Relikti kokuzluka

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#701 Re: Relikti kokuzluka

Post by Romeo 80 »

Pumpe za vodu se ne gase, ako je sve u redu sa sistemom. Inace ne bi bilo nikakvog pritiska u sistemu da se gase.
moimoi

#702 Re: Relikti kokuzluka

Post by moimoi »

Pitka voda.
ZuzuTop

#703 Re: Relikti kokuzluka

Post by ZuzuTop »

moimoi wrote: 19/05/2024 20:51 Pitka voda.
Kaze, dobra nije smedja
Sanjarko

#704 Re: Relikti kokuzluka

Post by Sanjarko »

Romeo 80 wrote: 19/05/2024 20:08 Covjek je u pravu, voda kruzi u prirodi i ne moze je nestati. Puno je vaznije da se izvorista ne zagadjuju.
Niko ne kaze da se treba rasipati, ali vode nece nestati nikad dok je planeta ziva.
Ja davno rad u vezi toga napisao. Oko 70+ posto površine naše planete je voda.

Ne znam gdje sam rad pisao. U sveskama nekim vjerovatno.

Poodavno.
foton

#705 Re: Relikti kokuzluka

Post by foton »

Romeo 80 wrote: 19/05/2024 20:28 Pumpe za vodu se ne gase, ako je sve u redu sa sistemom. Inace ne bi bilo nikakvog pritiska u sistemu da se gase.
Pumpe dizu vodu u vodene tornjeve i u rezervoare na brdima. Ne prave pumpe direktno pritisak u cijevima. Ali ne radi se o pumpama (mada bi ovo trebalo biti opste znanje) nego o pitkoj vodi i distribuciji vode. Voda kruzi u prirodi, ali kisa u Bangladesu ne pomaze Barceloni ili Amsterdamu ili Njujorku kad se sva pitka voda u njihovim akumulacijama potrosi.

U Barceloni "presusila" magicna fontana, koji kokuzi, stede na vodi...
Sanjarko

#706 Re: Relikti kokuzluka

Post by Sanjarko »

Davno je neko, profesor neki prognozirao da će dijelovi Europe postati ili pustinja ili polupustinja ako se tako mogu izraziti dok recimo kako ja vidim Arapski poluotok polako dobija sve više vode u obliku padavina raznih i po meni bi trebao ozeleniti u odnosu na sad ako se i u vezi ovoga tako mogu izraziti.
ZuzuTop

#707 Re: Relikti kokuzluka

Post by ZuzuTop »

foton wrote: 19/05/2024 21:19
Romeo 80 wrote: 19/05/2024 20:28 Pumpe za vodu se ne gase, ako je sve u redu sa sistemom. Inace ne bi bilo nikakvog pritiska u sistemu da se gase.
Pumpe dizu vodu u vodene tornjeve i u rezervoare na brdima. Ne prave pumpe direktno pritisak u cijevima. Ali ne radi se o pumpama (mada bi ovo trebalo biti opste znanje) nego o pitkoj vodi i distribuciji vode. Voda kruzi u prirodi, ali kisa u Bangladesu ne pomaze Barceloni ili Amsterdamu ili Njujorku kad se sva pitka voda u njihovim akumulacijama potrosi.

U Barceloni "presusila" magicna fontana, koji kokuzi, stede na vodi...
Ne razumiju ljudi.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#708 Re: Relikti kokuzluka

Post by Romeo 80 »

Razumiju, razumiju! Kao sto i razumijemo da zelena agenda ispire mozak ljudima da moraju raditi neke infantilne ustede tipa da pazis koliko vode potrosis dok peres zube, a ovamo prodaju spiku o obnovljivim izvorima energije koji su kao rjesenje za problem opskrbe energijom.
Za to vrijeme leti se privatnim mlaznjacima i uziva u raznim bahanalijama.
Ekstremni primjeri susa u Evropi i drugdje u svijetu su samo dokaz da gluposti o zavrtanju slavine dok peres zube ne piju vode, jer su to stvari uzrokovane klimatskim promjenama na koje nemamo uticaj (koliko god umislili da imamo) i da to nije nikakvo rjesenje problema.

Kao sto ranije napisah, voda stalno kruzi. Negdje ce je biti vise, negdje manje zavisno od promjene u klimi, no od snobovskih evropljana ni ne ocekujem da misle na drugoga, vec samo na svoje guzice.
Problem je tek kad nas zasvrbi, ostali nek se puse. Jebiga, doslo vrijeme da vodom postaju bogatiji oni koji su je zeljni u odnosu na nas. To je proces koji ne mozemo promijeniti i izvan je nase moci.
Edin H.

