Relikti kokuzluka
- nepass1
#726 Re: Relikti kokuzluka
Sto veca plata to veci prohtjevi i uvjek zavrsis na istom, da fali pred platu 
- jazzer
#727 Re: Relikti kokuzluka
Kad se 25og u mjesecu saberem - ja se oduzmem
.
-
broj dva
#728 Re: Relikti kokuzluka
Ti pokloplci se kasnije alhemijski pretvore u rasparene carape, nobelova nagrada ne gine ko objasni kako i zastomoimoi wrote: ↑18/05/2024 13:13suspect_zero wrote: ↑18/05/2024 12:56imam kesu punu kesa za smeće, ove plastične od sladoleda dušu dale za one kojima nešto daš a zdjele nikada ne vraćaju, a tegle bacam samo one velike....manje ostavljam za hašure, iz istog razloga kao i zdjele od sladoleda
![]()
Doduse
Ja opet imam punu ladicu plasticnih poklopaca za koje nemam kutije odgovarajuceto mi je misterija
![]()
-
moimoi
#729 Re: Relikti kokuzluka
broj dva wrote: ↑23/05/2024 11:16Ti pokloplci se kasnije alhemijski pretvore u rasparene carape, nobelova nagrada ne gine ko objasni kako i zastomoimoi wrote: ↑18/05/2024 13:13suspect_zero wrote: ↑18/05/2024 12:56
imam kesu punu kesa za smeće, ove plastične od sladoleda dušu dale za one kojima nešto daš a zdjele nikada ne vraćaju, a tegle bacam samo one velike. ...manje ostavljam za hašure, iz istog razloga kao i zdjele od sladoleda
![]()
Doduse
Ja opet imam punu ladicu plasticnih poklopaca za koje nemam kutije odgovarajuceto mi je misterija
![]()
Ili kutije
- skupljac_zeljeza
#730 Re: Relikti kokuzluka
Sjetih se priče o mašinicama.

- Laplace
#731 Re: Relikti kokuzluka
Fukara = hronični kokuz?
- stubrijez
#732 Re: Relikti kokuzluka
Uh pa to nam je realnost... fakat fenomen danasnjice u Bosni, registracija i godisnji na kredit i slicno. Auto od 25000 Km sve zute lampice gore na tabli. Nije to da se ne zna sa parama vec neobjektivnost i dokazivanje neceg sto nisi. Znaju ti da nemaju kolko bi trebalo al sta se mora mora seAteista wrote: ↑22/05/2024 10:56Podsjeti me ta nelikvidnost u datom momentu, kako dosta ljudi koji imaju sasvim dobra primanja, ne znaju sa parama pa se stalno dovode u situaciju da ostanu bez para kad je visok datum i onda stalno pitaju kad ce plata, sve su potrosili i slicno. To mi nikad nece biti jasno kako se mogu dovesti u tu situaciju. Mogu razumjeti da nekad izleti neki neplaniran trosak pa taj mjesec bude problematican, (iako se ni to ne bi trebalo desiti jer svako sa redovnim primanjima bi trebao da ima i neki stek za takve situacije) ali kod dosta ljudi je to stalno tako, znaci stalno zive na granici svojih mogucnosti i potrose pare pa svaki mjesec kukaju pred platu.![]()
-
moimoi
#733 Re: Relikti kokuzluka
Neki ljudi se na taj nacin cupaju iz siromastva. To je ok. Teze boljem. Ti su mi logicniji od onih koji kriju lovu u duseku, ne trose, hodaju u prnjama.
Kao ovi prosjaci sto dnevno zgrnu vise od prosjeka.
To je stanje una.
Kao ovi prosjaci sto dnevno zgrnu vise od prosjeka.
To je stanje una.
- Ateista
#734 Re: Relikti kokuzluka
Licno ne volim ni jednu ni drugu krajnost. Ne volim to neko besmisleno stekanje para koje samo gube vrijednost, ali ne volim ni zivot preko svojih mogucnosti i kad na kraju mjeseca nemaju sta jesti.
