NBA - National Basketball Association

Košarka u BiH, NBA liga, NLB liga, Euroliga,...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

canvra888

#47676 Re: NBA - National Basketball Association

Post by canvra888 »

darius_maximus wrote: 01/06/2024 08:36
canvra888 wrote: 01/06/2024 01:52
darius_maximus wrote: 01/06/2024 01:25

Dobro, zašto se onda potcjenjuje Dončić?
Može imati statistički bolju sezonu od Jokića, Jokić prvi favorit za MPV, Dončić peti-šesti.
A Dončić je isto iz sezone u sezonu konzistentan (i sve bolji), nije to da ga krenulo 10 utakmica slučajno.
Za koju konkretno sezonu smatraš da je Dončić trebao osvojiti MVP?

Što se ove sezone tiče, Denver je imao bolji omjer, a znamo da i to najčešće igra ulogu kod glasača.
Ne govorim ja o tome da je Dončić trebao uzeti umjesto Jokića.
Govorim o tome da se Jokiću daje MVP i kada ispadnu u polufinalu konferencije kao ove godine, dok Dončić izgleda mora uzeti prsten da bi možda osvojio. To mi nije jasno, uključujući i ovu sezonu, da.

Mislim, jasno je da Dončić ima bolju sezonu, ima bolji stats, ali je opet Jokić kao pretplaćen na MVP.

Jokićeve brojke:
Image

Dončićeve brojke:
Image

Jokić je 2021/2022, kada je haman prvi put prebacio prosjek od 20 koševa postao MVP.
Dončić je haman otkako je došao na prosjeku od skoro 30 koševa i nekih 9 asistencija i skokova.
Šta je dobio za to? MVP 4, 6, 5, 8 i 3 mjesto, dok je Jokić za 3 sezone sa slabijom statistikom dobio MVP.

Zato kažem da nije tačno da se Dončić "gleda kao bog", što je bila izvorna tvrdnja.
Moje mišljenje je da se Dončićeva igra i doprinos ne cijeni dovoljno, jer evo najbliže što je došao je to treće mjesto za MVP-a, iako ima bolju sezonu.

Šta da Dončić uradi za MVP i mora li uzeti prsten i imati prosjek od 40-10-10?
Ja ipak mislim da ako Denveru oduzmeš Jokića da će biti gora ekipa nego Dallas ako im oduzmeš Dončića.

Zbog toga i titula "najkorisnijeg", čije se odsustvo najviše osjeti.
n;hill

#47677 Re: NBA - National Basketball Association

Post by n;hill »

spree wrote: 31/05/2024 23:42 Mavsi divlja, a Celticsi skolska ekipa, tj tako igraju. Normalan neutralan covjek koji prati košarku bi u 99% slučajeva navijao na ekipu koja igra skolski, sa fundamentima, dijeljenjem lopte, koja je dobro vodjena, ali ipak ima nešto odvratno u ovim celticsima. Da li što su prenapuhani, da li što su im navijači odvratni ili možda što "tatum ima tek 20 god a vidi šta radi" ko će znati, ali da su odvratni, jesu. Nisu ni mavsi neka sreca tako da je bas bezvezno finale ove godine. Takve su se stvari izdogadjale da je ove godine mogao osvojiti bilo ko. Jedna od interesantnijih stvari ce biti kako ce Irving igrati. Da li ce se svetiti zelenim. Nadam se da hoce :D .
Svaka bi ekipa bila prenapuha da pobjeđuje koliko i oni, ne znam šta ti mi kao navijači smo skrivili, a ova šprdnja o Tatumu, ako je to najviše što se može iskopati, i od nyk fana, baš je za posegnuti, prošli i slabiji timovi su bili prgaviji, meni to kod ove ekipe najviše nedostaje, baš sam se iznenadio kad je Flea iz RHCP izjavio da mu je ovaj sastav Celticsa najmanje antipatičan, Flea vječiti navijač Lakersa, i koji mrzi sve zeleno...mislim hajde dobro, ali evo i ja i ti smo na ovom forumu odavno, pa me čudi, nagledali smo se puno napuhanijih ekipa, mislim da je ove Celticse Stevens napravio najviše kao Popovićeve Spurse, najmanje liče na Celticse, od svih Celtics postava u zadnjih 20 godina...Smarta su otjerali kao jedinog koji je ličio na taj mentalitet... :run:
MarlboroGold

#47678 Re: NBA - National Basketball Association

Post by MarlboroGold »

darius_maximus wrote: 01/06/2024 10:11 Pazi statistika je takva rabota da se uvijek može nekako navući na neku stranu.
Kad nije po broju koševa, može Jokić biti bolji po postotku realizacije, itd.