#709 Re: Relikti kokuzluka

Post by Edin H. »

sehohari wrote: 19/05/2024 13:51
Didier wrote: 19/05/2024 13:30
mayab wrote: 02/05/2024 08:18 Glede "kokuzluka" , kod Nijemaca sam naučio da nije sve u kokuzluku šta mi predstavljamo kokuzlukom ili čak škrtošću.

Njemačka nacija kao ekološki odgovorna radi mnoge stvari koje su nama balkanerosima izgledaju kao kokuzluk ili "ciganluk" :lol: - gašenje svjetla, zatvaranje vode da ne teče uzalud , eto za početak samo te dvije stvari
Ja to zovem ciganluk što švabe rade.

Kakva ba štednja vode, voda kruži u prirodi... nego je plaho bitno hoće li doći 20 ili 25 eura račun, pa se onda mentalna sirotinja kupa samo nedjeljom, da uštede i na vodi, i na struji. Ostatak hefte smrde.

Bljak.
Pa dobro, i ostali zapadnoevropski narodi rade slično. Čak i više.

U Holandiji kada prođeš poslije šest-sedam sati zimi kao da živiš u zombie-gradu, niko ne pali svjetla kući.
Kod nas reciklaža smeća nula bodova, na Zapadu sve stanovnici razvrstavaju.
jeza u ledja

#710 Re: Relikti kokuzluka

Post by jeza u ledja »

Romeo 80 wrote: 19/05/2024 21:52 Razumiju, razumiju! Kao sto i razumijemo da zelena agenda ispire mozak ljudima da moraju raditi neke infantilne ustede tipa da pazis koliko vode potrosis dok peres zube, a ovamo prodaju spiku o obnovljivim izvorima energije koji su kao rjesenje za problem opskrbe energijom.
Ekstremni primjeri susa u Evropi i drugdje u svijetu su samo dokaz da gluposti o zavrtanju slavine dok peres zube ne piju vode, jer su to stvari uzrokovane klimatskim promjenama na koje nemamo uticaj (koliko god umislili da imamo) i da to nije nikakvo rjesenje problema.

Kao sto ranije napisah, voda stalno kruzi. Negdje ce je biti vise, negdje manje zavisno od promjene u klimi, no od snobovskih evropljana ni ne ocekujem da misle na drugoga, vec samo na svoje guzice.
Problem je tek kad nas zasvrbi, ostali nek se puse. Jebiga, doslo vrijeme da vodom postaju bogatiji oni koji su je zeljni u odnosu na nas. To je proces koji ne mozemo promijeniti i izvan je nase moci.
Ne. Problem je sto je planeta puna takvih kao ti.

Ovoliko price umjesto odmah da kazes da si sebican i da te ne interesuje dobrobit drugih.

Voda kaze stalno kruzi. Eksi? Jebem ti uciteljicu.
zippoo87

#711 Re: Relikti kokuzluka

Post by zippoo87 »

Neki izgleda ne kontaju da sva voda na planeti,nije isto sto i pitka voda. A da bi od tehnoloske vode napravio pitku,treba tu puno resursa i opet je nece biti dovoljno kao izvorske pitke.
A racionalizacija je mozda prava rijec u ovom slucaju a ne stednja. Nego racionalno trosis resurs,nebitno jesi li kokuz ili mozes nesto platiti.
Sanjarko

#712 Re: Relikti kokuzluka

Post by Sanjarko »

zippoo87 wrote: 20/05/2024 08:21 Neki izgleda ne kontaju da sva voda na planeti,nije isto sto i pitka voda. A da bi od tehnoloske vode napravio pitku,treba tu puno resursa i opet je nece biti dovoljno kao izvorske pitke.
A racionalizacija je mozda prava rijec u ovom slucaju a ne stednja. Nego racionalno trosis resurs,nebitno jesi li kokuz ili mozes nesto platiti.
Tačno ali i izvorišta ne zagađivati, a zagađuju sve veliki što ratovima, što industrijom itd.

Još se klima mijenja kao šta sam i naveo. Mediteran je najugroženije područje jer kao more je zatvoren skoro skroz i ne dobija vode dovoljno da bi ona se vratila nazad u tokove u vidu kiše.

Planeta bila nekad užarena, pa se smirilo to sve, pa malo ozelenila, pa smrzla, pa ozelenila opet i tokom dinosaursa bila i zelena i s dosta vode, i sušna i s malo vode, a još manje zelenila tj biljaka.

A voda, pa i zračne struje, kruže, i morske/okeanske struje, struje.

Ako bi be prekinula primjerice globalna velika okeanska traka tj struja sav skoro život na Zemlji bi izumruo.

Čak za ove klimatske promjene ne isključujem da su se zračne struje poremetile i da i one utiču na CC [climate change].

Kompleksno je ovo sve.
Didier

#713 Re: Relikti kokuzluka

Post by Didier »

ZoomZoomKiwi wrote: 03/05/2024 14:03

Image
Ovo je fakat super, napisali su sve što sam ikad osjećao kad sam razmišljao o napojnicama.