Ne znam, nekako mi je jadno kad neko sa solidnim i redovnim primanjima pocne da kuka kad ce plata i da se raduje ako bude dan dva prije.
-
moimoi
#735 Re: Relikti kokuzluka
Ma ja rzumijem ove prve.. cupaju se ljudi.. to mi je prirodno. Ne kazem da je pohvalno, ali mi je prirodno.Ateista wrote: ↑07/06/2024 20:29Licno ne volim ni jednu ni drugu krajnost. Ne volim to neko besmisleno stekanje para koje samo gube vrijednost, ali ne volim ni zivot preko svojih mogucnosti i kad na kraju mjeseca nemaju sta jesti.
Ne znam, nekako mi je jadno kad neko sa solidnim i redovnim primanjima pocne da kuka kad ce plata i da se raduje ako bude dan dva prije.
Ove druge ne razumijem nikako.
-
paladinka
#736 Re: Relikti kokuzluka
Vecina ljudi zeli , recimo , markiranu garderobu... auto... mozda isto hranu koja ima ime nutella , barilla itd, i sve to kosta , sve je to robe joja je uvezena , i koja kosta.
-
moimoi
#737 Re: Relikti kokuzluka
Ne razumijem one koji dizu kredit zarad novog mob, tv i sl.. razumijem one koji ga dizu zbog putovanja.
-
Hakiz
#738 Re: Relikti kokuzluka
Ja sam prvi mobitel (Panasonic A1018) kupio kada mi je mama pala i slomila nogu. Kad se sjetim, tada je cijena SIM kartice i broja bila 300 KM
Pa mi kredit za mobitel, koji može biti potreba, ima više smisla od kredita za putovanje koje je većinom ćeif.
Ali kredit za mobitel od 2.000 kada onaj između 300 i 500 zadovoljava potrebe mi je besmislen (Xiaomi Redmi Note 7 i dalje sasvim dobro radi
).
Pa mi kredit za mobitel, koji može biti potreba, ima više smisla od kredita za putovanje koje je većinom ćeif.
Ali kredit za mobitel od 2.000 kada onaj između 300 i 500 zadovoljava potrebe mi je besmislen (Xiaomi Redmi Note 7 i dalje sasvim dobro radi
- Ateista
#739 Re: Relikti kokuzluka
Meni je nekako lakse dici kredit za neke fizicke stvari koje ce duze trajati, nego za one koje prodju, dok otplacujem bar vidim i koristim to sto otplacujem, dok ako recimo iskoristim za putovanje ili nesto tako jednokratno, nekako mi je poslije bezveze otplacivati za nesto sto vise nemam i sto je proslo.
OK, uspomene ostaju, ali svejedno, nekako mi je lakse ako to sto otplacujem i dalje imam i koristim. Eventualno ako mi malo zafali za neko putovanje pa dio, ali komplet otplacivati narednih godinu ili dvije, to ne bih mogao.
Ima i toga da cu prije dici kredit za stvari koje su potreba, na primjer renoviranje stana, auto, dok za neke cejfove kao sto je muzicka oprema, to uglavnom skupljam pa kad skupim dovoljno onda kupim. Za telefon nikad ne bih mogao dati neke velike pare, nebitno jeli kredit ili iskesirati, uvijek ima vecih prioriteta.
OK, uspomene ostaju, ali svejedno, nekako mi je lakse ako to sto otplacujem i dalje imam i koristim. Eventualno ako mi malo zafali za neko putovanje pa dio, ali komplet otplacivati narednih godinu ili dvije, to ne bih mogao.
Ima i toga da cu prije dici kredit za stvari koje su potreba, na primjer renoviranje stana, auto, dok za neke cejfove kao sto je muzicka oprema, to uglavnom skupljam pa kad skupim dovoljno onda kupim. Za telefon nikad ne bih mogao dati neke velike pare, nebitno jeli kredit ili iskesirati, uvijek ima vecih prioriteta.
