EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ElRe

#5351 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ElRe »

melac wrote: 04/06/2024 23:57
Meni tvoj argument zvuci da svi trebamo pogasiti javnu rasvjetu i klime, te frizidere jer trose dosta el energije, a vecinom se pojavili zadnjih 20 godina.
U Italiji i Grčkoj je svakog ljeta kolaps kad ljudi upale klime i frižidere zbog loše elektro energetske mreže. Još Italija dobar dio el. energije putem Terninog kabla CG-Italija uvozi sa Balkana. U Španiji je malo bolja situacija.
Puno ćemo mi još benzina potrošiti dok se energetska i distributivna mreža većeg dijela Evrope razviju da podrže i 1/4 BEV od sadašnjeg broja ICE vozila.
Zakalwe
Grijem se na: struju

#5352 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

Sta ima rOOja. Evo kolaps i kod nas. Struja danas u minusu. Auto 100% pun. NaviJOO sam toplotnu pumpu za bazen, masinu za prOOnje sudja, rernu (za pecenu vjevericu), Semsu Suljakovic do daske i jopet nemerem da potrosim ni sta solarni paneli proizvedu. Sta reci? Koju posluku porati?

zlo i naopako. ccc..na sta su nas globalisticki ljudi gusteri navukli.
ZoomZoomKiwi

#5353 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ZoomZoomKiwi »

Kakvi kompleksi

Evo kod mene u Hamiltonu dijele benzin džabe, što veća kubikaža više ga daju, štaš sad
Optimist

#5354 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Optimist »

Pohvali se kad ima jeftinu struju 4 dana u godini, ali se suti ostalih 360 dana kad mu dere guzove od skupoce.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#5355 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by sime_cipol »

Struja u Svedskoj uopste nije skupa.
Mozda jeste iz nase perspektive, ali 50-70 € po domaćinstvu nije strasno. Imam gore punicu, šuru i svastiku. Platis struju 60€ ili 700 SEK, a u kucu ti udje 60 000 SEK
Zakalwe

#5356 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

Optimist wrote: 09/06/2024 12:44 Pohvali se kad ima jeftinu struju 4 dana u godini, ali se suti ostalih 360 dana kad mu dere guzove od skupoce.
Za maj me dosla struja 26 EUR (u to ide i oko 2000 predjenih kilimetara, topla voda itd). Jun ce mi vjerovatno biti u minusu buduci da paneli proizvode vise nego sto potrosim. Potop, nema sta. Sva sreca da jos uvjek ima slobodarskih zemalja gdje ljudi uzivaju u blagodatima VW dizela, bez 5G i vakcina.

Ah, evo malo i statistike.

melac

#5357 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by melac »

Optimist wrote: 09/06/2024 12:44 Pohvali se kad ima jeftinu struju 4 dana u godini, ali se suti ostalih 360 dana kad mu dere guzove od skupoce.
Mjesecima je vec jeftina vrti se oko nule, ali danas bas u minus otisla.
ja71

#5358 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ja71 »

ZoomZoomKiwi wrote: 09/06/2024 12:38 Evo kod mene u Hamiltonu dijele benzin džabe, što veća kubikaža više ga daju, štaš sad
I do kad tako ti a do kada on ?
Optimist

#5359 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Optimist »

melac wrote: 09/06/2024 15:01
Mjesecima je vec jeftina vrti se oko nule, ali danas bas u minus otisla.
Danas je i kod nas jeftina cijeli dan.
Ustvari ne samo danas, svake nedjelje je tako vec godinama.
melac

#5360 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by melac »

Zakalwe wrote: 09/06/2024 10:08 Sta ima rOOja. Evo kolaps i kod nas. Struja danas u minusu. Auto 100% pun. NaviJOO sam toplotnu pumpu za bazen, masinu za prOOnje sudja, rernu (za pecenu vjevericu), Semsu Suljakovic do daske i jopet nemerem da potrosim ni sta solarni paneli proizvedu. Sta reci? Koju posluku porati?

