Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#20151 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

kiligonzales wrote: 17/06/2024 21:17
Nikada.
Nekad sam mislio da se isplati, ali nakon 5 godina sa druge strane granice, sve sam ubjedjeniji da je najljepse tamo gdje se covjek rodi.
Najvise zamjeram sebi sto sam svoje rodno mjesto i drzavu zamjenio drugom.
Meni je tesko i na bhs pricati
Mogu misliti kako bi mi bilo na engl ili njemackom
Boljrla bi me glava mjesecima
Kazu da je najteze tih nekoliko godina kasnije ide po loju
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#20152 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Ostajte ovdje!… Sunce tuđeg neba
Neće vas grijat ko što ovo grije –
skafiskafsnjak

#20153 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Nikada.
Nekad sam mislio da se isplati, ali nakon 5 godina sa druge strane granice, sve sam ubjedjeniji da je najljepse tamo gdje se covjek rodi.
Ima ih koliko hoces sto se zale i seru po Njemackoj i govore da je kod nas ljepse..... a niko se ne vraca
Last edited by skafiskafsnjak on 17/06/2024 21:28, edited 1 time in total.
l33t

#20154 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by l33t »

izvrsni direktor wrote: 17/06/2024 21:27 Ostajte ovdje!… Sunce tuđeg neba
ma jajane tamo i UV tuče ubi
kiligonzales

#20155 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by kiligonzales »

Didier wrote: 17/06/2024 21:18
Nikada.
A šta te sprečava da se vratiš?

Supruga. Nece u Bosni da zivi.

Recimo rodis se u Sa, prezivis sve s njime, formiras se kao licnost, citav zivot jedan izgradis, prijateljstva, sjecanja,promjenis sijaset poslova, obiljezite tvoja okolina, mentalitet nas bosanski, napunis 35 godina i odes da zivis u region, odes neplanski na 2 dana, a ostanes 5 godina, onda vidis da ono prije i nije bilo tako lose jer kada sve moras to graditi ispocetka, vidis da ti niko ne moze vratiti sve one ljude kojima si bio bitan i obratno koji su bili bitni tebi.Sve sto si u Sa sa gradio od malih nogu i sto se sticalo spontano i postalo tako prirodno, sada moras iznova i na silu. Jedino olaksanje je sto imas nekoga s kime planiras zivot i nadas se da ce sve sto planiras doci...
kiligonzales

#20156 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by kiligonzales »

skafiskafsnjak wrote: 17/06/2024 21:27
Nikada.
Ima ih koliko hoces sto se zale i seru po Njemackoj i govore da je kod nas ljepse..... a niko se ne vraca
Nisam u Njemackoj, u CG sam. Imam pristojan posao, sve u pola sata voznje ili sat, od mora, jezera, planina, ali tropa mentalitet, dzaba nisu ko mi u BiH nikako.

A bio sam i u Njemackoj ali ne toliko dugo. Njih se davno prekrizilo.
swanfilter

#20157 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

Nakon 5 godina zaliti za odlaskom od kuce, meni bi to bio prevelik teret.

Nakon pet godina u drugoj drzavi covjek bi se trebao ustabiliti na nacin da razmislja o kuci tu gdje jeste.
ZoomZoomKiwi

#20158 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Jebeš ga, CG nije plaho bolja od BiH, ako je ikako bolja, u par deka je to.

Pitao bih te ja da si otišao u Švicu šta bi mislio za pet godina.
skafiskafsnjak

#20159 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

kiligonzales wrote: 17/06/2024 21:32
skafiskafsnjak wrote: 17/06/2024 21:27

Nikada.
Nisam u Njemackoj, u CG sam. Imam pristojan posao, sve u pola sata voznje ili sat, od mora, jezera, planina, ali tropa mentalitet, dzaba nisu ko mi u BiH nikako.

A bio sam i u Njemackoj ali ne toliko dugo. Njih se davno prekrizilo.
Svejedno gdje je ko. Ja sam naveo primjer Njemacke jer sam ja tu i poznajem ljude.

Sta te sprecava da se vratis?
kiligonzales

#20160 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by kiligonzales »

swanfilter wrote: 17/06/2024 21:33 Nakon 5 godina zaliti za odlaskom od kuce, meni bi to bio prevelik teret.