Iako često ostavim napojnicu, uvijek mrzim taj osjećaj koji mi kaže kako, ako potrošim 93 KM, moram ostaviti stoju, iako to nigdje ne piše, i ne mora se očekivati.

U suštini bakšišom podržavamo gazde da radnike ne plaćaju normalno. Ako ne ostavimo bakšiš, podržavamo radnike da ih kradu.

Nikad četiri dobra sastaviti... :D
jeza u ledja

#714 Re: Relikti kokuzluka

Post by jeza u ledja »

Samo opravdanja za skrtost i bahatost.
Hakiz

#715 Re: Relikti kokuzluka

Post by Hakiz »

Romeo 80 wrote: 19/05/2024 21:52 Razumiju, razumiju! Kao sto i razumijemo da zelena agenda ispire mozak ljudima da moraju raditi neke infantilne ustede tipa da pazis koliko vode potrosis dok peres zube, a ovamo prodaju spiku o obnovljivim izvorima energije koji su kao rjesenje za problem opskrbe energijom.

https://www.politico.eu/article/when-th ... swiss-dam/

Još malo pa će i "neutralni" Švajcarci ratovati. I to protiv Fancuza, ne nekih isilovaca :lol:
-Chesterfield-

#716 Re: Relikti kokuzluka

Post by -Chesterfield- »

Pišeš gluposti. Moja pumpa se gasi...
sabanss

#717 Re: Relikti kokuzluka

Post by sabanss »

-Chesterfield- wrote: 20/05/2024 16:51
Fakat ne mogu da vjerujem šta lik piše :D Možda samo trola :roll:
-Chesterfield-

#718 Re: Relikti kokuzluka

Post by -Chesterfield- »

sabanss wrote: 20/05/2024 17:32
Trolao ili ne, ja odmah pomislim na generaciju koji misle da krava daje čokoladno mlijeko i da joj je izgled kao na milka čokoladi. :D

Jbg. takva vremena došla...
A najgore je što će oni odlučivati o našoj sudbini kroz vlast.
Naslovnica

#719 Re: Relikti kokuzluka

Post by Naslovnica »

-Chesterfield- wrote: 20/05/2024 17:50
sabanss wrote: 20/05/2024 17:32

Trolao ili ne, ja odmah pomislim na generaciju koji misle da krava daje čokoladno mlijeko i da joj je izgled kao na milka čokoladi. :D

Jbg. takva vremena došla...
A najgore je što će oni odlučivati o našoj sudbini kroz vlast.
jok eto kokoš dae ćokolatno mlieko
topcam
Vozim: uzbrdo

#720 Re: Relikti kokuzluka

Post by topcam »

https://www.fokus.ba/vijesti/bih/izvori ... va/301134/
Izvorište Bačevo vodom snabdijeva više od 400.000 građana Sarajeva. U funkciji je bilo i za vrijeme ratnih dešavanja tako što su uposlenici KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o Sarajevo uz pratnju međunarodnih vojnih snaga odlazili na Bačevo i vodom snabdijevali građane okupiranog Sarajeva kada je za to bilo dato odobrenje agresorskih snaga.

Riječ je o izvorištu od neprocjenjive vrijednosti i ono je žila kucavica bez koje se ne može zamisliti vodosnabdijevanje grada Sarajeva, navodi se u saopćenju KJKP Vodovod i kanalizacija.

– Na Bačevu se nalazi 29 bunara i dvije faze Filter postrojenja, a prosječna količina isporučene vode prema gradu transportuje se u tri pravca i to: pravac Bačevo – Mojmilo 1300 l/s, Bačevo – Alipašin most 750 l/s i Bačevo – Igman 450 l/s, što znači da se u grad sa ovog izvorišta pošalje oko 2.500 litara u sekundi – naglašava mašinista na Pumpnoj stanici Bačevo Miralem Jusić.

U saopćenju se naglašava da se od navedene količine zbog dotrajalosti vodovodne mreže tokom distribucije vode izgubi oko 70 posto, što uzrokuje potrebu čestih aktivnosti noćnog obaranja pritiska vode, a sve u cilju ponovne akumulacije potrebnih količina u rezervorarima za obezbjeđenje urednog dnevnog vodosnabdijevanja.

Rukovodilac Službe za sanitarnu zaštitu i kontrolu vode Amel Salihagić ističe da je izvorište Bačevo najvećim dijelom sačinjeno od podzemnih voda, čiji kvalitet je takav da nije potrebna nikakva napredna tehnologija prerade vode osim preventivnog hlorisanja.

Iz VIK-a smatraju važnim istaći da na vodosnabdijevanje Kantona Sarajevo direktno utiče dotok vode sa Bačeva i podzemne akumulacije Sarajevskog polja, koje su odraz godišnjih vremenskih, atmosferskih prilika.

