preludezalude wrote: ↑11/06/2024 01:51
Ja sam pravio racunicu za sistem paneli i baterije 10kw snage da bih imao neovisnu kucu. Nisam siguran da li bilo dovoljno 10kw ali eto...za to sam pravio racunicu. Po sadasnjim cijenama struje meni bi se taj sistem isplatio za 15 godina da nemam nikakvih dodatnih ulaganja u tih 15 godina. Ali problem je sto baterije ne mogu izdrzati ni blizu 15 godina a poskupe su. Tako za sada bi to bila cista promasena investicija. Bit ce isplativo kad investicija bude isplacena za 5 - max 7 godina ili ako se zivotni vijek baterije udupla.
Hm, i dalje ne kontam o cemu pricas. "baterije od 10kw snage", sta to znaci? Kapacitet baterije se mjeri u kWh, trenutno opterecenje u Watt-ima. kW i kWh su dvije razlicite stvari. Baterija od 10kWh je daleko od "Nezavisne kuce". Moze taman biti da jednom dnevno rernu upalis (za pecenu vjevericu).
Mi potrosimo 70-100kWh dnevno zimi, a tada od solarnih panela nema koristi. Kako god okrenes ovisan si od struje, samo sto mozes dugorocno smanjiti troskove panelima i baterijama.
Sto se tice isplativosti baterija za kucnu upotrebu, to je vecinom funkcija cijene po instaliranom kWh i volatiliteta cijene struje.
Jedno vrijeme (u 2022:oj) su ovdje placali skoro 1EUR po kWh satu za stabilizaciju frekvencije, ali je to bilo sporadicno.
Izdrzljivost baterija za kucnu upotrebu je jos uvijek upitnik. Obicno garantuju broj ciklusa punjenja/praznjenja i procenat kapaciteta. Recimo 70% preostalog kapaciteta poslije 4000 ciklusa punjenja/praznjenja izmedju 10% i 90% SOC.
To je jednacina sa mnogo nepoznatih.