Nakon pet godina u drugoj drzavi covjek bi se trebao ustabiliti na nacin da razmislja o kuci tu gdje jeste.
Bome ne razumije to onaj koji nije presao slican put. Nekada sam se Dzamonjinim knjigama smijao, sada bi sam mogao napisati par takvih.
Jos ovo nije daleko.
kiligonzales

#20161 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by kiligonzales »

ZoomZoomKiwi wrote: 17/06/2024 21:38 Jebeš ga, CG nije plaho bolja od BiH, ako je ikako bolja, u par deka je to.

Bio u Svedskoj plako za Bosnom. Draza mi granata i metak iz opsade Sarajeva, nego boravak tamo. Obiso Evrope i tamo je jedini benefit plata i sto nema dnevne bosanske politike.
ZoomZoomKiwi

#20162 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

kiligonzales wrote: 17/06/2024 21:44
ZoomZoomKiwi wrote: 17/06/2024 21:38 Jebeš ga, CG nije plaho bolja od BiH, ako je ikako bolja, u par deka je to.

Bio u Svedskoj plako za Bosnom. Draza mi granata i metak iz opsade Sarajeva, nego boravak tamo. Obiso Evrope i tamo je jedini benefit plata i sto nema dnevne bosanske politike.
Meni dovoljno.

Ali da budem iskren, razumijem te u potpunosti jer u društvu imam dvojicu sličnih drugova. Otišli i vratili se jer ne mogu bez raje. Društvo, izlasci (ne nužno derneci i to, nego jednostavne kafe i da se imaš s kim ispričati), to im je jako jako falilo i jednostavno nisu mogli bez toga, i na kraju sva ova stihijska neuređenost našeg sistema im je više odgovarala, jednostavno su takvi, temperamentni. Za njih su švabe, a skandinavci pogotovo, prehladni.

Isto tako ima nas koji, ponajviše zbog djece, ali i zbog sebe, ipak više cijene uređenost sistema, financijski i svaki drugi prosperitet, nad nama trivijalnim stvarima kao što su svakodnevne kafe i zajebancija.

Svako ima ono što ga pogoni i za što živi. Kako god okreneš, ako nisi sretan, jebiga ne valja ni to, probaj gospoju nagovoriti da dođete barem godinu dvije ovdje, pa onda nek ona argumentovano obrazloži zašto ne bi ovdje a bi tamo. Ako nije spremna ni na to, onda ne znam jebiga, ti znaš najbolje kakva je situacija.
nekome

#20163 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by nekome »

Sad kad dijaspora nagrne nazad
sumirprimus

#20164 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Jedini? Blago tebi
swanfilter

#20165 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

Tako se i moj skolski drug u Becu i kroz arhitekturu izdigao do milijonera. I onda valjda iz dosade svako malo kritizira Austriju zbog poreza. Citiram ga, oderu me da nista ne ostane.
Didier

#20166 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

kiligonzales wrote: 17/06/2024 21:30

Nikada.

Recimo rodis se u Sa, prezivis sve s njime, formiras se kao licnost, citav zivot jedan izgradis, prijateljstva, sjecanja,promjenis sijaset poslova, obiljezite tvoja okolina, mentalitet nas bosanski, napunis 35 godina i odes da zivis u region, odes neplanski na 2 dana, a ostanes 5 godina, onda vidis da ono prije i nije bilo tako lose jer kada sve moras to graditi ispocetka, vidis da ti niko ne moze vratiti sve one ljude kojima si bio bitan i obratno koji su bili bitni tebi.Sve sto si u Sa sa gradio od malih nogu i sto se sticalo spontano i postalo tako prirodno, sada moras iznova i na silu. Jedino olaksanje je sto imas nekoga s kime planiras zivot i nadas se da ce sve sto planiras doci...
To je čest slučaj, da žena želi negdje drugo. Pretpostavljam da je ona Crnogorka, jer nisam dosad sreo Bosanku koja će otići na gore :).

Često sam sretao parove gdje se ona prilagodila, govori jezik, ima društvo, uživa, a on i dalje živi dupli život i prati šta je rekao Dodik.

Vi ste ipak bliže, pa se često može do Bosne, ali kad djeca dođu, po mom mišljenju tu trebaju igrati argumenti. Crna Gora je veoma primitivna sredina, teško bih tamo mogao opstati, i ni po čemu nije bolja od Bosne.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#20167 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Didier wrote: 17/06/2024 23:29
kiligonzales wrote: 17/06/2024 21:30

To je čest slučaj, da žena želi negdje drugo. Pretpostavljam da je ona Crnogorka, jer nisam dosad sreo Bosanku koja će otići na gore :).