– Također, prirodno prihranjivanje podzemnih akumulacija vrši i postepeno topljenje snježnih padavina sa okolnih planina, kao i duži periodi obilnijih kišnih padavina. Upotreba i korištenje podzemnih voda kao izvorišta i jednog od glavnih resursa vode za piće zahtijeva korištenje pumpi za čiji rad je neophodna velika količina električne energije kako bi bilo izvršeno snabdijevanje grada vodom – navodi se u saopćenju.
Ja sam prije 24 godine dobio informaciju da uopste ne koriste pumpe, jedinstven neki sistem "automatskog" pumpanja vode na visi nivo.
Nisam nesto pazljivo slusao kad je covjek objasnjavao princip tog sistema.
U citiranom clanku, starom 8 g. pise da koriste pumpe.

Mozda je rijec bila o ovome:

https://radiosarajevo.ba/vijesti/lokaln ... ije/185874
Sistem vodosnabdijevanja je kombinacija gravitacionog i pumpnog sistema, a sastoji se od bunara, gravitacionih vrela i postrojenja za prečiščavanje vode otvorenih tokova. Snabdijevanje je podijeljeno u 48 zona različitih pritisaka. Vodovodni sistem sastoji se od 1050 km primarnih i sekundarnih cjevovoda različitih profila.
sabanss

#721 Re: Relikti kokuzluka

Post by sabanss »

Pa zakon spojenih posuda. Pumpe se koriste da napuniš rezervoare koji su na brdima i onda imaš pritisak ispod visine rezervoara. Pumpaš kada nivo vode padne ispod određnog nivoa, ne stalno. U neboderima imaš sličan sistem za gornje spratove, gdje se voda pumpa ali ne zato što npr. rezervoar Mojmilo ne može "izbaciti" vodu na 20. sprat već zato što bi pritisak u prizemlju takvog rezervoara bio strašan - hidrostatski pritisak zavisi samo od visine, ne od oblika posude.

Fizika nekadašnjeg 5. ili 6. razreda osnovne škole :D

Ne mogu da vjerujem da se nikada nije zapitao zašto su rezervoari po brdima oko Sarajeva i kakva je logika da se gore prave.
jeza u ledja

#722 Re: Relikti kokuzluka

Post by jeza u ledja »

Meni je najbolji argument da kad je susa ne vrijedi stediti vodu. Jer jebiga susa je prirodna pojava. :oops:
Genijalno. :lol:
sabanss

#723 Re: Relikti kokuzluka

Post by sabanss »

Niko ne cijeni ono čega ima u izobilju. Treba male afrikance pitati da li se voda mora štediti. :(
stubrijez

#724 Re: Relikti kokuzluka

Post by stubrijez »

sehohari wrote: 18/05/2024 11:37
stubrijez wrote: 16/05/2024 21:41 Mislim da smo dosli do tacke kada valja razluciti pojmove fukara i kokuz.
Kolko znam pojmovi oznacavaju potpuno razlicite stvari...
Najčešće je neko ko je duže vrijeme bio kokuz kao rezultat toga postao fukara.

Kokuz je stanje u novčaniku, fukara je stanje uma.
Apsolutno, ne moras bit fukara da bi bio kokuz. Kokuzluk-nelikvidnost u datom trenutku :|
Ateista

#725 Re: Relikti kokuzluka

Post by Ateista »

stubrijez wrote: 22/05/2024 09:58
sehohari wrote: 18/05/2024 11:37
stubrijez wrote: 16/05/2024 21:41 Mislim da smo dosli do tacke kada valja razluciti pojmove fukara i kokuz.
Kolko znam pojmovi oznacavaju potpuno razlicite stvari...
Najčešće je neko ko je duže vrijeme bio kokuz kao rezultat toga postao fukara.

Kokuz je stanje u novčaniku, fukara je stanje uma.
Apsolutno, ne moras bit fukara da bi bio kokuz. Kokuzluk-nelikvidnost u datom trenutku :|
Podsjeti me ta nelikvidnost u datom momentu, kako dosta ljudi koji imaju sasvim dobra primanja, ne znaju sa parama pa se stalno dovode u situaciju da ostanu bez para kad je visok datum i onda stalno pitaju kad ce plata, sve su potrosili i slicno. To mi nikad nece biti jasno kako se mogu dovesti u tu situaciju. Mogu razumjeti da nekad izleti neki neplaniran trosak pa taj mjesec bude problematican, (iako se ni to ne bi trebalo desiti jer svako sa redovnim primanjima bi trebao da ima i neki stek za takve situacije) ali kod dosta ljudi je to stalno tako, znaci stalno zive na granici svojih mogucnosti i potrose pare pa svaki mjesec kukaju pred platu. :-)
Post Reply