Opet, ja samo kažem da je grehota da igrač kao Dončić nema nijedan MVP, čak ni kada ima sezonu sličnu Jokićevoj, dok ovaj ima tri (eto, glasači su gledali postotak realizacije baš te godine).
Također, opet ponavljam, samo sam reagovao na to da se Dončić "gleda kao bog", što očito nije tako.
Ja bih se uglavnom složio s tobom ovdje i drugim postovima koje si naveo.

Problem je što mijenjaju kriterije svako malo. Nekima je i šesto mjesto bilo dovoljno za MVP nagradu, a nekad ako nisu u top 2 ekipe konferencije nema govora da ćeš dobiti MVP sezone. Onda kad dodamo razne narative koje izmišljaju da neke ciljano izdignu na štetu nekih drugih + što se radi o Evropa vs Amerika borbi i što Amerikanci teško podnose dominaciju Evropljana u NBA + boja kože koja itekako igra veliku ulogu za mnoge (Embiid kad uze nagradu za MVP - više zbog boje kože nego što je zaslužio da dobije ispred Jokića) - onda dobiješ to što dobiješ.

Kao što imaš idiote poput Stephena A. Smitha koji ima pravo glasa i za kojeg Dončić nije ni u top 3, već Shai prvi, Jokić drugi, Brunson treći, Ant četvrti i tek Luka peti. A ne bi Jokara kod njega bio ni drugi da sezonu ranije nije uzeo prsten, pa ga je teškom mukom morao tu turiti. Tako će biti i sa Dončićem ako uzme prsten. Neće ga moći više ignorisati i pokazivati toliko nepoštovanje, a ako ovako nastavi uzima MVP u narednoj sezoni sigurno.
darius_maximus

#47679 Re: NBA - National Basketball Association

Post by darius_maximus »

MarlboroGold wrote: 03/06/2024 09:00
darius_maximus wrote: 01/06/2024 10:11 Pazi statistika je takva rabota da se uvijek može nekako navući na neku stranu.

Opet, ja samo kažem da je grehota da igrač kao Dončić nema nijedan MVP, čak ni kada ima sezonu sličnu Jokićevoj, dok ovaj ima tri (eto, glasači su gledali postotak realizacije baš te godine).
Također, opet ponavljam, samo sam reagovao na to da se Dončić "gleda kao bog", što očito nije tako.

Problem je što mijenjaju kriterije svako malo. Nekima je i šesto mjesto bilo dovoljno za MVP nagradu, a nekad ako nisu u top 2 ekipe konferencije nema govora da ćeš dobiti MVP sezone. Onda kad dodamo razne narative koje izmišljaju da neke ciljano izdignu na štetu nekih drugih + što se radi o Evropa vs Amerika borbi i što Amerikanci teško podnose dominaciju Evropljana u NBA + boja kože koja itekako igra veliku ulogu za mnoge (Embiid kad uze nagradu za MVP - više zbog boje kože nego što je zaslužio da dobije ispred Jokića) - onda dobiješ to što dobiješ.

Kao što imaš idiote poput Stephena A. Smitha koji ima pravo glasa i za kojeg Dončić nije ni u top 3, već Shai prvi, Jokić drugi, Brunson treći, Ant četvrti i tek Luka peti. A ne bi Jokara kod njega bio ni drugi da sezonu ranije nije uzeo prsten, pa ga je teškom mukom morao tu turiti. Tako će biti i sa Dončićem ako uzme prsten. Neće ga moći više ignorisati i pokazivati toliko nepoštovanje, a ako ovako nastavi uzima MVP u narednoj sezoni sigurno.
Ma sve je i počelo s Westbrookom, jer je tad počela priča da ne mora biti iz top 2-3 ekipe MVP, nego se eto gleda lični učinak.
I onda možeš vući na koju hoćeš stranu, ili uspjeh ekipe, ili lični stats.
A realno, svaki all star košarkaš može zabijati 50-70 za veče u današnji vakat, kada bi sve išlo samo na njega i kada bi trošio lopte ko lud.
Fazon je što tako ne možeš baš osvajati prstenove.