Često sam sretao parove gdje se ona prilagodila, govori jezik, ima društvo, uživa, a on i dalje živi dupli život i prati šta je rekao Dodik.

Vi ste ipak bliže, pa se često može do Bosne, ali kad djeca dođu, po mom mišljenju tu trebaju igrati argumenti. Crna Gora je veoma primitivna sredina, teško bih tamo mogao opstati, i ni po čemu nije bolja od Bosne.
Znam nekoliko primjera gdje bi se ljudi iz vana vratili u BiH (i to u Sarajevo), ljudi izgradili sebi sve i žive odličan život, samo da onda sin nađe ženu koja ga natjera da opet odu u Švicarsku, Njemačku i tkd.
sumirprimus

#20168 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Snahe ih vracaju na pravi put :mrgreen:
Al vracanje samo u sarajevo, tipicna postratna prica, svi bi u grad, toliko o patriotizmu novonastale bosnjacke dijaspore, selo hvali al u grad se privali :mrgreen:
jeza u ledja

#20169 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

kiligonzales wrote: 17/06/2024 21:17 sve sam ubjedjeniji da je najljepse tamo gdje se covjek rodi.
Aha, pogotovo ako se rodis u Burundiju.
Dope_Man

#20170 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Na @kiligonzales primjeru vidimo klasicnu pogresku u zakljucivanju.

Ne, nije najljepse tamo gdje se rodis, vec tamo gdje izgradis zivot. Ti si izgradio zivot, prvenstveno socijalni krug u jednom mjestu i imao tu sigurnost i ugodnost koju nisi uspio na drugom mjestu da izgradis. Sto je opet razumljivo jer u tridesetim manje izlazimo, manje ljudi upoznajemo i sporije gradimo poznanstva nego kroz djetinjstvo i rane 20te. Obicno je tu porodica, al opet fali malo i ljudi izvan zene i djece.

Al to nema veze sa mjestom gdje si rodjen, vec sa tim da si u nekoj fazi zivota to izgradio tamo gdje si u toj fazi zivota zivio. Da si kojim slucajem kao dijete otisao iz BiH i u bilo kojoj zemlji, nebitno dal to bila CG il Svica, gradio taj krug prijatelja, imao sva zivotna iskustva itd.. to bi vidio kao mjesto gdje ti je ugodno zivjeti.

Evo ti moj primjer. Ja sam rodjen u jednom gradu, zbog rata jako rano pobjegao u drugi, a na pola odrastanja u treci.. i ja sa tim prvim, gdje sam rodjen, nemam apsolutno nista. Da sad odem tamo zivjeti ja bih se osjecao jednako strano kao ovdje u Austriji, eto lakse bi bilo jer znam jezik.

Cak i da odem u grad koji je obiljezio prvi dio mog djetinstva, ni tu se ne bih osjecao potpuno kao domaci jer djeca s kojom sam odrastao su sad odrasli ljudi, sa svojim zivotima, porodicama i prijateljima, i to odavno nije moja bliska ekipa. Lijepo se sresti svako par godina kad okupimo ekipu iz razreda, al nisu to ljudi s kojima sam dijelio dobar dio formativnih godina, nemamo zajednicka iskustva i opet bi to trebalo graditi skoro od nule. A govorimo sve vrijeme o tri grada u istoj drzavi, na 2 sata voznje. Hocu reci, nema smisla ni gledati drzavu u cjelini, jer neko ko je odrastao u npr. Sarajevu ce se osjecati jednako kao stranac u Bihacu il Podgorici ako ode tamo u 30 i nekoj i valja gradit socijalni zivot od nule.

Dakle, nebitno gdje sam/si rodjen, vec gdje sam/si izgradio najvise. Pa opet, otisao sam i ja od tog da djetetu dam priliku da svoj zivot gradi tamo gdje mislim da je bolje. A ja mogu malo odrzavati to sto imam, malo graditi iznova tu gdje jesam i planiram biti.
HelaS

#20171 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by HelaS »

Dope_Man wrote: 18/06/2024 09:35 Na @kiligonzales primjeru vidimo klasicnu pogresku u zakljucivanju.

Ne, nije najljepse tamo gdje se rodis, vec tamo gdje izgradis zivot. Ti si izgradio zivot, prvenstveno socijalni krug u jednom mjestu i imao tu sigurnost i ugodnost koju nisi uspio na drugom mjestu da izgradis. Sto je opet razumljivo jer u tridesetim manje izlazimo, manje ljudi upoznajemo i sporije gradimo poznanstva nego kroz djetinjstvo i rane 20te. Obicno je tu porodica, al opet fali malo i ljudi izvan zene i djece.