Imas li bateriju ili samo prodajes nazad?
Zakalwe

#5361 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

melac wrote: 09/06/2024 20:13
Zakalwe wrote: 09/06/2024 10:08 Sta ima rOOja. Evo kolaps i kod nas. Struja danas u minusu. Auto 100% pun. NaviJOO sam toplotnu pumpu za bazen, masinu za prOOnje sudja, rernu (za pecenu vjevericu), Semsu Suljakovic do daske i jopet nemerem da potrosim ni sta solarni paneli proizvedu. Sta reci? Koju posluku porati?

Sve je pripremljeno za baKterije, ali mi se po mojoj racunici ne isplati. Skuplja pita nego tepsija.
preludezalude

#5362 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by preludezalude »

Zakalwe wrote: 09/06/2024 22:23

Sve je pripremljeno za baKterije, ali mi se po mojoj racunici ne isplati. Skuplja pita nego tepsija.
Ja sam bio u planu da investiram u projekat solarne ploce i baterije... i kad sam sve stavio na papir...totalno neisplativo. Nema nikakve sanse da se investicija isplati. Kad cijena investicije bude upola manja od trenutne ili kad struja bude duplo skuplja od trenutne onda se moze poceti razmisljati o isplativosti. Cak i tada dobro razmisliti.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#5363 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by sime_cipol »

Zakalwe wrote: 09/06/2024 22:23

Jedino mozda naci baterije iz neke Tesle na otpadu, a baterije citave, pa probati nesto iskombinovati, ali ne znam da li to moze proci u SWE
Zakalwe

#5364 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

preludezalude wrote: 10/06/2024 01:25 Ja sam bio u planu da investiram u projekat solarne ploce i baterije... i kad sam sve stavio na papir...totalno neisplativo. Nema nikakve sanse da se investicija isplati. Kad cijena investicije bude upola manja od trenutne ili kad struja bude duplo skuplja od trenutne onda se moze poceti razmisljati o isplativosti. Cak i tada dobro razmisliti.
Buduci da ne znamo cijene struje u buducnosti, tesko je precizno izracunati da li je isplativo. Ja sam uzeo neku srednju vrijednost u zadnje cetri godine i napravio predracun na taj nacin. Paneli imaju payback izmedju 8-14 godina. Tadasnje baterije nisu imale nikakav payback. Ali su cijene baterija po kWh pale u zadnje vrijeme, tako da ce mozda uskoro biti isplativo.

Naravno, bolja je investicija uzeti tu lovu i staviti je na berzu ali ima tu i nekih strateskih stvari...paneli su tu i proizvode 50-60kWh kad je suncan dan.
Zakalwe

#5365 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

sime_cipol wrote: 10/06/2024 08:44 Jedino mozda naci baterije iz neke Tesle na otpadu, a baterije citave, pa probati nesto iskombinovati, ali ne znam da li to moze proci u SWE
Ne fercera to bas tako.
Malo je komplikovana tema ali recimo, baterija je najmanji problem. Mozes kupiti nove module/celije iz kine jeftino. Ali da bi sve to radilo kako treba moras imati DC/DC konverter za baterije, BCM za balansiranje/zastitu itd. Tako da u praksi moras nabaviti upravo to so proizvodjac DC/AC pretvaraca kaze da treba.

Sve to vec postoji ali je poskupo (i pored toga sto drzava daje 50% cijene baterija) tako da je trenutno nerentabilno. Ali su cijene baterija po kWh u blagom padu...jos godina, dvije i bice tu nekog predracuna.
Last edited by Zakalwe on 10/06/2024 22:52, edited 1 time in total.
melac

#5366 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by melac »

Zakalwe wrote: 10/06/2024 22:42
preludezalude wrote: 10/06/2024 01:25 Ja sam bio u planu da investiram u projekat solarne ploce i baterije... i kad sam sve stavio na papir...totalno neisplativo. Nema nikakve sanse da se investicija isplati. Kad cijena investicije bude upola manja od trenutne ili kad struja bude duplo skuplja od trenutne onda se moze poceti razmisljati o isplativosti. Cak i tada dobro razmisliti.
Buduci da ne znamo cijene struje u buducnosti, tesko je precizno izracunati da li je isplativo. Ja sam uzeo neku srednju vrijednost u zadnje cetri godine i napravio predracun na taj nacin. Paneli imaju payback izmedju 8-14 godina. Tadasnje baterije nisu imale nikakav payback. Ali su cijene baterija po kWh pale u zadnje vrijeme, tako da ce mozda uskoro biti isplativo.