"Problem" je i što danas toliko igrača ima haos statistike i koji bi mogli biti MVP.
Teško je onda "doći na red" i mislim da je i zato šteta davati jednom igraču u današnji vakat bubam tri MVP titule, dok drugi gledaju kud sunce hoda.

Lično ne mislim da je Jokić tri puta vrijedniji od Dončića, a tako će ispasti u budućim raspravama.
Jer raja kada počne za 10-20 godina pričati o tim stvarima, samo će pitati koliko je ko MVP nagrada uzeo, koliko prstenova, itd.
Ne mislim da je omjer 3:0 za Jokića, ali kao što kažeš i to je subjektivno obojeno i pitanje je ko glasa...
Gli invincibili

#47680 Re: NBA - National Basketball Association

Post by Gli invincibili »

darius_maximus wrote: 03/06/2024 10:00
MarlboroGold wrote: 03/06/2024 09:00

Ma sve je i počelo s Westbrookom, jer je tad počela priča da ne mora biti iz top 2-3 ekipe MVP, nego se eto gleda lični učinak.
I onda možeš vući na koju hoćeš stranu, ili uspjeh ekipe, ili lični stats.
A realno, svaki all star košarkaš može zabijati 50-70 za veče u današnji vakat, kada bi sve išlo samo na njega i kada bi trošio lopte ko lud.
Fazon je što tako ne možeš baš osvajati prstenove.

"Problem" je i što danas toliko igrača ima haos statistike i koji bi mogli biti MVP.
Teško je onda "doći na red" i mislim da je i zato šteta davati jednom igraču u današnji vakat bubam tri MVP titule, dok drugi gledaju kud sunce hoda.

Lično ne mislim da je Jokić tri puta vrijedniji od Dončića, a tako će ispasti u budućim raspravama.
Jer raja kada počne za 10-20 godina pričati o tim stvarima, samo će pitati koliko je ko MVP nagrada uzeo, koliko prstenova, itd.
Ne mislim da je omjer 3:0 za Jokića, ali kao što kažeš i to je subjektivno obojeno i pitanje je ko glasa...
Ja se nebrinem za buduće rasprave što se tiče Dončića. Pa tek je napunio 25. On će daleko prešišati Jokića i bit u raspravama za GOAT-a. On, LeBron i Jordan bukvalno. Za to mu samo treba da nastavi ovako i da nakupi par prstenova, a evo ove godne prilika je za prvi. I to s 25, po čemu bi bio daleko najmladji od navedne trojice.
kakavdanakneiskustvu

#47681 Re: NBA - National Basketball Association

Post by kakavdanakneiskustvu »

MVP titula se osvaja za učinak u reg. dijelu sezone a i za učinak ekipe, nije nagrada za najboljeg nego najkorisnijeg igrača ,da je ovo prvo u pitanju Nash to nikada ne bi osvojio. Šta će biti iduće sezone to niko ne zna, apsolutno nikakve veze nema s time to što Dallas ove sezone mozda bude prvak i da zbog toga Dončić lakše dobije MVP nagradu.

Chambrelain njije bio MVP sezone kada je imao 50 ppg
MarlboroGold

#47682 Re: NBA - National Basketball Association

Post by MarlboroGold »

Ima veze sa poštovanjem prema njemu od strane američkih medija ako bi uzeo prsten, a koji itekako sa lažnim narativima kreiraju i utiču na gledaoce i sve ostale.

Dončić nema ni blizu tog poštovanja kojeg zaslužuje od američkih medija. To itekako nosi težinu i po pitanju MVP-a. Već neko vrijeme neki drugi faktori postaju sve bitniji koji nemaju puno veze sa košarkom i učincima.

A i u vezi učinka ne drže se tih kriterija jednako iz sezone u sezonu. To je dosta promjenljivo.
canvra888

#47683 Re: NBA - National Basketball Association

Post by canvra888 »

Nema poštovanja jer nije mu neka harizma na terenu - stalno prigovaranje sucima, koketiranje sa suspenzijom zbog tehničkih, foul baittanje i sl. Kod Jokića toga nema.

Nešto slično kao što ni LeBron kod mnogih nema tu reputaciju kao što je MJ imao, iako je dosta neke statistike na njegovoj strani. Slični neki razlozi - pravljenje supertimova i sl.