Al to nema veze sa mjestom gdje si rodjen, vec sa tim da si u nekoj fazi zivota to izgradio tamo gdje si u toj fazi zivota zivio. Da si kojim slucajem kao dijete otisao iz BiH i u bilo kojoj zemlji, nebitno dal to bila CG il Svica, gradio taj krug prijatelja, imao sva zivotna iskustva itd.. to bi vidio kao mjesto gdje ti je ugodno zivjeti.

Evo ti moj primjer. Ja sam rodjen u jednom gradu, zbog rata jako rano pobjegao u drugi, a na pola odrastanja u treci.. i ja sa tim prvim, gdje sam rodjen, nemam apsolutno nista. Da sad odem tamo zivjeti ja bih se osjecao jednako strano kao ovdje u Austriji, eto lakse bi bilo jer znam jezik.

Cak i da odem u grad koji je obiljezio prvi dio mog djetinstva, ni tu se ne bih osjecao potpuno kao domaci jer djeca s kojom sam odrastao su sad odrasli ljudi, sa svojim zivotima, porodicama i prijateljima, i to odavno nije moja bliska ekipa. Lijepo se sresti svako par godina kad okupimo ekipu iz razreda, al nisu to ljudi s kojima sam dijelio dobar dio formativnih godina, nemamo zajednicka iskustva i opet bi to trebalo graditi skoro od nule. A govorimo sve vrijeme o tri grada u istoj drzavi, na 2 sata voznje. Hocu reci, nema smisla ni gledati drzavu u cjelini, jer neko ko je odrastao u npr. Sarajevu ce se osjecati jednako kao stranac u Bihacu il Podgorici ako ode tamo u 30 i nekoj i valja gradit socijalni zivot od nule.

Dakle, nebitno gdje sam/si rodjen, vec gdje sam/si izgradio najvise. Pa opet, otisao sam i ja od tog da djetetu dam priliku da svoj zivot gradi tamo gdje mislim da je bolje. A ja mogu malo odrzavati to sto imam, malo graditi iznova tu gdje jesam i planiram biti.
jeza u ledja wrote: 18/06/2024 01:10
kiligonzales wrote: 17/06/2024 21:17 sve sam ubjedjeniji da je najljepse tamo gdje se covjek rodi.
Aha, pogotovo ako se rodis u Burundiju.
Dijaspora će živote dati, svoj i svojih, za teoriju da im je ugodniji život, ljepši, srcu privrženiji, pa i "prirodniji" tamo gdje su u Dijaspori, nego u državi rođenja, u mjestu rođenja, ili u prijeratnoj vukojebini :-)

A kad ostare i dođe vrijeme umiranja, kao miševi se privlače i pitaju za cijene groblja po Bosni
moimoi

#20172 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Pa nekim jeste, a drugima nije.

A i sto se ukopa tice… sasvim je prirodno da zelis biti ukopan tamo gdje si rodjen tj odakle ti preci poticu.Pogotovo ako imas jos rodbine koja je tu ukopana.
Indigont

#20173 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Indigont »

HelaS wrote: 18/06/2024 10:22 A kad ostare i dođe vrijeme umiranja, kao miševi se privlače i pitaju za cijene groblja po Bosni
Dobro, sta je lose u tome? Radis, privredjujes, uzivas i ostvaris se. Kada dodje penzija ides gdje zelis i gdje se opet osjecas ugodno u tom periodu zivota. Koja je razlika sto je meni ugodnije sada pobjeci na selo nego u centar grada? Jesam li i ja mis?
broj dva

#20174 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by broj dva »

izvrsni direktor wrote: 17/06/2024 21:27 Ostajte ovdje!… Sunce tuđeg neba
Zato ima solarijum...
broj dva

#20175 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by broj dva »

Kultura saobracaja
Zdravstveni sistem
Javna cistoca
Digitalno drustvo (od birokratije preko skole do banke, sve je online)
Ekoloska svijest
Uljudnost i obzir domicilnog stanovnistva
Postovanje zakona i ugovora, redovna plata, jaka granica izmedju radnog i slobodnog vremena, porodiljni (cak i za tate), socijalni sistem...
Iam toga jos ali prodje mi lunch...

Daleko od toga da je sve bajno preko grane ali nemojmo se ni pretvarati da je kod nas ok. Jeste, sretnicima i pojedincima ali nam je sistem takav da melje ljude.
Post Reply