@kB27
Hvala za pojasnjenje..
Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11
8-10 mm je nekako normala. Veći drop spašava Ahilovu tetivu od povreda, ali generalno drugačiji osjećaj trčanja. Ja nisam heel striker, ali kad sam prvi put kupio Mizuno Wave Rider, sjebao sam se. 2 mm veći drop, mislio sam da će mi patike spasti s noge. Zavisi na šta si se navikao. Meni više odgovara manji drop
Ja trcim u 6mm, 8mm do 10 ili 12 ne znam napamet koliko je ghost 14 drop. Kad trcim u hoki (6mm) "bole" cjevanice.kB27 wrote: ↑12/06/2024 19:02Ukrakto ono sto ja znam:
Drop je razlika u visini (odnosno debljini midsola) pete i prstiju, npr. drop od 10mm znaci da je midsole na peti deblji 10mm i peta je povisena. Na taj nacin se smanjuje pritisak na Ahilovu tetivu i generalno misice potkoljenice. Sa drop-om od 10mm, Ahilova tetiva, list i soleus ne moraju "raditi" (izduziti se) posljednjih 10mm svog opsega u poredjenju sa zero-drop patikom ili hodanjem/trcanjem bos.
S druge strane, ono sto moze biti i negativno, jeste da veci drop forsira doskok na zadnji dio stopala i petu, sto moze praviti probleme sa koljenima jer se sile podloge prenose direktno na koljeno, bez mogucnosti da ih skocni zglob dijelom amoritzuje.
Iako vecini trkaca, a i generalno ljudi, drop od 8-10mm odgovara jer je tako zamor tetiva i misica potkoljenice manji, po mnogim studijama on nije dobar jer dodatno slabi strukturu stopala i negativno utjece na posturu cijelog tijela. Posebno nije dobro "cijeli zivot" provesti u high-drop patikama (nositi ih svakodnevno, ne samo na trcanju), ali mnogi od nas to rade.
10mm ne zvuci puno, ali razlika je drasticna. Ima na netu hiljade iskustava trkaca koji su cijeli zivot trenirali u high-drop patikama, trcali maratone, fizicki izuzteno spremni, ali kad su presli na zero-drop patike nakon samo par kilometara dobili su upale kakve u zivotu nisu imali. Tranzicija na zero-drop je jako teska i jako spora, ali prema mnogim studijama u kontekstu smanjivanja rizika od problema sa koljenima vrijedi. Ja se jos nisam usudio krenuti tim putem.
Nema na cemu.konektovan wrote: ↑12/06/2024 19:09 Ja sam trenutno na 5 mm drop,..i moram reci da onda u odnosu na prethodne zero drop...ove od 5 mm mi mnogo vise odgovaraju. Kako si to sad opisao, prije sam uvijek nekako imao problem sa ahilovom tetivom...koliko god trenirao, uvijek se javljala ahilova sa bolovima..
@kB27![]()
Hvala za pojasnjenje..
(Y)
Nisam, pa nije yoda jedini koji trci po sumi.
Ja sam se udebljao 5kg i osjeti se. Sub 20 i ne sanjam a kamo li da pokusavam. Idem na 21:50Dr Kova wrote: ↑13/06/2024 21:55 Probao danas 5x1000/400 na 3:59 za Stojčevac, nisam uspio. 3 petice trčao ove godine, nijedna sub 20. Vjerovatno neće ni Stojčevac. Imam dosta kilometara, ali ne i treninge za peticu. Mislim da neću ni probati. Čekaću Travnik u augustu. Teškoe
Udebljao sam se, valja nositi 87 kg. Svaki gram osjetim![]()
Stojcevac
Očekujem da ću odustati na Bobovici 1