KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sumirprimus

#701 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by sumirprimus »

Ti si onda boogat ĆOjk, jer imas vise fasade na ogradi nego 80% bosne na kuci :)
ZoomZoomKiwi

#702 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by ZoomZoomKiwi »

sumirprimus wrote: 17/06/2024 21:56 Ti si onda boogat ĆOjk, jer imas vise fasade na ogradi nego 80% bosne na kuci :)
Ne bih mog'o gledat u onaj blok nema teorije, a isto tako ne bih dao obraza za par milja maraka da mi komšija gleda u nedovršen zid.
sumirprimus

#703 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by sumirprimus »

ZoomZoomKiwi wrote: 17/06/2024 21:57
sumirprimus wrote: 17/06/2024 21:56 Ti si onda boogat ĆOjk, jer imas vise fasade na ogradi nego 80% bosne na kuci :)
Ne bih mog'o gledat u onaj blok nema teorije, a isto tako ne bih dao obraza za par milja maraka da mi komšija gleda u nedovršen zid.
Vakat je da ides :)
ZoomZoomKiwi

#704 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by ZoomZoomKiwi »

sumirprimus wrote: 17/06/2024 21:58
ZoomZoomKiwi wrote: 17/06/2024 21:57
Vakat je da ides :)
Davno bio :mrgreen:
sumirprimus

#705 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by sumirprimus »

Razumijem te u potpunosti
pinkman

#706 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by pinkman »

ZoomZoomKiwi wrote: 17/06/2024 21:43 Kod mene je zid 220cm, samo pripazi, moraš imati saglasnost od komšije s kojim dijeliš među koju želiš tako pregraditi. Da ga ne bi morao rušiti ako se on namerači na to.

Kod mene je urađen betonski temelj, i onda cokla nekih 30cm visine, na to sam zidao najobičnijim šljakoblokom jer je to najjeftinije, 15cm debljine. Svaka dva metra dužine sam išao sa betonskim stubom da to sve drži na okupu, i onda sam nakon zidanja sve odozgo poklopio trapezoidnom betonskom kapom koja je šira od zida +5 cm na obje strane, i odozgo je kosa, te sam na nju stavio crijep, tako da mi ograda ne kisne, naravno crijep sam okrenuo u komšijino :lol:

Na to sam onda sa obe strane navukao fasadu kao i na kući.

Znači računaj iskop temelja, armaturu za temelj i coklu, beton, i eventualno stubove ako hoćeš da to bude baš čvrsto. Šljakoblok lako izračunaš, a cijene imaš na netu, i onda još ljepilo, mrežica, fasada, crijep.

Hvala na odgovoru.

A saglasnost komsije? Sta on ima s tim? Zaklanja mu pogled ili? Ne bih ja ulazio ni 1 cm u njegovo. Citav zid bi bio u mom dvoristu.

Ima vec ograda izmedju nas - njegova, ali ja hocu svoju da bude oko citavog placa ista. Unificirano da je.

Ne znam je li odredjena visina do koje ne treba saglasnost komsije.
ZoomZoomKiwi

#707 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by ZoomZoomKiwi »

Po pravilu ne smiješ graditi nikakav trajni objekat određene visine (ne znam tačno koja, ako se dobro sjećam da je 120cm limit) bliže od 3m od granice posjeda, kamoli na samoj granici.
pinkman

#708 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by pinkman »

ZoomZoomKiwi wrote: 17/06/2024 22:53 Po pravilu ne smiješ graditi nikakav trajni objekat određene visine (ne znam tačno koja, ako se dobro sjećam da je 120cm limit) bliže od 3m od granice posjeda, kamoli na samoj granici.
Ok hvala. Proucit cu propise. A ja to hocu radi privatnosti. Ne volim radoznale ljude.

Mogu halalit 3-4 metra i onda staviti zid u “unutrasnosti”. Svakako planiram konsultovati arhitektu za to i jos neke radove oko adaptacije kuce.

A obzirom da je komsija iznad mene i da njegova voda dolazi u dvoriste, mogu i ja njemu problem praviti po tom pitanju jer bi on trebao vodu iz njegovih oluka regulisati bolje - ako sam dobro upucen.
pinkman

#709 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by pinkman »

A zanima me je li to vazi i za npr brzorastucu zivu ogradu… :D
ZoomZoomKiwi

#710 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by ZoomZoomKiwi »

pinkman wrote: 17/06/2024 23:01
ZoomZoomKiwi wrote: 17/06/2024 22:53 Po pravilu ne smiješ graditi nikakav trajni objekat određene visine (ne znam tačno koja, ako se dobro sjećam da je 120cm limit) bliže od 3m od granice posjeda, kamoli na samoj granici.
Ok hvala. Proucit cu propise. A ja to hocu radi privatnosti. Ne volim radoznale ljude.

Mogu halalit 3-4 metra i onda staviti zid u “unutrasnosti”. Svakako planiram konsultovati arhitektu za to i jos neke radove oko adaptacije kuce.

A obzirom da je komsija iznad mene i da njegova voda dolazi u dvoriste, mogu i ja njemu problem praviti po tom pitanju jer bi on trebao vodu iz njegovih oluka regulisati bolje - ako sam dobro upucen.
To svakako, ne smije ni kap iz njegove avlije u tvoju, šta god da je.

A većina ne pravi problem, ja samo kažem unaprijed da ne bude neugodnih iznenađenja.