Naravno, bolja je investicija uzeti tu lovu i staviti je na berzu ali ima tu i nekih strateskih stvari...paneli su tu i proizvode 50-60kWh kad je suncan dan.
Moja inicijalna ideja, kad sam te pitao i jeste bila neka manja baterija cca. 20 kW, cisto za prebroditi kada je skupa struja a dodje se sa posla i mozda se natakati kosilica da se tanka dok poslije ne predje u jeftiniju struju. A i neka dnevna potrosnja da se pokrije za one koji nemaju kosilice, tipa preko dana natanka se baterija sa solarnom, preko noci sa jeftinom struju i u kljucnim trenucima da se ima struja iz baterije.
Zakalwe

#5367 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

melac wrote: 10/06/2024 22:50
Zakalwe wrote: 10/06/2024 22:42

Moja inicijalna ideja, kad sam te pitao i jeste bila neka manja baterija cca. 20 kW, cisto za prebroditi kada je skupa struja a dodje se sa posla i mozda se natakati kosilica da se tanka dok poslije ne predje u jeftiniju struju. A i neka dnevna potrosnja da se pokrije za one koji nemaju kosilice, tipa preko dana natanka se baterija sa solarnom, preko noci sa jeftinom struju i u kljucnim trenucima da se ima struja iz baterije.
Mozda mislis kWh a ne kW? Kwh je kapacitet baterije, kW je trenutna snaga. Sve to sto si gore naveo postoji vec par godina i moze se konfigurisati kako hoces. "peak shaving" = da pomaze kad povuces vise nego odredjena snaga. "own consumption" = da trosis visak sa solarnih panela koje si "natankao" strujom koju nisi mogao potrositi. "arbitiraza" = punis nocu kad je jeftono, trosis po danu. itd. itd.

Cak ima sema gdje iznajmis kapacitet baterije firmi koja onda prodaje taj kapacitet za stabilizaciju frekvencije.

Ali...jedno veliko ali. Baterije imaju zivotni vijek. Haj reci 4000 ciklusa punjenja/praznjenja 90-10%. Imaju takodjer cijenu. Baterija od 20kWh za kucnu upotrebu je sigurno >10000 EUR. Kad sve to uvrstis, treba poprilicna razlika (=arbitraza) dnevne cijene da bi mogao otplatiti tu bateriju prije nego sto "rikne". A i kapital ima svoju cijenu.

Po meni je to cisto ekonomski jos uvijek prilicno losa investicija (bar sa mojim trenutnim parametrima).

P.S. Off-grid je skroz druga stvar.
preludezalude

#5368 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by preludezalude »

Ja sam pravio racunicu za sistem paneli i baterije 10kw snage da bih imao neovisnu kucu. Nisam siguran da li bilo dovoljno 10kw ali eto...za to sam pravio racunicu. Po sadasnjim cijenama struje meni bi se taj sistem isplatio za 15 godina da nemam nikakvih dodatnih ulaganja u tih 15 godina. Ali problem je sto baterije ne mogu izdrzati ni blizu 15 godina a poskupe su. Tako za sada bi to bila cista promasena investicija. Bit ce isplativo kad investicija bude isplacena za 5 - max 7 godina ili ako se zivotni vijek baterije udupla.
melac

#5369 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by melac »

preludezalude wrote: 11/06/2024 01:51 Ja sam pravio racunicu za sistem paneli i baterije 10kw snage da bih imao neovisnu kucu. Nisam siguran da li bilo dovoljno 10kw ali eto...za to sam pravio racunicu. Po sadasnjim cijenama struje meni bi se taj sistem isplatio za 15 godina da nemam nikakvih dodatnih ulaganja u tih 15 godina. Ali problem je sto baterije ne mogu izdrzati ni blizu 15 godina a poskupe su. Tako za sada bi to bila cista promasena investicija. Bit ce isplativo kad investicija bude isplacena za 5 - max 7 godina ili ako se zivotni vijek baterije udupla.
Kod auta su sada baterija na 25 godina zivotnog vijeka.