Već sam napisao, MVP je nagrada za najkorisnijeg igrača, za igrača koji kada bi odsustvovao svojoj ekipi bila potpuno druga, inferiornija ekipa. Iako je MVP nagrada za regularnu sezonu, eto te 2022. kada je Jokić osvojio MVP, Dallas prođe prvu rundu bez Dončića koji nije igrao 3 utakmice. Da je takva situacija bila s Jokićem i Denverom, sumnjam da bi utakmice bez njega dobili.

I pored ovoga svega, meni je Jokić jednostavno mnogo fluidniji igrač. Dončić je puno veći ball stopper, kad ga ide, on je rafalna paljba, nema šta. Ali kad ga ne ide, da navijam za ekipu u kojoj on igra, izluđivale bi me one stepback trojke metar iza linije i ostali forsirani šutevi u kasnom dijelu napada. Trenutno je u strašnoj formi i tu nema šta, ali šta bi prošle godine kad ni play-in ne okusiše?

Što se tiče Westbrooka, jedini razlog što je dobio MVP (a ekipa mu bila niži seed) je što je nakon dugo vremena neko bilježio triple double u prosjeku.
n;hill

#47684 Re: NBA - National Basketball Association

Post by n;hill »

Gli invincibili wrote: 03/06/2024 11:40 Ja se nebrinem za buduće rasprave što se tiče Dončića. Pa tek je napunio 25. On će daleko prešišati Jokića i bit u raspravama za GOAT-a. On, LeBron i Jordan bukvalno. Za to mu samo treba da nastavi ovako i da nakupi par prstenova, a evo ove godne prilika je za prvi. I to s 25, po čemu bi bio daleko najmladji od navedne trojice.
Dončić nije u fizičkoj spremi kao ostali, realno, mora podhitno promjeniti i kondicionog trenera i nutricionistu, inače, bojim se da bi mu karijera mogla biti kratka
spree

#47685 Re: NBA - National Basketball Association

Post by spree »

n;hill wrote: 03/06/2024 07:32
spree wrote: 31/05/2024 23:42 Mavsi divlja, a Celticsi skolska ekipa, tj tako igraju. Normalan neutralan covjek koji prati košarku bi u 99% slučajeva navijao na ekipu koja igra skolski, sa fundamentima, dijeljenjem lopte, koja je dobro vodjena, ali ipak ima nešto odvratno u ovim celticsima. Da li što su prenapuhani, da li što su im navijači odvratni ili možda što "tatum ima tek 20 god a vidi šta radi" ko će znati, ali da su odvratni, jesu. Nisu ni mavsi neka sreca tako da je bas bezvezno finale ove godine. Takve su se stvari izdogadjale da je ove godine mogao osvojiti bilo ko. Jedna od interesantnijih stvari ce biti kako ce Irving igrati. Da li ce se svetiti zelenim. Nadam se da hoce :D .
Svaka bi ekipa bila prenapuha da pobjeđuje koliko i oni, ne znam šta ti mi kao navijači smo skrivili, a ova šprdnja o Tatumu, ako je to najviše što se može iskopati, i od nyk fana, baš je za posegnuti, prošli i slabiji timovi su bili prgaviji, meni to kod ove ekipe najviše nedostaje, baš sam se iznenadio kad je Flea iz RHCP izjavio da mu je ovaj sastav Celticsa najmanje antipatičan, Flea vječiti navijač Lakersa, i koji mrzi sve zeleno...mislim hajde dobro, ali evo i ja i ti smo na ovom forumu odavno, pa me čudi, nagledali smo se puno napuhanijih ekipa, mislim da je ove Celticse Stevens napravio najviše kao Popovićeve Spurse, najmanje liče na Celticse, od svih Celtics postava u zadnjih 20 godina...Smarta su otjerali kao jedinog koji je ličio na taj mentalitet... :run:
Ma nisi ti konkretno, ali opcepoznato je da cu navijači Celticsa jedni od najtoksicnijih. Pa ponekad cak i prema svom timu. Ja sam nekada mrzio Lakerse i ona finala kad je Garnett bio u zelenim sam zdušno navijao za njih, međutim zadnjih godina se toliko dižu u nebo da je to odbojno pravo. Jebo pobjede u regularnom dijelu kad ga popuše u finalu ili finalu konferencije i onda ponovo ima li ko jači i ponovo popuše. Još od malog Thomasa se tacno vidjelo da ne mogu uzeti prsten. Realno ovo im je najbolja šansa jer nikad slabiji po nije bio. Povrede i neki čudni rezultati i dobili smo karinu od playoffa. Napisao u prvom postu, da to sve izgleda fino, ali eto nešto ima odvratno u svemu što okružuje tu ekipu. Doduše nisam volio ni Spurse na koje donekle liče. Zato go Mavs iako nisam fan ni one dvojice. Irvinga iako joj sve zna iz razloga sto je generalno idiot, a luku jer je cry baby. Da mi je prespavati do početka sljedece sezone.
MarlboroGold