- Ateista
#740 Re: Relikti kokuzluka
Ma razumijem i ja da ljudi zele vise nego sto mogu, samo smatram da bi svaka odrasla osoba trebala imati neki stek koji im omogucava ako zafali pred platu da ne moraju kukati.moimoi wrote: ↑07/06/2024 20:32Ma ja rzumijem ove prve.. cupaju se ljudi.. to mi je prirodno. Ne kazem da je pohvalno, ali mi je prirodno.Ateista wrote: ↑07/06/2024 20:29Licno ne volim ni jednu ni drugu krajnost. Ne volim to neko besmisleno stekanje para koje samo gube vrijednost, ali ne volim ni zivot preko svojih mogucnosti i kad na kraju mjeseca nemaju sta jesti.
Ove druge ne razumijem nikako.
- ShnjaZZZ
#741 Re: Relikti kokuzluka
Ja kad sam počeo raditi prvo sam štekao pare životom da imam makar godinu dana da mogu živjet neki normalan život ako dobijem otkaz ili ako napustim. Kada sam sakupio otprilike 12 mjesečnih plata počeo sam "živjeti" i ispunjavati neke ćejfove tako da sam tad malo sredio prostor gdje živim, kupio prvi autić, u zadnje vrijeme još neke stvari i slično sve štednjom, bez da diram ono za "ne daj Bože".
I dalje svaku platu prvo odvojim šta ide u kuću, ostavim sebi dio za trošit, dio za tekuće potrebe koje će doći na red možda odmah, možda kasnije (registracija, servisi, kvar mobitela ili slično, neki izlet itd) plus gledam da makar četvrtinu plate dodam za ono "ne daj Bože". Pokrivam se koliko sam dug, a neimaštine i zaduživanja se jako bojim zato sam prilično konzervativan sa parama. Meni se svi smiju što ne vozim bolje auto jer mogu ali ja sam i sa ovim prezadovoljan. Ne sikira me i odveze me od tačke A do tačke B.
- VladaFBiH
#742 Re: Relikti kokuzluka
ma kredit je samo za rješavanje egzistencijalnih pitanja i ni za šta drugo - dizanje kredita za putovanja, auto i sl. je totalna glupostAteista wrote: ↑08/06/2024 09:25 Meni je nekako lakse dici kredit za neke fizicke stvari koje ce duze trajati, nego za one koje prodju, dok otplacujem bar vidim i koristim to sto otplacujem, dok ako recimo iskoristim za putovanje ili nesto tako jednokratno, nekako mi je poslije bezveze otplacivati za nesto sto vise nemam i sto je proslo.![]()
- Ateista
#743 Re: Relikti kokuzluka
Auto je danas tesko kupiti bez kredita, bar dio da se pokrije kreditom. Za putovanje se slazem, iako nisam protiv da se daju pare na putovanja, ne ide mi za to kredit dizati.VladaFBiH wrote: ↑11/06/2024 08:50ma kredit je samo za rješavanje egzistencijalnih pitanja i ni za šta drugo - dizanje kredita za putovanja, auto i sl. je totalna glupostAteista wrote: ↑08/06/2024 09:25 Meni je nekako lakse dici kredit za neke fizicke stvari koje ce duze trajati, nego za one koje prodju, dok otplacujem bar vidim i koristim to sto otplacujem, dok ako recimo iskoristim za putovanje ili nesto tako jednokratno, nekako mi je poslije bezveze otplacivati za nesto sto vise nemam i sto je proslo.![]()
-
Karikaturist
#744 Re: Relikti kokuzluka
Da mi je vidjeti mentalni sklop ljudi koji dizu kredit za putovanja.
Znaci rezon je kuca nije fasadirana ali mora se otici na putovanje, kreditom naravno.
Znaci rezon je kuca nije fasadirana ali mora se otici na putovanje, kreditom naravno.
- Ateista
#745 Re: Relikti kokuzluka
Razliciti ljudi imaju razlicite prioritete, licno ne bih digao kredit za putovanje ali razumijem i postujem da je nekome to jedna od butnijih stvari u zivotu i da ve na to dati puno para, pa i ako treba dici kredit. Neko na auto, neko na kucu ili stan, neko na putovanja, neko na muzicke instrumente, neko na hranu, neko na izlaske i provod, neko na prostitutke, svako ima svoje priotiteteKarikaturist wrote: ↑11/06/2024 09:32 Da mi je vidjeti mentalni sklop ljudi koji dizu kredit za putovanja.