Sinoc citam da baterija garantuje preko 6000 punjenja 10-90%.
Zakalwe

#5370 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

preludezalude wrote: 11/06/2024 01:51 Ja sam pravio racunicu za sistem paneli i baterije 10kw snage da bih imao neovisnu kucu. Nisam siguran da li bilo dovoljno 10kw ali eto...za to sam pravio racunicu. Po sadasnjim cijenama struje meni bi se taj sistem isplatio za 15 godina da nemam nikakvih dodatnih ulaganja u tih 15 godina. Ali problem je sto baterije ne mogu izdrzati ni blizu 15 godina a poskupe su. Tako za sada bi to bila cista promasena investicija. Bit ce isplativo kad investicija bude isplacena za 5 - max 7 godina ili ako se zivotni vijek baterije udupla.
Hm, i dalje ne kontam o cemu pricas. "baterije od 10kw snage", sta to znaci? Kapacitet baterije se mjeri u kWh, trenutno opterecenje u Watt-ima. kW i kWh su dvije razlicite stvari. Baterija od 10kWh je daleko od "Nezavisne kuce". Moze taman biti da jednom dnevno rernu upalis (za pecenu vjevericu).

Mi potrosimo 70-100kWh dnevno zimi, a tada od solarnih panela nema koristi. Kako god okrenes ovisan si od struje, samo sto mozes dugorocno smanjiti troskove panelima i baterijama.

Sto se tice isplativosti baterija za kucnu upotrebu, to je vecinom funkcija cijene po instaliranom kWh i volatiliteta cijene struje.
Jedno vrijeme (u 2022:oj) su ovdje placali skoro 1EUR po kWh satu za stabilizaciju frekvencije, ali je to bilo sporadicno.

Izdrzljivost baterija za kucnu upotrebu je jos uvijek upitnik. Obicno garantuju broj ciklusa punjenja/praznjenja i procenat kapaciteta. Recimo 70% preostalog kapaciteta poslije 4000 ciklusa punjenja/praznjenja izmedju 10% i 90% SOC.

To je jednacina sa mnogo nepoznatih.
Peacean

#5371 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Peacean »

Valjda misli da sistem može da pruži odjednom 10kW struje.
preludezalude

#5372 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by preludezalude »

Upravo to mislim, na sistem koji mi omogucava isporuku snage10kw. Prosjecna dnevna potrosnja struje bi bila 25 kwh.
melac

#5373 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by melac »

Zakalwe wrote: 11/06/2024 13:38
Hm, i dalje ne kontam o cemu pricas. "baterije od 10kw snage", sta to znaci? Kapacitet baterije se mjeri u kWh, trenutno opterecenje u Watt-ima. kW i kWh su dvije razlicite stvari. Baterija od 10kWh je daleko od "Nezavisne kuce". Moze taman biti da jednom dnevno rernu upalis (za pecenu vjevericu).

Mi potrosimo 70-100kWh dnevno zimi, a tada od solarnih panela nema koristi. Kako god okrenes ovisan si od struje, samo sto mozes dugorocno smanjiti troskove panelima i baterijama.

Sto se tice isplativosti baterija za kucnu upotrebu, to je vecinom funkcija cijene po instaliranom kWh i volatiliteta cijene struje.
Jedno vrijeme (u 2022:oj) su ovdje placali skoro 1EUR po kWh satu za stabilizaciju frekvencije, ali je to bilo sporadicno.

Izdrzljivost baterija za kucnu upotrebu je jos uvijek upitnik. Obicno garantuju broj ciklusa punjenja/praznjenja i procenat kapaciteta. Recimo 70% preostalog kapaciteta poslije 4000 ciklusa punjenja/praznjenja izmedju 10% i 90% SOC.

To je jednacina sa mnogo nepoznatih.
Je li ti zagrijavas stan/kucu na struju?
Zakalwe

#5374 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

melac wrote: 11/06/2024 20:45 Je li ti zagrijavas stan/kucu na struju?
Da. Indirektno (Geotermalno grijanje).
ja71

#5375 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ja71 »

Ne znam da li se već mogu kupiti natrium ionske baterije. Trebale bi biti jeftinije i sa dužim vijekom trajanja.
Post Reply