Arhitekta će to sigurno znati, barem bi trebao. A iz istog razloga sam i ja uradio zid, čisto radi neke privatnosti, ništa više.

pinkman wrote: 17/06/2024 23:02 A zanima me je li to vazi i za npr brzorastucu zivu ogradu… :D
Ne, jer to nije vještački objekat niti je trajne prirode, sve dok je cijelim obimom u tvom placu.
pinkman

#711 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by pinkman »

ZoomZoomKiwi wrote: 17/06/2024 23:05
pinkman wrote: 17/06/2024 23:01

To svakako, ne smije ni kap iz njegove avlije u tvoju, šta god da je.

A većina ne pravi problem, ja samo kažem unaprijed da ne bude neugodnih iznenađenja.

Arhitekta će to sigurno znati, barem bi trebao. A iz istog razloga sam i ja uradio zid, čisto radi neke privatnosti, ništa više.

pinkman wrote: 17/06/2024 23:02 A zanima me je li to vazi i za npr brzorastucu zivu ogradu… :D
Ne, jer to nije vještački objekat niti je trajne prirode, sve dok je cijelim obimom u tvom placu.
Ok super, hvala na odgovorima. Pronasao sam u Zakonu o prostornom uredjenju i gradjenju TK da dozvola ne treba za:
uređenje okućnice individualnog stambenog objekta za koji je izdato odobrenje za građenje, što podrazumijeva građenje: ograda prema susjedima, staza ili platoa, zidova visine do 0,8 m od nivoa tla, vrtnog bazena ili ribnjaka površine do 20 m2, vrtnog ognjišta površine do 1,5 m2 i visine do 3 m;
Znaci u TK zid moze biti najvise visine od 0,8 m. Za sve iznad treba gradjevinska dozvola.
Haris.ba

#712 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by Haris.ba »

pinkman wrote: 18/06/2024 08:47 Znaci u TK zid moze biti najvise visine od 0,8 m. Za sve iznad treba gradjevinska dozvola.
Ne znam kako je u TK, ali vjerovatno isto ko u ostalim kantonima.

Ne treba ti gradjevinska za ogradu do 0,8m, ali ti treba urbanisticka za takvu ogradu.
moimoi

#713 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by moimoi »

pinkman wrote: 17/06/2024 22:45
ZoomZoomKiwi wrote: 17/06/2024 21:43 Kod mene je zid 220cm, samo pripazi, moraš imati saglasnost od komšije s kojim dijeliš među koju želiš tako pregraditi. Da ga ne bi morao rušiti ako se on namerači na to.

Kod mene je urađen betonski temelj, i onda cokla nekih 30cm visine, na to sam zidao najobičnijim šljakoblokom jer je to najjeftinije, 15cm debljine. Svaka dva metra dužine sam išao sa betonskim stubom da to sve drži na okupu, i onda sam nakon zidanja sve odozgo poklopio trapezoidnom betonskom kapom koja je šira od zida +5 cm na obje strane, i odozgo je kosa, te sam na nju stavio crijep, tako da mi ograda ne kisne, naravno crijep sam okrenuo u komšijino :lol:

Na to sam onda sa obe strane navukao fasadu kao i na kući.

Znači računaj iskop temelja, armaturu za temelj i coklu, beton, i eventualno stubove ako hoćeš da to bude baš čvrsto. Šljakoblok lako izračunaš, a cijene imaš na netu, i onda još ljepilo, mrežica, fasada, crijep.

Hvala na odgovoru.

A saglasnost komsije? Sta on ima s tim? Zaklanja mu pogled ili? Ne bih ja ulazio ni 1 cm u njegovo. Citav zid bi bio u mom dvoristu.

Ima vec ograda izmedju nas - njegova, ali ja hocu svoju da bude oko citavog placa ista. Unificirano da je.

Ne znam je li odredjena visina do koje ne treba saglasnost komsije.
Zasadi sa svoje strane tuje. Nema bolje ograde

A dok ne narastu stavis drvene panele. Za to ne treba nikakva dozvola.
pinkman

#714 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by pinkman »

Haris.ba wrote: 18/06/2024 09:27
pinkman wrote: 18/06/2024 08:47 Znaci u TK zid moze biti najvise visine od 0,8 m. Za sve iznad treba gradjevinska dozvola.
Ne znam kako je u TK, ali vjerovatno isto ko u ostalim kantonima.

Ne treba ti gradjevinska za ogradu do 0,8m, ali ti treba urbanisticka za takvu ogradu.
Da, vidim ispod i ja da treba dalje ganjati.. nista lagano, a ja volim da je sve po propisima :)
moimoi wrote: 18/06/2024 10:11 Zasadi sa svoje strane tuje. Nema bolje ograde

A dok ne narastu stavis drvene panele. Za to ne treba nikakva dozvola.
To bih najradije, ali u jednom dijelu ispod zemlje imaju neke cijevi pa me strah da nece korijenje sta "poremetiti". Ne znam da li je to i moguce... :D
moimoi

#715 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by moimoi »

Mislim da ne bi trebalo biti problema. Tuje nemaju jak korijen. Raspitaj se
DebelinJoe

#716 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by DebelinJoe »

Koliko bi koštala građevinska dozvola za gradnju poslovnog prostora od cca 20 kvadrata? Zemljište je moje privatno, gradilo bi se u u dvorištvu već postojeće porodične kuće. Sarajevo, mahala, urbano područje, malo dalje od centra.
Post Reply