Znaci rezon je kuca nije fasadirana ali mora se otici na putovanje, kreditom naravno.![]()
- ZoomZoomKiwi
#746 Re: Relikti kokuzluka
Ja digao kredit za kuću, sad nemam ni za auta ni za putovanja, a ni za novog kredita 
-
Hakiz
#747 Re: Relikti kokuzluka
Kuća (sklonište).Ateista wrote: ↑11/06/2024 12:40Razliciti ljudi imaju razlicite prioritete, licno ne bih digao kredit za putovanje ali razumijem i postujem da je nekome to jedna od butnijih stvari u zivotu i da ve na to dati puno para, pa i ako treba dici kredit. Neko na auto, neko na kucu ili stan, neko na putovanja, neko na muzicke instrumente, neko na hranu, neko na izlaske i provod, neko na prostitutke, svako ima svoje priotiteteKarikaturist wrote: ↑11/06/2024 09:32 Da mi je vidjeti mentalni sklop ljudi koji dizu kredit za putovanja.
Znaci rezon je kuca nije fasadirana ali mora se otici na putovanje, kreditom naravno.![]()
![]()
Liječenje.
Vozilo za prevoz nepokretnog člana porodice. I ovo uslovno, ali neka bude.
Šta bi još bio zaista pravi razlog za kredit?
- Ateista
#748 Re: Relikti kokuzluka
Mnogi vec imaju kucu ili stan, naslijedjeno pa ne treba kredit. Sad je samo pitanje u kakvom je stanju, nekom je bitno da bude sredjena i da se pozabavi dizajnom enterijera pa ce u to uloziti novac i dici kredit, nekom je bitno samo da ima najosnovniju funkciju i ulagace samo minimum. Ima ljudi koji nemaju nikakvih bolesti niti imaju nekog nepokretnog, tako da ne moraju u to ulagati, a ne uspiju ustediti za putavanja koja zele pa dizu kredit, zele iskoristiti dok su mladi da vide svijet umjesto da cekaju da ustede, tako da mogu i to donekle razumjeti iako ja to ne bih radio. Za auto generalno ima smisla dizati kredit, ako ti stvarno treba a ne mozes za kes kupiti, ili ako ti je trenutni u losem stanju i cekaju ga veca ulaganja pa se vise isplati dici kredit i kupiti nesto novije nego u taj ulagati i trositi ustedjevinu.Hakiz wrote: ↑11/06/2024 12:53Kuća (sklonište).Ateista wrote: ↑11/06/2024 12:40Razliciti ljudi imaju razlicite prioritete, licno ne bih digao kredit za putovanje ali razumijem i postujem da je nekome to jedna od butnijih stvari u zivotu i da ve na to dati puno para, pa i ako treba dici kredit. Neko na auto, neko na kucu ili stan, neko na putovanja, neko na muzicke instrumente, neko na hranu, neko na izlaske i provod, neko na prostitutke, svako ima svoje priotiteteKarikaturist wrote: ↑11/06/2024 09:32 Da mi je vidjeti mentalni sklop ljudi koji dizu kredit za putovanja.
![]()
Liječenje.
Vozilo za prevoz nepokretnog člana porodice. I ovo uslovno, ali neka bude.
Šta bi još bio zaista pravi razlog za kredit?
- Didier
#749 Re: Relikti kokuzluka
U mojoj porodici se krajem devedesetih dizao kredit da se ode na more.
Jbg, ne jede pitu ko ima, nego ko je navikao.
Na more se mora otići.
Jbg, ne jede pitu ko ima, nego ko je navikao.
Na more se mora otići.
-
mali_balon
#750 Re: Relikti kokuzluka
Zato ti sad uzivas u nekretninama koje posjedujed po svjetskim metropolama
I moj stari prodavao po 2 telets i 3 ovce 20m drva da bi mogli prije nekoliko godina u neum