13:27u principu nisu ovo krila već je svaki prozor punih dimenzija i imaš doslovno 3 nezavisna prozora u jednom otvoru dok je kod npr. dvokrilnih krila jedan prozor podijeljen na dva dijela mada ih nije pogrešno nazvati i "trokrilnim" prozorima jer opet to u suštini i jesu - ovo je tip gradnje koji je bio prisutan u Sa od početka 70tih do početka 80tihkB27 wrote: ↑18/06/2024 13:05Ti brojis otvore, on krila, u tome je razlika. Mada ovo sto je po "starom" bio prozor sa tri uza krila, po "novom" svi ugradjuju dva krila - jedno normalno i jedno ogromno. Ja volim i preferiram ogromne otvore, ali ovo "od zida do zida" se ni meni ne svidja. Uglavnom su to stanovi u zgradama Stometarka, Sibica, te dosta zgrada po Hrasnom. Valjda moda bila kad se razvijao taj dio grada, u ostalim dijelovima grada je koliko znam rijetkost.citroen xm wrote: ↑18/06/2024 12:43
Kako, gdje su smješteni ti prozori?
-
tuitamo
#10945 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Po troškovima ne valja ni jedno ni drugo. Cijena struje će rasti a zagrijavnje zraka puhalicom i zagrijavanje poda grijačima je veoma skupo na kratke i duge staze. Idealna bi bila toplotna pumpa koja grije sanitarnu i vodu za podno grijanje.kB27 wrote: ↑18/06/2024 13:02Po komforu mozda bolje, po troskovima sumnjam da moze biti bolje ako podno grijanje radi na principu obicnog grijaca a ne toplotne pumpe.
Nakon toga dolaze toplane. Zatim plin.
Sve ostale karafeke sa strujom su iza ovih opcija.
-
kB27
#10946 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Po troskovima puhalice su smijesan trosak koji ne osjetis, samo tu nema pravog komfora za velike visesobne stanove ako je rijec o jednoj unutrasnjoj jedinici. Bit ce jeftino i sa dvostruko skupljom strujom, a sa trostruko skupljom uporedivo sa toplanama ili privatnom kotlovnicom poput Nove Otoke i slicnih. Toplotna pumpa koja zagrijava vodu za podno grijanje predstavlja pocetno ulaganje koje nikad nece biti isplativno - a da je komforno jeste.tuitamo wrote: ↑18/06/2024 13:42Po troškovima ne valja ni jedno ni drugo. Cijena struje će rasti a zagrijavnje zraka puhalicom i zagrijavanje poda grijačima je veoma skupo na kratke i duge staze. Idealna bi bila toplotna pumpa koja grije sanitarnu i vodu za podno grijanje.
Kad spomenuh Novu Otoku, znam vise ljudi koji nisu mogli ugrijati poslovne prostore koristenjem njihovog centralnog grijanja (Euroterm) bez obzira na racun. Temperatura ne moze preko 20-21, a racuni astronomski. Sada grijanje vise ne koriste, instalirana ozbiljna "puhalica" i zagriju ako zele na 31. Racuni okvirno 1/3 onoga sto su placali Eurotermu kada su se smrzavali. Razlog? Centralno grijanje projektovali kao za stancice ususkane sa 4 strane, sa ukupno 4 metra vanjskog zida i jednim otvorom. Pazi da ne ugrijes na isti nacin poslovni prostor sa portalima koji je na zemlji.
Da ne pricam o fleksibilnosti u prelaznom periodu kada centralno grijanje ne radi.
A drugi par cipela je to sto za elektroenergetski sistem nije dobra ideja da mnogi predju na grijanje na struju.
-
tuitamo
#10947 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Tehnički i finansijski bukvalno sve napisano je pogrešno.kB27 wrote: ↑18/06/2024 13:50Po troskovima puhalice su smijesan trosak koji ne osjetis, samo tu nema pravog komfora za velike visesobne stanove ako je rijec o jednoj unutrasnjoj jedinici. Bit ce jeftino i sa dvostruko skupljom strujom, a sa trostruko skupljom uporedivo sa toplanama ili privatnom kotlovnicom poput Nove Otoke i slicnih. Toplotna pumpa koja zagrijava vodu za podno grijanje predstavlja pocetno ulaganje koje nikad nece biti isplativno - a da je komforno jeste.tuitamo wrote: ↑18/06/2024 13:42Po troškovima ne valja ni jedno ni drugo. Cijena struje će rasti a zagrijavnje zraka puhalicom i zagrijavanje poda grijačima je veoma skupo na kratke i duge staze. Idealna bi bila toplotna pumpa koja grije sanitarnu i vodu za podno grijanje.