#47686 Re: NBA - National Basketball Association

Post by MarlboroGold »

Tačno za Celticse... ako Tatum i kompanija sad ne uzmu pitanje je kad će opet imati ovakvu priliku. Ne samo da im se posložilo i zbog povreda kod protivnika, već oni sami nisu dugo bili ovako jaki.

Međutim, u tome leži i prokletstvo jer nisu imali teške utakmice i to bi ih moglo koštati protiv Dallasa koji je ginuo da savlada Clipperse, OKC i vukove.
n;hill

#47687 Re: NBA - National Basketball Association

Post by n;hill »

MarlboroGold wrote: 04/06/2024 08:13 Tačno za Celticse... ako Tatum i kompanija sad ne uzmu pitanje je kad će opet imati ovakvu priliku. Ne samo da im se posložilo i zbog povreda kod protivnika, već oni sami nisu dugo bili ovako jaki.
Nisam siguran zašto bi im bila zadnja prilika, osim Horforda svi su u snazi, i svi bitni potpisani za slijedeću sezonu, bar prva osmorica, a ne vidim neku prijetnju na istoku, plus imaju sve pickove, tako da može još koji trejd se realizirati, mada realno ni nema minuta za neke još igrače
Dzontra_Volta

#47688 Re: NBA - National Basketball Association

Post by Dzontra_Volta »

Zato što ti se uvuče taj luzerski mentalitet u ekipu i ne možeš više pobjeći od toga, bez (rizičnih) radikalnih poteza.
Evo vidimo "Trust the Process" Sixerse, bili su projektovani da dominiraju na Istoku, ali na kraju ipak ostali samo luzerska ekipa i od te početne družine ostao samo Embiid, ostali uglavnom propali.
canvra888

#47689 Re: NBA - National Basketball Association

Post by canvra888 »

Samo što plafon druge runde Sixersa i dva nastupa u finalu i više u finalima konferencije nije uporedivo.
scarr

#47690 Re: NBA - National Basketball Association

Post by scarr »

Go Mavs, go!!!
House

#47691 Re: NBA - National Basketball Association

Post by House »

ma ja.

boston in 4. jednostavno bolja klupa bostona.
canvra888

#47692 Re: NBA - National Basketball Association

Post by canvra888 »

Sweep je reach
canvra888

#47693 Re: NBA - National Basketball Association

Post by canvra888 »

Kakva dominacija Bostona, Brown krade živu loptu Dončiću na Dallasovoj polovici terena, strašno...
xoklix

#47694 Re: NBA - National Basketball Association

Post by xoklix »

A i ove posralo u pm... Pforzingis pogađa ko da je Nowitzki.
House

#47695 Re: NBA - National Basketball Association

Post by House »

ubiše ih nogama :run:
GandalfSivi

#47696 Re: NBA - National Basketball Association

Post by GandalfSivi »

Moje predvidjanje danas je bilo da Boston uzima prvu, Dallas sljedece cetiri. Vidjet cemo…
House

#47697 Re: NBA - National Basketball Association

Post by House »

realno. boston ima prejaku klupu. još se tingus pinus vratio da poništi gaforda.

sasvim očekivano. boston u 4
xoklix

#47698 Re: NBA - National Basketball Association

Post by xoklix »

Ahahaha sa -29 na -8
Da Irving igra iole bolju utakmicu Dallas bi vodio ovdje.
xoklix

#47699 Re: NBA - National Basketball Association

Post by xoklix »

Šteta... Irving promašuje 2x otvorenu trojku i 2x gubi loptu.
Umjesto egala ovi odoše na +20.
House

#47700 Re: NBA - National Basketball Association

Post by House »

xoklix wrote: 07/06/2024 04:06 Ahahaha sa -29 na -8
Da Irving igra iole bolju utakmicu Dallas bi vodio ovdje.
kelti se opustili.

mavsi su liga ispod bostona. realno
Last edited by House on 07/06/2024 04:46, edited 1 time in total.
Post Reply