Kad spomenuh Novu Otoku, znam vise ljudi koji nisu mogli ugrijati poslovne prostore koristenjem njihovog centralnog grijanja (Euroterm) bez obzira na racun. Temperatura ne moze preko 20-21, a racuni astronomski. Sada grijanje vise ne koriste, instalirana ozbiljna "puhalica" i zagriju ako zele na 31. Racuni okvirno 1/3 onoga sto su placali Eurotermu kada su se smrzavali. Razlog? Centralno grijanje projektovali kao za stancice ususkane sa 4 strane, sa ukupno 4 metra vanjskog zida i jednim otvorom. Pazi da ne ugrijes na isti nacin poslovni prostor sa portalima koji je na zemlji.
Da ne pricam o fleksibilnosti u prelaznom periodu kada centralno grijanje ne radi.
A drugi par cipela je to sto za elektroenergetski sistem nije dobra ideja da mnogi predju na grijanje na struju.
Od puhalice koja je ‚jeftina‘ a zagrijava zrak bez grijnog tijela preko toga da je trostruko jeftinija struja bezopasna a pogotovo ovaj dio za toplotnu pumpu. Početni trošak je stvar investitora a kada isti naplati 5k za m2 onda treba da isporuči efikasnost i komfor.
Sada to sa zgradama koji nisu na plin, toplotnu pumpu sa podnim grijanjem ili toplane nije slučaj.
-
kB27
#10948 Re: Novogradnja u Sarajevu?
tuitamo wrote: ↑18/06/2024 13:59Tehnički i finansijski bukvalno sve napisano je pogrešno.kB27 wrote: ↑18/06/2024 13:50Po troskovima puhalice su smijesan trosak koji ne osjetis, samo tu nema pravog komfora za velike visesobne stanove ako je rijec o jednoj unutrasnjoj jedinici. Bit ce jeftino i sa dvostruko skupljom strujom, a sa trostruko skupljom uporedivo sa toplanama ili privatnom kotlovnicom poput Nove Otoke i slicnih. Toplotna pumpa koja zagrijava vodu za podno grijanje predstavlja pocetno ulaganje koje nikad nece biti isplativno - a da je komforno jeste.tuitamo wrote: ↑18/06/2024 13:42
Po troškovima ne valja ni jedno ni drugo. Cijena struje će rasti a zagrijavnje zraka puhalicom i zagrijavanje poda grijačima je veoma skupo na kratke i duge staze. Idealna bi bila toplotna pumpa koja grije sanitarnu i vodu za podno grijanje.
Od puhalice koja je ‚jeftina‘ a zagrijava zrak bez grijnog tijela preko toga da je trostruko jeftinija struja bezopasna a pogotovo ovaj dio za toplotnu pumpu. Početni trošak je stvar investitora a kada isti naplati 5k za m2 onda treba da isporuči efikasnost i komfor.
Sada to sa zgradama koji nisu na plin, toplotnu pumpu sa podnim grijanjem ili toplane nije slučaj.
Ti zivis u oblacima mala...
Hoce to tako inace investitori, gledaju sta bi bilo najbolje za kupca i bez obzira na troskove djeluju u skladu s tim.
Glede "zagrijavanja zraka" puhalicama, pretpostavit cu da nikad nisi bio u iole normalnoj novogradnji pa ne znas koliko je zapravo u njoj grijanje i potrebno. U vecini normalnom covjeku grijanje treba 15 dana u godini, ako bas stegne dvocifreni minus, i ako domacica nikad ne ukljuci rernu. U svim drugim slucajevima, u stanovima je 21-22-23 stepena zimi bez ikakvog grijanja. Ja sam vec na 24 u gacama i kad mi gosti dodju. A ako nekome treba 27 da normalno funkcionise, tu ne mogu pomoci. Onda preporucujem gradsko centralno grijanje sa radijatorima, toplotnu pumpu koja zagrijava vodu za podno grijanje, i dodatno puhalicu za ne daj Boze.
- Dosadno mii
#10949 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Za 5k po kvadratu da ti puse iznad glave
Pa nije tolika inflacija
Pa nije tolika inflacija
-
kB27
#10950 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Puse iznad glave...
Jbg treba znati koristiti, isto kao i u autu.
Jbg treba znati koristiti, isto kao i u autu.